Slovenija

SMC in GAS postala Konkretno in ostala brez članstva v evropski Alde

Celje, 04. 12. 2021 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, M.P., Mirko Vorkapić
Komentarji
1028

Na kongresu sta se združili Stranka modernega centra in Gospodarska aktivna stranka, nova stranka, ki se bo imenovala Konkretno, pa bo s tem tudi uradno začela priprave na volitve. Tako pa se je stranki SMC po statutu zavezništva evropskih liberalnih strank prenehalo članstvo v Alde. Vodenje nove stranke je prevzel trenutni predsednik stranke SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Kot so sporočili, je program nove stranke usmerjen v družbeni in gospodarski razvoj Slovenije in vsebuje šest programskih prioritet.

Današnji kongres in združitev strank je prinesel tudi zaključek članstva SMC v zavezništvu evropskih liberalnih strank Alde. Po statutu Alde namreč ob ukinitvi stranke ali njeni združitvi z drugo stranjo njeno članstvo avtomatično preneha. SMC se je z današnjim dnem ukinila, premoženje pa prenesla na novoustanovljeno stranko Konkretno. Stranki SMC je tako uspelo tisto, kar ni uspelo SAB, ki je pred mesecem dni predlagala Alde naj izključi Počivalškovo stranko iz svoje evropske politične družine.

Na združitvenem kongresu, ki je zaradi epidemioloških razmer deloma potekal digitalno, bodo delegati sprejeli statut nove stranke, potrjevali njen program in nenazadnje predstavili njeno grafično podobo. Novi stranki bodo nadeli ime Konkretno, kar bodo danes tudi uradno potrdili v Celju.

Mesto predsednika stranke bo torej po pričakovanjih zasedel zdajšnji predsednik Stranke modernega centra (SMC) Zdravko Počivalšek, ki je tudi edini kandidat za predsednika nove stranke, Kovšci pa naj bi pripadla funkcija podpredsednika. V svet stranke bodo člane imenovali sorazmerno iz vrst obeh strank. Tako bo predvidoma dve tretjini članov prispevala SMC, eno tretjino pa GAS, je pojasnil Alojz Kovšca.

Ustanovitev stranke Konkretno
Ustanovitev stranke Konkretno FOTO: Bobo

Pred začetkom združitvenega kongresa strank mora z združitvijo soglašati še kongres SMC. Na septembrskem kongresu v Celju so delegati predsedniku stranke sicer podelili mandat za dogovor o združevanju, povezovanju in sodelovanju s sorodnimi strankami. Uradno pa bodo konkretni dogovor o združitvi z GAS potrdili danes, tik pred začetkom združitvenega kongresa.

Delegati GAS so medtem združitev že podprli na kongresu v začetku novembra, ob tem pa so določili tudi skupino, ki bo operativno sodelovala pri usklajevanju med strankama in sprejeli programsko resolucijo. Po besedah Kovšce je sicer nekaj članov ob odločitvi za združitev s SMC stranko zapustilo, a se je včlanilo več novih, ki v tem vidijo novo priložnost za zastopanje gospodarskih interesov v državnem zboru, širi pa se tudi njihova lokalna mreža.

V izjavi za medije ob koncu kongresa je Počivalšek poudaril, da so z današnjim dnem postavili "temelje za novo politično zgodbo, ki bo na naslednjih volitvah igrala konkretno pomembno vlogo". V stranki namreč ocenjujejo, da je čas za povezovanje, sodelovanje in za pogled naprej. Kot je še poudaril, sam verjame, da je čas za "konkretne politike, konkretne ukrepe in konkretno zgodbo, ki bo Slovenijo v bodoče pripeljala na vrh svetovne verige vrednosti."

Kakšne so programske prioritete stranke?

Med programskimi prioritetami v Konkretno napovedujejo prizadevanja za zeleni in digitalni prehod slovenskega gospodarstva in celotne države, ki ga nameravajo tudi subvencionirati. Hkrati napovedujejo izvedbo reforme energetskega sektorja s prehodom iz uporabe fosilnih na obnovljive vire energije. Zagovarjali bodo zapiranje Termoelektrarne Šoštanj do leta 2038.

Napovedujejo nadaljevanje debirokratizacije, saj ocenjujejo, da administrativne ovire upočasnjujejo razvoj Slovenije na vseh ravneh. Stremeli bodo k projektom, ki bodo državljanom olajšali pridobivanje dokumentov, soglasij in dovoljenj, med njimi navajajo uvedbo e-identitete, ki bi na enem mestu združevala vse podatke. Ena ključnih programskih prioritet je tudi digitalizacija upravljanja s prostorom.

Prizadevali si bodo za enakomeren razvoj vseh regij. "Naša programska prioriteta je, da bodo mladi v domačem kraju imeli možnost bivati, hoditi v službo ali samostojno opravljati svojo dejavnost," obljubljajo. Zato se bodo zavzemali za policentrični razvoj Slovenije in ustrezne vzpodbude, da se mladi ne bodo izseljevali in priložnosti iskali zgolj v mestih. Ob tem poudarjajo tudi pomembnost dostopnosti stanovanj za mlade.

V programu stranke poudarjajo še, da je predhodnim vladam v zadnjih dveh desetletjih spodletelo pri izvajanju stanovanjske politike. Za njeno reševanje v stranki tako med drugim napovedujejo višje stanovanjske subvencije za mlade, intenzivno gradnjo državnih stanovanj manjših površin za reševanje začetnih stanovanjskih potreb mladih, ugodne stanovanjske kredite s poroštvom države, subvencionirane kreditne obrestne mere za obnovo obstoječih stanovanj ter povečanje proračunskih sredstev za izvajanje stanovanjske politike.

V stranki se bodo, kot napovedujejo v programu, zavzemali tudi za reševanje demografske politike. Kot poudarjajo, izzivi sodobne družbe terjajo celovito demografsko politiko, ki "zagotavlja pogoje za kakovostno življenje naših državljanov, ki bo omogočila odgovoren družbeni in gospodarski razvoj, ohranjala socialno stabilnost, višala standard življenja ter krepila in razvijala našo kulturo in slovenski način življenja".

Kot pomembno v stranki Konkretno ocenjujejo tudi koriščenje strateških potencialov Slovenije. Prepričani so, da se bo država v prihodnjih letih na področju gospodarstva soočala s številnimi izzivi, zato se bo ključno usmeriti v panoge, v katerih lahko Slovenija doseže višjo dodano vrednost. Med strateške potenciale Slovenije v stranki tako uvrščajo geostrateško lego, ki Sloveniji omogoča, da se razvije v logistično platformo za srednjo Evropo, pridelavo in predelavo konoplje za medicinske namene ter les kot ključno strateško surovino.

Kandidatna lista po opravljenih pogovorih o morebitnem sodelovanju z drugimi strankami

Kandidatne liste za državnozborske volitve na tokratnem kongresu stranka še ne bo potrjevala. Kot so pojasnili v SMC, bodo končno listo kandidatov sestavili po opravljenih pogovorih o morebitnem sodelovanju z gibanjem Povežimo Slovenijo, v katerem že sodeluje nekaj list, posameznikov in strank, med drugim SLS, Nova ljudska stranka in Zeleni Slovenije.

Kovšca pa poudarja, da bodo na listi stranke za državnozborske volitve kandidirali posamezniki, ki bodo izkazali pripravljenost za takšno delovanje v stranki, hkrati pa uživajo močno podporo v volilnem okraju, v katerem bodo kandidirali. Kot poudarja, bo pri evidentiranju kandidatov najpomembnejše vodilo kakovost, saj ne želijo zgolj zmagati na volitvah, ampak je cilj stranke "peljati proaktivno gospodarsko-izobraževalno-fiskalno politiko", ki bo Sloveniji omogočila razvoj.

Alojz Kovšca na združitvenem kongresu.
Alojz Kovšca na združitvenem kongresu. FOTO: Bobo

Če bo nova stranka po volitvah dosegla zadosten rezultat za prestop parlamentarnega praga, so po besedah Kovšce pripravljeni na sodelovanje z vsemi, a ob tem napoveduje, da se bodo podrobno seznanili s programi strank, predvsem v delu, ki se nanaša na obremenitev gospodarstva.

Kot je še poudaril Kovšca, bodo pri odločanjih za sodelovanje previdni, saj želijo ohraniti zagon, ki ga ima gospodarstvo, še naprej pa se bodo zavzemali tudi za odstranjevanje administrativnih ovir in nesmiselnih regulativ, zaradi katerih slovensko gospodarstvo na trgu ni v zadostni meri konkurenčno.

Javnomnenjska podpora strank SMC in GAS je sicer trenutno precej nizka. SMC, ki je, tedaj še pod vodstvom Mira Cerarja, zmagala na volitvah leta 2014 in se nato leta 2018 z nekaj manj kot 10-odstotno podporo in desetimi poslanci uvrstila na četrto mesto, se pod vodstvom Počivalška že mesece ne more pobrati z dna javnomnenjskih lestvic. Medtem pa ankete zunajparlamentarne stranke GAS te bolj ali manj sploh ne zaznajo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1028)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
08. 12. 2021 21.25
+1
Kako v DZ? ni več SMC, poslanci so Konkretno, konkretno pa ni sodeloval na državnozborskih volitvah.
scernig
08. 12. 2021 16.58
+2
Konkretno boste popušili
Bukovlist
08. 12. 2021 14.02
+2
Počivalnik povečaj raje število koz za nadaljnje preživetje. ..
pravičnež
07. 12. 2021 16.43
-2
Konkretno dodatni žebelj v krsto LMŠ.Adijo klovn.
RUBEŽ
07. 12. 2021 14.13
+3
Kako lahko pod drugo stranko, ki so jo ustanovili, še vedno hodijo v parlament? To je možno samo pod vladavino IVANA JANUZAJA JANSHO-ORBAN.
gulmor
07. 12. 2021 12.17
+2
Fašisti itak ne spadajo v Alde
SI.13
06. 12. 2021 20.42
+2
Konkretno gas iz parlamenta! Zdrafc, najboljša poteza, ki si jo lahko naredil. 🤣 Za to moraš pa imeti talent. Zdrava kmečka pamet tega ne zmore. 🤣 🤣 🤣
gr?arica
06. 12. 2021 19.24
+3
Konkretno Gas na smetisce zgodovine
Mucek881
06. 12. 2021 18.27
+6
Konkretnih 0.5% bodo nabrali
Kostorog
06. 12. 2021 17.29
+7
100% konkretno se bodo poslovili iz političnega prizorišča in prav je tako, pa ne more en samooklicani kozjanski bik pametovat še naslednja štiri leta, dovolj te blamaže.
XYZO
06. 12. 2021 11.31
+3
KONKRETNO KOD DO SEDAJ BOJO MOVZLI NAS DRŽAVLJANE....
pravičnež
06. 12. 2021 11.19
-2
KUL-Te nove stranke so žebelj v krsto KULa.Lahko se poslovite od vladanja.Odpadli ste kot knof od gat.
borjac
06. 12. 2021 10.49
+4
Konkretno se ve kako bo funkcionirala nova stranka, Počivavšek bo skrbel za prevoze z Zasebnim letalom in Prleške sendviče, Kovšca pa bo poskrbel za pijačo.
cool1
06. 12. 2021 10.39
+8
Konkretno stranka ne more imeti poslancev in ministrov v parlamentu, nihče jih ni volil na listi stranke ,, Konkretno,, !!!
JanezNovakJohn
06. 12. 2021 09.18
+7
Potrebno bo dopolnit ime nove stranke. Imenuje se naj "KONKRETNO %" Isti ptiči skup letajo in za njih je važen % v Eurih.
mario49
06. 12. 2021 08.57
+8
Že samo ime "nove stranke" govori samo za sebe!Konkretno ,razen molzenja proračuna ni za pričakovati ničesar drugega!Že samo "vodstvo" te tki. nove "stranke govori samo za sebe"
sinhron
06. 12. 2021 08.46
+8
SMC ne obstaja več , torej mora zapustiti parlament , ker stranke (združbe ) KONKRETNO ni še volil nihče in nima kaj iskati v parlamentu !
altair1
06. 12. 2021 08.20
+7
s temi se ni vredno ukvarjati.
ferkant
06. 12. 2021 08.19
+6
V izjavi za medije ob koncu kongresa je Počivalšek poudaril, da so z današnjim dnem postavili "temelje za novo politično zgodbo, ki bo na naslednjih volitvah igrala konkretno pomembno vlogo". 0,8 X 0,08 = 0.000
NLZ
06. 12. 2021 08.09
+9
Konkretno vas bomo................................:))