Slovenija

'To so živa bitja, ki imajo dušo in srce'

Velenje, 18. 04. 2019 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Društvo za zaščito konjev je objavilo pretresljive fotografije konjev in bikov, iz katerih je razvidno trpinčenje živali. Konja žal niso mogli rešiti in so ga zaradi hudih posledic zanemarjanja morali uspavati. V hlevu pa je društvo pričakala še večja groza, saj so tam našli bike, ki so stali v svojih iztrebkih, urin pa jim je segal do trebuha.

Na svoji Facebook strani je Društvo za zaščito konjev zapisalo, da naslednji dan dobijo "velikonočno darilo". V mislih so imeli konja, ki naj bi ga urgentno inšpekcijsko odvzeli in predali društvu. Ko so prišli do hleva, pa jih je tam pričakala grozljivka – v svoji izjavi so zapisali, da slike govorijo same zase. Opozarjamo – fotografije so zelo nazorne. 

Preden so konja rešili iz hleva, so ga morali izkopati iz gnoja, ki je po besedah društva segal natančno 1,20 metrov visoko. Konja žal ni bilo mogoče rešiti, saj po odstranitvi iz hleva ni mogel več stati. Kljub naporom društva, da bi ga spravili na prikolico in odpeljali, se je ulegel in ni več vstal. Po nalogu inšpekcije so ga uspavali.

Še večja groza je društvo pričakala v hlevu, polnem bikov. Ti so stali v svojih iztrebkih in urinu, ki jim je segal do trebuha, "gnili pri živem telesu", kot so zapisali v društvu. Smrad je bil neznosen, še pričajo.

"Sram me je, da sem človek. Sram je lahko sosede okoli, ki so vedeli, kaj se dogaja, pa niso prijavili. Največja sramota pa leti na veterinarje, tiste ljudi, ki vedo, kaj se po hlevih dogaja, pa niti po svoji uradni dolžnosti, niso prijavili tako hudega trpljenja in zanemarjanja," so v pretresljivi izjavi še zapisali.

V objavi so tudi pozvali ljudi, ki vidijo, ki vedo, da o tem obvestijo društvo, ki lahko te stvari prijavi naprej in poskusi rešiti živali.

Tako grozljivega primera ni bilo že desetletje 

Prijavo, da so živali v grozljivem stanju, je veterinarska inšpekcija prejela včeraj popoldne, danes dopoldne pa so skupaj s policijo odšli v Krtino na kmetijo, kjer so se soočili z že opisanimi nevzdržnimi razmerami.

Danuša Štiglic, veterinarska inšpektorica, in Natalija Nedeljko iz Društva za zaščito konj, sta bili prisotni pri odvzemu živali. Kot gostji sta o tej izkušnji spregovorili v 24UR Zvečer.

Nedeljkova iz Društva za zaščito konj je povedala, da na tako težkem odvzemu oziroma reševanju živali že več let ni bila: "Nazadnje sem nekaj podobnega videla pred desetimi leti, ko smo iz podobnih razmer reševali kobilo z žrebičko. Tole, danes, je spet en grozljiv primer po desetih letih." Povedala je, da so biki dobesedno gnili pri živem telesu, neznosno pa so trpeli tudi zato, ker so bili privezani na kratki vrvi in se niso mogli premakniti. Preden so lahko rešili konja, pa so morali odstraniti vrate in odmetati 1,20 m gnoja, da bi ustvarili klančino, po kateri so konja lahko spravili iz hleva na svetlo. "Ta konj žal ni imel več možnosti za življenje," je povedala Nedeljkova o konju, ki ga je bilo treba zaradi posledic teh razmer uspavati.

Danuša Štiglic, veterinarska inšpektorica, je bila tista, ki je dala nalog za uspavanje konja. Zakaj mu ni bilo več pomoči? "Zaradi zelo hudega zdravstvenega stanja," odgovarja ob sliki konja in doda: "Ta kopita so zaradi stanja v tako vlažnem stanju dobesedno razpadla. Ostala je ena sama gmota. Prisoten je bil tudi veterinar, ki je ocenil, da gre po vsej verjetnosti za hud laminitis." Konj ni mogel več stati na nogah, zato ni bilo druge možnosti, kot da konja uspavajo.

Prvi ogled so opravili že na dan, ko so dobili prijavo, pozno popoldne. Vedeli so, da bo šlo za zahteven odvzem, zato so potrebovali čas, da se organizirajo in pripravijo za naslednje jutro. Ugotoviti so morali tudi, kam bodo te živali namestili, kdo bo odkupil teh šest bikov – odkup namreč določa zakon. Tja so se odpravili s policijo, veterinarjem, v Krtino pa so prišli tudi prevozniki, ki so odpeljali šest bikov. Načrtovali so seveda, da bodo rešili tudi konja, zato so tja poklicali tudi Društvo za zaščito konj, a žal, ni šlo.

'Ljudje morajo razumeti, da so to živa bitja'

Nedeljkova pravi, da je razočarana nad ljudmi, saj so vedeli, kaj se dogaja, tudi po objavi na Facebooku jih je mnogo vedelo, za koga gre. "Še posebej sem razočarana nad veterinarji, ki dnevno hodijo po kmetijah, in vem, da so tudi na tej kmetiji morali biti, a niso ukrepali," pravi Nedeljkova, ki je prepričana, da bi veterinar, ki prvi vidi, kaj se dogaja, moral biti tisti, ki tudi ukrepa. Razočarana je tudi nad lastnikom, za katerega pravi, da ima vse drugo urejeno, v hlevu pa pekel na zemlji.

Kaj o veterinarjih pravi Štigličeva? "Žalostna sem. Uprava za varno prehrano ima več preventivnih akcij na kmetijah, in tam veterinarji so prisotni, zavezuje jih tudi kodeks, k skrbi za zdravje živali, pa niso ukrepali." Veterinarji so tukaj popolnoma zatajili, potrdi Štigličeva.

Nedeljkova pravi, da se društva trudijo predvsem, da bi ozaveščala ljudi, jih pripravila k temu, da prijavijo, kar vidijo. V zadnjih letih je nastalo tudi več društev za zaščito rejnih živali. "Ljudje morajo razumeti, da so tudi to živa bitja, ne pa nek pleh, motor, ki ga lahko imaš in pustiš tam, pa ni važno, ali dež pada ali ne pada, ali je lačen ali je žejen. To je živo bitje, ki ima dušo in srce," zaključi Nedeljkova iz Društvo za zaščito konj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (232)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gorpri
21. 04. 2019 20.55
+2
A na veterinarski inšpekciji nimajo nekoga, ki bi bil vešč nastopanja v javnosti? Upam, da svoje delo opravlja dosti boljše kot se izraža!
cap77
20. 04. 2019 17.46
+12
Tega lastnika je treba dati na psihiatrijo
mb1979
20. 04. 2019 14.10
-4
No, ne vem kaj je bolj dvolično, ali je to kako ravnamo z živalmi, ali kako ravnamo z hrano, prej včasih je bil zakol živali krut a ni bil zaman,ljudje so takrat cenili živila, sedaj pa je zakol postal nekoliko bolj human, a se zaradi preobilja tudi preveliko hrane zavrže, in to je razlog da pride,do takšnih dogodkov,kjer se živali zanemarjajo, ker za nas meso ni več luksuz ampak vsakodnevna stvar na našem krožniku. Me samo zanima, koliko velikonočnih dobrot bo letos pristalo v smetnjaku, ker smo v konzumni norišnici preveč nabasali v nakupovalni voziček. Biti pa, vegetarijanec , je pa prav tako dvolično, ker tudi ti ljudje imajo vsaj kak par usnjenih čevljev, pozimi pa jih greje puhovka.
Uporabnik113189
20. 04. 2019 11.24
+13
Poznam primere, ko so starejšim odvzeli opravilno sposobnost in jih stlačili v varstvo psihiatrov. No, ta stvor je eklatanten primerek, ki bi mu morali TAKOJ odvzeti opravilno sposobnost, ker je dokazano nima in ga zapreti v neko psihiatrično ustanovo kot psihopata. To vsekakor je, to si upam trditi brez vsakega strokovnega priznanja oziroma papirja s strani zdravstva ali psihiatrije. Normalen človek pač kaj takšnega ne počne. Vprašanje se glasi, kdo ima pravico predlagati, da se ga strpa v takšno ustanovo. Iz prakse v naši državi sodeč, ne bo nihče pristojen, ta stvor pa ima menda človekove pravice.. Tudi te bi mu morali odvzeti..
bouba
19. 04. 2019 17.39
-20
Lepo, da je ljudem jasno, da si živali ne zaslužijo tega, vendar je tudi dvoličnost nedopustna. Kaj pa tovornjaki polni živali, na poti v klavnico? A tam pa ni trpljenja? Mislite, da gredo prostovoljno in z veseljem v smrt. Mislite, da če so celo življenje stale v čistih hlevih, da niso njihovi zadnji trenutki polni agonije, ko vedo kaj jih čaka.0
Janez_53
19. 04. 2019 19.11
+25
Ne mešaj jabolk in hrušk! Z živalmi se lahko lepo ravna tudi v primeru, če so rejene za zakol! Nekaj povsem drugega pa je, če imajo živali v lasti ljudje, ki si naziva človek ne zaslužijo, ker z živalmi slabo ravnajo, jih trpinčijo, puščajo v nesnagi, brez prave hrane in vode! Te človeške izmečke bi morali kazensko preganjati in jih najstrožje kaznovati! Trobezljanje o tem, da "živali vedo, kaj jih čaka", je pa milo rečeno bedasto.
bouba
19. 04. 2019 19.51
-11
Ne gre za mešanje jabolk in hrušk temveč za dvoličnost. Zagotovo je zanemarjanje in mučenje (kakršne koli) živali nedopustno, vendar ne se slepiti, kako dobro je življenje živali, ki končajo na krožnikih mesojedcev. Poglejte si kdaj kakšen posnetek vrste goveda pred klavcem. Prav dobro vedo, kaj jih čaka in misliti, da živali niso zmožne dojemanja okolice in zavedanja neizbežnosti situacije v katero jih pripeljejo prav tisti kmetje, ki "tako dobro" ravnajo z njimi, je milo rečeno podcenjevalno, nečuteče in "100 let za leseno žlico".
Janez_53
19. 04. 2019 20.47
+16
Bouba, vsi naši predniki so se prehranjevali z mešano hrano - žitarice, zelenjava, razni plodovi in meso. In govoriti o "sto letih za leseno žlico" je neumnost! Najbrž si zelo mlad (ali mlada), pa se ne spomniš ali pa nisi doživel prizorov, ko je kmet peljal težko otovorjen voz v klanec in mlatil živinčeta kot nor, da je končno privlekel tovor na vrh klanca. Kot otrok (torej približno slabih 60 let nazaj) sem videl prizor, ko je konju zaradi napora izstopilo črevesje iz zadnjika! Kruto ravnanje z živalmi je v preteklosti bilo prej pravilo, kot izjema! Zato me danes precej razjezi, ko se najdejo pametnjakoviči, ki menijo, da vedo vse. Zakol živine nekoč in danes je neprimerljiv. Nekoč so za zakol svinj uporabili le nož in če je mesar bil že zjutraj "nažgan", je ubogo prase dolgo umiralo, preden je izkrvavelo. Govedo pa je običajno najprej dobilo s topo stranjo sekire "narkozo" (ki je prijela ali pa ne) v predel čela, nato je šele mesar zarezal v vrat, da je prišlo do izkrvavitve. Človek je pač od pamtiveka uporabljal meso za svoje prehranjevanje. Vendar mislim, da je danes ravnanje z živalmi v večini primerov precej boljše, kot v preteklosti, čeprav se najdejo tudi "spoštovanja vredni ljudje"(kaj res???), ki ravnajo z živino tako kot v članku opisani primer.
štumbamfirer
20. 04. 2019 08.00
-1
bouba
20. 04. 2019 09.55
+3
Trkanje po prsih v smislu, kako super družba smo, ker nismo (več) tako okrutni do živali kot recimo pred petdesetimi leti, je arogantno in narcisoidno. Kako mladi ali stari smo v svojem razmišljanju in doživljanju sveta je nepomembno. Tako kot ocene ne prinesejo inteligence, tako starost ne prinese modrosti. Ko je enkrat empatija pri posamezniku nadpovprečno razvita, je tak človek ne zmožen sodelovati v verigi morije, ki smo jo ustvarili. Moj komentar je bil podan v razmišljanje o dvoličnosti nas samih in ne za vzbujanje jeze mesojedcev. Res pa je, da se večina ljudi razburi, ko pod vprašaj postaviš njihov način življenja. Najlažje se je tolažiti z besedami: "Vedno smo to delali tako."
Roterdam
19. 04. 2019 17.10
+33
Jaz bi lastnika privezal v isto okolje za mesec dni.
Apostol1
19. 04. 2019 19.41
+16
Ne bi preživel in iskreno rečeno , bog naj mi odpusti ta greh , moram reči , da v tem primeru do tega človeka verjetno ne bi čutil nobenega usmiljenja , čeprav si takih pogojev ,ki so skoraj hujši kot Auschwitz ne zasluži nobeno živo bitje.
lakala28
19. 04. 2019 15.03
+54
To ni več delo za inšpekcijo ampak le še za Policijo. Gospoda takoj v pripor in pod nujno privesti k preiskovalnemu sodniku zaradi KD mučenja živali, dotične veterinarje pa takoj kazensko ovaditi za nevestno delo in prikrivanje kaznivega dejanja mučenja živali. Pustimo se presenetiti, koliko se jih bo na televiziji upalo kaj pametnega povedati o tem.
tapridn
19. 04. 2019 14.35
+81
Zapret oba. Lastnika in veterinarja ter odvzem licence TAKOJ.
VirusX
19. 04. 2019 14.21
+60
Pa kaj je s temi ljudmi? leta 2009 je predsednik slovenskega društva rejcev posavskih konj (Simonišek) vlekel psa za sabo z avtom, ter kljub tem ostal na položaju ter bil izvoljen celo za nov mandat.
daw1d
19. 04. 2019 14.09
+69
Tu niso krivi samo veterinarji, pač pa ljudje ki se obračate vstran od tega! Krtina ni tako velika, vsi so vedeli, pa nihče ni povedal naprej.. Vsi so krivi enako!!!
Karantanija
19. 04. 2019 14.09
+56
Naš fant je nehal hoditi v cerkev takat, ko je župnik rekel, da živali nimajo duše ....
Janez_53
19. 04. 2019 19.19
-9
No, če je zaradi tega nehal hoditi v cerkev... A ti pa verjameš, da imajo živali dušo? Nekateri greste v povsem drugo skrajnost in hočete živali počlovečiti. Če si veren, pa bi moral verjeti gospodu župniku, da živali nimajo duše. On že ve, kako je s tem. Gospodom župnikom je pač treba verjeti, če hočeš biti pokorna, zvesta dušica.
Karantanija
19. 04. 2019 14.05
+38
Veterinarji naj naredijo akcijo in gredo na obhod po svojem rajonu. Verjetno bodo našli še kakšnega podobnega čudaka. Si je res tako težko vzeti kakšen dan za to?
Karantanija
19. 04. 2019 14.00
+40
Ravno tako so krivi tisti, ki so vedeli in videli,kot ta brezsrčni lastnik živali. Nekateri veterinarji so pravi šintarji, nobenega sočutja do živega bitja nimajo, opažam pa, da so drugačni tisti, ki zdravijo male živali in ne tiste za zakol ....
ceta69
19. 04. 2019 13.41
+18
Sama strokovna javna uprava sluzba brez odgovornosti......
zemljan10
19. 04. 2019 13.16
+56
Veterinarju pa odvzet licenco,ker ni sposoben opravljat svojega dela.
zemljan10
19. 04. 2019 13.15
+43
No,sedaj ima pa Slovensko sodstvo odlično priliko,da lahko pokaže kako se taki zaprejo za nekaj let.
ONLY FACTS
19. 04. 2019 13.38
+21
Rafael Kramar
19. 04. 2019 14.24
+15
Sodstvo ne more tu prav nič, saj se morajo ravnati po zakonodaji. Ta pa verjetno sankcionira takšnole grozodejstvo s kakimi 40 evri kazni...
lakala28
19. 04. 2019 17.18
+0
Se bojim da bi kakšen Zvjezdan z Vilijevimi merskimi metodami na sodišču ta gn.oj zmanjšal na ene 6 cm, biki so pa slučajno tisto noč imeli drisko pa je bilo pač malo več pod njimi, kar bo sigurno potrdil veterinar, ki je bil 1 dan prej tam in je bilo še vse tako suho, da ga je zaskrbelo , da bo treba montirati vlažilnike. Tako to gre, sploh pa če bo odvetnik Bregar.
rozalinda
19. 04. 2019 12.57
+73
Ime, priimek in sliko brutalnega kmetavzarja objavite, se bo hitro uredilo. Tipa zapret v samico brez wc-ja in pozabiti nanj. Na bruhanje mi gre. In predvsem na jok. Uboge, uboge živali...
morituri
19. 04. 2019 12.39
+45
Mene pa zanima ali je lastnik teh živali bolan oziroma zakaj ni nekoga zrihtal, da bi živali imele vsaj neko normalno življenje. Zakaj nihče ne govori o tem??? Zakaj???????
sabrina22
19. 04. 2019 14.25
+21
Na fb objavljen ime in priimek tega okrutneža.. Je zelo zdrav in celo predsednik turističnega konjeniškega društva Krtina
Apostol1
19. 04. 2019 12.23
+114
Imam enostaven predlog ,če ste za razkritje tega človeka v javnosti mi podelite ➕, če niste pa ➖, jasno je da vse skupaj popolnoma neobvezujoče in tudi nič ne bo pomenilo ,vseeno me pa zanima koliko ljudi misli tako kot jaz , da take zgodbe morajo v javnost z imenom in priimkom . Seveda odločijo naj pristojni jaz sem samo radoveden in nič drugega pa lep pozdrav vsem skupaj.
blaow
19. 04. 2019 13.11
+27
Itak nebojo objavl nič ker se take kr.e.t.ene ščiti namest da bi se ga zlamal ko hudiča.
ceta69
19. 04. 2019 13.46
+18
Minuse dodelijo sami taki ki bi radi polozaj brez odgovornosti.........
daw1d
19. 04. 2019 14.10
+17
Saj se ve, da gre za predsednika nekega društva konjev iz kraja Krtina
sodelujem
19. 04. 2019 12.20
-30
Če so v društvih vse vedeli,bi šli in počistili bi bi jim najbrž pustil ,morda ni zmogel....Pa ne da ga branim ampak en vzrok je moral biti.!
daw1d
19. 04. 2019 14.11
+12