Slovenija

Koordinacija zdravniških organizacij od nove vlade pričakuje reformo zdravstva

Ljubljana, 05. 06. 2018 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
13

Koordinacija zdravniških organizacij od nove vlade pričakuje, da bo reformna in da jih bo vključila k pripravi potrebnih sprememb zakonodaje, so pojasnili po seji koordinacije. Reforma zdravstva bi po njihovem mnenju morala med drugim zdravnikom zagotoviti ustrezne delovne pogoje in spremeniti organizacijo javnih zdravstvenih zavodov.

Kot je na brifingu za novinarje po seji koordinacije pojasnil predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Konrad Kuštrin, so na seji izoblikovali temeljne točke, ki bi jih reforma slovenskega zdravstvenega sistema morala vključiti. V Koordinaciji zdravniških organizacij si želijo izhod celotnega zdravstva oziroma vseh storitvenih dejavnosti v državi iz enotnega plačnega sistema.

Želijo si tudi spremembe organizacije javnih zdravstvenih zavodov. "Stvar očitno ne deluje," je dodal Kuštrin in opozoril, da zaradi sistema imenovanja v nadzornih odborih in svetih zdravstvenih zavodov zdravnikov skoraj ni.

Kuštrin meni, da je omejevanje delovanja zdravnikov strel v koleno.
Kuštrin meni, da je omejevanje delovanja zdravnikov strel v koleno. FOTO: Miro Majcen

Poleg tega pa bi morali zdravnikom zagotoviti tudi ustrezne delovne pogoje tako z vidika financiranja zdravstva, zadostnega števila zdravnikov in opreme kot tudi zadostnega časa zdravnikov za njihove bolnike.

Tudi absolutna svoboda zdravnikovega dela v zdravstvenem zavodu, pri zasebniku ali kombinirano bi po mnenju koordinacije morala biti ena izmed temeljnih točk reforme zdravstva. "Ob ekstremnem porastu potreb po zdravstvenih storitvah in majhnem številu zdravnikov, je seveda omejevanje delovanja zdravnikov strel v koleno in logično je, da se čakalne dobe podaljšujejo," je pojasnil.

Kuštrin: Potrebujemo resno reformo zdravstva, ne pa obližev na razpadajoče truplo

Na teh temeljnih točkah bodo izoblikovali tudi svoje zahteve, katere bodo naslovili na novo vlado, za katero pa upajo, da bo reformna. Pri tem pa bodo po besedah Kuštrina vztrajali, da bo vlada, kakršna koli že bo, upoštevala zakonsko določbo, da mora Zdravniška zbornica sodelovati pri oblikovanju zdravstvene zakonodaje.

"Potrebujemo resno reformo zdravstva, ne pa obližev na razpadajoče truplo," je dodal predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik. Dovnik si želi tudi, da bi bolnik postal osrednji deležnik v zdravstvenem sistemu.

O tem, s kom bi radi sodelovali kot z ministrom za zdravje, pa je predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik dejala, da si želi, da bi bil sogovornik poznavalec zdravstvenega sistema. Predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina pa je poudaril, da koordinacija od novega zdravstvenega ministrstva pričakuje, da se bo vzpostavil dialog in da bodo skupaj zgradili izboljšan sistem od trenutnega.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakafonijaprava
06. 06. 2018 17.17
+3
A o tem na 24kurr ne boste pisali, da je ustavno sodišče zavrglo presojo zakona o zdravstvu, ki so ga izpodbijali zdravniki, "zaradi popoldanska dela"!
kakafonijaprava
06. 06. 2018 17.16
+2
Koštrun je spet zavohal dnar!
vomo
06. 06. 2018 12.21
+2
Če je v zdr. v klubu ni napredka se v zdravi okolici, takoj zamenja vodja, kot je trener-direktor...v zamenjavi ni nič narobe-vsak se enkrat izpoje. A v tem neuspešnem klubu je vodja nedotakljiv, kljub temu, da je nesposoben. ne razumem pa, da tega ne vidijo v slo eliti in da se že leta pustijo nategovati temu nesposobnežu. Zamenjajte ga takoj- saj imate veliko sposobnejših, ki vam bodo takoj prinesli boljše življenje in čase.
vomo
06. 06. 2018 12.16
+2
Če v klubu ni napredka se v zdravi okolici, takoj zamenja vodja, kot je trener-direktor...v zamenjavi ni nič narobe-vsak se enkrat izpoje. A v tem neuspešnem klubu je vodja nedotakljiv, kljub temu, da je nesposoben. ne razumem pa, da tega ne vidijo v slo eliti in da se že leta pustijo nategovati temu nesposobnežu. Zamenjajte ga takoj- saj imate veliko sposobnejših, ki vam bodo takoj prinesli boljše življenje in čase.
Castrum
06. 06. 2018 07.27
+2
Se že dogaja. Včeraj je po medijih že rovaril sindikalist Štrukelj, ekola sedaj je začel še sindikalist Kuštrin. Oba seveda navijata za vladno koalicijo s Šarcem na čelu, saj bosta stara mačka tako koalicijo z lahkoto obvladala...
tron3
06. 06. 2018 11.43
+0
Le kje bo Šarko novce dobil, da bo apetite potešil, to bo prvo vprašanje, dnarja ni, ker tudi gospodarske rasti ni. Da je gospodarska rast in da so javne finance konsolidirane, je bila Cerarjeva megla, s katero je nategoval volilno telo, pa še dobr jih je nategnu iz 36 poslancev na 10.
kokošnjak
06. 06. 2018 07.13
+8
Reformirat je treba zdravnike in ne sistem. Stare naterat v penzijo, mlade pa delat. Stari lahko ostanejo le tisti, ki se ne borijo za plače temveč za paciente.
komarec
05. 06. 2018 22.02
+12
Tega Kuštrina zanimajo samo plače zdravnikov, reforma zdravstva je pa drugi plan.
dostojevski II
05. 06. 2018 21.45
+9
Dvoživke. Ljudje pričakujejo, da boste končno začeli delati. Ne samo izsiljevati. Če bo Levica v vladi, boste jokali za Cerajevo vlado. Ker ne boste več zjutraj samo naročali, popoldne pa pregledi, preiskave, operacije za denar.
mario7
05. 06. 2018 21.42
+7
Kaj je temu bebčku,da tako grdo gleda? Ima premajhno plačo?
dostojevski II
05. 06. 2018 21.47
+8
Pokvaril se mu je mercedes za 120.000 evrov.
mbtukaj
05. 06. 2018 21.37
+4
Toti bi lahko delo reklamo za eva sardine.
dostojevski II
05. 06. 2018 21.48
+11
Če nimaš vreče denarja, se mu ne približuj. Ker te bo postavil v 3 letno čakalno vrsto.