Slovenija

So prebivalci svoje fekalije speljali kar do bližnjega hudournika?

Koper, 05. 08. 2019 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z./ J.V./ T.V./ STA
Komentarji
130

Na koprski komunali sumijo, da bi pri onesnaženju vode v kopališču Žusterna lahko šlo za sabotažo. V zamašenem jašku so namreč našli pulover in stiropor, kar zagotovo ni prišlo prek domačega omrežja, pač pa je jašek nekdo odprl in to vrgel noter. Sumijo, da so na kakšnem delu hudournika tudi črni priključki.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Onesnaženje v Žusterni bo preiskovala koperska policija
    04:25
    Iz SVETA: Onesnaženje v Žusterni bo preiskovala koperska policija
  • Iz 24UR: Fekalije v Žusterni
    02:14
    Iz 24UR: Fekalije v Žusterni
  • Iz 24UR: Kopanje odsvetovano
    02:46
    Iz 24UR: Kopanje odsvetovano

Agencija RS za okolje (Arso) zaradi onesnaženja vode še vedno odsvetuje kopanje v kopališču Žusterna ter na odseku od kopališča Žusterna do vključno mandrača Molet.

Arso še vedno odsvetuje kopanje na tem območju.
Arso še vedno odsvetuje kopanje na tem območju. FOTO: Arso

Izredni monitoring spremljanja kakovosti vode namreč še vedno kaže na prisotnost bakterij. Po danes objavljenih rezultatih nedeljskih merjenj je tako v vzorcih, vzetih na izlivu kanala v morje, vrednost bakterije escherichia coli padla na polovico od mejne vrednosti, v otroškem bazenu Žusterna in Moletu pa so bile vrednosti še bistveno nižje.

V nedeljo vzeti vzorci ne kažejo več na prisotnost intestinalnih enterokokov. Njihova vrednost se je sicer že v vzorcih, vzetih v soboto, razen na izlivu kanala že spustila pod mejno vrednostjo.

DatumMerilno mesto

E.coli

(CFU/100 ml)

Intestinalni enterokoki

(CFU/100 ml)

2.8.2019mandrač Molet2052
3.8.2019mandrač Molet60085
4.8.2019mandrač Molet11 
2.8.2019Žusterna – otroški bazen400770
3.8.2019Žusterna – otroški bazen820330
4.8.2019Žusterna – otroški bazen20 
2.8.2019iztok Žusterna5000>10000
3.8.2019iztok Žusterna10001000
4.8.2019iztok Žusterna500

 

 

ParameterEscherichia coli (E. coli) (CFU/100
ml)
Intestinalni enterokoki (CFU/100
ml)
Morska voda<1000<370

Občina: Monitoring na kopališču bo potekal vse do konca poletja

Tudi z Mestne občine Koper so sporočili, da rezultati vzorčenj koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da voda na plaži v Žusterni še vedno ni ustrezna za kopanje.

V javnem komunalnem podjetju Marjetica Koper so za Radio Koper ocenili, da je bilo sobotno izdatno izpiranje omrežja učinkovito. Danes so nadaljevali z iskanjem drugih možnih onesnaževalcev v sistemu. Direktor Marjetice Alfred Draščič je povedal, da bi na kakšnem delu hudournika znalo biti tudi nekaj črnih priključkov. Od torka naprej bodo tako začeli pregledovati tudi to.

Onesnaženje se je sicer zgodilo v petek, povzročilo pa ga je izlitje odpadne vode iz bližnje fekalne kanalizacije v hudournik v Žusterni, ki se izteka v morje. To se je zgodilo med čiščenjem zamašenega kanalizacijskega jaška v neposredni bližini hudournika.

Kot so dodali na občini, je ob sanaciji zamašenega jaška prišlo le do manjšega izlitja odpadnih voda, zato rezultati analize vzorcev kažejo na možnost drugih virov onesnaženja. Vse dokler pristojne službe ne bodo preverile in odstranile vseh morebitnih drugih virov onesnaženja in dokler rezultati analiz kopalne vode ne bodo ustrezni, bo tako nad plažo v Žusterni ostala izobešena rdeča zastava.

V tem trenutku pristojne službe preverjajo, ali je bila fekalna kanalizacija na tem območju v preteklosti ustrezno vzdrževana in ali je prišlo do doslej neugotovljenih poškodb na infrastrukturi. Občinski zavod za šport bo kopališče Žusterna znova odprl šele, ko bodo kopalne vode popolnoma varne za vse uporabnike. Prav tako bo na pobudo občine do konca poletja na kopališču potekal monitoring kakovosti vode, so še zapisali na koprski občini.

Če se bodo sumi, ki jih preiskuje tudi policija, potrdili, čakajo kršitelje precej zasoljene kazni.
Če se bodo sumi, ki jih preiskuje tudi policija, potrdili, čakajo kršitelje precej zasoljene kazni. FOTO: POP TV

Kako je sploh prišlo do onesnaženja?

Kanalizacijski jašek se je zamašil, voda oziroma fekalije so se prelile v hudournik in prek njega našle pot v morje. Na komunali sumijo celo, da bi lahko šlo za sabotažo, so poročali v oddaji 24UR. V zamašenem jašku so namreč našli pulover in stiropor, kar zagotovo ni prišlo prek domačega omrežja, pač pa je jašek nekdo odprl in to vrgel noter.

Se je pa ob tem dogodku odprlo še eno vprašanje: koliko prebivalcev Žusterne je – namesto priključitve na kanalizacijsko omrežje – svoje fekalije speljalo kar do hudournika?

"Sumimo, da bi znalo biti na kakšnem delu hudournika tudi nekaj črnih priključkov. Aktivnosti iz moje strani so postavljene in od jutri naprej načeloma začnemo tudi to pregledovati," je povedal Alfred Draščič, direktor Marjetice Koper.

Če se bodo sumi, ki jih sedaj preiskuje tudi policija, potrdili, čakajo kršitelje precej zasoljene kazni.

Zaradi kopanja v oporečni vodi je imelo zdravstvene težave več kot deset ljudi.
Zaradi kopanja v oporečni vodi je imelo zdravstvene težave več kot deset ljudi. FOTO: POP TV

Kako se lahko okužimo?

Zaradi kopanja v oporečni vodi je imelo zdravstvene težave več kot deset ljudi.

Okužimo se lahko, če morsko vodo po pomoti popijemo med plavanjem. Prek prebavil, sluznice (očesna, nosna, ustna), tudi kože, zlasti, če so na njej rane ali vnetja, pa tudi z vdihavanjem drobnih kapljic, v katerih so povzročitelji bolezni.

Najpogostejše posledice so prebavne težave – driska, bruhanje, vročina, bolečine v želodcu. Možna so tudi vnetja na koži, vnetja dihal in ušes, okužbe sluznic, oči.

Težave lahko trajajo od štiri do osem dni.

Sicer obe bakteriji živita v našem črevesju. V veliki večini primerov gre za lažje okužbe, tako da ljudje ne poiščejo zdravniške pomoči. Če nam ne uspe zaužiti dovolj hidracije in če so bolečine v trebuhu vse hujše, pa moramo poiskati zdravniško pomoč.

Sicer pa tudi nasploh velja priporočilo, da je kopanje po obilnem deževju, nevihtah in neurjih odsvetovano.

Izredni monitoring v Žusterni
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alex Trefalt
13. 08. 2019 14.22
+1
packi primorski,fuuuuujjjj,,,,,,pa sej to j že 60 let isto,,,,,,kopanje u dreku.....Super.....,pol se pačudijo,če je več gužve na cesti kot v turizmu.....,sure,sure
FIGEC
06. 08. 2019 20.57
+2
Ziher je spet nekaj Matoz zakuhal. Če je posredi kaka sabotaža, jo lahko skreira samo pravnički pacov. A ta žal ne pušča dokazov...
Manandi
06. 08. 2019 10.25
+10
Vsi serjejo in ščijejo v MORJE, nobenih čistilnih naprav Slovenija nima razen tu pa tam kašen odsedalnik malo večjo greznico, da res tisto gosto se vsede drugače pa na celotnem Slovenskem ozemlju nihče ne čisti ničesar, ni ene čistilne naprave ampak te odsedalnike izrabljajo za dobesedno ropanje naroda, Naj nekdo napiše kje je kašna čistilna naprava kjer čistijo kemikalije, fosfor in ostalo kar je naravi najbolj škodljivo največja čistilna naprava je MORJE tu se predela vse...ali pa je mesto za vse..Komunala pa je samo Občinska blagajna kjer lupijo narod in sredstva porabljajo za vse kaj drugega kot za KOMUNALO ??? v pravem pomenu besede Razlika med Hrvati in Slovenci je samo v tem da imajo oni večjo naravno čistilno napravo MORJE in priključke speljane saj 300 m v morje..
TistoPravo
06. 08. 2019 21.22
+4
Domače čistilne naprave, da bi pravilno delovale...rabijo najmanj enega človeka na napravo...ki bi jo aktivno spremljal, in ozaveščal vse upkrabnike le-te...kaj vse je potrebno upoptevati, da koristne bakterije oddelajo tistokar morajo. Da se, ampka to je podobno kot z prezračevanje objektov ko se te zapre z novodobnimi zračno skorajda neprepustnimi okni. Eden človek na objekt mora to stalno aktivno skrbet in ozaveščat vse ki prebivajo tam. Lahko se sicer reši z seceda ponovno investicijo v prezračevalne sisteme, ki pa so v najmanj vrednosti oken...da je v prostoru izmenjava prava. To pa dejansko potegne tudi na dodatne stroške ogrevanja, hlajenja, filtracije, vlaženja in razvlaževanja. Pri čistilnih napravah ima velik vpliv kakovost vodovodnega sistema in vode ki noter teče. Bolj je vse na robu, da se samo 1x letno približa mejni vrednosti ecolija in eterokojijev...in je treba jačat kloriranje, se že podre resno ravnovesje v čistilnih napravah kamor sevdda vsa ta voda z dodatki pristane.,,in bakterije po domače ponorijo. Izcedki oziroma predviden viške na vsedlinam so posledično še v hujši, ko če bi vse skupej na dnevnir svnimspustil v kanalizacijski ali skupni sistem z meteornimi. Če upoštevamo, da so praviloma uporabniki oziroma skrbniki ljudje z povlrečnimi znanji, se niti ne ukvarjajo oziroma se ne znajo lotiti da bi kaj rešili. Kontrolira se aktivno pa samo tiste, ki želijo pri investicijah subvencijo in se jih analizira do onemoglosti. Marsikdo vrženza analize več, kot dobi subvencije...pač zadeva je komplicirana, in zelo malo je treba da ni ustrezno in da to še za povrh prehitro pride do človeške kože in skozi usta nazaj od tam kamor je prišlo..,seveda v mix obliki od množice.
Cunilingus
06. 08. 2019 10.11
+12
Greznica od drzave in temu primerno morje.
Mungos2
06. 08. 2019 09.37
-2
Sigurno imajo hrvati prste vmes !!!!
lilihip
06. 08. 2019 09.46
-2
ne Janaša se je podlel v morje, videl sem ga saj sem mu podal wc papir.
KAPIBARA
06. 08. 2019 10.36
+2
@ lil - Njemu papir, v kanal pa majco+ stiropor, da bo valda on kriv..
extradeluxe
06. 08. 2019 09.25
+13
aha kdo bo pa odgovorem če se ugotovi da so črni priključki nastali v zadnjih 16 letih. A bo popo plačala sanacije in odškodnine?
Uporabnik113189
06. 08. 2019 09.22
+16
Počasi se bomo naučili, da vsi ki živijo pri nas, niso dobri, da med nami delujejo nekateri, ki si prizadevajo narediti kar največjo škodo, ker imajo od tega neko korist. Ali so plačani s strani sovražnikov naše države, ali pa pričakujejo da bo "sanacija" problema prinesla kup državenga denarja v njihov žep, mogoče tudi poteka tudi boj za oblast, kdo bi vedel..
LazniviZares
06. 08. 2019 09.52
-2
Tako je ! Vanski neprijatelj stalno opreza kje bi udarul po nasi drzavi. Dobro so ti spraznili podstresje stari.
Uporabnik113189
06. 08. 2019 11.37
+1
Nisi pogledal vsebine? Našli so pulover in stiropor, kar je nemogoče, da bi prišlo po ceveh, torej je nekdo NAMERNO odprl jašek in ga zamašil. Sumijo pač zato, ker je to pri nas običajen postopek, da samo sumijo, potem ko je še vrabcem jasno, da druge možnosti kot odpreti jašek pač ni. Storilec je namerno uničil možnost kopanja v morju, dosegel da se slaba novica širi, gre za namerno oškodovanje..
fairplayy
06. 08. 2019 09.18
+4
To ni nic v eksoticnih destinacijah domacini iztrebljajo direktno v morje samo nihce ne jemlje vzorcev zato imajo turiati crevesne tezave
extradeluxe
06. 08. 2019 09.16
+11
a tako zgleda vizionarsko 16 letno urejanje mesta?
BobbyP
06. 08. 2019 09.52
-2
Niti ne. Tako izgleda komentar nekoga, ki nima pojma o temu, kar piše.
korintos23
06. 08. 2019 08.59
+10
Ob takih astronomskih cenah in nimajo še čistilne naprave? Na današnji dan še eni serjejo v morje, a je to sploh mogoče? Bodo drugo leto cene dvignili in potem se bo gradilo.
BobbyP
06. 08. 2019 09.13
+8
Bebček, ne smeši se in ne piši neumnosti, če živiš v rovtah. Vse tri obalne občine imajo čistilne naprave in to kar spodobne in relativno nove. Težava je v kavbojih, ki svoj drek spuščajo vsepovsod. Nekako tako kot ti na tem portalu.
brabusednet
06. 08. 2019 08.36
+15
Bo treba turistično takso povečat in čistilno zgradit,da domačini ne bodo več srali v morje.
BobbyP
06. 08. 2019 08.34
+2
Uboga opravilno nesposobna županska Facebook jokica. Ziher je Popo kriv, ki ga vsi poznajo po temu, da rad sabotira kanalizacije. Naj raje pristojne službe opravljajo svoje delo in ugotovijo, kam koprski kešurji spuščajo svoj drek. LOL-ek. 😂
Klotilda H
06. 08. 2019 08.27
+23
KOPRSKI ZAPORI bodo zelo polni, če bodo pristojne službe opravile delo, kot ga morajo.
medvedJEkriv
06. 08. 2019 08.20
+5
A Zoki že pije Ljubljanico?
mario7
06. 08. 2019 08.59
+0
KAPIBARA
06. 08. 2019 09.44
+6
Nekoč se je hvalil s tem.. edino kar je bilo pa narejeno v Lj, je pa dvig kriterijev za oporečno vodo..
klukec
06. 08. 2019 08.17
+7
to se bodo lepo poredile ribe v okolici
brabusednet
06. 08. 2019 08.05
+20
To bodo dobre ribe so nafilane z mikroplastiko in sedaj še z drekom.
KAPIBARA
06. 08. 2019 09.44
+1
srecnii
06. 08. 2019 08.03
-15
Kam drugam pa naj bi speljal svoje fekalije kot v najbližje morje, jezero, saj to je povsod, kjer ni čistiln.
Manandi
06. 08. 2019 08.01
+3
To je to kar so dobili (( OSTALI za novo ?? PROMOCIJSKO TAKSO ??
brabusednet
06. 08. 2019 07.53
+6
Potem se pa nekateri norci čudijo,zakaj Slovenci množično hodijo na Hrvaško letovat.V naši greznici se pač ni fletno kopat.Res pa je,da tudi Hrvari imajo vse to speljano v morje.Ampak tam je večje morje in močni tokovi,ki to premešajo in odnesejo.Zato se je tudi tam bolje izogibat večjim mestom in naselij.Nabolj je kakšen bolj mali kamp v zakotnih krajih.Tam je voda res čista.
pogan
06. 08. 2019 07.49
+9
Sedaj bo vsaki dan clanek o tem?dajte se pisati o ita in hrv obali, o hrani ki jo jemo, ki je totalno slaba, kaj pa kaj Poljsko meso? Baje se to se kar isto dogaja naprej, se o tem ne sme pisati?
Arabo Hest
06. 08. 2019 08.33
+6
Sem ti dal plus, a samo zaradi omembe poljskega mesa ... za ita in hrv obalo in plaže pa naj si vsak pogleda zase, če ga zanima...