Lokalne volitve 2018

V Kopru še štejejo glasove, drugi krog visi v zraku

Koper, 18. 11. 2018 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Kopru volilna komisija še ni zaključila z delom, aktualni župan Boris Popovič in drugouvrščeni Aleš Bržan pa nestrpno čakata, ali bo po 16. letih potreben drugi krog volitev ali ne. Trenutni rezultati Popoviču namreč napovedujejo okoli 50 odstotkov glasov.

Več videovsebin
  • Aleš Bržan o izidu volitev
    02:32
    Aleš Bržan o izidu volitev
  • Iz 24UR: Popović prepričan v svojo zmago
    01:53
    Iz 24UR: Popović prepričan v svojo zmago
  • Iz 24UR: Gašpar Mišić prepričan v drugi krog
    01:13
    Iz 24UR: Gašpar Mišić prepričan v drugi krog
  • Iz 24UR: V štabu Popoviča so nestrpno pričakovali rezultate
    01:13
    Iz 24UR: V štabu Popoviča so nestrpno pričakovali rezultate
  • Iz 24UR: Zakaj bi Bržanu letos lahko uspelo?
    01:31
    Iz 24UR: Zakaj bi Bržanu letos lahko uspelo?
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Kopru po preštetih 42 odstotkih glasov kaže, da je trenutni župan Boris Popovič prejel 49,42 odstotkov glasov. Sledi mu Aleš Bržan s 27,45 odstotki. Morebitni drugi krog volitev tako še vedno visi v zraku. 

Bržan se je na prve rezultate odzval z besedami, da "upa, da bo prišlo do sprememb v naši občini, da bomo začeli spodbujati bolj kulturni dialog, ter se ukvarjati s tem, kaj si občani želijo. Čas je, da se malo zamenja vse skupaj," je še dodal. Prav tako upa, da bo v naslednjih dveh tednih do pričakovanega drugega kroga volitev več govora o vsebini. In napovedal, da če pride potrditev o drugem krogu, "gredo vsi naprej na koncert Petra Graša". 

Volilna udeležba je bila po zadnjih podatkih 47,55 odstotna. 

Aleš Bržan se bo po prvih rezultatih uvrstil v drugi krog volitev.
Aleš Bržan se bo po prvih rezultatih uvrstil v drugi krog volitev. FOTO: POP TV

Na tretjem mestu je trenutno Gašpar Gašpar Mišič z dobrimi šestimi odstotki, sledita mu Olga Franca z dobrimi petimi odstotki in Valter Krmac s slabimi petimi odstotki. Ostali kandidati so prejeli manj kot dva odstotka glasov. 

Popovič prepričan v zmago

Popovič je sicer v prvi izjavi za medije izrazil pričakovanje, da bo zmaga njegova tudi tokrat, tudi on pa ni prepričan v zmago že v prvem krogu: "Če bo že v prvem krogu, ne vem, kajti trinajst kandidatov je kar precej, tako da je že matematično zelo težko." A meni, da so "naredili ogromno. Več kot toliko res nismo mogli. Delali smo dneve in noči štiri leta na dvanajst let podlage, tako da mislim, da si zaslužimo ponovni izbor in še štiri leta". Kot je ocenil, Koper ne potrebuje spremembe, zato pa je napovedal, da bodo "delali naprej s takim tempom".

Gašpar Gašpar Mišič je volilne rezultate pričakal v svojem volilnem centru na Prešernovem trgu v središču Kopra, Aleš Bržan pa v Šalari, točneje v restavraciji Emonec.

Na tokratnih volitvah se Popovič poteguje za že peti mandat na čelu koprske občine. 

Pestra predvolilna kampanja 

Za županski stolček se je potegovalo kar 13 kandidatov, za glavna in največja tekmeca aktualnega župana pa sta se izkazala nekdanji prvi mož Luke Koper in nekdanji šef Marjetice Koper Gašpar Gašpar Mišič ter koprski občinski svetnik Aleš Bržan, ki se je na zadnjih volitvah skorajda uvrstil v drugi krog.

Boris Popović je prepričan v svojo zmago.
Boris Popović je prepričan v svojo zmago. FOTO: POP TV

V predvolilni kampanji so Popoviču nasprotniki očitali izsiljevanje, enoumje, korupcijo, favoriziranje svojega kroga ljudi in ustrahovanje, Gašpar Mišič pa ga je celo prijavil policiji, ker naj bi zaposlene na komunalnem podjetju Marjetica silil v to, da na volitvah glasujejo zanj, in sicer tako, da kot dokaz fotografirajo glasovnico. Na Facebooku pa je je njegova lista objavila tudi podrobna navodila, kako se temu izogniti. 

Koprsko predvolilno kampanjo pa so 'popestrili' tudi škandali, kot je bila odstranitev plakatov Gašparja Gašparja Mišiča iz svetlobnih vitrin na nekaterih avtobusnih postajališčih s strani delavcev koprskega komunalnega podjetja. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinogradnik33
19. 11. 2018 13.33
+0
Koprčane počasi srečuje pamet , poslavljajo se od Popoviča !
BETONSKI
18. 11. 2018 22.52
+15
Vsa čast Aleš Brežan.
BETONSKI
18. 11. 2018 22.51
+23
Ne poznam Aleša Brežana,mi je pa izredno pozitivna oseba,na videz seveda,izredno umirjen,premišljen,pošten,samo na videz ga drugače ne poznam,je nekonflikten ,zatresel je temelje Popovičevega imperija in to mi je zelo zelo všeč,da ne mislijo ljudje da so nezamenljivi.
kladu
18. 11. 2018 22.51
+4
popovič..ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha
kameltrajbar
18. 11. 2018 22.18
+30
To pa je presenečenje....