Slovenija

Koprska občina predstavila alternativno lokacijo za gradnjo pravoslavne cerkve

Koper, 09. 12. 2019 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
6

Občina Koper je Srbski pravoslavni cerkvi predlagala alternativno lokacijo za gradnjo načrtovane cerkve. Gre za okoli 3000 kvadratnih metrov veliko zemljišče v Olmu, ki je v lasti občine, je po srečanju s predstavniki cerkve povedal župan Aleš Bržan. Kot je poudaril, si oboji želijo čimprejšnje gradnje, a je zdaj predvidena lokacija problematična.

Pri zemljišču ob nakupovalnem središču Planet Tuš je težava predvsem pri načrtovanju prometne infrastrukture. "Dejstvo je, da bo tam ena izmed močnejših vpadnic v samo mesto," je v današnji izjavi za medije po srečanju s predstavniki Srbske pravoslavne cerkve na čelu z zagrebško-ljubljanskim metropolitom Porfirijem Perićem pojasnil koprski župan Aleš Bržan. Kot je dodal, morajo skrbeti za varnost občanov in primerno prometno infrastrukturo.

Ob tem je župan zavrnil nesporazume v medijih in poudaril, da je želja občine, da se cerkveni objekt zgradi čim prej, vprašanje pa je primernost zdaj predvidene lokacije. "Glede na to, da ne kaže na to, da bi bil to najhitrejši način za izgradnjo cerkve, smo jim predlagali še eno lokacijo, za katero mislim, da je izjemno prijetna in atraktivna," je navedel Bržan.

Pri zemljišču ob nakupovalnem središču Planet Tuš je težava predvsem pri načrtovanju prometne infrastrukture, je danes povedal koprski župan Aleš Bržan.
Pri zemljišču ob nakupovalnem središču Planet Tuš je težava predvsem pri načrtovanju prometne infrastrukture, je danes povedal koprski župan Aleš Bržan. FOTO: POP TV

Gre za okoli 3000 kvadratnih metrov veliko zemljišče tik ob ulici Istrskega odreda v Olmu, ki je v lasti občine in so jo strokovne službe po preverbi več lokacij ocenile za najprimernejšo, župan in predstavniki pravoslavne cerkve pa so si jo danes tudi ogledali.

Na tej lokaciji, ki "je neobremenjena z vso prometno infrastrukturo", bi po Bržanovi oceni lahko vsaj na občinskih strani že v pol leta uredili vso potrebno dokumentacijo, ki bi omogočila začetek gradnje.

Na današnjem srečanju sicer ni bila sprejeta nobena dokončna odločitev, bodo pa ostali v stikih in se verjetno slišali spet v kratkem. Sicer pa je po županovem mnenju prav, da preverijo vse možnosti za to, da zadevo čim bolje izpeljejo. "Nenazadnje se tega ne postavlja samo za eno leto, ampak se postavlja za več desetletij oziroma stoletij in je prav, da najdemo najprimernejši način in lokacijo tudi za to," je dodal.

Na današnjem srečanju predstavniki občine in pravoslavne cerkve niso sprejeli nobene dokončne odločitve.
Na današnjem srečanju predstavniki občine in pravoslavne cerkve niso sprejeli nobene dokončne odločitve. FOTO: POP TV

Glede same izvedbe projekta, če bi se druga stran odločila za ponujeno alternativno lokacijo, pa Bržan meni, da bi bil najboljši način menjava zemljišč, o čemer se bodo sicer pogovarjali, ko bo padla odločitev o lokaciji.

Bržan je sicer spomnil, da so bile idejne zasnove za območje, kjer je pravoslavna cerkev kupila parcelo, stare več let, zato se je začudil, da je svoj čas sploh prišlo do izbire lokacije, ki je danes jedro težav. Obenem pa je zavrnil, da bi bilo kadar koli govora o razlastitvi. "Naša želja ni preprečiti, ampak pospešiti, zato da se cerkev čim prej zgradi," je zagotovil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jugatneme
10. 12. 2019 16.20
-1
V Olmu mislim, da je vsekakor primernejša lokacija, tudi željnih pravoslavnega bogoslužja živi tam kar veliko.
Transformerji
10. 12. 2019 12.25
-1
Pri nas je veliko Kitajcev - kdaj bodo imeli svojo cerkev?
MACFRUTA
10. 12. 2019 08.02
+4
Rafaleluss ti si pa tudi eno pametno rekel. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
jarti?
09. 12. 2019 21.11
+3
13klu?
09. 12. 2019 19.01
+20
mislim da bi bila nekje južneje od savudrije boljša lokacija
Uporabnik443897
09. 12. 2019 19.11
+11
To pa sigurno, pa vseeno vprašam, je na Hrvaškem kaj cerkev drugih RELIGIJ ?