Slovenija

Koprsko sodišče zavrnilo hrvaške ribiče: vsak mora plačati 924 evrov

Koper, 30. 04. 2019 21.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na hišne naslove savudrijskih ribičev so prispele pravnomočne sodbe koprskega sodišča, ki je pritožbe hrvaških ribičev ocenilo kot neutemeljene in je potrdilo kazni zaradi ribolova v slovenskem morju. Posamezne kazni naj bi znašale 924 evrov, vključno s stroški sojenja.

Koprsko sodišče je potrdilo, da so hrvaški ribiči večkrat pluli in lovili ribe v slovenskih vodah v času inšpekcijskega nadzora. Izpostavili so, da so bili hrvaški ribiči večkrat opozorjeni, da so vstopili na slovensko območje, je obrazložitev pravnomočne slovenske sodbe povzel puljski časnik Glas Istre na svoji spletni strani.

V obrazložitvi sodbe je tudi zapisano, da so kršitelji bili v zablodi, ker so imeli jamstva hrvaške države, da izvajajo ribolov v hrvaškem morju. Zato niso imeli razloga za dvom, ali morajo za ribolov pridobiti ustrezno dovoljenje, navaja časnik.

Izpostavlja, da so kršiteljem določili 840 evrov kazni za vsak posamezni prekršek, k temu pa je treba dodati tudi 84 evrov stroškov sojenja. Na pravnomočno sodbo se ni mogoče pritožiti, je še zapisano v obrazložitvi koprskega okrajnega sodišča, ki jo je podpisala sodnica Nataša Pruša Aničić.

Na hišne naslove savudrijskih ribičev so prispele pravnomočne sodbe koprskega sodišča, ki je pritožbe hrvaških ribičev ocenilo kot neutemeljene.
Na hišne naslove savudrijskih ribičev so prispele pravnomočne sodbe koprskega sodišča, ki je pritožbe hrvaških ribičev ocenilo kot neutemeljene. FOTO: POP TV

Na koprskem okrajnem sodišču so za STA pojasnili, da gre za postopke, ki jih je vodil Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. V teh postopkih je sodišče izdalo 19 sodb, s katerimi je zavrnilo zahteve za sodnovarstvo, ki jih je zoper plačilne naloge vložil zagovornik kršiteljev, in kršiteljem naložilo plačilo sodne takse v znesku 84 evrov. S posameznim plačilnim nalogom je ribiški inšpektor kršitelju izrekel enotno globo v znesku 840 evrov, so dodali.

Incidenti v Piranskem zalivu se vrstijo zaradi nasprotujočih stališč Ljubljane in Zagreba glede arbitražne sodbe o meji med državama iz junija 2017, ki je Zagreb ne priznava, Ljubljana pa jo uresničuje.

Savudrijski ribič Diego Makovac je v pogovoru za hrvaško komercialno televizijo Nova TV v ponedeljek zvečer povedal, da bo na podlagi sodbe koprskega sodišča moral plačati devet kazni. Gre za 8316 evrov.

"Bremenijo me za ribolov brez slovenskega dovoljenja, kot tudi zaradi zavračanja nadzora slovenskega ribiškega inšpektorja po smernicah EU na mojem plovilu," je dejal Makovac. Kot je povedal, je dobil zagotovila hrvaških uradnikov, da bodo prevzeli obveznosti.

Makovac je še dejal, da je slovenska policija od 5. januarja 2018 poslala 344 ovadb sodniku za prekrške, medtem ko je prejšnji teden prispelo tudi 167 zahtev za identifikacijo ribičev.

V obrazložitvi sodbe je tudi zapisano, da so kršitelji bili v zablodi, ker so imeli jamstva hrvaške države, da izvajajo ribolov v hrvaškem morju.
V obrazložitvi sodbe je tudi zapisano, da so kršitelji bili v zablodi, ker so imeli jamstva hrvaške države, da izvajajo ribolov v hrvaškem morju. FOTO: POP TV

Ljubljanski odvetnik Miha Kozinc, ki v teh primerih zastopa hrvaške ribiče na slovenskih sodiščih, je povedal, da je bila odločitev sodiščapričakovana. "Mogoče me je presenetilo to, da je sodišče sodbo izdalo brez naroka za glavno obravnavo. Ampak to je diskrecija sodišča. Lahko ga razpiše, lahko ga ne," je pojasnil. Po njegovih besedah se je sodišče odločilo, da je zadeva toliko razjasnjena, da razprava ni potrebna, in so izdali sodbo, kjer potrjujejo odločbo prekrškovnega organa.

Dodal je, da so s tem v Sloveniji izčrpana vsa pravna sredstva. Lahko bi vložili ustavni spor, a Kozinc meni, da teh primerov sodišče ne bi sprejelo v obravnavo. Ribiči se zdaj lahko odločijo, ali se bodo pritožili na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, kjer jih bodo lahko zastopali hrvaški odvetniki, kar v Sloveniji ni bilo mogoče, je še povedal odvetnik.

"Bremenijo me za ribolov brez slovenskega dovoljenja," pravi Makovac.
"Bremenijo me za ribolov brez slovenskega dovoljenja," pravi Makovac. FOTO: POP TV

Tudi na koprskem okrajnem sodišču so pojasnili, da se na sodbo sodišča, s katero je zahteva za sodno varstvo zavrnjena, ni možno pritožiti. Lahko pa zoper to sodbo državni tožilec vloži zahtevo za varstvo zakonitosti, in sicer po uradni dolžnosti ali pa na pobudo kršitelja ali njegovega zagovornika. O zahtevi za sodno varstvo nato odloča vrhovno sodišče.

Sodišče je sicer aprila izdalo tudi deset sodb v zvezi z zahtevami za sodnovarstvo, ki jih je zagovornik kršiteljev vložil zoper plačilne naloge, ki jih je izdal prekrškovni organ Postaja pomorske policije Koper. Podrobnosti o teh sodbah na koprskem sodišču niso pojasnili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

staridida
02. 05. 2019 15.22
-1
Hrvati bojo položnice poslali vladi in naprej lovili ribe....v savudrojski ovali....
Hasan
02. 05. 2019 10.34
+3
Predlagam,da vse kazni,tako Slovenskim kot Hrvaškim ribičem plačajo politiki na obeh straneh meje,ker oni so vse te traparije za vedro vode in tri ribe tudi zakuhali.Ves ta čas so politiki namensko ustvarjali napetosti in sovraštvo med ljudmi na obeh straneh meje,da so lahko izza zavese uničevali in lastninili,privatizirali,prodajali s provizijami podjetjem iz "nabiralnika",...podjetja,banke in vse kar je možno,da jim je njim kaj kapnilo v žepe in političnim strankam.Ljudje pa naivno pričakujejo,da bodo ti lažnivi domoljubi reševali državo in njeno mejo.
DAEMONIUM
01. 05. 2019 18.08
Pocakajmo, da se hrvatje poslejo svoje porcije!
putinj
01. 05. 2019 10.11
+0
Prvo prinesite vase regrese potem pa bomo placali kazni z vasim denarjem 😆
Frane Šajn
01. 05. 2019 08.11
-5
Kaj se pretegujemo zaradi tega, lepo gremo v nabavo stacionarne lansirne rampe z različnimi torpedi in takoj ko se pojavi kaj Hrvaškega čez mednarodno priznano mejo po njem! Pa pohitite ,da se tega ne domislijo Hrčki imajo več kot dovolj "ludih posle domovinskog rata!"
Simoni?
01. 05. 2019 08.58
+6
Zakaj sta državi šli zapravljati veliko denarja za podkupovanje mednarodnih arbitrov, četi že veš vse o mednarodno priznani meji med državama!? Tako kot ste brihtni potomci Karadžordža sanjali o poteku meje v okolici Knina, ki je najbrž še vedno srbski....Na koncu bo tako kot takrat ko je doktor ustavnega prava svetoval ministru Kopaču da naj izklopi elektriko Hrvatom. V obeh primerih je poudarek na Cerarja in izplačilu odškodnine Hrvatom. V primeru takratne mednarodne arbitraže smo izkašljali enih 40 milijončkov, v primeru ribičev pa, bomo že videli....
murinar
01. 05. 2019 08.11
+6
hrvatom še kako paše zavlačevanje ,saj si na ta način prilaščajo meter za metrom našega ozemlja ! hrvat je bil in bo tat !
kakafonijaprava
01. 05. 2019 08.00
+3
Ta črni ldsovski Mihče bi se pa prodal tud za 5 centov!
hotchilipoper
01. 05. 2019 07.58
+1
Kaj to sploh pišete,to je naloga vlade da reši ta problem,ne pa da tle ljudem perete glave na fin način,da ne bi šli poleti k hrvatom na morje.
Frane Šajn
01. 05. 2019 08.13
-1
Zate je že tako , naziv "Hlapče Hrvatsko" v osebni ponos!
Nimasmisla
01. 05. 2019 07.55
+5
kot sem že napisal obe vladi potrebujeta ta spor za preživet
kakafonijaprava
01. 05. 2019 07.48
+6
spet kozlovski dogodki in kozlovske sodbe!
elrocco77
01. 05. 2019 07.41
+13
To je zame popolnoma nesprejemljivo !!! Kazni so premile !! Če bolje pomislim je huje narediti prometni prekršek kot pa krasti... zanimivo. Kazni bi morale biti najmanj 10 kratne. In naj se vam lopovski ribiči z one strani ne smilijo, ker točno vedo kje lovijo samo delajo se mangupe !
kajpavzdevek
01. 05. 2019 07.35
+13
Te kazni pošljite v Zagreb ne pa ribičem ki morajo bit maskote države.
Le vkup uboga gmajna
01. 05. 2019 08.22
+1
Je šel mogoče Zagreb ribe lovit!? Vsak naj sam odloča o svojih dejanjih in svojih prekrških. Mater, morja imajo za pol oceana in hodijo v našo lužo ribe lovit!?
Brus123
01. 05. 2019 07.24
+18
pri vsej obali kolikor je imajo rišejo lovit v naše vode? kazni x 10!!!
Nimasmisla
01. 05. 2019 07.18
+6
sodba je kazni so pritožbe ni na eu sodišču bodo na vrsti 2023 leta plačali ne bojo kaj sedaj
Bolfenk2
01. 05. 2019 07.07
+21
Zaradi predvolilnih igric slovenskih in hrvaških politikov trpi delovno ljudstvo na eni in drugi strani meje.
Mladi? Plasto
01. 05. 2019 07.25
+8
meja ni predvolilna igrica .... arbitraža je bila .... in če se igrajo , bodo dobili po prstih ....
Simoni?
01. 05. 2019 07.01
+11
Vedno znova in znova dokazujemo da smo tako kot Hrvati - navadni Balkanci! Nesposobnost naših in njihovih politikov, da najdejo rešitev tega vprašanja plačujejo navadni ribiči - garači na obeh straneh meje, ki to ni in nikoli ni bila, "meje" ki z vstopom Hrvaške v Shengensko območje to tudi nikoli ne bo.
Mladi? Plasto
01. 05. 2019 07.07
+17
hrvati še 100 let ne bojo v šengnu .... oz do implementacije arbitraže ....