Slovenija

Koprsko tožilstvo v zadevi Marinblu vložilo obtožnico

Ljubljana/Koper, 17. 11. 2022 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okrožno državno tožilstvo v Kopru je v zadevi Marinblu v sredo na Okrožno sodišče v Kopru vložilo obtožnico zoper dve fizični in dve pravni osebi zaradi kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev in ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Z vrhovnega državnega tožilstva so sporočili, da je bilo v predkazenskem postopku ugotovljeno, da delavcem niso bili plačani dodatki za nočno delo, delo ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih, ni jim bila omogočena pravica do zakonsko predpisanega počitka, kršena so bila tudi določila o trajanju delovnega časa v nasprotju z zakonskimi obveznostmi v času od januarja 2020 dalje.

Marinblu
Marinblu FOTO: POP TV

Na ta način je bilo oškodovanih skupno 24 delavcev, so v sporočilu za javnost zapisali na vrhovnem državnem tožilstvu. "Ker so bile po dosedanjih ugotovitvah v evidencah, ki jih mora družba v zvezi s tem voditi na podlagi zakona, vpisani lažni podatki o številu ur, ki so jih opravili zaposleni, je v obtožbi očitek tudi o storitvi kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu kazenskega zakonika," so dodali.

Okrožno državno tožilstvo v Kopru je obtožnico vložilo po tem, ko je Delavska svetovalnica maja letos na tožilstvo podala kazensko ovadbo in naznanila kršitve na škodo zaposlenih v družbah Marinblu in Selea in je bil na Policijski upravi Koper uveden predkazenski postopek, ki se je zaključil konec septembra.

Zaposlene v podjetjih v lasti družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja silijo tudi v 40 ur neprekinjenega dela, stalno jih nadzirajo kamere, je junija javno opozarjal vodja svetovalnice Goran Lukić. "Popolna strahovlada prek video nadzora. Kamere te nadzorujejo, prostega časa ni, z nenehnimi klici posegajo v tvoje zasebno življenje, ti delavci so fizično, psihično, finančno in čustveno popolnoma izčrpani," je podčrtal ob razkritju razmer. Opozoril je še na tuje delavce, ki da živijo tako, da imajo v skladiščih nad proizvodno linijo v omenjenih podjetjih vzmetnico "in tam životarijo".

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
17. 11. 2022 13.14
+3
Nič ne bo, ker sta Šuštar in njegova 10x bolj prebrisana kot molji v pisarnah. Če bi kaj naredili, potem bi sodišče moralo od njiju najprej izterjati denar, ki sta ga pridobila z prirejenim razpisom. In tako je za barabe Slovenija raj.
Firedancer
17. 11. 2022 13.05
+3
A so firmo že zaplombirali, ali bo v vmesnem času še vedno lepo izkoriščala ljudi in kasirala dobičke?
Zvedavi_norec
17. 11. 2022 11.25
+3
super, res...
Infiltrator
17. 11. 2022 11.13
+11
sej se ve kdo je tu bil šef, žena od Borisa Šuštaršiča ki je bil pred leti v kehi zaradi izsiljevanja z podkupnino in ze takrat sem vedel da bo ta družina se kdaj kaj ušpičila
OrodniK
17. 11. 2022 11.12
+5
No tako, sedaj je pa samo odvisno kam tile kriminalni lastniki podjetja spadajo. Ali so 'naši', da gre zadeva v predal do zastaranja, ali so njihovi in se bo to takoj obsodilo in fino izkoristilo za blatenje 'nenaših'. No, tko to gre v Sloveniji...
prašek
17. 11. 2022 11.11
+2
Galileo je rekel : Eppur si muove ............
Pajo_36
17. 11. 2022 11.09
+14
Sramota!!! Da jih ni sram, da to človeku delaš res. Ampak brez skrbi vse se enkrat vrne. In potem bo meni nekdo govoril, da pri nas ne potrebujemo strogih pravil?? Ko se udeležiš kakih konferenc, kjer so sploh kaki veleumni slovenski direktorji srednjih podjetij , vidiš kako kulturo imamo. Samo kako bodo prinesli naokrog delavca. Samo to se študira. Zato sem sam kot delodajalec za absolutni nadzor takih. Sram da jih ni res, res če da uno minimalno plačo misli, da ga lahko malo manj da ne ubije. In pol se še direktorica upa pojaviti na televiziji, da jo ni sram. Pa laže. Če kaj ne prenesem, je pa to laž. Seveda tam v kamero lahko zmerja vse zanikaš, čeprav ti je dokazan zloćin, sej so politiki isti in od njih se folk to nauči. Sramota in še enkrat sramota!!
Jack Herer
17. 11. 2022 11.02
+12
Ne kupim enega samega izdelka več od njih.
Potouceni kramoh
17. 11. 2022 11.00
+7
In vendar se vrti?