Slovenija

Korče: Ko SDS govori o korupciji in klientelizmu, govori o sami sebi

Ljubljana, 23. 07. 2021 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
873

Da je več kot očitno, da sta Janša in SDS jedro t. i. globoke države, je v odzivu na razkritja o dolgoletnih stikih premierja Janeza Janše z največjimi zaslužkarji v slovenskem zdravstvu poudarila Jerca Korče in pozvala KPK ter Računsko sodišče, da opravita svoje delo. LMŠ pa bo na to temo sklicala komisijo za nadzor javnih financ. Da je šla tudi nabava opreme v času epidemije prek ljudi, ki so blizu premierju, pa je dejala Violeta Tomić.

V Sloveniji že od jutra beremo, kako raziskovalni novinarji razkrivajo rabote Janeza Janše in njegovo sprego z dopustovanjem v eksotičnih krajih z enimi večjih dobaviteljev v zdravstvu, je v izjavi za javnost dejala poslanka LMŠ Jerca Korče. "Vsa leta, ko nam Janša in SDS prodajata zgodbo o tem, kako vladajo lovke, kako se dogajata korupcija v zdravstvu in klientelizem, je danes več kot očitno, da so vedno govorili o samih sebi oziroma odvračali pozornost od bistva. To je, da te lovke in t. i. globoko državo soustvarjajo oziroma so jedro tega." 

Spomnila je na vse dobave v zdravstvu, ki so se odvile v času epidemije, ter jih povezala z današnjimi razkritji. "Jasno je, da je vsa medijska galama, ki jo je SDS zganjala tudi skozi preiskovalne komisije, bila namenjena samo preusmerjanju pozornosti od bistva. In to je, da so oni tisti, ki delajo to sprego in se grejo klientelistična ravnanja." 

Jerca Korče.
Jerca Korče. FOTO: POP TV

LMŠ bo na to tematiko sklical komisijo za nadzor javnih financ, je še napovedala. Pogledati mora posle, ki so bili sklenjeni v času vrha epidemije z enim od "golfističnih prijateljev Janeza Janše" – gre za pogodbo, ki jo je sklenil generalni sekretariat. Obenem pričakujejo, da bosta KPK in Računsko sodišče odigrala svojo delo po uradni dolžnosti. Čas je, da začnemo zapirati te zgodbe in "nastavimo ogledalo, kdo so škodljivi členi, ki vsa ta leta izčrpavajo državne proračune, hkrati pa to očitajo drugim. Kar Janez Janša nenehno očita drugim, enostavno počne sam," je dodala Korčetova. 

Da Janša vedno, ko je na oblasti, državni denar pretaka v žepe svojih prijateljev ter ljudi s strankarsko izkaznico, pa je v izjavi za javnost dejala Violeta Tomić iz Levice. "Tudi vsa nabava opreme okoli covida je šla prek ljudi, ki so mu blizu. Stalno se javni denar, ki bi moral iti za javno dobro, pretaka v zasebne žepe, in to je nedopustno." 

Odzvali so se tudi v stranki SD, kjer se sprašujejo "kako dolgo bo DZ toleriral huda korupcijska tveganja". Kot pravijo je to odvisno le še od strank Nova Slovenija in DeSUS. "Norčevanje Janeza Janše iz države lahko končajo le volitve ali nezaupnica. Le upamo pa lahko, da posegi v policijo še niso ohromili pregona korupcije."

Kdo sta Andrej Marčič in Božo Dimnik? 

Podjetnik Andrej Marčič je širši javnosti bolje poznan kot zet dolgoletnega vodje stranke upokojencev Karla Erjavca. V zadnjih tednih pa v medijih odmeva predvsem ločitev 53-letnika in 26-letne Eve Erjavec po dobre pol leta zakona – razlog za to naj bi bili po poročanju portala Necenzurirano tudi pritiski Marčiča na Erjavca in njegovo hčer.  

Marčičevo podjetje Integralis je prav v času, ko se je Erjavec znova zavihtel na čelo DeSUS, sklenilo dva večja posla z generalnim sekretariatom, pri obeh javnih razpisih je bil Integralis edini prijavljeni ponudnik. Gre za 1.338.000 evrov, in sicer za prenovo podatkovnega centra in nadgradnjo sistema za varnostno arhiviranje. Kot je poročal portal Necenzurirano, naj bi takrat Marčič pritiskal tako na Erjavca kot na njegovo hčer, naj DeSUS ostane v Janševi vladi, Erjavec pa da naj postane minister – kar je za medije potrdila kar Eva sama.  

Prejemki omenjenega podjetja iz javnega sektorja so zgolj v letu 2020 po podatkih portala Gvin znašali več kot pet milijonov in pol, največji delež so predstavljali posli z ministrstvi (zgolj od ministrstva za javno upravo je podjetje doslej prejelo 1.721.046,17 evra, kažejo podatki Erarja), posle pa je sklepalo tudi z Geodetsko upravo, Onkološkim inštitutom, Univerzo v Ljubljani ...  

Poleg podjetja Integralis ima Marčič na istem naslovu tudi podjetje AEQUALIS svetovanje in storitve d.o.o. ter MARAND PLUS + Inženiring d.o.o. Njegovo prvo podjetje Marand d.o.o. je prav tako z državo skozi leta ustvarilo preko 100 milijonov evrov.  

Božo Dimnik, fotografija iz leta 2009.
Božo Dimnik, fotografija iz leta 2009. FOTO: Bobo

Božo Dimnik, podjetnik, znan kot vplivni lobist (čeprav ga v registru lobistov ni mogoče najti), tudi kot siva eminenca gospodarstva z močnimi povezavami na Hrvaškem. Rojen februarja 1932 je že leta 1962 odšel v tujino, kjer je ustanovil in vodil več gospodarskih podjetij. Prav v tujini, natančneje v Švici, je še v časih nekdanje Jugoslavije ustvaril prvo podjetje, ki se je ukvarjalo z dobavo medicinske opreme.  

Bil je med soustanovitelji Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani, ustanovil je prvo Konferenco SSK za Švico, ki jo je tudi vodil dva mandata, še danes pa je predsednik Društva slovensko-hrvaškega prijateljstva. Za posebne zasluge pri mednarodnem priznanju Hrvaške in razvijanju prijateljskih odnosov med državama je bil leta 2002 imenovan za častnega konzula Hrvaške v Sloveniji. Za priznanje Slovenije in Hrvaške je namreč lobiral v Evropi, Kanadi, Avstraliji in Novi Zelandiji. Postal je tudi prvi slovenski državljan, ki je prejel red hrvaškega pleterja, eno najvišjih državnih priznanj, iz rok predsednika Stipeta Mesića. Za priznanje Slovenije in Hrvaške je namreč lobiral v Evropi, Kanadi, Avstraliji in Novi Zelandiji.  

Obe imeni sta se znašli v središču današnjih razkritij portala Necenzurirano.si, ki poroča, kako premier Janša že leta na otoku Mavricij igra golf z največjimi zaslužkarji v zdravstvu. V Marandu, ki je, kot že omenjeno, v poslih z državo ustvarilo več kot 100 milijonov evrov, je bil pred leti zaposlen Janšev sin, Žan Janša

V lasti Dimnikove hčere Diane pa je podjetje Medias International, trgovanje in trženje z medicinskim materialom, d.o.o., ki je po podatkih Erarja skozi leta v poslih s proračunskimi porabniki ustvarilo za 203.980.424,22 evra. Pri tem izstopajo posli z UKC Ljubljana, Onkološkim inštitutom, UKC Maribor ter Splošno bolnišnico Celje. Zgolj v letu 2020 je podjetje v poslih s proračunskimi uporabniki ustvarilo dobrih 19,5 milijona evrov. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (873)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

franko žgavec
14. 09. 2021 19.58
Jerca oh Jerca
marker1
14. 09. 2021 13.49
+1
Samo še na komentar uboge Jerce smo čakali.
zdravapamet1
27. 07. 2021 20.20
+2
seveda se z lobisti lahko pogovarja samo levica, če se kdo drug je to korupcija...
Dusan21
26. 07. 2021 17.44
+4
Korčetovo bo razneslo od parlamentarne kuhinje, abnormalno se nažira, Karažija jo obožuje, tako kot Han Tomičko, ki bo imela kmalu nos pod brado, ogabna ženska
Luka64
26. 07. 2021 12.10
+3
Če smo premagal strašno YU armado, bomo pa ugnali v kozji rog še teh par YU nostalgikov in korčetovskih banditov, ki nam želijo ponovno ugrabit državo, kot so navajeni še iz časov neosocializma, za nič dela dobro živet na račun davkoplačevalcev.
Lojze Novak
25. 07. 2021 21.00
+5
Predlagam Korčetovi naj si raje vzame čas za otroka, saj njene izjave tako ali tako samo znižujejo podporo naši stranki!
Dusan21
26. 07. 2021 17.49
+2
Pa saj ta pujsika ni sposobna imeti otroa, s kom že, morda z Jenulom, sta glih za skupaj, en bolj len od drugega, ga bosta kar v bližnji pekarni kupila
Luka64
24. 07. 2021 12.57
-1
Hej, še enkrat sam za opranoglavce, mogoče pa kaj bo še iz njih:---------------------------------------- Večina kritikov Janše ne zna govoriti slovensko, le redki pa deželo poznajo iz lastnih izkušenj. Informacije dobijo pri slovenski levici. Metoda je znana že od sankcij, ki so bile uvedene pred dvema desetletjema, proti črno-modri vladni koaliciji v Avstriji. Po Wolfgangu Schüsslu, Jaroslavu Kaczynskemu in Viktorju Orbanu je sedaj na vrsti Janez Janša. Vsi trije so si upali nasprotovati nareku EU, znali so se braniti in dokazovati svojo nacionalno suverenost – tako je zapisal Karl-Peter Schwarz za švicarski medij Weltwoche, ki očitno, za razliko od mnogih drugih medijev, objavi tudi kakšno bolj objektivno vsebino.------------------No pa so svetovni mediji začel poročat tud resnico, ne sam zlagane demagogije opranoglavcev.
El Diablo 2013
24. 07. 2021 13.26
+0
desnuhi da znate slovensko 😂😂😂…… sploh pojbić in cel sds…. ris, dej pejt raj nazaj v šolo
Luka64
24. 07. 2021 14.27
-3
El še eno par krat preber, mogoče pa ti bo le potegnil, članek ni moj, pa ne govori o slovenskih desnuhih, ampak o zavajanju levnuhov vas oprnoglavcev. No pri 14. branju ti bo morda le mal potegnilo.
muci007
24. 07. 2021 10.09
-2
Šakalka urša na delu....
Lojze Novak
25. 07. 2021 21.01
+0
proofreader
24. 07. 2021 09.11
-1
Levičarji Janši ne dovolijo, da za hip pozabi na njihove napade nanj in njegovo družino.
proofreader
24. 07. 2021 09.11
-1
Tudi na golf igrišču pri Šarcu je Janša igral golf. So raziskali če je vse po pravilih?
El Diablo 2013
24. 07. 2021 13.28
+2
ja, v twitto je v tapravo luknjo glavo rinu…wc školjko
toti mišek
23. 07. 2021 21.53
+0
Tanja je pred živčnim zlomom!
El Diablo 2013
24. 07. 2021 13.29
+3
Enadvatristiripet
23. 07. 2021 21.34
+3
Tako je pri nas, levi pravijo Jansa krade, Jansevi pravijo levi kradejo. Dejstvo je da kradejo vsi ki so pri koritu, samo eni vsaj nimajo totalitarnih tezenj.
bmwgs
23. 07. 2021 21.32
-3
Dajte malo bolj novo sliko nalepit gor .
mužik
23. 07. 2021 20.50
-1
rajsi glejte ljubav na selu , pol pa vedno moja ,24 ur zvečer to ti je spored PRO+
mužik
23. 07. 2021 20.49
-2
ne prenesam JJ -JA ,ne morem prenest tudi te Korčetovke ,akj šele vse leve in desne ! ta punca ko usta odpre se laže da se kar kadi ,naklada brez veze -še ni rodila ?? če je na porodniški dopust pa bo mir pred njo
Mekenzi
23. 07. 2021 20.47
+4
Vsi ste , koroptivni ,politiki in večinoma javne uprave.
branko-r
23. 07. 2021 20.46
+6
ail bomokdaj v Sloveniji dočakali dan ko bo politika stopila skupaj in naredila nekaj za nas navadne ljudi in se nehala ukvarjati sama s sabo in z grabežom premoženja kolikor ga je še ostalo
sinhron
23. 07. 2021 20.28
+5
Vsakdo , ki govori ali deluje izven okvirjev te okultne Janševe vlade ," blati " Slovenijo , tako morajo "razmišljati "( če še znajo )in govoriti sektaši SDS ! Blatenje države se začne pri samem predsedniku vlade , njegove besede morajo naprej sporočati SDS -ovi EU poslanci , torej tudi oni blatijo lastno državo pred svetom ! Tisti pa ki opozarjajo/mo smo v njihovih očeh izdajalci , ker govorimo resnico , ki je oni ne poznajo , ker je za te okultneže laž in potvarjanje izgleda zapisano v njihovi doktrini ! Dokazano je korupcija doma v sekti SDS in zato podpirajo tudi koruptivna dejanja znotraj te vlade in ne dovolijo preiskav koalicijskih partnerjev in samega predsednika vlade !
Alexander Gajšek
23. 07. 2021 20.27
-2
Mam eno vprašanje za leve podpornike. Zakaj se levaki vedno takrat, ko niste na vladi delate tako poštene in vidite samo napake desnice? Koliko mandatev ste predčasno nehali, koliko denarja ste zapravili? Janša ga vsaj nekaj razdeli med državljane, tudi pokojnine je dvignil, kaj pa so naredili levaki kaj takega, da jih je vredno volit. Pa naj povem, da nisem podpornik ne desnih in ne levih. Sedaj pa dajte mal kritizirat oz. hvalit vsak svoje.
13klu?
23. 07. 2021 20.59
+4
Ja res nekaj denarja razdeli med državljane. Ampak v tem letu nam je nakopal 8 milijard dolga.
Enadvatristiripet
23. 07. 2021 21.32
+4
A isto ocitas JJ podpornikom? Neodvisen definitivno nisi. Talal ni nic ker bomo placali z obrestmi. Krade vecina, samo eni se se vsaj demokracije drzijo.
putanesca
24. 07. 2021 09.56
+4
Bolnik si. Ta denar, ki ga tako razsipniško tala, da vas kupi, je naš in ne njegov, ki ga bomo vračali leta in leta. Namesto, da bi nam šlo na bolje, vedno bolj tonemo, ampak zaplankanci tega ne dojemate. Pameti nimate prav veliko, ker preveč pingota požlampate.
march76
23. 07. 2021 20.11
+0
Ni to ona,ki je lagala?