Slovenija

Kordež zanikal ponudbo

Ljubljana, 29. 03. 2006 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik uprave Merkurja Kordež je zanikal, da je kandidat predsednika vlade za naslednika Jožeta P. Damijana.

Bine Kordež
Bine Kordež FOTO:

Predsednik uprave Merkurja Bine Kordež je zanikal današnje navedbe Financ, da je kandidat predsednika vlade Janeza Janše za naslednika Jožeta P. Damijana na položaju ministra za razvoj. "V tej smeri ni nobenih pogovorov in Kordež ostaja predsednik uprave," so zatrdili v Merkurju.

Kot so pisale Finance, naj bi bil Kordež kandidat za Damijanovega naslednika. Ob tem navaja, da tega Kordež v torek zvečer ni zanikal. Njegov odgovor naj bi bil "tega ne želim komentirati". Kordež je še dejal, da je Merkur zanj še vedno prednostna naloga.

Kordeževi pogledi na javnofinančne reforme

Kordežev je znan po svojem predlogu davčne reforme, ki je že dalj časa predmet javne razprave. Predlaga namreč pet dohodninskih stopenj (16-, 33-, 37-, 41- in 50-odstotno) in dve zvišani stopnji davka na dodano vrednost (10,9- in 22,4-odstotno). Negativna posledica za državno blagajno bi bila 0,24-odstotna.

Merkur je skupaj s Savo, Nacionalno finančno družbo in Gorenjsko banko član tako imenovane gorenjske naveze.


Predsednik uprave Merkurja je znan tudi po svojih nekoliko drugačnih pogledih na javnofinančne reforme. Na zadnji prireditvi Borznega fokusa je pojasnil,da se Slovenija lahko dodatno zadolži, da bi začela nov razvojni cikel, saj je njen delež dolga v BDP precej manjši od primerjalnega v razvitih državah EU.

Janševa naveza z gorenjsko navezo

Janez Bohorič
Janez Bohorič FOTO: POP TV

Sicer pa je obstajala verjetnost, da bi Kordež dejansko sedel na stol ministra za razvoj, saj med predsednikom vlade in gorenjsko navezo obstaja več stičnih točk.

Jože P. Damija je stolček ministra za razvoj zapustil že po treh mesecih. Razlogi za njegov odstop naj bi osebne narave.

Kot pišejo Finance, je glavni člen naveze Sava, ki jo vodi Janez Bohorič. Temu je še pred volitvami oktobra 2004 uspelo lastniško sestavo Save uravnotežiti tako, da imajo njemu prijateljski lastniki približno tolikšno moč kot državni delničarji (obenem je povečeval tudi delež Save v Gorenjski banki, ki je že več kot 40-odstoten). Na svojo stran je potegnil tudi male delničarje, kar se je pokazalo lani, ko so na skupščini delničarjev zavrnili predlog Kapitalske družbe o posebni reviziji poslovanja Save v minulih petih letih. Že kmalu po začetku 'vladavine' Janeza Janše se je med gorenjsko navezo in premierjem napletlo nekaj neposrednih in posrednih povezav.

Po poročanju Financ, sta se Bohorič in Janša družila tudi zasebno, saj je prvi mož Save premierja gostil na Savinem blejskem igrišču za golf. Janša je Bohoriča obiskal tudi med obiskom vlade na Gorenjskem, kjer se je v Savi pogovarjal tudi s prvim človekom NFD Stanislavom Valantom, ki je hkrati tudi predsednik nadzornega sveta Save.

Kordež se je Merkurju pridružil 1.2.1988, kjer so ga zaposlili kot vodja finančnega sektorja v delovni skupini Skupne službe za mandatno dobo 4-ih let. 1. 1. 1990 je bil imenovan za direktorja Finančnega področja in od 1. 9. 1992 za pomočnika generalnega direktorja za finance in ekonomiko. S 1. 1. 1994 ga je Nadzorni svet (predsednik Janez Bohorič) imenoval za člana Uprave. Predčasno, 1. 12. 1998, pa ga je Nadzorni svet imenoval za Predsednika Uprave. Nov mandat predsednika Uprave pa je začel s 1. 12. 2003.


Pred dvema tednoma je Sava od skupine KD, ki je po zmagi Janeza Janše na volitvah 2004 veljala za zaveznico državnih lastnikov na skupščinah večjih podjetij, kupila pomemben delež v Merkurju (posel je bil vreden 6,85 milijarde tolarjev) in tako postala njegova največja lastnica, saj ga je pred tem tudi dokapitalizirala. Državna Kad in Sod sta tako v Merkurju dokončno izgubila prevlado in zdi se, kot da je Bohorič s to potezo Binetu Kordežu pred decembrsko zamenjavo nadzornikov rešil stolček, saj bo imela vlada pri imenovanju precej manj besede. Med Savo, Merkurjem in vlado je še posredna povezava, pravijo Finance. Pristop Francija Zavrla svetuje pri odnosih z javnostmi tako Savi kot tudi Merkurju. Še več: Pristop vodi tudi komunikacijsko strategijo za vladne reforme, ki pa so trenutno brez ministra.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.