Slovenija

Odbor potrdil predlog zakona o interventnih ukrepih v zdravstvu

Ljubljana, 13. 07. 2022 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.S., STA, M.V.
Komentarji
164

Odbor za zdravstvo je na nujni seji z devetimi glasovi za, štirimi proti in enim vzdržanim potrdil predlog zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema. Opozicija ministrstvu očita, da zakon ne bo dosegel svojega namena, nasprotuje mu tudi koalicijska Levica. V stranki so namreč prepričani, da morajo obvarovati javno zdravstvo, saj je to tisto, ki opravi veliko večino storitev, izvede najtežje in najdražje operacije in ki mora poskrbeti za pacienta, ne glede na njegovo materialno stanje ali katero koli drugo okoliščino.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Seja odbora za zdravstvo
    03:09
    Iz 24UR: Seja odbora za zdravstvo
  • Iz SVETA: Irena Ilešič Čujevič o nagrajevanju
    03:20
    Iz SVETA: Irena Ilešič Čujevič o nagrajevanju
  • Iz SVETA: Levica zakona ne podpira
    03:17
    Iz SVETA: Levica zakona ne podpira

Interventno zakonodajo, ki jo je vlada v parlamentarni postopek vložila po nujnem postopku, so pripravili na ministrstvu za zdravje in med drugim naslavlja dolge čakalne dobe v zdravstvu oz. zmanjšano dostopnost do zdravstvenih storitev. Tega bi se lotili tudi z dodatki za povečan obseg dela in za posebne pogoje dela na območjih občin z nižjo razvitostjo. Finančni učinek zakona je ocenjen na dobrih 200 milijonov evrov.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na seji odbora poudaril, da gre pri tem zakonu za prvi korak k zdravstveni reformi. V tem prvem koraku želijo pridobiti informacije o stanju glede čakalnih dob in dostopnosti predvsem primarne ravni zdravstva.

Pred današnjo sejo odbora je pred novinarje stopil Miha Kordiš, poslanec Levice. Kot je dejal, zakona ne podpirajo, "ne bomo pa mu niti nasprotovali, v upanju, da se do jutrišnje plenarne seje DZ dogovorimo za amandmaje v koalicijskem okvirju, ki bodo ta zakon spravili v okvirje koalicijske pogodbe". Dodal je, da trenutni zakon njihove podpore ne uživa.

Miha Kordiš
Miha Kordiš FOTO: Bobo

V Levici so namreč prepričani, da morajo obvarovati javno zdravstvo, saj je to tisto, ki opravi veliko večino storitev, izvede najtežje in najdražje operacije in ki mora poskrbeti za pacienta, ne glede na njegovo materialno stanje ali katero koli drugo okoliščino. Kordiš je pojasnil, da se v interventnem zakonu izkazujejo zelo veliki problemi, zakonu pa nasprotujejo tako v javni zdravstveni blagajni kot tudi sindikati. V Levici pa v zakonu vidijo določbe, ki so zapisane, kot možnost, skozi katero se lahko kanalizira finance in kadrovske vire iz javnih zdravstvenih zavodov k zasebnemu zdravstvu. 

Interventni zakon bo tako po mnenju Levice s tem samo še bolj spodbudil odhode iz javnih zavodov. Posledica pa bo še bolj osiromašeno in še manj dostopno javno zdravstvo, ki bo postalo še lažji plen za tiste, ki kažejo apetite po njem. V Levici zato želijo, da se zakon do konca uskladi, preden zaključijo parlamentarno proceduro in da ga spravijo v okvirje, kot predvideva koalicijska pogodba. "Slednja pravi, da bomo javne zdravstvene zavode, ki so hrbtenica našega zdravstvenega sistema, postavili na prvo mesto," je pojasnil Kordiš. Kot še dodajajo v Levici, pri opozarjanju na te nevarnosti ne delajo nič drugega, kakor vztrajajo na dogovorih iz koalicijske pogodbe, ki pravi, da moramo postaviti javne bolnišnice in zdravstvene domove na prvo mesto. "V dialogu s koalicijskimi partnerji si bomo zato še naprej prizadevali za rešitve, ki bodo šle v tej smeri."

Poslanec Gibanja Svoboda Miroslav Gregorič je dejal, da se ograjuje od Kordiševega "žaljivega naslavljanja zdravnikov, da delajo samo za profit". Gregorič je dejal, da so predlog zakona v koaliciji usklajevali 14 dni in da so vanj vgradili veliko kompromisov in varovalk po željah Levice. "Sprašujem se, če smo v isti koaliciji," je dejal Gregorič.

K prenehanju uporabe izraza "dvoživke" je pozval tudi minister. Hkrati pa je poudaril, da je v demokraciji prav, da vsak pove svoje mnenje na kulturen način. "Prav pa je tudi, da vemo, da je vodja koalicijske stranke drugačnega mnenja kot poslanec, ki sedi tukaj," je dodal. Levica sicer pričakuje, da do četrtkovega glasovanja dosežejo konsenz z dodatnimi dopolnili.

Danijel Bešič Loredan
Danijel Bešič Loredan FOTO:

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec se je s Kordišem strinjala v delu, da obstaja možnost prehoda zdravnikov iz bolnišnic k zasebnikom. Izpostavila je, da zakon ni obrnjen k bolniku, ampak k izvajalcu zdravstvene storitve. "Pustite koncesionarje, naj zdaj v tej fazi delajo, drugače ne boste skrajšali čakalnih vrst," je dejala.

Nagrajevanje primarne ravni ne bo prineslo želenih učinkov, je izpostavila Godčeva, saj so družinski zdravniki preobremenjeni že zdaj, po njenem mnenju se bo poslabšala le kakovost storitve. Medicinske sestre pa da bodo zapuščale bolnišnice, ker bodo v zdravstvenih domovih dobile več dodatkov.

Poslanci SDS so problematizirali tudi sestave svetov javnih zavodov, ki jih zakon spreminja, koaliciji so očitali tudi kadrovanje v svetih bolnišnic. Opozorili so tudi na ustanovitev urada za nadzor, kakovost in investicije, ki se znova vzpostavlja pod okriljem ministrstva in ukinja urad za centralno evidenco cen. Urad so s sklepom vlade ustanovili, preden je bil zakon sprejet, kar v SDS ocenjujejo kot nedopustno.

Poslanec NSi Jožef Horvat je dejal, da je problem v tem, da koalicija ni enotna. Izpostavil je, da je treba v skrajševanje čakalnih vrst vključiti vse razpoložljive kapacitete in izvajalce. "Ko smo bolni, je naš cilj, da čim prej ozdravimo in da storitev plača tisti, ki mu celo življenje nosimo denar," je dejal. Ministru je hkrati ponudil roko, če bo "imel težave v koaliciji".

Poslanka SD Bojana Muršič je dejala, da tudi sama ni naklonjena omnibus zakonu, a če bi postopali v vsak zakon posebej, zaradi dolgotrajnega postopka ne bi skrajšali čakalnih vrst, tako pa bodo vsaj začeli s sanacijo stanja. Dodala je tudi, da je razočarana, da ni bilo socialnega dialoga z reprezentativnimi sindikati.

Minister je zaključil, da je vesel vseh predlogov, a da hkrati ne razume, zakaj smo potem na točki, ko je potreben interventni zakon za zdravstvo, če so vse rešitve že znane. "Sam v zakon verjamem," je dejal.

Pomisleke glede zakona imajo tudi drugi

Zakonodajno-pravna služba opozarja, da je zakon strukturiran na enak način kot t. i. protikoronski paketi zakonov in posega v več zakonov hkrati, zato bi bilo bolje, da se pripravijo novele za vsak zakon posebej. Meni, da je zakon mestoma pomanjkljiv in nejasen, da ogroža načelo pravne države in hkrati odstopa od nekaterih členov že obstoječih zakonov.

Skupaj z zakonom je bil predložen tudi predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma. Zakonodajno-pravna služba ugotavlja, da je treba ta predlog skrbno pretehtati, saj ne gre za odpravo posledic naravne nesreče, kot je bila s strani ustavnega sodišča obravnavana epidemija covida-19, slednja pa tudi ni edini vzrok za nastanek čakalnih vrst.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) meni, da ukrepi ne bodo zagotovili stabilnosti zdravstvenega sistema. Menijo, da bi bilo treba najprej zagotoviti točne podatke o čakalnih dobah, pa tudi izenačiti pogoje dela v javnih zavodih in pri koncesionarjih, da bi omogočili nagrajevanje po storilnosti in učinkovitosti. Menijo tudi, da zakon posega v avtonomijo zavoda.

Spomnimo

Interventno zakonodajo, ki jo je vlada v parlamentarni postopek vložila po nujnem postopku, so pripravili na ministrstvu za zdravje in med drugim naslavlja dolge čakalne dobe v zdravstvu oz. zmanjšano dostopnost do zdravstvenih storitev. Tega bi se denimo lotili z dodatki za povečan obseg dela in za posebne pogoje dela na območjih občin z nižjo razvitostjo. Finančni učinek zakona je ocenjen na dobrih 200 milijonov evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

weed28
13. 07. 2022 21.56
+0
ajde svečke.... ponovimo vajo.... pingo, lulat, proteza v kozarec, molitev puklu in pančat..... banda
Mgfds
13. 07. 2022 21.44
+0
Za našo ljudsko skupščino najboljša vlada 🎩
St. Gallen
13. 07. 2022 21.07
+3
Primorci imajo pravico do ciste pitne vode v ustavi. Kaj torej cakajo in meckajo? Ne znajo brati?
zajebant2
13. 07. 2022 21.06
+3
Sramotna leva vlada
za resnico
13. 07. 2022 21.46
-2
jokcajte sveckoti se dolgo boste jokcali ha ha ha
Mgfds
13. 07. 2022 21.50
+2
A ti je zdaj drugače ,ko si ženska ..🤰
User1832247
13. 07. 2022 21.01
+0
populisti za......!
dober-man
13. 07. 2022 20.49
+4
halo minister, moti te izraz dvoživke! kako bi pa ti imenoval kolege, ki delajo dopoldne popoldne... saj niso masine! in nehaj jih zagovarjat...
User300173
13. 07. 2022 20.24
+8
Zakon sprejeti tak, kot ga je predlagal minister. Prvenstveno je zmanjšati čakalne vrste. Ko se te skrajšajo na razumen rok, se pristopi k naslednji fazi oblikovanja zdravstva.javno zdravstvo in koncesionarji naj bodo nosilci. Odpraviti "popoldansko" delo medicinskega osebja izven javnega zdravstva tistim, kateri so tam redno zaposleni. Ne moreš zjutraj pri delodajalcu, popoldne pri konkurenci isto delo. To ne gre. Navsezadnje, lahko zdravnik dela 18 ur dnevno in varno opravlja? Težko, skoraj nemogoče.
dober-man
13. 07. 2022 20.09
+10
morali bi jim omejiti sredstva, konces. nazaj v javno zdr. zdravnike pa temeljito nadzirat kje hodijo in kaj delajo...
MasteRbee
13. 07. 2022 20.11
-6
zdravniki niso teleta, da bi jih zganjal z vilami
dober-man
13. 07. 2022 20.13
+3
MasteRbee
13. 07. 2022 20.08
+6
kdo bo pa v tej banana državi še delal pošteno?
dober-man
13. 07. 2022 20.07
+10
dogaja se kar smo predvideli. se vač denarja zdravnikom, da pa nas zaščitijo pred zdravstvom pa nič. bolano, 🤢
MasteRbee
13. 07. 2022 20.03
+10
denar bo izginil in realno bo vedno več ljudi bolnih in brez zob.
Julijann
13. 07. 2022 19.46
+8
Odbor potrdil, pravna služba DZ pa ima resne zadržke.
SlobodaNE
13. 07. 2022 19.48
-5
Brakedirt
13. 07. 2022 19.52
-4
ob 2000 neustavnih ukrepih ni bilo zadrzkov?
Julijann
13. 07. 2022 19.57
+6
Ti šment ti, vse so popucali a na zakonodajno pravno službo DZ so pa pozabili.
Julijann
13. 07. 2022 20.00
+7
Bon bon, jaz ti samo sporočam mnenje pravne službe. Ni potrebe, da se jeziš.
SlobodaNE
13. 07. 2022 19.45
-6
Treba je podpirati vlado, najboljša.
Julijann
13. 07. 2022 19.58
+10
Ti kar, lahko na vseh vogalih, da ne pade skup.
medus
13. 07. 2022 20.14
+4
Pepi primorc
13. 07. 2022 19.41
+0
In se je začelo. S tako stranko v koaliciji ne rabiš opozicije. Oni bi, pa ne bi, lahko pa tudi mogoče. A ta zmeraj enega spoha, preden gre pred kamero?
Jožajoža
13. 07. 2022 19.39
-5
Bravo slovenski izvoljenici slovencev.samo tako naprej.vse jak so sprejeli janšisti je v škodo slovenskega naroda
bonkintos
13. 07. 2022 19.24
+11
Zakona ne bomo podprli...nasprotovali pa tudi ne BBUUUAAAAHHHHHAAAAAA...SEVEDA NE JE TREBA RITI ČUVATI NA FOTELJU... TO PA JE NESPOSOBNA SVOBODA
BroNo1
13. 07. 2022 19.55
+3
fenix kramberger
13. 07. 2022 19.19
-2
Valda najlaži pa tuki lajat, ne pa še Cerar, ne paše Šarc tud ne. ne paše ovaj ne paše onaj, Janša je sploh mentol , levica ni za nkamor itd itd.. Eno in isto folk.. pa predlagite kdo je dobr pa da vidmo, a se mi zdi ce bi bil nevem kok dobr bi bli kometarji itak proti... brezveze folk res
JApajaDAja
13. 07. 2022 19.24
+2
si gledal sejo odbora, si tudi slišal vse povedano.....z ene in druge strani, ministra, mihca, jelko, muršič....?!
JApajaDAja
13. 07. 2022 19.15
+2
je pa bila prcednica odbora prav simpatična z "napadom smeha",,,se zgodi, tudi na pogrebih se je že!
Perivnik
13. 07. 2022 19.07
+10
Levica, če ste pošteni, za kar se non stop deklarirate in mečete na p..., potem jasno povejte, kaj si mislite o še enem interventnem zakonu. Najbolje je mutibariti v kalnem, nič biti kriv, nič odgovarjati. Kajti Loredan (živi svetnik pred volitvami), bo za vse to še odgovarjal.
bojer
13. 07. 2022 19.02
-5
"Skrajna" levica in stranka Počivalška sta dve stranki, ki sta se izkazali kot "uničevalki oziroma zdraharki" v vladah.