Slovenija

Koritnik: Dvomim, da bi se lahko vlada do torka opredelila do zahtev sindikatov

Ljubljana, 14. 02. 2022 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik dvomi, da bi se lahko vlada do zahtev sindikatov javnega sektorja opredelila do torka, kar je sicer rok, ki so ga postavili sindikati. Spomnil je, da ima vlada seje ob četrtkih. Sindikati zahtevajo, da se plača vsem zaposlenim v javnem sektorju zviša za šest plačnih razredov. Z odzivom odločevalcev so nezadovoljni tudi v Zdravniški zbornici Slovenije. Kot so poudarili, nadaljne odlašanje rešitve poglablja nezaupanje in težave v javnem zdravstvu.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je, kot je dejal danes, sindikatom že na pogajanjih, pa tudi javno povedal, da ima vlada seje ob četrtkih in da je zato nerealno pričakovati, da bi lahko upoštevala rok, ki so ga za opredelitev do njihovih zahtev postavili sindikati. "Nisem sicer napovedovalec prihodnosti, a dvomim, da bi vladi v torek uspelo sprejeti kakšno stališče glede tega," je dejal na novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi projekta Virtualno okence upravnih enot. 

Glede izjave predsednika NSi in ministra za obrambo Mateja Tonina, da bi bilo dobro, če bi v javnem sektorju oblikovali pet plačnih sistemov, je dejal, da na ministrstvu takšnega predloga niso prejeli, sam pa je Toninovo izjavo razumel predvsem kot poziv, da je treba nekaj spremeniti. "Tudi ko se pogovarjamo s sindikati, se namreč strinjamo, da s trenutnim sistemom nekaj ni v redu," je dejal. 

Sindikati javnega sektorja so namreč prejšnji teden na pogajanjih vladni pogajalski skupini predstavili svoje zahteve, ki so jih spodbudile informacije o dogovoru o dvigu zdravniških plač. Izrazili so pričakovanje, da se bo vlada do zahtev opredelila do torka, v nasprotnem primeru bodo sindikati začeli izrekanje o stavkovnih aktivnostih, sta napovedala vodji sindikalnih pogajalskih skupin, Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek

Boštjan Koritnik je opozoril, da bi dvig plač za 188.000 zaposlenih v javnem sektorju pomenil 1,5 milijarde evrov na leto.
Boštjan Koritnik je opozoril, da bi dvig plač za 188.000 zaposlenih v javnem sektorju pomenil 1,5 milijarde evrov na leto. FOTO: Miro Majcen

Zahtevajo dvig uvrstitve vseh delovnih mest v javnem sektorju za šest plačnih razredov, pa tudi odpravo omejitve najvišjega plačnega razreda, ki ga je mogoče doseči z napredovanji, za vse javne uslužbence. Zahtevajo še, da se določi avtomatično usklajevanje vrednosti plačnih razredov. Prav tako pričakujejo, da se vrednost najnižjega plačnega razreda dvigne na raven minimalne plače in se nato določijo ustrezna razmerja tudi do višjih plačnih razredov. 

Koritnik je prejšnji teden ocenil, da dvig plač za šest razredov ne pomeni le 24-odstotnega povečanja plač, ampak okoli 30-odstotno, saj višje plače vplivajo tudi na absolutno vrednost dodatkov. Enoodstotni dvig plače zaposlenim v javnem sektorju predstavlja 50 milijonov evrov več denarja, 30-odstoten dvig pa bi torej pomenil 1,5 milijonov evrov večji odhodek za državni proračun na leto. 

Sam je sicer sindikatom predlagal model, kako doseči večjo povezanost med rezultati dela in plačilom v javnem sektorju. Tako bi lahko javnemu uslužbencu, ki ne dosega začrtanih rezultatov dela, plačo znižali do 30 odstotkov, medtem ko bi tistemu, ki bi bistveno presegal obseg predvidenega dela, plačo povečali tudi za 100 odstotkov. Sindikati so bili po Koritnikovih navedbah kategorično proti takemu predlogu, česar minister sicer ne razume, saj da ni bilo govora o kakšnem zmanjšanju mase plač.

Kot pravi, bi šlo pri znižanju plač za začasen ukrep, ki bi lahko na zaposlenega deloval stimulativno. Možnost, da je tisti, ki dosega najboljše rezultate, nagrajen, pa je tako ali tako stimulativna.

Zdravniška zbornica: Nadaljne odlašanje rešitve poglablja nezaupanje in težave v javnem zdravstvu

Ustavno sodišče je medtem pretekli teden zadržalo izvrševanje določbe zadnjega interventnega zakona, ki za zdravnike in zobozdravnike zvišuje najvišji možni plačni razred, ki ga lahko dosežejo v sistemu plač v javnem sektorju. Iz Zdravniške zbornice so danes sporočili, da zaznavajo vse večji razkorak med napovedmi in obljubami ter dejanji odločevalcev. 

"Več mesecev po napovedih nujnih ukrepov na področju plač v dejavnosti zdravstva ugotavljamo, da je njihova dosedanja uresničitev le porušila razmerja znotraj zdravstvenih timov z vidika odgovornosti in obsega nalog, ki jih opravljajo zdravniki," so zapisali. Država po njihovi oceni ne najde odgovora na vprašanje, kako zadržati v javnem sistemu zdravnike v tistih specialnostih, ki so za državo izjemnega pomena. To so na primer družinska medicina, urgenca in intenzivne terapije. 

Znova so opozorili na hudo pomanjkanje zdravnikov v državi. Da bi dosegli povprečje Evropske unije, nam že zdaj manjka vsaj tisoč zdravnikov. "Kljub temu se vlada še naprej nerazumno izogiba odgovornosti in nerazumno odlaša z zagotavljanjem konkurenčnih pogojev dela, ki bi omogočili pravično nagrajevanje zdravnikov v Sloveniji in okrepili javni sistem. Hkrati z obljubami o “nujnih ukrepih na področju plač” so bile zavrnjene vloge za dodatek za deficitarnost zdravnikom na primarnem nivoju, kjer je pomanjkanje zdravnikov že tako najbolj kritično."

Kot še poudarjajo, odločevalci zdravnike na začetku kariere trenutno puščajo v nedostojnih pogojih, saj mladi zdravnik opravlja delo za nižjo urno postavko od zaposlenih na preprostih delovnih mestih preko študentskega servisa. Zdravnik pripravnik ima po podatkih Zdravniške zbornice neto urno postavko 5,57 evra. Študentski servisi na drugi strani ponujajo tudi do 8,45 evra neto na uro za preverjanje pogojev PCT na vhodih v trgovine. 

"To so možnosti, ki jih država ponuja mladim, ki jih zaradi pomanjkanja osebja dnevno vabijo na delo v enotnem evropskem prostoru, kjer je poklic bistveno bolj cenjen in nagrajen. V Zdravniški zbornici Slovenije pričakujemo, da bodo odločevalci namesto ponavljajočih napovedi o nujnosti ukrepov znotraj ustavnih in zakonskih omejitev poiskali obljubljene rešitve. Dosedanje delno reševanje ruši medsebojna razmerja in zaupanje tako v zdravstvenih timih kot v javno zdravstvo in je namesto rešitev povzročilo dodatne težave," so še zapisali. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kekec1222
15. 02. 2022 11.57
Koritnoliznik😏
MUNGATUMBA
15. 02. 2022 10.44
Mamico jim v kuruzo na sprehod peljem.. ko so pa hotli obvezno cepljenje v JS so bili pa zelo urni in sklepčni
borjac
14. 02. 2022 20.57
+3
Ta minister Koritnik je totalno nesposoben, samoiniciativno ne naredi nič, ker tudi nič ni sposoben, torej čaka samo na Janševa navodila, ta model je resnično primeren samo za fitnese in lepotilne salone.
resslovenka
14. 02. 2022 20.50
+2
Tega ministra bolj malo vidimo, še manj slišimo, pa še takrat ko kaj razlaga ni prepričljiv. V bistvu zgolj eden od nastavljenih te vlade . Glavno, da je "naš". Pa sej ni važno, če kaj zna. 😎
kiropraktik
14. 02. 2022 19.37
+2
Koritnik, sindikati naj svoje člane opozori, da jih je 40%preveč.
Holy50
14. 02. 2022 19.10
+2
Ni povišanja ni problema, bo pa stavka, naj lepo vlada opravlja javne funkcije.
?ebula
14. 02. 2022 19.09
+1
Koritnik dvomim, da te bom po 24. aprilu še kdaj videl. Adijo!
Pesji tič
14. 02. 2022 18.55
+1
Koritnik pocasi boš odkorital.
Jaka Jack
14. 02. 2022 18.51
-1
Enotni plačni sistem je že zdavnaj propadel, sploh če gledam plačo Goloba in ostalih. Delo plačati po učinku kot je to v gospodarstvu
resslovenka
14. 02. 2022 20.47
+0
Dej ti glej na svojo stran. Katerakoli že to je. Madona vas žuli Golobova plača. Kolk "naši" poleg plač pokasirajo pa ne. Seveda daleč od oči in ušes. Pod mizo, s provizijo. Pravi še oglašajo. 🤑
jahta
14. 02. 2022 18.39
+1
Morajo izkoristiti ves čas za nastavljanje svojih kadrov oziroma vernikov povsod!
Senzor
14. 02. 2022 18.26
+5
Povišali bi plače v zdravstvu v trenutku, ko je med ljudmi največ nezaupanja v zdravniško stroko ( kovid teror). Treba jim je znižati plače, saj ne delajo več kot normalno dostopno zdravstvo. Potrdila o zdravju si nekam zataknite. Vsak dan so po svetu množični protesti proti ukrepom, ki nam jemljejo osnovne človekove pravice in svobodo izbire (tudi zdravstveno).!!!
Joe Porkamotorka
14. 02. 2022 18.21
+3
če bi tale telebajsek zmanjšal plačo tistim zdravnikom, ki imajo zaradi €orone manjši obseg dela ter prvično izplačeval €orona dodatke upravičenim, tega problema ne bi bilo ... tako pa je plačo dvignil vsem zdravnikom, čeprav povišanja ne zaslužijo ... česa drugega od člana janezove vlade itak ni bilo pričakovati ... PM janez je največja katastofa, ki je kadarkoli pestila Slovenijo
DemokracijaMolka
14. 02. 2022 18.08
+2
Draga vlada, v tem trenutku bi bilo najboljse, da se sindikatom preprosto ugodi in to na prav vse zahteve. Zakaj? Preprosto zaradi tega, ker so odkrito na levi strani, prav tako tudi ustavno sodisce, ki pa bi take ugodene zahteve preprosto vsaj zadrzali. Prav rad bi videl Struklja in company, kako razlagajo clanom sindikatov, da pac ni uspelo, ker jim je JJ vse ugodil. Spomnimo se namrec, koliko so sindikati dosegali v casu levih vlad. Absolutno nic. #kost
abmam
14. 02. 2022 18.00
+5
Še 68 dni, pa boš odstavljen od korita, Koritnik!
Nimasmisla
14. 02. 2022 17.38
+2
Najboljš da vržeš puško v koruzo
Z0r98xyw
14. 02. 2022 17.36
+5
korito se mu izmika
rogla
14. 02. 2022 17.15
+7
"Zdravniki" ne ba oddelkih za 7 razredv gor, upokojenci, ki pa so delali v mnogo slabših razmerah (ne oni z lepimi oblekami), pa nič od tega. Se je anatomija enih in drugih spremenila? Kdaj so se želodci spremenili?
reket
14. 02. 2022 17.06
+0
reket
14. 02. 2022 17.08
+2
…zdaj bo pa sledilo zaviranje enih, manipuliranje drugih…ce jih seveda ne odnese stampedo. Pa ne bo, kopriva ne pozebe. Ta vlada je ociten dokaz.
zajebant2
14. 02. 2022 16.33
-4
Nič jim dati naj se lewuhi s tem ukvarjajo, če, ridejo na oblast
mhri47
14. 02. 2022 16.31
+3
Svizec ime že sedaj preveliko plačo, zakaj bi še stavkal