Slovenija

NIJZ: Epidemije še zdaleč nimamo. Potrjenih že 16 primerov okužbe

Ljubljana, 08. 03. 2020 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
1947

Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji se iz dneva v dan povečuje. Zgolj danes so potrdili štiri nove primere, med njimi so po naših neuradnih informacijah trije zdravstveni delavci iz območja Metlike. Direktorica NIJZ ob tem zatrjuje, da "epidemije v Sloveniji še zdaleč nimamo". Šabeder pa opozarja, da uredba o prepovedi zbiranja ni bila spoštovana.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Potrjenih 16 primerov okužbe
    04:04
    Iz 24UR: Potrjenih 16 primerov okužbe
  • Izjava Marjana Šarca o koronavirusu
    02:56
    Izjava Marjana Šarca o koronavirusu
  • Iz 24UR: Minister Šabeder o razmerah v Sloveniji
    02:06
    Iz 24UR: Minister Šabeder o razmerah v Sloveniji
  • Iz 24UR: Razmere v UKC Maribor
    01:25
    Iz 24UR: Razmere v UKC Maribor
  • Iz 24UR: Prvi primer okužbe na Obali
    01:21
    Iz 24UR: Prvi primer okužbe na Obali
  • Iz 24UR: Katere prireditve so odpovedane?
    01:26
    Iz 24UR: Katere prireditve so odpovedane?
  • Iz 24UR: Kakšna je vloga civilne zaščite?
    01:27
    Iz 24UR: Kakšna je vloga civilne zaščite?
  • Iz 24UR: Župan Nove Gorice o razmerah na obmejnih območjih
    02:00
    Iz 24UR: Župan Nove Gorice o razmerah na obmejnih območjih

Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec in minister za zdravje v odhodu Aleš Šabeder sta na novinarski konferenci potrdila, da imamo v Sloveniji skupno 16 primerov okužbe z novim koronavirusom. "V javnosti se pojavljajo dezinformacije, a to je realna številka do tega trenutka," je dejal Šarec. 

Vsi ukrepi, ki jih izvajamo za omejitev okužbe, delujejo, pa je zatrdil Šabeder. "Imamo bistveno prednost pred drugimi državami, saj nam je takoj uspelo najti pacienta nič. Tako da skozi sezname kontroliramo to epidemiološko situacijo." 

Neuradno: novi oboleli trije zdravstveni delavci iz Metlike 

Več informacij o današnjih novih potrjenih primerih niso želeli dajati. Potrdili so zgolj, da "gre za osebe, ki so bile v stiku z obolelim zdravstvenim delavcem in so se iz delovnega procesa umaknile, še preden so zbolele." 

Neuradno je okužen mlajši moški, reševalec z območja Metlike, ki je bil v stiku z obolelim zdravnikom iz ZD Metlika. Testirali so ga v bolnišnici Novo mesto. Okuženi naj bi bili tudi dve medicinski sestri iz Metlike. 

"Teh podatkov ne morem komentirati," je na vprašanje, ali lahko potrdi, da gre pri treh novih primerih za zdravstvene delavce, odgovorila direktorica NIJZ. Šarec pa je dodal, da teh podatkov ne komentirajo, saj "se že pojavljajo stigmatizacije", ter se skliceval na varstvo osebnih podatkov. 

Minister Šabeder je v oddaji 24UR dejal, da je širjenje okužbe med zdravstvenimi delavci "scenarij, ki so se ga najbolj bali". "Trenutno imamo šest pozitivnih bolnikov izmed 16, tako da je delež zdravstvenih delavcev sorazmerno velik." Uradno so do zdaj potrdili okužbo pri moškem in njegovi soprogi, ki sta zaposlena v UKC Maribor ter pri zdravniku iz ZD Metlika. 

V soboto zvečer potrdili prvo okužbo v slovenski Istri 

Za Primorske novice je spregovorila 31-letna Lucijčanka, pri kateri so okužbo potrdili sinoči. Da so včeraj zvečer potrdili primer okužbe v slovenski Istri, so danes potrdili tudi na novinarski konferenci. Dejali so zgolj, da gre za osebo, ki je čez Italijo pripotovala iz Švice, kjer je poučevala smučanje. "Zbolela je že v Švici in se brez stika pripeljala v Slovenijo, kjer jo je po protokolu obravnaval osebni zdravnik," je potrdila direktorica NIJZ.

Za Primorske novice pa je 31-letnica dejala, da se je že v Švici slabo počutila ter da je o tem obvestila tudi svojce in izrazila željo, da opravi test. Ti so od torka iskali nasvet pri vseh pristojnih institucijah, kjer pa so glede na opis njenega počutja, ki ni vključevalo vročine, presodili, da testiranje ni potrebno. Domov se je vrnila v sredo, od takrat je bila v samoizolaciji. Pri pristojnih je poizvedovala, kaj storiti in glede možnosti testiranja, a jasnih odgovorov ni prejela. Zato se je včeraj sama odpeljala do izolske urgence, kjer je počakala pred vstopno točko, kjer opravljajo teste. Tu so ji vzeli bris in jo poslali domov. Včeraj okoli 20. ure pa so ji sporočili, da je test pozitiven. Trenutno se nahaja na Infekcijski kliniki v Ljubljani. 

Šarec pravi, da razlogov za razglasitev epidemije še ni.
Šarec pravi, da razlogov za razglasitev epidemije še ni. FOTO: POP TV

'Epidemije še zdaleč nimamo'

Direktorica NIJZ Nina Pirnat je dejala, da "epidemije v Slovenije še zdaleč nimamo". Prav tako upa, da jim bo z ukrepi, ki jih že izvajajo, uspelo preprečiti. Da "za zdaj še ni bilo razloga za razglasitev epidemije", je dejal tudi Šarec. 

Vsi primeri do zdaj so povezani s prihodom iz tujine oziroma z visokorizičnim kontaktom z bolnikom, ki je bolezen prinesel iz tujine, še pravi Pirnatova. 

Zadnji trije potrjeni primeri okužbe (gre torej neuradno za zdravstvene delavce v Metliki), so osebe, ki so zbolele v času samoopazovanja in izolacije zaradi stika z obolelim zdravstvenim delavcem, trdi Pirnatova in dodaja, da so bile te osebe iz delovnega procesa umaknjene, še preden so zbolele. 

Pri prvem primeru, ki so ga potrdili v slovenski Istri, pa gre za osebo, ki je poučevala smučanje v Švici – zbolela je že tam, v Slovenijo pa se je pripeljala brez stika, je na novinarski konferenci še zatrdila direktorica NIJZ. 

Glede morebitnega zapiranja šol in vrtcev pa je dejala, da je ta ukrep epidemiološko lahko učinkovit, a "v času, ko virus še ne kroži v populaciji, se moramo vprašati, kaj bomo s tem naredili otrokom. Glede na to, da smo imeli okužbe, prenesene v različne dele Slovenije, kaj bomo zapirali? Celo Slovenijo? To tako ne gre. Ključni ukrepi, ki jih poudarjajo vse države so higienski ukrepi in da ne hodite bolni med ljudmi." 

V ponedeljek seja Sveta za nacionalno varnost 

Zaradi povečanega tveganja prenosa okužbe je premier v odhodu Marjan Šarec za ponedeljek sklical sejo Sveta za nacionalno varnost. Ta se bo jutri seznanil s poročilom ministrstva za zdravje. 

"Ko bo situacija tako daleč, bomo lahko sprejeli nadaljnje korake. Za zdaj še ni bilo razloga za razglasitev epidemije. Ko bomo razglasili epidemijo, se sproži državni načrt. Jutri se bomo na Svetu za nacionalno varnost seznanili, kaj ta načrt predvideva, kakšne so naloge vseh deležnikov. Šele potem bomo lahko vključili vse tisto, za kar nekateri pozivajo že zdaj. Ukrepamo sorazmerno, ukrepamo v skladu s tem, kar ukrepajo tudi druge države, z izjemo Italije, ki je poseben primer. Za zdaj teče vse tako, kot narekuje stroka," je na današnji novinarski konferenci povedal Šarec.

Direktorica NIJZ Nina Pirnat je na novinarski konferenci dejala, da "stikom, ki so doma v karanteni, ne pripada bolniški stalež, pripada jim le, v kolikor dobijo odločbo o karanteni 50-odstotna sredstva od delodajalca, ki lahko potem izstavi regresni zahtevek".

Šabeder: Žal uredba o prepovedi dogodkov ni bila spoštovana 

Pristojni minister Aleš Šabeder je včeraj podpisal tudi sklep o prepovedi večjih prireditev. Danes pa je na novinarski konferenci opozoril, da "žal uredba o prepovedi včeraj ni bila spoštovana. Imamo informacijo, da so nekateri klubi, kjer se je zbralo več kot 500 ljudi, ostali odprti." In ob tem javno pozval vse lokale, institucije, dvorane, da upoštevajo uredbo in ne izvajajo prireditev, kjer se zbira več kot 500 ljudi. "Zavedamo se, da bo zaradi tega ukrepa lahko nastala tudi gospodarska škoda, vendar sta zaščita in varnost prebivalstva na prvem mestu." 

V oddaji 24UR pa je Šabeder dejal, da kršitelje čakajo globe od 10.000 do 100.000 evrov. 

Seznam vseh prireditev, ki so odpovedane ali prestavljene: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Šabeder je danes dejal tudi, da je prejel informacije o podjetjih s sedežem v Italiji, ki naj bi zaradi zapiranja svojih proizvodnih kapacitet delavce preusmerili na delo v Slovenijo, kjer imajo svoje podružnice. "Tudi na tem področju bomo morali sprejeti določene ukrepe." 

Pirnatova je znova poudarila, da lahko vsak posameznik za zaščito največ stori sam, in sicer s higieno rok in kašlja. Moramo biti pozorni pri prepoznavanju simptomov okužbe, opazovati svoje zdravstveno stanje, predvsem kašelj, vročino, težave pri dihanju. Če opazimo omenjene težave, pa pokličemo svojega osebnega zdravnika. 

Spomnimo, da smo v tem tednu potrdili prvo okužbo s koronavirusom pri starejšem moškem, ki je potoval v Maroko preko Italije, v Slovenijo se je vračal preko letališča Marco Polo v Benetkah. Ker je bil zaradi poškodbe noge takoj ob prihodu v Slovenijo, natančneje 29. februarja od 20.00 do 21.30, na ljubljanski urgenci, NIJZ poziva vse, ki so bili v tem času na urgenci, naj pokličejo na telefonsko številko 031 619 118. Zatem so okužbo potrdili tudi pri dveh njegovih sopotnikih v Maroku. 

Četrti in peti primer okužbe so potrdili pri paru, ki se je okužil med potovanjem po Italiji. Okužbo so potrdili tudi pri kliničnem farmacevtu, zaposlenem v UKC Maribor, zatem pa tudi pri njegovi soprogi, ki je prav tako zaposlena v UKC Maribor, natančneje na radiološkem oddelku. 

Dodatne okužbe so včeraj potrdili pri tesnem stiku okuženega zdravnika v ZD Metlika, pri slovenskem državljanu, ki je bil na Dunaju na študentski izmenjavi, pri moškem, ki je z družino preko Italije potoval v Barcelono, ter pri ženski, ki je 14 dni dopustovala v Italiji. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1947)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Admin je Kekec
16. 03. 2020 10.47
+1
Transformerji
09. 03. 2020 13.04
-5
Drži, panika pa taka, kot da je okuženih tretjina državljanov.
Razumnež
09. 03. 2020 12.41
-9
Sicer nepomembno pa vseeno.... A ni zdaj že Janša premier, ali je še vedno Šarec?
srebrnibreg
09. 03. 2020 16.48
+4
Misliš ali je že kriminalec ali pa še poštenjak?
podalpski
09. 03. 2020 12.00
kaj bo s planico?
poneumljanje
09. 03. 2020 15.05
+2
Marcelo Malani
09. 03. 2020 11.59
+6
Kaj boste rekli ko bo narod izvedel da lažete ????
mali.mato
09. 03. 2020 10.46
+5
Šefica NIJZ je nesposobna in jo je treba zamenjat!
Teoretik zarot
09. 03. 2020 10.34
+4
ukrepali bodo ko bo že prepozno
kaktusar1
09. 03. 2020 09.00
+5
je ofca Petek čaku skor do 22 ure, da je lahko oddal veleumni komentar...škoda, da se še ne podpiše s pravim imenom, da vidimo, a je človek res tako zaplankan, al se samo dela....
DKR
09. 03. 2020 10.22
-5
Še sreča, da se ti podpisuješ z pravim imenom in priimkom, ne ?
Covid 19
09. 03. 2020 09.00
+14
Ni zafrkancije ljudje,sem prišel,(brez ustavljanja)po Italiji,ceste prazne,ulice prazne,povsod policija,za v mesta ali iz njih rabiš posebno dovoljenje,karantena v Milanu premajhna,vozijo ljudi drugam,čisto podobno je vuhanu,kar smo na začetku gledali na netu,šole vrtci,vse imajo zaprto,tudi tovarne..vho jih ne hvali zastonj..res se trudijo,predvsem se bojijo kolapsa zdravstvenega sistema,ko je lonec poln je pač poln..
176
09. 03. 2020 08.58
+4
Avstrijci pravijo, da pri njih do konec maja jih bo že milijon okuženih.
štrekeljc
09. 03. 2020 08.49
-6
Doslej sem mislil, da je panika apolitična. Zdaj vidim, da ni, da je zelo svečkarsko obarvana.
kaktusar1
09. 03. 2020 08.58
-5
so pač na umu bolj slabi..pa sej njim bog vse odpusti..3 zdrave, pa 2 rožna pa je...
Marcelo Malani
09. 03. 2020 12.02
+2
Svetujem ti da mal prebereš objavlene rezultate tujih medijev,da potem ko ti bodo odhajali najdražji ne boš obtoževal svečkarjev ampak samega sebe
mallonge
09. 03. 2020 08.29
+10
Tudi NIJZ potrebuje korenito čiščenje in reorganizacijo.
mallonge
09. 03. 2020 08.31
+8
Tam imajo za vsak virus vsaj enega zaposlenega, ki zna povedati le, da je potrebno umivati roke!
mallonge
09. 03. 2020 08.29
-2
Gospoda z briliantino čimprej poslati za lastni zid homofobije in nesposobnosti!
Nimasmisla
09. 03. 2020 08.14
-1
imamo virus ki bo tebe šarec in šabeder ter ostale skupaj z alenko zbrisal in odvrgel na smetišče
mallonge
09. 03. 2020 08.13
+12
Bogati zdravniki in farmacevti ste nam prismučali obilo virusa!
Timy15
09. 03. 2020 08.09
+19
Epidemije koronavirusa pri nas ni,a že trka na vrata in bi se bilo nujno dobro pripraviti na njega na vseh področjih.Pri nas pa se bolj čaka,kaj bo,ta čas pa še zdravniki na potovanja po krajih kjer virus bolj razhaja,kakor,da ne vedo kaj delajo.
Paskakvali
09. 03. 2020 07.58
+5
NEVTRALEC SEM IN ME ZANIMA: Ali se ljudje leve provenience ne vedno predstavljate kot topli in prijazni? Zakaj skozi celoten virusni izbruh pisete o desni politicni struji, povrh z rabo groznih besed? A niste vi tudi tisti, ki organizirate nekaksne shode proti sovraznemu govoru? Kdo potem piše te komentarje? Jaz vidim neskončne zlobne, žaljive komentarje evidentno levih volivcev, da ne omenjam, da politika z izbruhom virusa nima veze.............................................................................................................................................In pa še evidentno levi komentar..................................Gorazd Petek 08.03.2020, 21:59:55 0 Kakorkoli že............................ Tovariši ideološko hudo,hudo preobremenjeni,poglejte zadevo iz pozitivne strani. Jutri je nov dan in z njim vlada Janše. Vlada Narodne enotnosti nič hujskašta,pozivanjak umorom,izključevanja,blefiranja in begov spuščenih hlač z mesta PM. Kamaslu bo Šeki,Šivilja in osemenjevalec plemenskih pujsk zgodovina le še grd spomin na neke temne čase,pred nami pa prihodnost sodelovanja,nestrpneži pač sodijo izven parlamenta. Skratka Tovariši preobremenjeni lahko noč-Nočka Janez ma vas rad,nič bat. Jutri pa se le zahvalite usodi za novo vlado.Tko je prou.
šlogar
09. 03. 2020 08.41
+3
ha,ha,ha,ha pa še enkrat haha, nevtralec, to pa to!
Lumpx
09. 03. 2020 07.42
+5
Sami "zamujenci" v tejle komedijantski vladi v odhajanju.
Belabreza
09. 03. 2020 11.20
+4
In sam preverjen in firerju lojalen kader prihaja. Še kolcalo se ti bo za Šarcem, verjemi.
Marcelo Malani
09. 03. 2020 12.06
-3
Kovlalu ne vem, vem pa da ko ga vidim moram bežat v wc.
Covid 19
09. 03. 2020 07.25
+13
Še zdaleč ni epidemije!!!A pri nas res ne moremo nikoli nič storiti preventivno,vedno in vedno se čaka in potem nismo sposobni nič več rešiti,enako je bilo z begunci,pa še mnogo drugimi stvarmi..vedno se čaka na potop,da se potem prepozno začnemo prebujati..Vlada odgovorni ste.
Lumpx
09. 03. 2020 07.42
-7
srebrnibreg
09. 03. 2020 16.48
+2
Točno vlada je kriva. Tudi za italijanske obolele je kriva naša vlada. Pa tudi za tiste v Avstriji, pa na Hrvaškem, pa v Srbiji, pa na madžarskem...
playerunknown
09. 03. 2020 07.24
+4
Ne sploh ni epidemije - ko pa stevilke narastejo pa se bo ta delez ( iz 1 na 16 obolelih v 5 dneh) malo spremenil, potem pa bo treba sole zapret?! zakaj pa lahko fakultete zapirajo svoja vrata srednje pa ne, ravno tam kjer je najvec stika in malomarnosti in malo higijene?!