Slovenija

Če ste okuženi, se izogibajte tudi stikom z živalmi

Ljubljana, 14. 03. 2020 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Širjenje koronavirusa je posledica prenosa virusa med ljudmi. Glede na zbrane informacije ni dokazov, da bi domače živali lahko prenašale virus ali zbolele zaradi okužbe. Ker pa si lahko živali in ljudje delijo bolezni, veterinarji ljudem, ki so okuženi, priporočajo, da omejijo stike z domačimi živalmi. Opozarjajo tudi na upoštevanje osnovnih higienskih ukrepov.

Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani je izdala priporočila lastnikom ljubiteljskih vrst domačih živali ob pojavu okužbe s koronavirusom. Odgovorili so na nekaj najpogostejših vprašanj, ki se pojavljajo, v primeru, da imate še kakšnega, pa jim lahko tudi pišete.

Splošno o koronavirusu SARS-CoV-2 in COVID-19

V Vuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic pri ljudeh. Pri bolnikih so izključili običajne povzročitelje respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Okužbe so se v razmeroma kratkem času razširile na različne kontinente. Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19. Za bolezen so značilni znaki: povišana telesna temperatura, slabo počutje, utrujenost, nahod, kašelj, pri težjih oblikah tudi oteženo dihanje. Pri približno 80 odstotkih okuženih bolezen poteka v blagi obliki. Na osnovi kliničnih znakov obolelih okužbe z novim koronavirusom ni mogoče ločiti od ostalih povzročiteljev respiratornih okužb, temveč je za to potrebno mikrobiološko testiranje.

Koronavirusi (CoV) so virusi RNK, ki spadajo v družino Coronaviridae. Okužbe s koronavirusi so pri ljudeh in živalih pogoste. Alfa- in beta-koronavirusi običajno okužijo sesalce, medtem ko gama- in delta-koronavirusi okužijo ptice in ribe. Koronavirus SARS-CoV-2 spada med betakoronaviruse. Med te spadata tudi SARS-CoV (koronavirus, ki povzroča sindrom akutne respiratorne stiske – SARS) in MERS-CoV (koronavirus, ki povzroča bližnjevzhodni respiratorni sindrom – MERS). SARS je izbruhnil leta 2002 na Kitajskem. Novi koronavirus SARS-CoV-2 je genetsko bolj podoben SARS-CoV kot pa MERS-CoV.

Glede na zbrane informacije ni dokazov, da bi domače živali lahko prenašale virus, a previdnost ni odveč in higiena naj velja tudi tu.
Glede na zbrane informacije ni dokazov, da bi domače živali lahko prenašale virus, a previdnost ni odveč in higiena naj velja tudi tu. FOTO: Dreamstime

Ali koronavirus SARS-CoV-2 izvira iz živali?

SARS-CoV-2, izoliran iz ljudi, ima 96-odstotno identičnost z betakoronavirusi, izoliranimi iz več vrst netopirjev iz rodu Rhinolophus. Genetske analize SARS-CoV-2 in betakoronavirusov, izoliranih iz netopirjev, kažejo na to, da predniki SARS-CoV-2  izvirajo iz netopirjev iz rodu Rhinolophus. Netopirji, ki pripadajo rodu Rhinolophus, so zelo razširjeni v Aziji, na Bližnjem vzhodu, v Afriki in v Evropi. Zelo verjetno je, da je bil pri prenosu SARS-CoV-2 iz živalskih rezervoarjev (netopirjev) na človeka vključen vmesni gostitelj. Trenutno še nimamo podatkov o potencialnem vmesnem gostitelju, so pa to lahko različne živalske vrste, vključno z divjimi živalmi, domačimi živalmi (ljubiteljskimi ali rejenimi) in potepuškimi živalmi.  

Kako ravnati v primeru stika z živalmi in živalskimi proizvodi?

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča splošne higienske ukrepe pri rokovanju z živimi živalmi in živalskimi proizvodi. To pomeni redno umivanje rok z milom in tekočo vodo po stiku z živalmi in živalskimi proizvodi, izogibanje dotikanju oči, nosu in ust ter posebno previdnost ob stiku z bolnimi živalmi ali pokvarjenimi živalskimi proizvodi. Priporočajo tudi izogibanje stikov s potepuškimi psi in mačkami, glodavci, pticami in netopirji. Standardna priporočila WHO za preprečevanje širjenja okužbe so sicer redno umivanje rok, pokrivanje ust in nosu med kašljanjem ali kihanjem s komolcem, izogibanje tesnemu stiku z ljudmi, ki imajo okužbo dihal. Umivanje rok lahko nadomestimo z razkuževanjem, če roke niso vidno umazane. Čeprav ni dokazov, da se SARS-CoV-2 prenaša s hrano, se priporoča previdno ravnanje s surovim mesom, mlekom in živalskimi organi. Živila, ki jih uživamo surova (sadje in zelenjava), pa temeljito operemo.

Ali se lahko domače živali okužijo s koronavirusom SARS-CoV-2?

Vsa morebitna vprašanja glede novega koronavirusa SARS-CoV-2 in domačih ali divjih živali pošljite na elektronski naslov koronavet.vf@vf.uni-lj.si. Na vprašanja vam bomo odgovorili v najkrajšem možnem času.

Trenutno širjenje SARS-CoV-2 je posledica prenosa virusa med ljudmi. Glede na zbrane informacije ni dokazov, da bi domače živali lahko prenašale virus. Zato ukrepi, ki bi lahko vplivali na dobrobit domačih živali, trenutno niso potrebni. Veterinarske službe iz Hongkonga so 1. in 9. marca poročale, da je bil pes, ki je bil v tesnem stiku z obolelimi lastniki, pozitiven na SARS-CoV-2. Pes je bil zdrav in ni kazal kliničnih znakov bolezni. Nimamo dokazov, da bi psi lahko širili virus ali zboleli zaradi okužbe s SARS-CoV-2. Potrebne bodo številne dodatne študije, da bomo raziskali morebitno vlogo domačih živali v epidemiologiji bolezni, zlasti v primerih domačih živali iz gospodinjstev s potrjenimi ali sumljivimi primeri okužb ljudi s SARS-CoV-2.

Ali se mora oseba, ki ima akutno okužbo dihal, izogibati stiku z domačimi živalmi?

Osebam, ki prebolevajo akutno okužbo dihal, svetujemo, naj omejijo stike z domačimi živalmi. To pomeni, da živali ne božamo, objemamo, ljubkujemo ali si delimo hrano z njo. Živali naj okužene osebe ne ližejo. Priporočamo, da za živali skrbi druga oseba v gospodinjstvu, ki je zdrava. Če se okužena oseba ne more izogniti stiku z domačimi živalmi, naj nosi obrazno masko in si pred in po stiku z živalmi obvezno umije in razkuži roke.

Kaj storiti z domačimi živalmi, ki so bile v stiku z osebo, ki je bila okužena s koronavirusom SARS-CoV-2?

Trenutno širjenje SARS-CoV-2 je posledica prenosa virusa med ljudmi. Glede na zbrane informacije ni dokazov, da bi domače živali lahko prenašale virus ali zbolele zaradi okužbe s SARS-CoV-2. Ker pa si lahko živali in ljudje delijo bolezni (znane kot zoonotske bolezni), ljudem, ki so okuženi s SARS-CoV-2 priporočamo, da omejijo stike z domačimi živalmi. Pri ravnanju z živalmi in skrbi za njih je potrebno izvajati osnovne higienske ukrepe. To vključuje redno umivanje rok pred in po ravnanju z živalmi in s hrano za živali. Potrebno se je izogibati božanju, objemanju, ljubkovanju živali in deljenju hrane z živalmi. Ljudje, ki so bolni ali v karanteni zaradi možne okužbe s SARS-CoV-2, naj se, kolikor je le mogoče, izogibajo tesnim stikom z domačimi živalmi. Za domače živali naj skrbijo drugi člani gospodinjstva. Če to ni možno, naj vzdržujejo dobro higieno in če je le mogoče nosijo masko za usta in nos.

Kaj storiti v primeru, da je vaša domača žival zbolela, potem ko je bila v stiku z osebo, ki je bila okužena s koronavirusom SARS-CoV-2?

Pokličite veterinarja, da se dogovorite za obisk. NE OBISKUJTE veterinarske klinike, ne da bi se prej posvetovali s tamkajšnjim osebjem.

Ali lahko domača žival, ki je bila v stiku z bolno osebo, prenese okužbo na druge ljudi?

Trenutno širjenje SARS-CoV-2 je posledica prenosa virusa med ljudmi. Glede na zbrane informacije ni dokazov, da bi domače živali lahko prenašale virus ali zbolele zaradi okužbe s SARS-CoV-2.

Ali obstaja preventivno cepljenje za domače živali, ki preprečuje okužbo s koronavirusom SARS-CoV-2?

Ne.

Kaj naj z domačimi živalmi stori oseba, ki je v samoizolaciji?

Osebam, ki so v domači karanteni oziroma samoizolaciji, svetujemo, da živali obdržijo pri sebi. Živali naj se ne, oziroma čim manj, gibljejo zunaj. Osebam, pri katerih je bila potrjena okužba s SARS-CoV-2, svetujemo, da se izogibajo stiku z živalmi. Pri ravnanju z živalmi in skrbi zanje je potrebno izvajati osnovne higienske ukrepe. To vključuje redno umivanje rok pred in po ravnanju z živalmi in s hrano za živali. Potrebno se je izogibati božanju, objemanju, ljubkovanju živali in deljenju hrane z živalmi. Ljudje, ki so bolni ali v karanteni zaradi možne okužbe s SARS-CoV-2, naj se, kolikor je le mogoče, izogibajo tesnim stikom z domačimi živalmi. Za domače živali naj skrbijo drugi člani gospodinjstva. Če to ni možno, naj vzdržujejo dobro higieno in če je le mogoče nosijo masko za usta in nos.

Ali lahko virus preživi v okolju?

Trenutno še ni znano, kako obstojen je SARS-CoV-2. Predvideva se, da podobno kot ostali koronavirusi. Rezultati raziskav kažejo, da so koronavirusi ljudi, kot SARS-CoV, MERS-CoV in HCoV, infektivni na kovinah, steklu ali plastiki do devet dni. Virusi se učinkovito inaktivirajo s površinskim razkuževanjem z 62 do 71 % etanolom, 0,5 % vodikovim peroksidom ali 0,1 % natrijevim hipokloritom. Razkužila naj na površinah delujejo najmanj eno minuto. Ker za SARS-CoV-2 ni na voljo specifične terapije, bo zgodnje zaviranje in preprečevanje nadaljnjega širjenja ključnega pomena za zaustavitev pojavov bolezni in za nadzor nad širjenjem tega novega patogena.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medusa
15. 03. 2020 09.08
+4
Tako je - si čim dlje stran od mene in mojih psov ! Človek je kriv za tale virus zato je približevanje prepovedano!
flojdi
15. 03. 2020 16.52
+1
.sj. meni je maček pred 14imi dnevi kihnil direkt v fris. čez en teden spet. zdaj čakam kdo od naju bo prej odšel. / se pa na sprehodu drživa v , več kot je zapovedana, razdalji od ostalih sprehajalcev
mentorhercul
14. 03. 2020 21.44
+5
Kaj pa moj bikec, a bo lačen in žejen, bo prišla veterinarska inspekcija in me kaznovala, ker zanemarjam živali,katera uredba je višja ?
Malo_sutra
14. 03. 2020 21.30
-15
Izogibam se tudi ce sem zdrav... žwau je žwau.
grgrgr
15. 03. 2020 08.10
+21
Tako je, ni potrebe da se nedolzne zivali zamazejo s tabo...
Generacija56
14. 03. 2020 20.59
+10
Jp! Imam psa. Potrebujem nekoga, da ga bo zatolkel. Po možnosti s kladivom? Da bo bolj po meri temu mediju? Kaj se dogaja, je za 21. stoletje točno po meri. IDIOTIZEM! Brez meja.
lluckyss
14. 03. 2020 21.14
+1
V bistvu te opozarjajo, da obravnavaj svojega psa kot člana družine, kot je tudi prav...Treba je pač paziti, da se virus ne prenaša....Še posebej, če daš psici ime Joy ali Atos...
RamzesII
14. 03. 2020 20.44
+5
"Ali obstaja preventivno cepljenje za domače živali, ki preprečuje okužbo s koronavirusom SARS-CoV-2?" Ne vem zakaj so sploh postavili to vprašanje, če cepivo (uradno) ne obstaja za ljudi, potem je menda logično, da tudi za domače živali ne. Za njih že sicer ni veliko cepiv, med tem ko jih je za ljudi veliko, ponekod, ZDA denimo, otroci dobijo tudi koktajl 25 cepiv.
Moncsa
14. 03. 2020 20.27
+16
Ta članek je izgubil smisel. Nobeden ne bo več vedel če je okužen ali ne.
haad
14. 03. 2020 20.11
+6
Sprehajate pse stran od ljudi ne pustite da ji božajo tujci.
Kaj?mo
14. 03. 2020 20.06
+15
Po novem ne bomo vedeli kaj je z nami! Testirali namreč ne bodo več, razen če boš napol mrtev. Sramota!
Adijo
14. 03. 2020 20.51
+6
Tako žal gre, kadar gre za epidemijo. Tako ravnajo tudi v Italiji in drugod po svetu. Preprosto smo prišli do te mere, ko ni smiselno iskat kdo je okužen in kdo ne. Samoizolacija je ključna. Ostanite doma, če le lahko.
Zdenko Krajnc
14. 03. 2020 20.05
+10
Sem v članku zasledil zapis:"Koronavirusi (CoV) so virusi RNK"... Če je pisec pobral takšno izjavo od kakšnega strokovnjaka ki pozna tudi viruse brez RNK se nam slabo piše. Ko bo takšen z odkritjem seznalil stroko bo ta nemočna, saj je težko narediti cepivo proti nečemu kar je brez genetskega zapisa.
lluckyss
14. 03. 2020 20.09
+9
Mogoče je hotel zapisati "s kompleksnim RNK"....kar pomeni, da je "bolj brihten in prilagodljiv" laično rečeno...
lluckyss
14. 03. 2020 20.00
+7
In prav otročje deluje prepoved komentiranja ob članku "prvega" umrlega za korono pri nas...Zaradi tega ne bo nobene panike...Laiki (za razliko od "stroke") vemo, da se bo število umrlih širilo enako eksponentno kot število okuženih..V bistvu bo rast še večja, ker umrlih ne bo možno prikrivati kot to počnete pri okuženih..
Razumnež
14. 03. 2020 19.53
+25
SPET en članek ki zavaja !!!! Zakaj ustvarjate mediji nepotrebno zmedo in paniko??? Ali res nimate popolnoma nobenega etičnega kodeksa??? Zakaj objavljate nepreverjene novice, ki popolnoma nič ne pripomorejo k umiritvi zadev?
Razumnež
14. 03. 2020 19.53
+12
Isto namerno laž ste objavili o hrvaškem zdravniku, ki je blebetal o tem, kako virus s časom in s prenosi izgublja moč.... ZAKAJ LAŽETE !?????
Razumnež
14. 03. 2020 19.58
+18
.... in ja, če se že spravljate na ljudi, ki hodijo po tržnici se lahko vprašate, kaj hudiča vi delate tam brez zaščite. Isto go-vno.
ivan.z Doba
14. 03. 2020 19.40
+15
Psi in mačke so verjetno lahko prenašalci, če nekdo kihne v njih oz. jih božajo okuženi ljudje. Preko kožuha, posredno na lastnika. Da bi kakšna žival zbolela ni dokazano in bi verjetno do tega že prišlo.
lluckyss
14. 03. 2020 19.49
+0
ivan.z Doba
15. 03. 2020 08.17
+7
Lej, do sedaj ni še nobena žival znolela za cov19. Pametnemu dovolj.
lluckyss
14. 03. 2020 19.38
+9
Saj zadeve so jasne že dva meseca nazaj, ko so Kitajci pobili vse "hišne ljubljenčke" v najbolj kužnih mestih (in jih niso pojedli)..Ne razumem naših "strokovnjakov", ki se vedno znova nekaj čudijo, ugotavljajo in so potem presenečeni in na koncu butalsko ugotovijo, da panika slabi imunski sistem...Sem par dni nazaj povedal, da nekaj časa ne bom komentiral, ker so bili so-komentatorji na prenizkem nivoju in so še vedno omenjali koliko jih umre od gripe, da smo tisti, ki smo si priskrbeli osnovna živila za par mesecev (dokler ne bo njivskih pridelkov) "paničarji" in podobne nebuloze.....Torej, ponavljam tiste osnove, ki sem jih pisal že januarja in prejšnji mesec....Prvič- kitajske oblasti lažejo o številu mrtvih, kar se da sklepati iz njihovih celo za njih ekstremnih ukrepih...Drugič- EU in vsi ostali krepko zamujamo z ukrepi, Slovenija je pri tem vodilna...In lahko si pogledate moj komentar en mesec nazaj, ko sem napovedal 65% okuženost v Sloveniji in posledično okrog 50 000 žrtev...Seveda nisem nobena "Baba Vanga", ampak se je to dalo razvideti iz uradnih podatkov in z uporabo logičnega sklepanja...Upam, da se tokrat ne boste posmehovali...Torej par dejstev, ki so znana in ne vem zakaj se ne objavljajo....Virus se v zaprtih prostorih "obdrži" več kot pol ure, torej se lahko okužimo tudi, če npr. vstopimo v prazen javen prostor...Denar je velik problem...pa ne zato, ker ga mnogi nimajo, ampak ker je lahko prenašalec virusa...In naj se ljudje "v najboljših letih" ne zanašajo, da se jih bo virus izognil, ker to ni res...Pri tem virusu gre očitno za več sevov in večim si izpostavljen bolj komplicirano in manj uspešno bo zdravljenje....Ta zadnji stavek je le moje sklepanje in upam, da je napačno...Pa za božjo voljo ne hodite naokrog, če to res ni nujno ali pa niste ljubitelji ruske rulete...
joze-j
14. 03. 2020 19.35
+32
Bravo za širjenje panike!!! Zavržene živali si zataknite za svoj klobuk avtor prispevka U.Z. Nikjer niso zaznali prenosa virusa iz človeka na žival, niti na Kitajskem kjer se je začelo.
fairplayy
14. 03. 2020 18.57
-39
Psi in macke so prenasalci verjetno celo vmesni vlen med netopirjem in clovekom zbolijo starejdi psi ampsk zivali ne bo zdaj nihcr testiral. Izolirajte psa od clsnov druzine
ivan.z Doba
15. 03. 2020 08.18
+12
Vsekakor je treba pse izolirati od bedakov.
lumpimonster
14. 03. 2020 18.52
+11
Lol 24ur 1teden nazaj sem to spraševal pa ste me zbrisal......hvala za info koncnomlol
pajac1
14. 03. 2020 18.51
+16
Dej kaj serjete
Krta?a 21
14. 03. 2020 18.43
+11
A ni dost ljudje, zdej bi rad še živali tale who. Sami kriminalci ne pa who.
sararara
14. 03. 2020 18.36
+49
Res super da še s tem strašite ljudi, čeprov NI DOKAZOV... glede na vso paniko, ki je že prisotna, bojo še pri nam začel pse na ulicah puščat, tko k v Italiji..
dark horse
14. 03. 2020 18.31
-21
Čudno da se je v Hongkongu okužil pes
joze-j
14. 03. 2020 19.36
+7
dark horse
14. 03. 2020 19.40
-6
Škoda da ti je morm prilimat lunka, sam si pa prelen da bi našel. Kar tu rečejo je sveto zate