Slovenija

Koronavirus: kaj morate vedeti in kako ravnati?

Ljubljana, 14. 03. 2020 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
74

Slovenija je razglasila epidemijo, javno življenje se je ustavilo za vsaj 14 dni, najverjetneje za dlje časa. Število obolelih za koronavirusom skokovito narašča, zato so ukrepi, kako zaščiti sebe, zlasti starejše in bolne, ključnega pomena. Začne se z osnovnimi higienskimi ukrepi – umivanje rok, razkuževanje, higiena kašlja, primerna razdalja, izogibanje nepotrebnim opravkom, druženju, zdržite in ostanite doma. Če zbolite za okužbo covid-19, najprej pokličite zdravnika in ostanite v samoizolaciji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kako se okužimo s koronavirusom?

Koronavirus (SARS-CoV-2) se med ljudmi prenaša kapljično, s tesnejšim stikom z bolnikom na razdalji od metra in pol do dva. Okužiti se je mogoče tudi z dotikom onesnaženih površin, če se ljudje dotaknejo še svojega nosu, ust in oči. Redno čistite površine, zadostujejo čistila, ki jih imate doma. 

Virus se širi tudi po zraku, zato velja previdnost v stiku z bolniki, zlasti v majhnih zaprtih prostorih. Inkubacijska doba naj bi bila 14 dni, vendar epidemiologi dnevno ugotavljajo, da je lahko tudi daljša, celo tri tedne. Točne inkubacijske dobe tako še ni mogoče napovedati.

Izjemno strogi ukrepi so po prepričanju imunologov, epidemiologov in vlade nujni, če želimo preprečiti še hitrejše širjenje okužb, saj vemo, da na vsakega bolnika, ki ima okužbo s koronavirusom, zbolijo še dva in pol do tri in pol dodatni ljudje. 

Prav zato je treba omejiti čisto vse nepotrebne stike, potovanja, druženja in biti pri tem dosledni. 

Kakšni so bolezenski znaki okužbe s COVID-19?

Koronavirus je nalezljiva virusna bolezen, podobna gripi. Nenavadno ali posebno je, da se ta virus širi zelo hitro, je (za zdaj) poln neznank in hkrati novih spoznanj, skrbi, kar priznavajo celo infektologi v vsakodnevnih izzivih. Večina obolelih, 80 odstotkov ljudi, okužbo s koronavirusom občutijo v blagi obliki, kot prehlad, preostalih 20 odstotkov zboli resno. Smrtnost je kar 3,4-odstotna, v Italiji celo višja od šestih odstotkov, medtem ko je za sezonsko gripo nižja od enega odstotka. 

Ne podcenjujte bolezenskih znakov: vročina, kašelj, težko dihanje, bolečine v mišicah, utrujenost, še posebej, če ste bili pred tem na območju izbruha virusa (predvsem v Italiji ali na Kitajskem), ostanite doma, ne hodite v službo ali na javne kraje, kjer je veliko ljudi, ter ne sprejemajte obiskov. Pred obiskom zdravnika se z njim o zdravstvenem stanju posvetujte po telefonu. Zdravstveni delavci poudarjajo, da nikakor ne odhajajte k zdravniku nenapovedano, saj lahko s tem pripomorete k širjenju okužbe.

Priporočila NIJZ

Zdravljenje okužbe COVID-19 v samoizolaciji

Če zbolite, ne širite okužbe z novim koronavirusom in dosledno upoštevate navodila. Ostanite doma, v samoizolaciji. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi, prezračujte prostore za pet do deset minut večkrat dnevno, večino časa preživite v drugi sobi stran od ostalih družinskih članov. Perilo operite ločeno od perila ostalih družinskih članov z običajnim pralnim praškom na vsaj 60 ⁰C. 

Upoštevajte navodila zdravnika, počivajte, pijte dovolj tekočine, telesno temperaturo si znižujte z zato namenjenimi zdravili. 

Uporaba maske doma je potrebna le ob prisotnosti drugih oseb, ki jih želimo zaščititi pred okužbo. Za prihod na zdravniški pregled si uredite prevoz in ne koristite javnega prometa. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Temeljito si umivajte roke 

Umivanje rok z milom in toplo vodo vsaj pol minute je prvi pomemben korak za zaščito, ob tem rok ne smemo pozabiti temeljito sprati in jih dobro osušiti. 

Priporočila NIJZ

Razkužujte si roke in kašljate v rokav ali robec

Roke si razkužujte dosledno z razkužilom, ki ima najmanj 60-odstotno vsebnost etanola, če nimate v bližini tople tekoče vode in mila, saj se tako lahko zaščitimo pred okužbo, zlasti ko smo na javnih krajih – v trgovinah, lekarnah, bankah, na bankomatih, avtobusih, vlakih, ko se dotikamo okuženih predmetov, površin na katerih naj bi koronavirus preživel od nekaj ur do nekdaj dni. Pomembno pa je dejstvo, da na vidno umazanih rokah razkužilo ne deluje, treba si jih je prej temeljito umiti s toplo vodo in milom. Sredstva za razkuževanje površin niso primerna za razkuževanje kože.

Razkužila naj vsebujejo vsaj 60 odstotkov etanola.
Razkužila naj vsebujejo vsaj 60 odstotkov etanola. FOTO: Dreamstime

Nas maske zaščitijo? 

Nepravilna uporaba mask lahko povzroči nadaljnje širjenje virusa, zato uporaba ni priporočljiva kot zaščita pred koronavirusom. Maske so smiselne v zdravstvenih ustanovah, kjer zaposleni vedo, kdaj so potrebne, kako jih namestiti, nositi, sneti in odstraniti. Kljub temu so bile maske v tem obdobju že večkrat razprodane. 

Priporočila NIJZ

Zelo pomembna je ustrezna higiena kašlja. Pokrijte si usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte ali kihnite v zgornji del rokava. Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš, za tem si umijte ali razkužite roke.

Priporočila NIJZ

Odpoved operacij, pregledov, preventivnih programov

Od 16. marca so v vseh bolnišnicah odpovedani tudi vsi specialistični pregledi in operativni posegi, razen tistih stopnje nujno in zelo hitro. Ne bodo pa odpovedali onkoloških storitev in obravnave nosečnic. V presejalnih programih Zora, Dora in Svit bodo zaključili vse terapevtske posege, ki so nujni, preventivne bodo ustavili.

Zaprti vrtci, šole, kako z varstvom otrok?

Za 14 dni, do 30. marca, so zaprti vrtci in šole, gre za ukrep, ki bo s seboj prinesel številne posledice, zadeva pa 300.000 ljudi. Dovoljene bodo izjeme za varovanje otrok tistih staršev, ki bodo nujno potrebovali varstvo zaradi narave svojega dela, kar dokažejo s pisno izjavo delodajalca, da resnično opravljajo delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. Gre za zdravstvene delavce, zaposlene v civilni zaščiti, vojski in policiji in drugih službah, ki so pomembne za oskrbo prebivalstva. Otrok, ki se lahko vključi v nujno varstvo, mora biti zdrav in ne sme kazati znakov okužbe. 

Strokovnjaki odločno odsvetujejo, da otroke v varstvo pošiljate starim staršem oziroma starejšim od 65 let s kroničnimi boleznimi, saj spadajo v rizično skupino obolelih s koronavirusom in je bolezen lahko zanje usodna.

Za čas, ko bo vrtec zaprt, so starši oproščeni plačila vrtca, kar velja tudi za tiste starše, ki bodo koristili nujno varstvo. Starši, ki bodo morali ostati doma, so upravičeni do 50-odstotnega nadomestila plače.

Čakanje na delo doma

Vlada je sprejela Zakon o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki ob širjenju koronavirusa predvideva subvencioniranje čakanja na delo doma in v določenih primerih karantene.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trgovine skrajšujejo delovni čas, v banke, lekarne vstopamo posamično, maše so odpovedane

Čeprav je ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec trdila, da prehrane v trgovinah ne bo zmanjkalo in da nakupi na zalogo niso potrebni, so bile v teh dneh v nakupovalnih središčih izredne razmere. Nekatere trgovine skrajšujejo delovni čas. Nakupovalna središča Citypark Ljubljana, Europark Maribor, Citycenter Celje in Center Vič Ljubljana so od petka, 13. marca 2020, do preklica odprti po novem obratovalnem času, in sicer od ponedeljka do sobote od 10. do 18. ure. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenski škofje so izdali izredna navodila za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Kot so zapisali, spremljajo ukrepe države, glede na zaostrene razmere pa po posvetu s strokovnjaki do nadaljnjega odpovedujejo vse "svete maše, podeljevanja zakramentov, zakramentalov, ljudske pobožnosti, župnijska praznovanja in druge dogodke ter vsa srečanja."

Na zaostreno situacijo so se odzvali tudi v bankah, lekarnah ... kamor državljani vstopajo posamično. 

Ključne informacije so na voljo v Klicnem centru za informacije o koronavirusu 080 1404

Informacije, navodila in priporočila lahko preden pokličete in morda po nepotrebnem obremenjujte osebje zdravstvenih ustanov, najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja, na portalu državne uprave GOV.SI na naslednji povezavi, Informacije za potnike so na voljo tudi na spletnem mestu zunanjega ministrstva  tukaj.

Še več neposrednih informacij lahko dobite v Klicnem centru za informacije o koronavirusu 080 1404. Le v nujnih primerih (nujne medicinske pomoči, pomoči gasilcev, nujne veterinarske pomoči, pomoči gorskih in jamarskih reševalcev in drugih reševalnih enot) pokličite 112 in 113.

Telefonske številke za informacije o koronavirusu:

Klicni center za informacije o koronavirusu: vse informacije v zvezi z epidemijo koronavirusa vsak dan med 8.00 in 20.00 na brezplačni telefonski številki 080 1404

UKC Ljubljana: telefonski številki za osnovne informacije o koronavirusu sta 01 522 45 40 in 01 522 45 41. 

UKC Maribor: telefonska številka 031 653 929 je dosegljiva vsak dan od 07.00 do 22.00 ure.

Splošna bolnišnica Celje: informacije dobite na 03 423 30 79, številka deluje 24 ur na dan.

Splošna bolnišnica Jesenice: Pacienti, ki menijo, da so okuženi, naj pred vstopom v poseben zabojnik pred tamkajšnjim urgentnim centrom pokličejo 051 668 651. 

Splošna bolnišnica Brežice: kontakt v urgentnem centru ob sumu na okužbo: 07 466 82 46.

Zdravstveni dom Nova Gorica: na voljo imajo tri nove telefonske številke za informacije v primeru suma okužbe s koronavirusom, in sicer za odrasle od ponedeljka do petka med 8.00 in 20.00 na tel. številki 051 656 580 ali 051 656 558, za otroke pa med 8.00 in 15.00 na tel. številki 051 656 509.

Ob koncu tedna je na voljo dežurna služba (urgenca v šempetrski bolnišnici), ki je dosegljiva na tel. številki: 05 330 11 17.

Zdravstveni dom Koper: 05 66 47 440

Za dodatne informacije za splošno javnost, navodila in pojasnila se lahko posvetujete s strokovnjakom z NIJZ na telefonski številki 031 646 617 in 031 619 118, vsak dan med 9.00 in 17.00 uro.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolf1
28. 04. 2020 18.33
+1
Kitajci pojejo vse kar ni prišraufan😅
Venom.
30. 04. 2020 18.58
+1
travc
25. 04. 2020 14.16
+0
Kitajce so naredili kar so naredili.Rdeci mi nikdar niso bili vsec.
abmam
29. 03. 2020 18.47
+2
S tesnejšim stikom z bolnikom na razdalji od metra in pol do dva?
hotchilipoper
25. 03. 2020 13.34
+7
mi smo že vsi okuženi,kaj naj naredimo?
anakondabox
24. 03. 2020 09.12
+1
Saj v teh 'virusnih' razmerah se ne obračajmo na tujino in iščimo optimizem pri nas doma. Čeprav smo vezani na direktive iz Bruslja, je tokrat pomembno, da se opremo na lastne moči. Pri nas je stanje še obvladljivo (do danes 3 žrtve in 441 registrirano obolelih). Tudi zdravstveno osebje (večina) v bolnišnicah pregoreva do zadnjega atoma moči. Osebno menim, da smo se pri nas organizirali dokaj dobro, čeprav, kot vedno, zamujamo. Obvladujemo situacijo v primerjavi s Španijo in Italijo, kjer bolnišnice pokajo po šivih in so krste nameščene kar v notranjih prostorih. Katastrofičen pogled za bolnike! Ljudje v Sloveniji smo se več ali manj spametovali. Doumeli smo sprevrženo situacijo in ostajamo 'v karantenah' (doma). To bo zagotovo zaustavilo obsežne okužbe. Poleg tega velesile ZDA, Rusija, Kitajska, Nemčija pospešeno razvijajo zdravila in cepivo. (Remdesivir). #upanje
Nuska Masi
18. 03. 2020 17.21
+11
Zdaj pa rabimo maske? A res? In mikrobiolog Avbersek, ki je pametoval po 24.ur in primerjal virus z gripo, potem brise svoje objave? Bo kdo odgovarjal? Ti so sokrivi, da so ljudje tako neresni.
Perivnik
17. 03. 2020 15.15
+3
Pa kaj vse pomaga, če mi poštar prinese od zavarovalnice pismo o nekem prevrednotenju .... Ker seveda ne morem predvideti, kaj je v njem, ga primem, odprem, ... nato umijem roke (če 777x ta dan), jih razkužim, namažem s kremo, ker so že vse razpokane, ... Skratka, naj vlada ustavi tudi fizično pošto. Pa časopise, nobene potrebe ni, da vnašamo viruse v stanovanja...
MasteRbee
16. 03. 2020 16.48
+17
Po nekaterih firmah zaposleni že "padajo" kot domine....tako da vsak, ki dobi vročino na bolniško oz. delodajalci že vstvarjajo fonde minus ur, ki jih bodo potem delavci vrnili z nadurami, če bodo še sposobni... Največje breme, finančno, zdravstveno, s tem virusom bo na koncu padlo na canon futer.
Andrej Križanec
16. 03. 2020 14.37
+23
Tovarne treba še ustavit
smarjakl
16. 03. 2020 12.08
+47
Če zbolite za okužbo covid-19, najprej pokličite zdravnika in ostanite v samoizolaciji. Od 7h zjutraj pa do sedaj ne prikličem zdravnika...cez 30 klicev sem opravil....Ni vec smiselno...
biggbrader
16. 03. 2020 11.45
+16
Trgovine, konkretno LIDL, so popolnoma normalno obiskane, nekateri pa se pritožujejo, ker jih "silijo" delati v podjetjih. Se mi zdi, da ima vsak saj 18 ali več dni dopusta in naj ostane doma.
mačo123
16. 03. 2020 11.28
-35
To da ni zaščitnih sredstev in drugih stvari,je veliko pripomogel Šarići in njegova vlada.Nova vlada v dveh dneh ne more popravit kar so levaki zajebali.
heizenberg
16. 03. 2020 14.30
+21
A lahko nehaš srat s politiko ...? Ostani doma 14 dni ter igraj tetris ali biljard!
saba22
16. 03. 2020 16.00
+9
LOLZZ
16. 03. 2020 10.35
+4
Kje kupit kakršnekol maske??????
biggbrader
16. 03. 2020 11.39
+3
Vprašaj Cerarja, zakaj je nekdo zaslužil 6.000.000,00 €, ko smo jih "podarili" Kitajcem,...sami pa bomo izviseli.
borec91
16. 03. 2020 10.07
-3
ti ukrepi so sam za dobro placane priviligirance iz javnega sektorja za tiste ki so na sihtih pesek v oci
WaNt3d20
15. 03. 2020 20.41
+46
Kaj storiti, če si zaposlen v podjetju z 900 zaposlenimi in se dela brez mask, doma nas pa ne pustijo?
androtta
15. 03. 2020 21.29
+25
dane30
15. 03. 2020 18.49
+62
Meni se vedno ni jasno zakaj so vse drzave dobesedno cakale, da se ljudje okuzijo in sele nato zacele sprejemat ukrepe, ki so po mojem mnenju se vedno nelogicni, na eni strani se nekaj zapira, na drugi ostaja odprto. Ne morem sprejeti dejstva, da je to nakljucje in iz dneva v dan se bolj se mi zdi logicna razlaga teorij zarote.
smarjakl
16. 03. 2020 12.41
+15
To je bolj teorija naših politikov, saj ni tako hudo kot zgleda....mi pa že vemo... Še dobro da vsaj nekdo dela po zdravi kmečki pameti kot Šmarski župan.
androtta
15. 03. 2020 18.04
+23
Full so polne gostilne v prekmurju, sploh gostilna v oz. Ob Petrolu (Martjanci) katastrofa!!!!
Iikica
15. 03. 2020 17.59
-1
Saj niti maske niti razkužila ne pomagajo...
jesenvoyo
16. 03. 2020 10.43
+13
Seveda ne pomagajo, kako bi pa zgledalo da pomagajo,če jih pa za dobiti ni ?
mačo123
15. 03. 2020 16.51
+9
Takih kretenov kot si ti se tudi ta virus ne prime.
buda78
15. 03. 2020 10.44
-36
son?ece5
16. 03. 2020 09.56
-14
Je bilo levakov dovolj, peljali so nas v smrt! Janša naj pa rešuje, a nje levak!
borec91
16. 03. 2020 10.11
+7
upam da dobis kar zasluzis. do sedaj je tvoj kriminalec vedno naredil ogromno skode a to kaj sedaj pocne je pa kataztrofa saj ocitno dela na tem da se cimvec delavskega prebivalstva okuzi. no taki kot si ti na varnem svinjas in lazes
linj
16. 03. 2020 13.19
+11
ha ha JJ je na svoji prvi seji ponovno dokazal da volk zamenja dlako ..... lepo ekipo si je nastavil ........ pa ravijo da gre osel enkrat na led, žal Slovenci......