Slovenija

Policisti, ki so bili med delom v stiku z okuženim, normalno na delo, brez testa ali karantene

Koper, 10. 09. 2020 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
155

Slovenija poskuša zajeziti širjenje novega koronavirusa, testiramo vse več ljudi, po vsej državi veljajo zaščitni ukrepi. Nošenje zaščitne maske in razkuževanje rok je postalo že nekaj povsem običajnega. A medtem ko mora vse več učencev v karanteno, ker je bila okužba potrjena v njihovem razredu, so pravila za policiste očitno drugačna, opozarja Jure Ocepek z OPS Postojna. Več policistom, ki so bili med delom v stiku z okuženo osebo, namreč niso odredili karantene, niti jih niso testirali. Na NIJZ pravijo, da za to niso bili izpolnjeni pogoji.

Število dnevnih primerov okužb, pa tudi dnevnega števila testiranj, v zadnjih dneh dosega rekorde. Epidemiologi za tesne stike pišejo karantenske odločbe, številni Slovenci so morali  zaradi uvrstitve Hrvaške na rdeči seznam predčasno prekiniti svoje dopuste ali oditi v 14-dnevno karanteno. Iz dneva v dan se povečuje število šolskih razredov, ki so se prav tako znašli v karanteni, potem ko so potrdili okužbo pri enem od učencev. 

A stroga pravila za zaščito in preprečevanje širjenja virusa očitno ne veljajo povsod enako.

Korpski policisti so 2. septembra v večernih urah v čezmejnem sodelovanju prijeli tihotapca migrantov, sicer državljana Španije, ki je prevažal 16 prebežnikov. Aretirali so ga po 60 kilometrih zasledovanja, pri pridržanju pa so bili z njim v tesnem stiku, pove Jure Ocepek z Območnega policijskega sindikata Postojna. "Morali so ga prijeti, dvigniti, nadeti lisice, kar pomeni, da so bili precej blizu njega oziroma v tesnem stiku." 

Pozneje se je izkazalo, da je bil prijeti moški na testiranju pozitiven na koronavirus. O tem je policijska postaja obvestila vpletene policiste, poklicali so tudi na NIJZ za nadaljnja navodila. Pri tem je treba poudariti, da policisti v času intervencije niso nosili zaščitnih mask, imeli pa so rokavice. 

Policisti se sprašujejo, ali za njih veljajo drugačna pravila zaščite.
Policisti se sprašujejo, ali za njih veljajo drugačna pravila zaščite. FOTO: Shutterstock

S policisti je nato stik vzpostavila epidemiologinja, jim zastavila nekaj vprašanj (med drugim, ali so nosili zaščitne maske) – a karantena za policiste ni bila odrejena, prav tako jih (vse do danes) niso poslali na testiranje. Epidemiologinja je namreč presodila, da policisti niso bili v rizičnem stiku. 

Doma so bili le en dan, ko jih je policijska uprava sama umaknila z dela, nato pa so se vrnili v službo. 

"Sprašujemo se, kako stroka določi, kdo mora na testiranje in kdo ne. Ker so bili policisti z okuženim v tesnem stiku, pa jim ni bilo treba na testiranje, niti jim ni bila odrejena karantena. Prav tako jih niso odstranili z delovnih mest, kjer so bili v stiku z drugimi policisti," pravi Ocepek. "Medtem dajo v karanteno celotni razred, če se pojavi okužba. Policisti pa smo očitno nekakšni supermani, na katere virus ne vpliva." 

Dodaja, da so predlagali, da bi policisti doma ostali vsaj tri ali štiri dni, nato pa bi se jih testiralo na koronavirus. Nato bi se vrnili na delo, če bi bil test negativen. A predlog ni bil upoštevan. Da se policistov, čeprav so bili v stiku s pozitivno osebo, ne testira, niti se jim ne odredi karantene, je po njegovih besedah postala praksa. Sprašujejo se, zakaj za policiste veljajo drugačni standardi: "Tudi mi imamo družine, svojce." 

Policija: Neposredni stik z okuženim sta imela dva policista 

Da so policisti 2. septembra po čezmejnem zasledovanju na območju Italije odvzeli prostost državljanu Španije, vodiču 16 ilegalnih migrantov, 5. septembra pa so jih italijanski varnostni organi obvestili, da je pozitiven na covid-19, so nam potrdili na PU Koper. "Takoj smo pristopili k ugotavljanju, kateri policisti so bili prisotni ob prijetju državljana Španije. Ugotovili smo, da sta imela neposreden stik z okuženim, brez uporabe zaščitne maske, dva policista. Za oba je bilo odrejeno, da naslednji dan ne prideta v službo." 

Epidemiologinja je nato opravila razgovore s policisti, ki so bili v stiku z okuženim, ta pa karantene ni odredila. "Oba policista, ki sta bila v neposrednem stiku z okuženim, se za enkrat počutita dobro in nimata nikakršnih simptomov." 

NIJZ: Kriteriji za odredbo karantene niso bili izpolnjeni 

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so nam odgovorili, da je epidemiologinja po prejetju informacije, da so bili policisti v stiku z osebo, pozitivno na novi koronavirus, stopila v stik z vsemi navedenimi osebami in z njimi opravila epidemiološko preiskavo. "Glede na informacije in podatke, ki jih je epidemiologinja prejela od omenjenih policistov, je ocenila, da glede na epidemiološke kriterije ni šlo za visoko rizičen stik." 

O visoko rizičnem stiku govorimo v naslednjih primerih:

 

– Neposredni stik (face-to-face) na razdalji manj kot 2 metra več kot 15 minut 

– Drugi fizični stik ali stik z izločki (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov) 

– Bivanje v zaprtem prostoru več kot 15 minut (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi ...) 

– Druženje (skupna malica, druženje pri isti mizi) 

– Potovanje v istem prevoznem sredstvu na razdalji manj kot 2 metra

"Ker navedeni kriteriji niso bili izpolnjeni, tudi niso bile odrejene karantene," še pravijo na NIJZ in dodajajo, da so policisti prejeli navodila, da naslednjih 14 dni spremljajo svoje zdravstveno stanje in se v primeru bolezenskih znakov po telefonu posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom. O tem so obvestili tudi vodstvo Policijske uprave Koper. 

Na novinarski konferenci vlade je vladni govorec Jelko Kacin na vprašanje novinarjev odgovoril, da morajo vsi policisti, pri katerih se pojavijo simptomi, takoj na testiranje. Če je test pozitiven, gre lahko tudi celotna ekipa ali izmena v karanteno. "Imeli smo že nekaj takih primerov." 

"Če lovijo človeka, so za njim," je Kacin povedal o tem, zakaj pri vklenitvi ne gre za bližnji stik.

Policisti v stiku z okuženimi tudi v Centru za tujce? 

Podobna naj bi bila zgodba tudi v Centru za tujce. Z Generalne policijske uprave so nam potrdili, da so okužbo s covid-19 potrdili pri treh tujcih, državljanih Rusije, Pakistana in mladoletniku iz Afganistana. Nihče izmed njih nima vidnih znakov okužbe. Ministrstvo za zdravje pa je izolacijo odredilo za še dva tujca, ki sta bila v stiku z okuženim mladoletnikom. "Omenjene osebe so nameščeni v izolacijo v okviru Centra za tujce. Stiki med njimi in ostalimi tujci, ki so nastanjeni v Centru za tujce  niso mogoči," dodajajo

Več o problematiki v centru za tujce si boste lahko ogledali to nedeljo v 24UR Fokus. 

"Sprejeti so bili vsi zaščitni ukrepi po navodilih epidemiologa in se nanašajo na ravnanje z obolelo osebo, ki pa ne prihaja v stik z drugimi
tujci niti zaposlenimi v Centru. Prav tako je bilo izvedeno čiščenje in dezinficiranje/razkuževanje poti in prostorov, kjer so se oboleli nahajali pred preselitvijo v izolacijo." 

Dodajajo tudi, da so bili vsi zaposleni dodatno opozorjeni na izvajanje vseh zaščitnih ukrepov in uporabo zaščitnih sredstev, vsi postopki pa so vodeni v skladu s priporočili epidemiologov. 

Neuradno pa smo izvedeli, da je bilo v stiku z okuženimi tujci tudi več policistov, ki pa jih prav tako niso testirali niti jim ni bila odrejena karantena. 

Policija: Od marca do avgusta covid-19 potrdili pri 16 policistih 

Na Generalni policijski upravi poudarjajo, da se zavedajo "resnosti okoliščin povezanih z širjenjem okužb s Sars-CoV- 2, zato  skrbimo za najvišjo možno stopnjo zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu z izvedbo vseh potrebnih samozaščitnih ukrepov". Sprejeli so vse potrebne ukrepe v skladu s priporočili NIJZ ter ministrstva za zdravje. "Osebna varovalna oprema in zaščitna sredstva se uporabljajo pri izvajanju vseh nalog, kjer je tveganje za možnost okužbe večje." 

Policisti so se dodatno usposabljali glede uporabe zaščitnih sredstev oziroma glede varnostnih ukrepov, ki zmanjšujejo tveganje za okužbo med intervencijami. Notranje ministrstvo in GPU sta v ta namen vsem policijskim upravam in notranjim organizacijskim enotam GPU poslali več pojasnil, usmeritev in navodil, ki se nanašajo na varno izvedbo policijskih postopkov, dodajajo. 

Pri policistu, ki je bil izpostavljen potrjenemu primeru na način, ki omogoča prenos virusa, se postopa v skladu z organizacijskimi ukrepi Ministrstva za notranje zadeve in Policije pri obravnavi policistov s sumom na covid-19.

Od začetka epidemije do avgusta so na covid-19 testirali 169 pripadnikov policije, okužbo pa so potrdili pri 16 policistih. "To pa ne pomeni, da je do okužbe prišlo pri delu - osebe so bile napotene tako s strani osebnega zdravnika, kot delodajalca," dodajajo pri GPU. "Vse pozitivne policiste pa v skladu z Zakonom o nalezljivih boleznih ter podzakonskimi predpisi obravnavajo zdravniki epidemiologi NIJZ (ki so edini pristojni in usposobljeni za navedeno obravnavo in določanje kontaktov v skladu z zakonom),  po izvedenem epidemiološkem anketiranju določijo in ustrezno obravnavajo tesne kontakte ter glede na presojo rizičnosti kontaktov celovito preverijo oziroma ocenijo potrebne nadaljnje ukrepe (odreditev karantene, testiranje na podlagi epidemiološke indikacije po njegovi presoji....) in o njih navedene osebe obvestijo." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (155)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crazymoto
15. 09. 2020 13.35
+2
Zaradi prehlada pa ja ne boste fraj!!! Šole pa bolnišnice pa zapret nee? Naivneži eni
crazymoto
15. 09. 2020 13.32
+2
Aja pa kaco tudi laže... po navodilih!!!
crazymoto
15. 09. 2020 13.32
+3
No to je dokaz!!!! Da je corona nateg!!! To je dokaz da janez laže!!! to je dokaz da zapuščeni Krek laže!!! to je dokaz da Beovička laže!!! Vsi so kupljeni!!! Corona bo dokler bodo miljoni ki še jih je potrebno pokrast... Ko bo zmanjkalo miljonov.... se bo tudi corona pomirila...!!!
hotchilipoper
11. 09. 2020 10.59
+7
Hahahahahahhaahaha, nora država
hotchilipoper
11. 09. 2020 10.57
+7
Okuženi pa na delo,bravo mafija
Strojan
11. 09. 2020 10.38
+10
MAFIJSKA VLADA !!!!
Brdavssar
11. 09. 2020 10.20
+11
Javno zdtavstvo...skoraj dihtig zaprto...provat zobozdravniki..in tudi razni specialisti...vse dela...sam keš moraš imeti....to je nova realnost te vlade.....ptivatiziraj privatizirano
Brdavssar
11. 09. 2020 10.18
+8
Dvojna merila....on je nežal..policist je bil za njim...halo Kaco...kak za enih bedarij pa je to....bojite se da policisti ne zbolino.....kdo vas bo potem šcitil....Varde morebiti.....
martinov
11. 09. 2020 09.14
+10
Uniformirani del Policije je najbolj zapostavljen del državne uprave, predvsem glede države ! Uporabni za vsa dela, katerih neki inšpektorati nočejo opravljati !!
Vrednote?
10. 09. 2020 21.39
+17
Pol bi lahko tud zdravstveni domovi, bolnice- ambulante odprli svoja vrata- ne pa da clovek rabi en teden da pride do zdravnika.... Ce je kaj brezmejno- je cloveska neumnost v katero smo, hoces noces vrzeni...ne razumem kako lahko vse privat specialisticne in zobozdravstvene ustanove delajo- javno zdravstvo pa je nemogoce koristit
Zentrum
10. 09. 2020 21.23
+14
Glavno, da cele razrede osnovnošolcev pošiljamo v karantene in se nad njimi izživljamo. Da vas čez 10 let ne bo čudilo, zakaj tolikšen porast egoistov.
Tomek0
10. 09. 2020 21.09
+9
A zdaj ce si okuzen pride Policija po tebe da te odpelje k velikemu inkvizitorju da te sezgejo na grmadi al kak to poteka ? Se postopki razlikujejo od obcine do obcine?
Pomemben petelin
10. 09. 2020 21.09
+5
No nekateri neodvisni znanstveniki kateri so blokirani na pomembnih omrežjih trdijo, da je epedemije že konec in da pri virusnih infekcijah dihal 2 val spoloh ne obstaja in da lahko zaradi mask pričakujemo povečanje bolezni pljuč in meningitisa.
txoxnxy
10. 09. 2020 20.57
+3
Potem bi morali tudi vse zdravstvene delavce, trgovce, voznike avtobusov in se koga ki je prav tako izpostavljen če ne še bolj kot policist pa ni nič narobe. Eni jih radi prikazajujejo kot najbolj boge v tej državi, pa jih je ogromno precej bolj.
tali?ni tom
10. 09. 2020 20.55
+25
še en dokaz da je malček natega tole! sam delam s folkom,vsak dan sem v neposredni bližini in stiku z okol sto ljudmi cca dnevno,iz vseh vetrov,tudi tujci so vmes in nič! ni okužbe,ni panike,nihče v kraju ni kao okužen,le kako je to mogoče,če je vse v rdečem alarmu? ali pa ta famozni virus samo določene šopa,se pa izogiba recimo policistov,trgovcev,zdravstva,poštarjev in podobnih poklicev kjer dnevno daš čez roke par deset ljudi! zanimivo a ne!kako je prefrigan virus! tudi na obali ga ni blo pa v toplicah poleti,sam da je sezona laufala!
Gudek
10. 09. 2020 20.52
+18
Resno? Folk pa na dopust ne more v hr ker mora pol v karanteno. Pa tudi ce se z nikomer ne druzi. Za vsak slucaj. Tu pa aretacija, face to face pa ni potrebe. Sej ne vedo kaj delano
baldahin
10. 09. 2020 20.48
+29
Čak, čak, čak....testirate cca 2500 ljudi dnevno in med njimi ni policistov, ki so bili v stiku z okuženim?? Pa kaj ste vi pritegnjeni?! Koga potem testirate? Greste po vrsti, po telefonskem imeniku ali kako?
KleniSDSar
10. 09. 2020 20.27
+11
SUPER ukrepi. Bravo vlada. Ma kje vi živite? Rekordno število obolelih in skrajša karanto, otrok ne testiramo, policaji..ko jih ..., Res geniji. In potem fris tožit Šarca.. pa kakršenkoli že je..
gremonadesno
10. 09. 2020 20.23
+23
JJ se je pocutil heroja z njegovimi ukrepi po odstopu šarca . dokler je bil se virus neznanka so bili tej ukrepi dobri , sedaj ko je ze skoraj vsem znano , da je samo farsa , pa še vedno forsira z ukrepi , ki samo škodujejo Sloveniji .
Alass
10. 09. 2020 19.59
+27
Dokler bo samovšečen Hojs minister bo tako,diktator da ga ni isti kot njegov brat lopov največji v Sloveniji ki je revežem pobiral denar baraba
marmilan
10. 09. 2020 20.08
+13