Slovenija

Pri nas buren odziv na kritike cene testa. Znanstvenik vztraja: 10 evrov je primerno

Berlin/Ljubljana, 10. 03. 2020 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
300

Eno najpomembnejših sredstev v boju proti koronavirusu so testi. Olfert Landt, Nemec, ki stoji za testom, ki ga uporabljajo tudi naši laboratoriji, pravi: "Odpovedal sem se zasebnemu življenju, da skušamo izpolniti vsa naročila, delam 16 ur na dan, tudi konce tedna, jem za računalnikom, ki sem ga "sinoči" ugasnil ob pol štirih zjutraj. V štirih tednih sem izgubil tri kilograme teže." Ampak testov je v tem trenutku na srečo dovolj.

Tako so nam zagotovili tudi naši pristojni. "Trenutno je reagentov za testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 dovolj. Dobavitelji so jih v tem trenutku tudi sposobni tekoče tedensko dobavljati," pravijo pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano.

Ne le, da ima Landt, lastnik podjetja TIB Molbiol Syntheselabor GmbH, te dni veliko dela, postal je tudi zelo iskan sogovornik medijev, te dni se je večkrat pojavil predvsem v nemških medijih, med drugim se je razgovoril za nemški Tagesspiegel, kjer je razmišljal tudi o ceni "njegovega" testa, ki da znaša okoli 2,5 evra. Govorimo o testu, ne o končni ceni testiranja, v kar je seveda vključeno še marsikaj drugega.

Stokovnjak meni, da je množično testiranje mogoče opravljati za precej nizke zneske.
Stokovnjak meni, da je množično testiranje mogoče opravljati za precej nizke zneske. FOTO: POP TV

Je marsikje težava v cenah ali težava v "lažnivih medijih"?

Njegove izjave, tudi tista, da bi lahko laboratoriji testirali za okoli deset evrov, so te dni odmevale v marsikateri državi. Po Evropi se namreč cene testov precej razlikujejo – od nekaj deset do nekaj sto evrov.

Pri nas se je na zapis odzval dr. Miroslav Petrovec z ljubljanske medicinske fakultete. V odzivu, ki ga je naslovil tudi na Landta, je zapisal, da je trditev, da "končna cena ne bi smela biti več kot 10 evrov – laž – ali pa ne razumete postopkov testiranja". "Verjamem pa, da ste imeli dober namen, ko ste opozorili, da je cena 300 evrov ali 180 frankov neprimerna," je še dodal profesor, ki je ocenil, da bodo naši bralci naš zapis razumeli kot informacijo, da so slovenski laboratoriji "dobičkarji", ko gre za testiranja sumov na koronavirus.

"Še toliko bolj sem razočaran, ker vaš laboratorij in vas po 25 letih sodelovanja, ko ste nam pomagali tudi z brezplačnimi reagenti, visoko cenim. Ampak morali bi se zavedati, da so takšne izjave škodljive in neresnične, najbrž so vzete iz konteksta, ampak lažnivi mediji, ki iščejo šokantne zgodbe, sklepajo na podlagi napačnih izjav in nesporazumov," je Landtu še sporočil Petrovec. Mimogrede – v prispevku nismo problematizirali cene testiranja pri nas, o njej smo zgolj poročali.

Se je pa seveda postavilo zanimivo vprašanje? Se je Landt v svoji izjavi zmotil, ga je napačno ali nezadostno povzel avtor originalnega teksta, je prišlo do napačnih interpretacij ali česa tretjega ...

Na to vprašanje odgovarja kar Landt sam – z dodatnimi pojasnili. "Test prodajamo za 1,6 evra plus polimerazo za slab evro, skupaj okoli 2,5 evra. Potrebna je še ekstrakcija in seveda popolnoma opremljen laboratorij. Kot sem dejal, bi bilo množično testiranje mogoče ponuditi za ceno pod 10 evrov, vključujoč osebne in laboratorijske stroške. Kot sem pojasnil, pa je individualno testiranje lahko precej dražje. V Nemčiji je povračilo za presejalno testiranje bakterije Chlamydia trachomatis 6,5 evra. To mi pravi, da je testiranje za 10 evrov mogoče. V Nemčiji so pacienti poročali o ceni do 300 evrov za test koronavirusa. To je pretirana cena in vem, da v Nemčiji (zasebni) laboratoriji dobro služijo s testiranji koronavirusa," pravi Landt.

Landt je podpornik množičnega testiranja po vzoru Južne Koreje

Tudi v najinem telefonskem pogovoru je Landt dejal, da meni, da njegov izračun za ceno množičnega testiranja ni napačen – da se je pogovarjal tudi s predstavniki nekaterih laboratorijev, ki so dejali, da je mogoče množično testirati za dvojno ceno materiala – v konkretnem primeru torej za okoli 10 evrov.

Moramo pa biti torej zelo jasni pri razlikovanju med ceno individualnega in množičnega testiranja in zakaj ta razlika nastane. "Če ste v laboratoriju, kjer vsako uro dobite tri, štiri ali deset vzorcev in vsi morajo biti takoj testirani, to pomeni, da morate desetkrat na dan začeti delo. Lahko pa zberete več vzorcev in jih analizirate hkrati."

Kar je ceneje, v primeru koronavirusa pa se mu zdi množično testiranje tudi mogoče in smiselno. "Ljudje lahko nekaj ur počakajo v mini karanteni ali pa se pripeljejo na test na testno postajo, odidejo domov in rezultat dobijo po SMS-sporočilu," razlaga Landt.

Landt je sicer zagovornik množičnega testiranja po vzoru Južne Koreje, ki je postavila testne postaje, kamor so se ljudje pripeljali z avtomobilom, odvzet jim je bil bris, nato pa so šli domov v samokaranteno in počakali na rezultat.

Južna Koreja je na ta način tudi opravila veliko testov, medtem ko so se oblasti številnih drugih držav znašle pod plazom očitkov, da je testiranj premalo, da so preveč osredotočena le na tiste, ki jasno kažejo znake bolezni.

Kdo pri nas izvaja testiranja?

Mikrobiološki laboratoriji, ki v Sloveniji izvajajo testiranje na prisotnost SARS-CoV-2 imajo dovoljenje za delo za izvajanje preiskav na področju laboratorijske medicine, ki ga je izdalo ministrstvo za zdravje. Pri nas teste opravljajo Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) z lokacijami v Mariboru, Ljubljani in Kopru, Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete in klinika Golnik.

Slovenski strokovnjaki so ves čas tudi v kontaktu z vodilnimi laboratoriji na tem področju v Evropi, z Evropskim centrom za nalezljive bolezni (ECDC) in s Svetovno zdravstveno organizacijo (SZO). V slovenskih laboratorijih se uporabljajo enake metode, ki jih uporabljajo tudi drugi laboratoriji v Evropi in svetu, še poudarjajo pristojni.

V naših laboratorijih torej delajo s testi že omenjenega nemškega podjetja LTiB MolBiol in testi Seegene, ki imajo CE- IVD oznako. "Oba testa določata tri tarče v genomu koronavirusa SARS-CoV-2," pojasnjujejo na NLZOH.

Številni po svetu se sprašujejo, ali je opravljenih premalo testov.
Številni po svetu se sprašujejo, ali je opravljenih premalo testov. FOTO: POP TV

Cena 65 evrov: Če testiramo toliko vzorcev, kot jih zdaj, so stroški materiala četrtina cene, če posameznega, pa več kot polovica cene

Ministrstvo za zdravje smo prosili za razrez cene enega testiranja, v katero seveda ne sodi samo cena testa, ampak se upošteva vse stroške – stroške kompletov reagentov, potrošnega materiala, dela in amortizacije, strošek materiala za odvzem in transport materiala. Cena 65 evrov je dogovorjena znotraj države.

Kot je poudaril že Landt, število testov vpliva na njihovo ceno – več kot jih je, nižji je lahko (vsaj del) del stroškov. Naši pristojni pravijo: "Skupaj stroški materiala znašajo 58 odstotkov celotne cene, če analiziramo posamezni vzorec, in 25 odstotkov, če analiziramo serijo velikosti, kot trenutno prihajajo v laboratorije."

Na končno ceno testiranja najbolj vplivajo stroški dela

Na NLZOH pojasnjujejo, da pri nas v laboratorijih teste izvajajo od tri do več kot petkrat na dan, zato so velikosti serij zelo različne.

"Glede na to, da na letnem nivoju stroški dela v laboratorijih dosegajo 58 odstotkov vseh stroškov, je tudi to podatek, s katerim izkazujemo, da je trenutna cena zaradi višjih stroškov, ki nastajajo zaradi dela preko polnega delovnega časa, kvečjemu podcenjena," pojasnjujejo. Zaposleni v naših laboratorijih ob tem še pravijo, da je njihovo trenutno delo še veliko bolj stresno kot običajno.

Landt: za individualna testiranja slovenska cena 65 evrov "ni nepoštena"

Landta smo vprašali, kaj konkretno meni o slovenski ceni testiranja. "V primeru koronavirusa želijo ljudje hiter rezultat. Upoštevati moramo še nekaj drugih stroškov laboratorija. Za individualni test menim, da cena 65 evrov ni nepoštena," pravi strokovnjak.

"V primeru masovnega testiranja, govorimo o 500 vzorcih na dan, pa pričakujem, da bi šlo za 10 evrov. Sam bi to počel za ta znesek. Še vedno bi namreč zaslužil, ne bi bil v izgubi."

Razširiti je moral proizvodno ekipo

Te dni ima seveda Landt polne roke dela s proizvodnjo testov. Za to je moral najeti tudi dodatne moči – šest, sedem ljudi, pravi.

Za sam razvoj testa je sicer potreboval tri dni: "Potrebujete nekaj znanja, izkušenj in nekaj sreče. Dela smo se lotili na podoben način kot že v preteklosti. Za dokončno potrditev, da vse deluje, kot mora, pa smo potrebovali vsega skupaj tri tedne."

Testi so, a po svetu ogromno težav s testiranjem

Čeprav so bili učinkoviti testi na voljo kmalu po izbruhu, ima ogromno držav težave s testiranjem. Na številne zdravstvene oblasti torej letijo kritike, da je testiranj premalo.

V ZDA so se celo znašli v situaciji, ko so imeli premalo testov. Zagata, ki naj bi zdaj po pisanju tamkajšnjih medijev postala celo predmet preiskave.

Številni tako – ne samo v ZDA – ocenjujejo, da je velika težava boja proti koronavirusu, da podatki o razširjenosti okužbe zaradi relativno nizkega števila testov niso zanesljivi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (300)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Drekachi24
12. 03. 2020 07.20
In še ena zanimivost. Je kateri od jasnovidcev, prerokov, bralcev iz kart, zvezd... napovedal pandemijo za leto 2020? Ni videti. Si vsaj upajo javno reči, kaj nas čaka naslednje mesece?
Drekachi24
12. 03. 2020 07.18
Mediji so najbolj linčali Janeza Janšo in zatem javno zdravstvo. Afere, afere, afere,... Zdaj po prvi prevzel vodstvo države, drugo omenjeno pa ima ključno vlogo v boju s pandemijo.
Drekachi24
12. 03. 2020 07.15
A ni zanimivo...
šnajderca
11. 03. 2020 13.50
Vidimo samo proizvodno oz.prodajno ceno testerja,nihče pa ne pojasni(niti dr. Petrovec)kdo in za koliko prodaja te testerje našemu zdravstvu.To bi bil zelo zanimiv podatek.Ali se novinar takega vprašanje ne spomni,ali se ga ne sme spomniti?Podobno kot pri žilnih opornicah.Nabavna cena pri proizvajalcu npr. 150€,prodajna za slov.zdravstvo oz. blagajno pa 900€.O tem se molči,zakaj?
ElanFun
11. 03. 2020 12.54
+5
dr. Miroslav Petrovec je navaden inkasant !
FIGEC
11. 03. 2020 12.49
V takem primeru bi jaz razširil količino zaposlenih. Še nekaj sem zapisal pa mi avtomat ne pusti skozi...
Neutrino
11. 03. 2020 12.40
+17
Ali lahko g. Petrovec navede zakaj se mu cena 10 eur na test ne zdi realna? Zakaj mora vztrajno zagovarjati inkasanstvo? Če test stane 2.5 eur izpostavitev vzorca na reagent (test je že izolat treh markerjev za covid, kar pomeni da kulture virusa ni potrebno gojiti) pa tudi ni draga saj vse to naredi laborant v manj kot minuti. Bris odvzame medicinska sestra tudi v manj kot 1 minuti, transport s kurirsko službo do velecenjenih laborantov tudi ni drag-vzorce dostavljajo koncesijske kurirske službe, laborant pa mora vstaviti vzorec v ustrezen spektrograf in odčitati markerje. Zakaj se še vedno to prodaja javnosti kot raketna znanost in drago kot žafran? S tem kradete našo skupno zdravstveno blagajno, kar pomeni poskedično višje prispevke. Dovolj!
vomo
11. 03. 2020 11.52
+6
O tem, da zaposleni dobijo miloščino, da dobijo plačano določeno število nadur, ostale pa morajo kompenzirati po navadni uri. Plačane nadure in kompenzacija jim pa ne gre v pokojninsko dobo, čeprav so pri obračunu vse dajatve tudi plačane.
vomo
11. 03. 2020 11.49
+6
Ne vem zakaj država potrebuje posrednika, če je končni kupec in naročnik. Je pa res, da vedno pri vsakem poslu pobere goro davkov....
mačo123
11. 03. 2020 11.20
+15
Zemljariča v karanteno,pa nikoli več ven,pa bo bolje za vse zdravstvo!
Pa kaj
11. 03. 2020 10.27
+8
lupi Miki.. sve če to raja da plati...
jakec1575
11. 03. 2020 10.12
+13
ce gre za placo laboratorija potem razumem ceno, ceprav je se vedno navita. ce vecino pobere uvoznik gre pa za kriminalno dejanje pregonljivo po uradni dolznosti. odreagira lhko tudi varuh konkurence, ki kaznuje taksno podjetje. organov imamo dovolj, samo je potrebno imeti moda in kaznovati lumpe.
borec91
11. 03. 2020 09.57
+3
je tko nase celotno zdravstvo en kup pozresnrzev vse nenujne operacije posegi odpovedani a oni bod vse eno dobili lepe place
borec91
11. 03. 2020 09.55
+6
ta petrovac je ze eden od teh ki debelo sluzijo na ta racun zato ga boli pozresneza
Kopriva60918022
11. 03. 2020 09.44
-5
slovenceljni so pač navajeni da dobijo vse zastonj, po možnosti še pripeljano na dom..
calmato
11. 03. 2020 09.28
+7
Ker je nase zdravstvo v minusu morajo nekje dobiti denar!Ce se zelis cepiti proti gripe moras placati.V Nemciji je to brezplacno.Ko bo prislo cepivo proti korona virusu na trg ,verjamem da se pri nas ne bos mogel cepiti brez da placas od 100 Eur pa na gor.
Brabus
11. 03. 2020 09.26
+4
A nimajo ti delavci v laboratorijih plače?? Zakaj potem računajo ta testiranja?? Sej zato so plačani.!!!
FAUSTOS1
11. 03. 2020 09.15
+7
Dejstvo ,da v zdravstvu deluje farmacevtska mafija ,ki odira državo z pomočjo posameznih zdravnikov, skoraj 90% vseh zdravil in pripomočkov je pri nas dražje kot v tujini,sds je vedno z prstom kazal na vse vlade upam da bo sedaj nekaj naredil a ne bo saj ni hotel prevzeti ministrstva a mpak ga je porinil desusu.
superjezek
11. 03. 2020 08.54
+13
Zopet nekdo oderuško krade davkoplačevalski denar. Nekdo, ki je zaposlen s strani države nekaj takega nebi smel dopuščat, če dopušča je sokrivec, lopov tako kot posrednik. Zaposlenega odpustiti in kazensko preganjati z vsem premoženjem. Posrednika ravno tako kazensko preganjat in prekinit pogodbo z njim in vsemi kakorkoli povezanimi. Gospodu Olfert Landt pa velik poklon, potrdil je tisto kar mi vsi že vemo a ne stopimo skupaj in ukrepamo proti kraji državnega denarja. Najbolj bolano je da zaposleni države skrbijo za posrednike kateri jim dajejo provizije. To je težko hudodelstvo in bi morali v zapor in odvzem vsega.
fairplayy
11. 03. 2020 08.42
+11
največ zaslužijo vmesni členi v verigi