Slovenija

Koronavirus udaril študente: 'Starša bi mi rada pomagala, pa ne vemo, če mi bosta lahko'

Ljubljana, 26. 03. 2020 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
369

V zgolj 14 dneh po razglasitvi epidemije, ki pri nas še ni dosegla vrhunca, se posledicam širjenja virusa ni uspel izogniti praktično nihče. Virus, ki je napadel tudi gospodarstvo, je že sedaj povzročil velikanske izgube pri ljudeh in podjetjih. Zato države hitijo na pomoč prebivalstvu in gospodarstvu. Megapaket ukrepov, ki ga je potrdila vlada, je sicer pomiril številne družbene akterje, a vsekakor ne vključuje vseh (ranljivih) skupin. Med tistimi, ki še čakajo na razbremenitev oz. rešitev, so tudi študenti.

Številni zaposleni in samozaposleni so si po napovedanih ukrepih vlade, ki jih je ta sprejela na predlog posebne posvetovalne skupine, lahko vsaj malce oddahnili, a kot je znano, ne zaobjemajo vseh na trgu delovne sile. Trenutno je brez zagotovil približno 150.000 dijakov in študentov.

Predvsem slednji so skupina, ki je vse bolj odvisna od lastnih prihodkov, ki si jih zagotovijo s študentskim delom. To pa se je v le nekaj tednih in dneh močno skrčilo. Vlada sicer napoveduje tudi drugi megapaket ukrepov, vendar zaenkrat ni jasno, ali bodo vanj vključeni tudi tisti, ki si denar služijo preko študentskega dela. Mnogi si namreč z delom ob prostem času sami financirajo študij, nekateri celo pomagajo staršem deliti stroškovno breme.

"Ne delaš, nisi plačan"

"Sicer nisem dobil odpovedi, ampak picerija je zaprta. Ne delaš, nisi plačan," nam je povedal Gašper, 20-letni študent filozofije. Račune za februar bo še plačal, a mu nato zmanjka za hrano. V aprilu bo njegov prihodek enak polovici predvidenih stroškov, kamor seveda spada tudi najemnina. "Starša bi mi z veseljem pomagala, pa v bistvu ne vemo, če bosta lahko," prizna. Zaenkrat računa na ljudi, ki ga obkrožajo, da bi mu posodili denar. "Odvisen od solidarnosti se bom pri 20 že (konkretno) zadolžil, ker študiram," pravi.

Študenti so zaradi epidemije in zaustavljanja gospodarstva ob življenjsko pomembne prihodke. Nekateri so od njih povsem odvisni.
Študenti so zaradi epidemije in zaustavljanja gospodarstva ob življenjsko pomembne prihodke. Nekateri so od njih povsem odvisni. FOTO: Shutterstock

A ni edini, ki je upal spregovoriti o eksistencialnih težavah. 19-letna Janja, sicer dijakinja Srednje medijske in grafične šole Ljubljana, je do nedavnega s prihodkom od dela sama plačevala položnice, hrano in polovico najemniškega stanovanja. "Mami sem želela olajšati življenje, da ji ne bi bilo treba porabiti cele plače." Sedaj je v podjetju ne potrebujejo več. "Mama mi bo pomagala, kolikor je v njeni moči, ampak je težko. Že prej sva gledali na vsak cent, ki ga porabiva," pove Janja.

21-letna Katja, ki študira na Fakulteti za turistične študije v Portorožu, si je denar služila z delom v strežbi. Pred ukrepom o zaprtju lokalov ni bilo govora o odpuščanjih, potem pa se je vse spremenilo, pravi. "'Odletele' smo vse." Kot edina študentka v baru je tako tudi edina ostala brez nadomestila.

Zaenkrat ima dovolj prihrankov za dva meseca. "Skrbim sama zase in nisem odvisna od staršev, niti jima ne bi želela biti v breme. Mama ima svoj podjetje, vendar bo prav tako morala dati delavce na čakanje, poleg tega pa ima še dva otroka."

S prihranki od študentskega dela v lokalu si bo pomagala tudi 22-letna študentka evropskih študij na FDV Patricija. Kot je povedala, je odvisna od prihodka preko študenta. S fantom, ki je imel v načrtu odpreti s.p., a bo moral zagon dejavnosti odložiti, živita skupaj. "Zame je bilo študentsko delo zelo pomembno, ker sem praktično vsak prosti dan delala. Čez noč pa so bili ti dohodki naenkrat odrezani."

"Treba je vzet v zakup, da se bo študente tudi manj potrebovalo. Zaenkrat nas ne ščiti noben ukrep glede nadomestil in odpuščanja. Ko bo karantene konec, nas delodajalec tudi ne bo mogel dobro plačati, če prometa ne bo. Treba je razumeti, da plača pride šele en mesec po tem, ko spet začneš z delom," se realnosti zaveda Patricija.

Študentje so že nekaj časa spopadajo z visokimi najemninami v prestolnici, sedaj pa so se z izbruhom epidemije koronavirusa razmere močno zaostrile. Na vladi sicer še odločajo glede opravičila plačevanja najemnine v študentskih domovih.
Študentje so že nekaj časa spopadajo z visokimi najemninami v prestolnici, sedaj pa so se z izbruhom epidemije koronavirusa razmere močno zaostrile. Na vladi sicer še odločajo glede opravičila plačevanja najemnine v študentskih domovih. FOTO: Shutterstock

Tudi ostalim, ki so se nam oglasili, ni lahko, a imajo vsaj zaenkrat zagotovljeno 'zaledje'. 21-letni študent Fakultete za upravo Tadej kot večina ni bil odpuščen, toda ker so se ustavili vsi obrati in trgovine, ne more delati. Vstopil je že v tretji teden, ko ne dela, a bo najemnino vseeno treba plačati. "Pomagali mi bodo sicer starši, vendar tudi oni tega ne bodo mogli početi v nedogled. Kljub vsemu sem večinoma odvisen od študentskega dela."

Podobno se godi 24-letnemu Domnu. Tudi lokal, kjer je delal, se je zaprl. Študira izredno, sam pa si tudi plačuje najemnino. "Starši so mi k sreči sposobni pomagati, vendar ne želim biti odvisen od njih. Vprašanje pa je, koliko časa bom še lahko brez dela."

ŠOS poziva vlado k ukrepanju

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je na pristojno Ministrstvo za delo ter na Vlado Republike Slovenije naslovila odprto pismo z novim predlogom ukrepa, ki bi olajšal trenutni položaj študentov ob izpadu dohodkov iz študentskega dela.

Na ŠOS predlagajo, da se dijakom in študentom, ki so zaradi upada gospodarske aktivnosti v času razglašene epidemije covid-19 ostali brez dela, nameni nadomestilo za izpad dohodkov iz študentskega dela.

V letu 2018 je približno 100.000 dijakov in študentov opravljalo študentsko delo, njihov povprečni mesečni neto prihodek pa je znašal 185 evrov, navajajo v Študentski organizaciji Slovenije.
V letu 2018 je približno 100.000 dijakov in študentov opravljalo študentsko delo, njihov povprečni mesečni neto prihodek pa je znašal 185 evrov, navajajo v Študentski organizaciji Slovenije. FOTO: Študentska organizacija Slovenije

Za to se, glede na njihov predlog, uporabi enak mehanizem za plačilo dela, kot to sicer velja za opravljeno študentsko delo, preko koncesionarjev za posredovanje študentskega dela. Na ta način se nemoteno zagotavljajo tudi sredstva za zdravstveno ter pokojninsko in invalidsko blagajno, koncesijsko dajatev ter sredstva za zagotavljanje štipendij ter bivanjskih in drugih visokošolskih kapacitet.

"Predlagamo, da se za dijake in študente izračuna povprečni mesečni bruto prihodek v zadnjih 12 mesecih. Na podlagi tega izračuna pa se dijakom in študentom nameni mesečno nadomestilo za izpad dohodkov v enaki višini, kot to velja za zaposlene po pogodbi o zaposlitvi, t. j. 80 odstotkov povprečnega mesečnega prihodka v zadnjih 12 mesecih," predlagajo v ŠOS.

Ob tem pa vztrajajo pri predlogih ukrepov s področja subvencionirane študentske prehrane, bivanja in prevozov, kot so jih pristojnim ministrstvom in Vladi RS predlagali pred dnevi.

Ob sprejetju nabora ukrepov so se oglasili tudi v Gibanju za dostojno delo in socialno družbo, kjer so opozorili tudi na prekarce in študente. »Mnogi so nam v teh dneh pisali, da se preživljajo samo s študentskim delom in da ne vedo, kako si bodo kupili hrano in plačali najemnino," je izpostavil predsednik gibanja Borut Brezar.

Študentski servis: "Nekatera podjetja so dobesedno obupana"

Študentski servisi imajo težavo z izterjavo nekaterih dolgov. "Nekatera podjetja so zaradi nastale situacije dobesedno obupana in težko poravnajo račune, ki smo jih v preteklosti za njih že založili (se pravi, da so študenti že dobili denar) in imamo sedaj precejšnje težave z izterjavo," so nam pojasnili na e-Študentskem servisu. Zaradi tega so bili primorani tudi zaostriti pogoje za zalaganje obračunov ur študentov, ki jih dobivajo sedaj.

"Situacija je v gospodarstvu zares težka in to se pozna na vseh področjih. Študenti so ranljiva skupina, veliko jih potrebuje rabi delo, da lahko plačajo najemnine in ostale življenjske stroške." Posredniki študentskih del tako pričakujejo umestitev pomoči študentom v naslednji paket vladnih ukrepov.

Študenti se k servisom v zadnjih dneh povečano obračajo po nasvete. Primeri so različni, zato rešujejo vsakega posebej.
Študenti se k servisom v zadnjih dneh povečano obračajo po nasvete. Primeri so različni, zato rešujejo vsakega posebej. FOTO: Aljoša Kravanja

Vseeno pa ni vse tako črno

Številna podjetja sicer optimistično napovedujejo, da bodo po koncu izrednih razmer znova potrebovala študente, vendar je trenutno situacija bolj črna, saj ob zapiranju vrat študentske pomoči ne potrebujejo več. Pa vendar ponudba študentskih del še vedno ni povsem zamrla.

"Kar nekaj podjetij, v katerih delajo študenti, je svoje poslovanje prilagodilo, tako da tudi študenti lahko delajo od doma. Takšne oglase dobivamo tudi sedaj," so nam pojasnili na e-Študentskem servisu. Še vedno je povpraševanje tudi po študentih, ki bi pomagali pri varstvu otrok zaposlenih v zdravstvu in vseh tistih staršev, ki morajo biti na delu.

"Pomagamo pri akcijah, ki jih izvaja civilna zaščita, občine in ostala združenja, ki se trudijo vzpostaviti pomoč starejšim, zdravstvenim delavcem in ostalim prebivalcem. Glede na to, da pokrivamo veliko bazo mladih v Sloveniji, intenzivno obveščamo študente, ki se javljajo za tovrstna dela." Urne postavke so za določena dela višje, večina pa ostaja na ravni izpred obdobja izrednega stanja.

Dela so še vedno aktualna, zato podjetja še vedno potrebujejo študente. Študentje naj spremljajo redno osveženo ponudbo študentskih del in mogoče v tem času, ko njihovo delo ni aktualno, opravljajo kakšno drugo delo in se nato vrnejo k prejšnjemu delodajalcu, pojasnjujejo na e-Študentskem servisu.

»Tudi tokrat, ko vlada izredno stanje, so študenti pokazali, da so pripravljeni pomagati in so solidarni. Za občine, civilno zaščito in podobna dela, za katera smo iskali pomoč, so bili namreč izredno odzivni.«

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (369)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abrams
30. 03. 2020 09.17
+3
Za študente so še vedno odgovorni starši. Če si ne zasluži za stanovanje v LJ mora pač domov. Bo jedel namesto mega hamburgerjev in zapravljal denar za dolge vroče počitnice, prekopaval vrt in sadil krompir. Tudi to je častno delo veleumneži .....
Maša Praprotnik
30. 03. 2020 08.41
+2
Pozdravljeni. Najprej bi se jim lahko zahvalila, ker so/smo bili slišani tudi študentje. No, v mojem primeru lahko rečem, da so bili (redni študentje). Sama sem namreč izredna študentka in vem, da nas ni malo in da se nas je kar nekaj znašlo v trenutno zelo neprijetni situaciji. Kar nekaj nas je takšnih, ki menimo, da ta enkratna pomoč - 150€ ne pomaga kaj dosti. In še več. Na nas - IZREDNE študente ste kar pozabili. Slišala sem komentarje kot so: "ja, saj če obiskujejo izredni študij je logično, da imajo denar". Prosim? Se kdo vpraša kje ga dobimo? Verjamem, da se najde veliko posameznikov, ki jim starši plačajo študij ali pa jim vsaj pomagajo. Ampak na drugi strani pa smo tudi tisti, ki starši tega ne zmorejo. Sploh pa ne zdaj v času epidemije. In kdo bo nam pomagu? Ki si študij plačujemo sami? Kdaj bomo slišani tudi mi? Pa da ne govorimo o tem, da nas je veliko takšnih, ki ni to naš edini strošek. Imamo tudi avte, stanovanja, itd. In nihče drug jih ne bo plačal kot mi sami. No, iskreno tudi meni ne bi 150€ kaj dosti pomagalo, glede na moje mesečne stroške, ki znašajo cca 600€. In vem, da nas ni malo takšnih. Pa ne potrebujemo veliko! Sama bi bila vesela, da imam samo za položnice, ostalo ne potrebujem oziroma luksuz lahko počaka, da je to mimo. Torej, dejstvo je, da so nekateri študentje (tudi sama jih poznam veliko), ki podaljšujejo status, ležijo cele dneve doma, ne delajo prek študenta in nimajo nič stroškov. In takšni bi naj dobili pomoč? Zakaj že? Na drugi strani pa smo študentje, ki delamo veliko več kot kakšni običajni delavci in zraven opravljamo še izredni študij, kar prav tako ni ravno lahko. In nismo vredni nobene pomoči? In zaradi nas, ki delamo prek študenta, služijo tudi študentski servisi, ki pa bi prav tako lahko naredili kaj, da se nam pomaga! Da ne govorimo o izobraževalnih institucijah, ki prav tako delujejo na račun nas! Ki ta izredni študij itak preplačamo, ko pa kaj potrebujemo pa ni nobenga. No, sama sem zato, da se predlaga, da vsak prikaže upad svojega dohodka in se mu na podlagi tega tudi pomaga. Ali pa prikaže svoje mesečne stroške. Najboljše bi bilo, da se gleda tudi zaslužek zadnjih 6 ali 12 mesecev. Sicer pa vem, da nikoli ne more biti tako, da bi bilo vsem po godu! Ampak lahko smo vsaj slišani in ne morete na nas IZREDNE študente kar tako "pozabiti"! Se strinjamo?
Zbujen
28. 03. 2020 14.18
-1
Študij mu plačujemo davkoplačevalci. Subvencijo najemnine, hrane in prevoza tudi. Lahko gre pa filozof varovat otroke tistih, ki morajo nujno v službo! Razen, če je sposoben tulit samo o svojih pravicah...
setisfekšn
27. 03. 2020 21.15
+5
Veste kaj študente je udaril virus!!!a za vas je to študent ki lahko 8 ur dela v lokalu zraven pa vstudira strojni faks medicinski elektro kjer moraš biti prisoten cel dan če ga hočeš končati!!jest tega ne razumem!!!!študenti plačujejo 500 eur za garsonjero v ljubljani študirajo zurirajo njihovi stari pa na socialcu!!!dejte mi povedat kakšen študij je to to z nekimi subvencijami!!!
setisfekšn
27. 03. 2020 21.19
-3
Ko sem študiral na elektro faksu mi je v jugoslaviji dal oče za malico in vlak oz mesečno da sem se vozil na faks in študiral!!!pa kaj je zdej to a ste znorel!!!
Milencura
27. 03. 2020 19.38
+4
Če kdo ni prizadet, so to študenti, so pa zaradi njih prizadeti ostali. Zakon določa, da so starši dolžni preživljati študenta, do konca študija, sedaj so lohka doma, se pripravijo za tri ali štiri predmete in prenehajo z svojimi burleskami ter neupravičenimi zahtevami.
Milencura
27. 03. 2020 19.39
+7
Visokošolski sistem gosti na račun delavcev na tisoče NE Evropskih študentov in to z Albanije, Kosova, Afganistana, Makedonije nihče ni upravičen do štipendije in zastojn parazitiranja na račun delavcev..
Uporabnik1903948
27. 03. 2020 20.15
+33
Pozdrav! Ste morda pomislili, da nekateri študenti poleg študija opravljajo študentska dela, ker jih doma starši nemorejo preživljati in tudi s svojo študentsko plačo pomagajo staršem pri položnicah???? NE ANE??? Samo pljuvat znate čez študente in nič konkretnega povedat. Imate otroke, ki študirajo in ali ste socialno šibka družina? Najbrš ne, zato pa pljuvate. 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
JanezAn
28. 03. 2020 08.53
+19
Tudi upokojenci zaradi korona krize niso bili materialno popolnoma 0 prizadeti, niti za 1 cent se jim niso znižali prihodki - penzije. Čemu pa so oni potrebovali krizni dodatek. Ob tako nesmiselnem in za lase privlečenem dodatku, kot so ga dobili upokojenci, ni presenetljiv domino efekt, da ga zahtevajo tudi drugi, npr. študenti.
JanezAn
28. 03. 2020 08.54
+2
Tudi upokojenci zaradi korona krize niso bili materialno popolnoma 0 prizadeti, niti za 1 cent se jim niso znižali prihodki - penzije. Čemu pa so oni potrebovali krizni dodatek, teh 66 milijonov bi mnogo bolj naložili za nakup maski in respiratorjev, kot pa na krizni dodatek tistim, ki v krizi niso izgubili niti centa.. Ob tako nesmiselnem in za lase privlečenem dodatku, kot so ga dobili upokojenci, ni presenetljiv domino efekt, da ga zahtevajo tudi drugi, npr. študenti.
marker1
27. 03. 2020 19.32
+16
Diploma evropskih študij ne bo prinesla nobene dodane vrednosti. Ta smer obstaja zato, da imajo profesorji delo, zaposlitev teh diplomantov pa je njihova osebna stvar. V FDV, FF in raznih FOV-ih se proizvede veliko kadra, ki ne bo našel zaposlitve. Rešitev so samo študij naravoslovnih ved, ki pa je za marsikaterega študenta prevelik zalogaj. Inženir ne more biti vsak, sociolog ali politolog pa vsak.
Abrams
30. 03. 2020 09.18
-2
bla bla bla, denar pa potroši za potovanja, zabave in telefone.
FIRBCA
27. 03. 2020 19.19
+1
Zakas se samo pise o sp-jih firmah kdo je do danes omenil nezaposlene in brezdomce. Ali to niso nasi drzavljani. Sem ze 3x napisal pomoc bo prisla, ko bo EU pocrpala vse droptinice nameni nam saj imamo nesposobne nase v Bruslju, da bi se potegnili za nase drzavljane. Italjani so odprli mosnicek in dali vsem drzavljanom enako. Pri nas so zal mosnicek ze davno izpraznili.
Sokril
27. 03. 2020 18.13
+6
Gašper, 20-letni študent filozofije. Je potrebno še kaj dodati?
Mojca1313
27. 03. 2020 18.22
-9
nikhrast
27. 03. 2020 19.01
+0
Saj te more biti sram da si študent filozofije.
Patrice Monroe Pustavrh
27. 03. 2020 20.10
+8
Še bolj te je lahko sram, če sploh nimaš izobrazbe, da take kvasaš.
Patrice Monroe Pustavrh
27. 03. 2020 20.10
+1
nikhrast
27. 03. 2020 21.53
-8
Diplomiral sem v kemiji, samo v angleščini.
Uporabnik 293
27. 03. 2020 18.11
-16
ŠOS predlaga nadomestilo?? NITI POD RAZNO, PLAČAJ PRISPEVKE IN DAVKE, DELAJ 10 LET, POL PA LAHKO DOBIŠ NADOMESTILO!!!
muceli
27. 03. 2020 18.41
+18
Glede na "premoženje" študentskih organizacij, plač in procenta provizij ... menim, da ni primerno pozivanje za nadomestilo brez da se ŠOS ne odpove visokim provizijam, plačam, nepremičninam. Konec koncev je vse našteto "zraslo" s delom študentov. Ko bo ŠOS kaj prispeval pa se lahko razmisli tudi o drugih "vzvodih".
Uporabnik 293
27. 03. 2020 18.05
+18
Faxi so zaprti, študenti ta pravi so odšli domov, ostajajo "večni" študenti, ki itak odžirajo redne zaposlitve. Delodajalci jih imajo radi, ker ni odpovednega roka in odpravnine. Kadarkoli jih lahko najamejo in odpustijo, oni pa tudi lahko sredi šihta gredo domov. Super paradoks, ki škodi državi, redno zaposlenim, koristi pa imajo le delodajalci in študentski servisi.
Doroteja 664
27. 03. 2020 17.18
+10
Glede na to da na vseh univerzah poteka študij na daljavo je najbolj ekonomična rešitev odhod domov in znižanje stroškov. Tako so naredili pri meni, študij v tujini - prekintev najemnih pogodb za bivanje in odhod domov ter bivanje doma.
obupani jež
27. 03. 2020 17.13
+13
sem študent v najemu ker se s starši ne razumem. prišparal sem 3000€ ostalo mi je še 1500€ pa kmalu bo spet treba v trgovino. kje je še najmenina in ostalo za zasledni mesec. polog za stanovanje ???? ah ja nikoli nebom na svojem... o kreditu lahko samo sanjam sam nebom imel denarja za polog.
drejca1
27. 03. 2020 16.22
+29
Korona virus je udaril vse. Vse bo drugače. Potrebno bo vsaj nekaj časa ...bojim se da dalj časa, živeti drugače....bolj skromno, bolj premišljeno in predvsem manj egoistično. Pa ne samo pri nas.Ves svet se bo , oziroma se je že spremenil...
VAREN
27. 03. 2020 16.30
+4
Koronček je pokazal, da se da tudi drugače živet brez težav. A ko bo koronček odšel bo vse po starem oziroma še huje. Ženske bodo drle v trgovine kupovat cunce, moški v lokale, kupovalo se bo na veliko. Trgovci in gostinci pa se bodo smejali od dohodka države in ljudi.
Mar.lol
27. 03. 2020 16.16
-13
Zakaj pa sam ne grejo domov ce ni dela.... itak da so sluzbe ssamo zdej noben noce bit izpostavljen. Par komentarjev nizje je student napisal da studrntsko delo nebi smel biti glavni prihodek studentov ampak samo dodatni. Lepo je zasluzit sam jih veliko ne zna z denarjem. In po faksu boste usi zacel delat. Neboste takoj bili postavljeni na pedastal...
-3
...zelo, se mi dopade da ljudje mislijo da nimajo votlo uno, so optimistični, da hodijo po človeško narejenih preprogah ki vodijo ravno v nebesAAA...
Cicamica
27. 03. 2020 15.53
+2
Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev. Takoj sprejeti po nujnem postopku. Če lahko Srbija, Bosna, pri nas pa spet mutiji, in mutijo..
wolfterier
27. 03. 2020 15.48
+14
Mol razdeljuje hrano ogroženim otrokom.Prva sta bila v vrsti Damjan in Jurćek,nje.
VAREN
27. 03. 2020 14.59
-4
Uči se naj in naj bo tiho. Ima več privilegij od države kot zaposlen delavec.Študira pa smer, kjer ne bo dobil zaposlitve. Verjetno si to želi, saj ima korist. Da ga ni sram.
bonkintos
27. 03. 2020 14.51
+9
JA ŠTUDIRAJO DO TRIDESETEGA LETA MED TEM ČASOM POČNEJO VSE DRUGA RAZEN ŠTUDIJA.
oježeš
27. 03. 2020 14.09
+25
Nobenemu ne privoščim take situacije in vem, da je težko. Ampak a niso v Ameriki vsi študentje zapufani za nekaj debelih let vnaprej?
nikhrast
27. 03. 2020 15.26
+1
Seveda so zapufani, pa tudi skoraj vsi delajo. Štiri mesce so prosti, tako lahko kar precej zaslužijo. Sam sem delal vsa poletja, pa kredit sem najel, pa nekaj subvencije sem dobil, to ni bila štipendija, kredit sem pa kar hitro poplačal.
aysd
27. 03. 2020 17.29
+4
se pravi če so pa v ameriki, nej se pa pri nas tudi zapufajo? Logika na kvadrat, čestitke. Sej ni čudn da smo kjer smo. važn da je vam fajn, če je pa komu treba pomagat pa bog ne daj...
nikhrast
27. 03. 2020 18.59
-4
Strezni se, mi tudi pravimo "there's no free lunch", samo v Sloveniji pa še mislite da je vsaka malica zastonj.