Slovenija

Doslej testirali 13 ljudi, vsi so negativni. Zdravstvenim delavcem odgovarjajo: Informacije so

Ljubljana/Bruselj, 24. 02. 2020 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
905

Sekretariat Sveta za nacionalno varnost, ki je sestankoval na temo koronavirusa, je ugotovil, da je situacija "dinamična", a pod nadzorom. Drugačnega mnenja je vrsta drugih deležnikov, z zdravstvenimi delavci na čelu. Ti so besni zaradi pomanjkanja informacij, vir, ki se nam je oglasil iz ljubljanske infekcijske klinike pa pravi, da razpoložljive kapacitete niti slučajno niso primerne za izbruh bolezni. EU pa medtem za boj s koronavirusom namenja posebna sredstva.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Odzivi Avstrije in Hrvaške na koronavirus
    03:47
    Iz SVETA: Odzivi Avstrije in Hrvaške na koronavirus
  • Iz 24UR ZVEČER: Ključna sporočila ministrstva
    02:03
    Iz 24UR ZVEČER: Ključna sporočila ministrstva
  • Iz 24UR ZVEČER: Je Slovenija pripravljena?
    07:05
    Iz 24UR ZVEČER: Je Slovenija pripravljena?
  • Iz 24UR ZVEČER:'Nihče noče ustvarjati panike'
    04:18
    Iz 24UR ZVEČER:'Nihče noče ustvarjati panike'
  • Iz 24UR ZVEČER: Brez konkretnih ukrepov?
    03:03
    Iz 24UR ZVEČER: Brez konkretnih ukrepov?
  • Iz 24UR ZVEČER: Nina Mauhler o ukrepih v Luki Koper in na letališčih
    01:27
    Iz 24UR ZVEČER: Nina Mauhler o ukrepih v Luki Koper in na letališčih

Kot so sporočili pristojni, se je danes v razširjeni sestavi sestal sekretariat sveta za nacionalno varnost. Na sejo je prišel tudi predsednik vlade.

"Sekretariat SNAV je sprejel sklep, da je odločitve v zvezi z ukrepanjem na meji z Italijo smiselno uskladiti z državami, ki tudi mejijo na Italijo. Ministrstvo za zdravje sicer ugotavlja, da je glede na omejene izbruhe okužb v Italiji in drugje po svetu možnost pojava virusa v Sloveniji velika. Situacija je zelo dinamična, a pod nadzorom. Slovenija je pripravljena na sorazmerno ukrepanje tako pri preprečevanju okužbe kot tudi pri omejevanje širjenja okužbe," so še zapisali v izjavi po seji.

Vlada: Širijo se dezinformacije. V tem trenutku ni potrjene okužbe s koronavirusom.

Na tiskovni konferenci po seji so povedali, da so naše oblasti v stiku z italijanskimi. "Danes je NIJZ tudi spremenil definicijo primer, poslana bo nova definicija, bolj skrbno bomo spremljali potnike iz zaprtih delov Italije."

Pri nas so sicer testrali že vsaj 13 ljudi, nihče ni bil pozitiven. Pristojni ljudi tudi mirijo, da "vsak kašelj in vročina še nista koronavirus, ljudje pa naj ravnajo podobno kot pri preventivi pri gripi". Ob tem so iz Vlade sporočili, da se širijo napačne informacije in da še enkrat opozarjajo, da v Sloveniji še ni potrjenega primera.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeprav pričakujejo, da bomo pri nas že kmalu imeli kakšen primer koronavirusa,  nesorazmerni ukrepi, kot bi bilo zapiranje šol in vrtcev, niso potrebni. Prav tako pravijo, da nošenje zaščitnih mask pri zdravih ljudeh ni potrebno. Kot tudi ne samoizolacija za ljudi, ki prihajajo domov iz tujine, če niso bili v stik z bolnimi. Zdravstveno ustanovo naj kontaktirajo le v primeru simptomov kot je na primer vročina. "Zaenkrat niso potrebni nobeni posebni ukrepi," pravijo. Gre za kapljično okužbo, ne za okužbo, ki bi se prenašala po zraku, zato morajo biti tudi ukrepi sorazmerni, še pravijo pristojni. Kot dodajajo, ukrepi vplivajo tudi na ekonomijo in druge aspekte življenja, zato je njihovo načrtovanje zahtevno.

Razkrili so tudi nove podatke v zvezi s štirimi potniki z ladje Diamond Princess. "Četverica se počuti dobro in ostaja v samoizolaciji," je povedala Maja Sočan z NIJZ. Znakov bolezni po pozitivnem testu na koronavirus nima niti par, ki je ostal na Japonskem.

"Trudimo se pojasniti, zakaj meja ostaja odprta in zakaj je to dobro," pravijo naši pristojni. Čez Mursko Soboto se bo vrnila skupina z ekskurzije v Italiji. "Italijanska letališča, ceste in meje so v funkciji," so povedali v odgovor vsem, ki jih zanima prihod iz Italije ali morebiten odhod tja. Katera so italijanska zaprta območja pa je mogoče preveriti, so še dejali.

Vsem, ki nameravajo kamor koli potovati, še posebej na ogrožena območja kot sta Južna Koreja in Iran pa svetujejo, da se pozanimajo o razmerah, ki pa se hitro spreminjajo, je poudaril Andrej Šter iz MZZ.

"Lažne informacije so lahko naš glavni nasprotnik, ki lahko ogrožajo zdravje," je še poudaril Šter.

Zaščitna maska
Zaščitna maska FOTO: Dreamstime

Preveč Twitter debate, premalo konkretnih odgovorov?

Bojazen, da bomo kmalu pojav novega koronavirusa zabeležili tudi pri nas, glede na dogajanje v soseščini, torej narašča. So se pa predvsem na družbenih omrežjih na naše pristojne vsule kritike, da javnost premalo obveščajo - in da nimajo pravega načrta. Če pa ga že imajo, pa ga preveč držijo zase, kar spodbuja celo širjenje teorij zarote, tudi izjemno bizarnih, ki jim prestrašeni ljudje seveda nasedejo.

Številne je zmotilo, da politiki, ujeti v zanos morebitnega predvolilnega dogajanja, iščejo načine, kako na primeru koronavirusa nabirati politične točke, namesto da bi se lotili iskanja konkretnih rešitev. V tem smislu je izstopala predvsem "Twitter izmenjava mnenj" prvaka opozicije in odhajajočega predsednika vlade.

V petek je predsednik SDS Janez Janša na Twitterju od vlade, ki opravlja tekoče posle, zahteval, da skliče Svet za nacionalno varnost, ustanovi nacionalni krizni štab ter vzpostavi učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo. Pozval je tudi k sprotnemu seznanjanju javnosti o koronavirusu.

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec, pa je v odgovor Janši na Twitterju zapisal, da se pristojni dnevno usklajujejo in da "obstajajo tudi načrti v primeru širšega obsega bolezni". Po njegovem prepričanju je treba razmere jemati resno, vendar brez politizacije in ustvarjanja panike.

Ob pomanjkanju informacij o konkretnem načrtu v primeru izbruha javnosti niso pomirile niti besede ministra za zdravje Aleša Šabedra, ki opravlja tekoče posle, ko je dejal, da pri nas imamo laboratorij za hitro diagnostiko in kapacitete za morebitno epidemijo. Na ljubljanskem UKC pa so opozorili, da bi nekaj bolnikov s tem virusom na infekcijski kliniki lahko oskrbeli, v primeru množičnega izbruha pa bi se zapletlo.

Slabe volje zaradi pomanjkanja informacij tudi zdravstveni delavci

Če je morda slaba volja splošne javnosti zaradi pomanjkanja informacij še razumljiva, pa je precej drugače, ko je mogoče podobne pritožbe slišati tudi od zdravstvenih delavcev. "Pa saj niso ničesar povedali," je izjavo po seji sekretariata komentiral eden od zdravstvenih delavcev.

Ti se sicer poimensko ne želijo izpostavljati, povedali pa so nam, da so ves konec tedna pritiskali na pristojne, da se vendarle bolj jasno izjasnijo o morebitnih ukrepih.

Na primeru Kitajske je tudi jasno, da so zdravstveni delavci med tistimi, ki so najbolj na udaru virusa v primeru izbruha. Zato so razočarani nad skopimi informacijami glede zaščitne opreme in ukrepov. Zdravstveni domovi namreč ne razpolagajo z ustrezno zaščitno opremo.

Na Golniku menda niso zadovoljni niti z načrti, da bi tamkajšnja bolnišnica postala center za zdravljenje okuženih v primeru večjega izbruha.

Po načrtih naj bi namreč prve okužene sprejeli na ljubljanski infekcijski kliniki, kjer imajo pripravljeni dve sobi za izolacijo. Vpoklicali bi tudi dodatne kadre za oskrbo pacientov. V primeru okoli 20 obolelih bi zanje na kliniki spraznili enega od oddelkov, če bi bilo obolelih še več, pa bi jih sprejeli na Kliniki Golnik.  

V primeru večjega izbruha bi jih začeli nameščati tudi v ostale bolnišnice, kjer bi začasno prekinili sprejemanje bolnikov na operacije in druge posege.

Koronavirus
Koronavirus FOTO: AP

Zdravniška zbornica zahteva odgovore

Zdravniška zbornica je medijem razposlala dopis o vprašanjih zdravnikov v zvezi z virusom, potem ko od pristojnih niso dobili odgovorov.

To so vprašanja, na katera so zahtevali odgovore:

1.     Številni zdravniki – izvajalci na primarni ravni – zagotavljajo, da niso seznanjeni z nobenimi ukrepi, ki naj bi jih izvajali ob morebitnem stiku s COVID-19. Sprašujemo vas, kdaj in na kakšen način bodo res vsi izvajalci na primarni ravni obveščeni o teh ukrepih.

2.     Kakšna je razpoložljivost osebne zaščitne opreme za zdravstvene delavce na primarni ravni? Mnogi sporočajo, da te opreme nimajo in da je tudi ne morejo kupiti. Sprašujejo, zakaj so v medijih prikazani zdravstveni delavci, ki tudi zunaj bolnišnic nosijo skafandre – in ali jih morajo uporabljati tudi oni, da se zaščitijo. Sprašujemo vas, kdaj bodo ti zaposleni dobili primerno in učinkovito zaščitno opremo in kdo jim bo to opremo dostavil?

3.     Zdravniki sprašujejo tudi glede načina ugotavljanja morebitne okuženosti s testi. Nekateri zavodi so te teste sicer dobili, vendar je ostalo vprašanje, kdo bo te brise jemal in po kakšni poti jih bodo pošiljali v certificirane laboratorije in kdo bo poskrbel za transport le teh.

4.     V primeru potrjene okužbe s COVID-19 nas zdravniki sprašujejo, kam naj okužene napotijo.  Gre za razlikovanje med tistimi, ki so okuženi, a še brez kliničnih znakov in onimi,  ki že kažejo posamezne klinične znake. Predvsem to vprašanje zanima kolege na obrobju države, kjer je tudi največ vstopnih točk v državo. Prav tako ni navodil o tem, kam naj napotijo ljudi,  ki domnevajo, da so bili v stiku z obolelimi?

5.     Kot gotovo veste, vsi zdravstveni zavodi ne razpolagajo z izolacijskimi prostori, oz. so ti namenjeni za opazovanje zbolelih z drugimi infekcijskimi boleznimi (pri pediatrih). Manjše enote družinske medicine takšnih prostorov nimajo, zato zdravniki sprašujejo, kako naj ravnajo v takšnih primerih.

6.     Zdravniki sprašujejo, kakšna navodila naj dajo pacientom glede samoopazovanja. Ali obstajajo kakšna enostavna navodila (seznami opazovanih simptomov), ki bi jih lahko posredovali zaskrbljenim pacientom?

7.     Zdravnike in verjetno tudi druge zdravstvene delavce zanima, ali so pripravljeni algoritmi za določitev oz. izbiro tistih, ki bodo vključeni v oskrbo obolelih. Gre za to, kako bodo odgovorni določali (izbirali) zdravstvene delavce, ki bodo skrbeli za paciente, ki bodo okuženi s COVID-19 in zbolele zaradi drugih akutnih stanj in poškodb?

8.     Zanima nas tudi, če in kdaj se bo država Slovenija odločila za bolj aktivne ukrepe za zamejitev širjenja okužbe (karantene, omejitev gibanja, prehodi državne meje in podobno).

Pristojni: Informacije so!

"Zdravstveni delavci imajo na voljo epidemiologa v pripravljenosti, na katerega se lahko obrnejo," pa so na tiskovni konferenci pristojni danes dejali na nezadovoljstvo zdravstvenih delavcev s količino razpoložljivih informacij v zvezi s koronavirusom pri nas.

"Verjamejo pa, da si vsi zdravstveni delavci še niso ogledali vseh materialov na spletnih straneh, saj so zelo obremenjeni", dodajajo.

Na NIJZ pravijo, da je bilo z njihove strani pripravlejno vse. "Če želiš priti do informacij, so na voljo," pravijo pristojni.

"Sobe na infekcijski kliniki niso primerne za dve osebi"

Po objavi članka se nam je oglasil zaposlen na ljubljanski infekcijski kliniki, ki želi ostati neimenovan. Prepričan je, da je precej izjav pristojnih v zvezi s pripravljenostjo na koronavirus, precej dvomljivih - še posebej, ko gre za pripravljenost ljubljanske infekcijske klinike.

"Ta je preobremenjena 365 dni na leto, bolniki že zdaj spijo po hodnikih. Potem pa so na oddelku izpraznili dve sobi. Pa ste ju sploh videli? Na oddelku je 14 sob, izpraznjeni sobi pa po velikosti v primeru okužb s koronavirusom nista primerni za dva bolnika," svari vir.

V primeru okužbe z virusom je namreč predvideno, da za pacienta skrbita dve medicinski sestri, to pa bi bilo glede na razpoložljiv prostor težko, prav tako bi se bilo težko izogniti stiku s telesom bolnika, pravi zaposleni na kliniki.

"Bo pa vse padlo na pleča ljubljanske infekcijske klinike," je prepričan vir. V bolnišnici na Golniku se namreč po naših informacijah iz več virov otepajo vloge bolnišnice, kamor bi pošiljali okužene s koronavirusom, tudi druge bolnišnice, kamor bi ob večjem izbruhu pošiljali bolnike, nad idejo niso navdušene.

Prav tako naj bi zdravstveno osebje šele pred dnevi dobilo navodila, kako ravnati z okuženim bolnikom. Se pa vir tudi sprašuje, kako namerava država zagotoviti dovolj zdravstvenega osebja, prepričan je namreč, da ne bosta zboleli le ena ali dve osebi, ampak več, saj se ljudje pač družijo med seboj. "Pet do deset bolnikov pa pri nas že pomeni izredne razmere," zaključuje vir.

Težave s testi?

Na Twitterju se je medtem pojavil zapis, da menda na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja "nimajo testa za koronavirus", prav tako naj bi klicatelju dejali, "naj pokliče čez nekaj dni".

Na UKC zatrjujejo, da testi so na voljo, pri nas jih izvajajo inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete ter nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v Ljubljani in Mariboru.

Preventivno: novogoriški dom za starejše prepovedal obiske

Ob odsotnosti uradnih informacij, se nekateri že zatekajo k svojim ukrepom. V domu za starejše v Novi Gorici so prepovedali obiske. "Moja dolžnost je, da zaščitim stanovalce, ki so ranljiva skupina," nam je povedal direktor Bojan Stante. In opozoril, da niti ni na voljo "kvalitetnih mask".

Poudaril je, da čakajo navodila države. Njihov dnevni center za starejše zaenkrat ostaja odprt, a se bodo s svojci skušali dogovoriti, da starejši ne bi prihajali.

Po državi več posvetovanj

Zaradi širjenja okužb s koronavirusom v sosednji Italiji, so se v Novi Gorici  sešli predstavniki zdravstvenega doma Nova Gorica, bolnišnice, območne enote NIJZ in mestne občine in preučili pripravljenost na Goriškem.

Na pobudo županov občin slovenske Istre pa se bodo jutri opoldne sestali predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Koper, Splošne bolnišnice Izola, zdravstvenih domov Koper, Izola in Piran ter Zdravstvenega zavoda Kopilović, Uprave RS za zaščito in reševanje, izpostava Koper, Luke Koper ter pristojnih služb štirih istrskih občin.

"Namen sestanka je prevetriti obstoječe postopke ravnanja ob morebitnem pojavu koronavirusa na območju slovenske Istre, oceniti njihovo ustreznost in jih po potrebi dopolniti ter se dogovoriti o sprejemu preventivnih ukrepov po posameznih področjih delovanja," so sporočili z mestne občine Koper.

EU v boj s koronavirusom

Članice EU so že nekaj časa krepile odziv na potencialen pojav koronavirusa - in dogodki, ki so se odvili konec tedna, so pokazali, da so bile priprave upravičene, je danes v Bruslju zatrdil pristojni komisar Janez Lenarčič. "Epidemija je prizadela že 29 držav, to pomeni, da moramo povečati učinkovitost odziva in skupno delovanje."

Razrez 232-milijonskega proračuja za boj EU proti koronavirusu: 114 milijonov evrov za okrepitev globalne pripravljenosti, 100 milijonov za raziskave, ki bi privedle do cepiva ali terapije, 15 milijonov za partnerske države v Afriki, tri milijone bodo namenili za repatriacijo državljanov EU.
"Gre za globalen izziv, ki terja sodelovanje vseh držav in vseh sektorjev znotraj držav," je poudaril Lenarčič, ki je pohvalil dobro koordiniran odziv italijanskih oblasti. Osnovni izziv je, kako preprečiti širjenje bolezni, po drugi strani pa se moramo vseeno dobro pripraviti na morebiten izbruh, je glede evropske strategije še dejal Lenarčič.

Pri tem bo EU pomagala državam članicam. "Več kot 230 milijonov evrov bo namenjenih globalnemu boju proti novemu koronavirusu. Od tega bo šlo 100 milijonov za raziskave in razvoj cepiva ali terapije. To vključuje tudi prispevek farmacevtske industrije v okviru javno-zasebnega partnerstva v višini 45 milijonov evrov," je še dejal Lenarčič. Precej sredstev bo namenjenih nakupu opreme za osebno zaščito.

Komisarka, pristojna za zdravje, Stella Kyriakides, je prav tako poudarila pomen skupnega delovanja. "Hiter razvoj dogodkov konec tedna je pokazal, kako hitro lahko stvari eskalirajo, kako nujno je, da so države pripravljene, če se jim zgodi kaj podobnega."

"Italijanske oblasti so pri svojem delovanju učinkovite in transparentne," je ocenila komisarka.

"Gre za situacijo, ki jo moramo jemati resno. Po drugi strani pa se ne smemo vdati paniki in širjenju dezinformacij. Nujna sta dobra koordinacija in obveščanje v realnem času," je še poudarila komisarka.

Koronavirus
Koronavirus FOTO: AP

Pozni, nezadostni ukrepi?

Nekaj strokovnjakov po Evropi sicer ocenjuje, da odziv italijanskih oblasti ni tako zelo hvale vreden. Pojavilo se je nekaj ocen, da je bila karantena prepozno vzpostavljena, vse glasnejši pa so tudi pozivi, da bi bilo pametno začasno zapreti meje in ustaviti letalski in železniški promet.

Lenarčič je posvaril pred politizacijo boja proti koronavirusu. "Ukrepi, ki se uvajajo, morajo biti sprejeti na podlagi kredibilnih ocen tveganja, znanstvenih dokazov, ukrepi morajo biti proporcialni in sprejeti v koordinaciji z drugimi. Delovati moramo skupaj."

"Soočamo se s kompleksno situacijo. Državam svetujemo v zvezi z ukrepi. Pomembno pa je, da poudarimo, da WHO zaenkrat še ni predlagala omejitve letalskega prometa ali trgovine," pa je poudarila Kyriakidesova.

Po drugi strani pa se, kot so poudarili v Bruslju, države članice za dodatne ukrepe lahko odločijo same, saj so v njihovi pristojnosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (905)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deeexit
28. 02. 2020 12.38
Informacije so le da ne pri zdravnikih? Verjetno so jih obesili v zaklonisca?
pankration
25. 02. 2020 19.33
+3
V waldorfski šoli primorska so učiteljici in otrokom, ki stanujejo v Italiji prepovedali obisk pouka. Taka prepoved je totalna bedarija, ker živijo par km čez mejo. Kot da ima coronavirus pašaport. Če je virus v Friuli Venezia Giulia potem so se ljudje v Novi Gorici že zdavnaj okužili.
Absolutist 1
25. 02. 2020 18.12
+3
Včerajšnja parada prihoda na svet za nacionalno varnost,sta izstopali dve tovarišici za katere sem mislil,da sta stevardesi letalske družbe Air Koronovirus.Tovariš Šarec hitel razlagati o stari vojaški prenosni bolnici ROLE2,ki ni namenjena takemu izbruhu virusov temveč le za ranjence.Saj za respiratorni virus COVID-19 porebuje eno posteljni prostor z odvajanjem okuženega prostora.Ostali iz ministrstev kot tovariš Čurin podpisnik Marakeške pogodbe pogubne za slovenski narod in iz min.za zdravje gospe z lepimi frizurami po medijih spuščale v dialoge ,s tistimi,ki so jih opozarjali,da zamujajo z zaščitnimi merami pred epidemijo.Izolacij v bolnicah ni ....
vomo
25. 02. 2020 11.59
+6
SLOVENCI SMO: SLOVENCI smo in dostojanstveno umirjeno sprejmimo UKREPE, ZA ZAJEZITEV VIRUSA. NE REAGIRAJMO ENAKO KOT sosedi, ki so vdrli v trgovine IN vse pokupili tisti, ki so imeli največ denarja pri sebi. Bodimo previdni in seveda normalno jejmo normalno dnevno količino VITAMINOV, bodimo čim več na svežem zraku in nasploh začnimo bolj zdravo živeti, če do zdaj nismo. VSAKO PRETIRAVANJE OD NORMALE ŠKODUJE IN TUDI ŽRTJE VITAMINOV, Z NAMENOM DA BOMO OSTALI ZDRAVI. ŠE ENKRAT SLOVENCI SMO IN ZATO MIRNO IN PAMETNO V TEJ KRIZI, KI NI VOJNA.
Ustreljengolob
25. 02. 2020 12.48
+4
Vsi, ki niso dosedaj za svoje zdravje naredili nič, bodo postali športniki, nekadilci, odvrgli bodo alkoholne pijače, jedli zdravo, skratka spremenili način življenja...Bravo.
TolstojV
25. 02. 2020 08.58
+12
NIJAZ je popolnoma nesposobna institucija , prav tako tista butasta kura iz ministerstva za zdravstvo, ki očitno ne ve, da ljudje sploh ne morejo več kupiti zaščitnih mask, razkužil za roke, zaščitnih rokavic. Prav tako niso sposobni zagotoviti varnosti prebivalstva kot povedo sami zdravniki sploh nimajo navodil za varno ravnanje s bolniki niti nimajo raspiratorjev za pljuča za večje število okuženih ljudi niti karantene. Na mejo niso sposobni poslati kontejner z zdravstveno ekipo, ki bi preverila zdravstveno stanje ljudi, ki vstopajo iz Italije. Tako kot Hrvati iz katerih se delamo večkrat norca a so Slovenijo glede zaščite prehiteli po desni! Če bo izbruhnil koronavirus bo to stalo ogromno denarja, da o umrlih sploh ne govorimo! Slovenijo obvadujejo totalni bedaki v glavnem povezani sorodniki!
hotchilipoper
25. 02. 2020 08.55
-2
Ženske iz sirije jih imajo ,zato ne bodo zbolele
hotchilipoper
25. 02. 2020 08.53
+6
Vprašajte pahorja,kje so zaščitne maske,ki bi morale biti zastonj
Ustreljengolob
25. 02. 2020 13.05
+5
DAEMONIUM
25. 02. 2020 08.32
+2
Tisti ki sedaj hodijo v Italijo kljub temu da je vsakemu jasno da je tam vse zivo okuzeno potem naj ne hodi jockat nazaj da je okuzen ker si je to zavestno sam storil im naj se kakor ve in zna sam zdravi. Mi bi morali meje zapreti zaradi nasih ki hodijo firbcati v Italijo sem pa bodo privlekli virus in ogrozili celotno nacijo, gre za neke vrste narodne izdajalce!!
marston
25. 02. 2020 08.23
+9
Italiji očitajo, da so ukrepal prepozno, mi pa še spimo. Sorazmerni ukrepi? Vse za kapitaliste, za keš, na račun zdravja ljudi. Amerika je ukrepala, vzpostavila karanteno za potnike z ladje, italijani pa so zaspali, mi pa nismo naredili nič. Potnike spustili domov. Amerika in Rusija sta ukrepali takoj. Mi se gremo pa ddmokracijo, sorazmernost in čakamo navodila Bruslja. Ko bo prepozno, bomo pa ostali sami. Včeraj na popu ob 22h pa gospa preplašena do konca, zavaja, laže in nihče ne ukrepa.
igor1
25. 02. 2020 08.14
+2
kaj so naredili ameriki nisem zaznal da bi pisali o coronovirisu v ameriki
IS58
25. 02. 2020 07.56
+15
To kar smo sinoči videli na odmevih o pripravljenosti zdravstva na korona virus, pomeni, da nam že gori rdeča luč. Katastrofa. In taki nas varujejo pred virusi. Sami so en velki virus in ni jim pomoči. Upam, da jih nova vlada nemudoma zamenja.
Frelance
25. 02. 2020 07.36
+19
Zdaj vam je šele lahko jasno , da na vrhu Ministrstva za zdravje že vse od leta 1991 dalje vsak mesec pokasirajo funkcionarji le svojo plačo..............sistem je pa že davno tega umrl. Tako kot bo umrl še zadnji klicoči na, ki ne bo dobil telefonske zveze v zvezi s pomočjo ob pandemiji koronavirusa.
Blallka
24. 02. 2020 21.58
+30
A obstaja še bolj nesposobna vlada? Informacije so.... kdor hoče do njih bo prišel? A res, a ko bo od utrujenosti v hipu zaspal doma, bo še 5 ur vsak porabil, da bo prišel do inforamcij. Jest ne vem, kaj ima oblast v glavi, predvidevam da res nič.
Boris6116
25. 02. 2020 07.46
+3
Vlada te ne more rešit, lahko pa že sedaj bereš informacije o preventivi. Ko si okužen je polovica že zamujena.
simbol
24. 02. 2020 21.52
Haloška ikebana
24. 02. 2020 21.25
-18
Za razmislek, 2.470 smrti zaradi korona virusa letos, 71.693 smrti zaradi gripe letos, 144.804 smrti zaradi malarije letos, 369231 smrti zaradi alkohola letos, 737.989 smrti zaradi cigaret letos, 1.212.343 smrti zaradi raka letos, 1.600.000 smrti zaradi LAKOTE letos. Še zmeraj panika?
fairplayy
24. 02. 2020 21.43
+22
Gripa 0,1 smrtnost korona 2,7 s tem da se lahko ponovno okuzis cas za ukrepe
Blallka
24. 02. 2020 21.59
+10
haloška, tebi pa matematika res ne gre. Sej veš, korona še ni v obtoku, gripa pa je.. če sploh dojameš...
Boris6116
25. 02. 2020 08.03
+10
So čisto enostavna dejstva, Covid-19 je 20x nevarnejši od navadne gripe. Covid-19 je nova mutacija virusa, kar pomeni, da ga nimamo pod kontrolo. In še najbolj pomembno, virus se bo ponovno spremenil in še v večji meri ogrožal človeštvo. To ni vprašanje, če bo, ampak kdaj bo! Zdravniki že leta opozarjajo, da je to največja nevarnost človeštva. Ko bo virus dosegel stopnjo mutacije, po kateri se bo lahko širil na večjo razdaljo, bo to 60 miljonov mrtvih.
pesnitev
25. 02. 2020 15.13
Res trapaste primerjave, alkohola se ne nalezeš, no, v smislu pandemije in ne umirajo otroci!
pesnitev
25. 02. 2020 15.14
+0
Kugo smo v srednjem veku "uvozili" iz Kitajske, zdaj pa poneven "uvoz"...
pesnitev
25. 02. 2020 15.14
+1
fairplayy
24. 02. 2020 21.19
+37
Zaprite mejo zaprite mejo!!!!
Yokte
24. 02. 2020 21.12
+52
Če se bo izkazalo, da so bili v stiku z okuženimi tudi slovenski državljani, nas bodo italijanski kolegi o tem takoj obvestili in bomo ustrezno ukrepali," je dejal minister za zdravstvo. ... Torej italijanski organi nad bodo obvestili, če se v Sloveniji nahaja oseba, ki je okužena z Korona virusom. Bravo minister! S tem ste povedali vse o svojih sposobnostih za ministra. Upam, da Vas in še mnogo drugih politikov čim preje odnese vrag.
fairplayy
24. 02. 2020 21.07
+22
Kaj bo ko zmanjka hrane grozljivka
smeh37
24. 02. 2020 21.38
+18
Kaj bo? Delat boš moral it na zemljo, če boš hotel jest, to bo. Baje so nekatere slovenske kmečke vasi zapuščene, tako da nekaj prostora je.
DasaizDalasa
24. 02. 2020 21.05
+31
Jutri grem v špar po futr, pol se pa pol leta ne prikažem iz bajte. Kdo bo pa delal namesto mene pa še ne vem.
gogi_
24. 02. 2020 20.32
+3
Briste nebru lazi prosim ,kje so pravila komentiranja?