Slovenija

Korošca s poniji prikolesarila do Dubrovnika: orkanska burja, sneg in škripanje

Slovenj Gradec/Dubrovnik, 16. 04. 2023 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prvega aprila, na dan norcev, sta se Robi Krajnc in Jure Mravljak s Koroškega odpravila do hrvaškega Dubrovnika. In to kar s kolesom. Poni kolesom, ki je sicer namenjeno za vožnjo po mestu. Kljub temu je Korošcema uspelo in v vetru, snegu ter ob glasnem škripanju sta na velikonočni ponedeljek le dosegla cilj.

Več videovsebin
  • Korošca sta prekolesarila 800 kilometrov in prišla do Dubrovnika
    01:06
    Korošca sta prekolesarila 800 kilometrov in prišla do Dubrovnika
  • Korošca sta se s poni kolesi podala do Dubrovnika
    00:15
    Korošca sta se s poni kolesi podala do Dubrovnika

Ljubiteljska kolesarja iz Koroške Jure Mravljak in Robi Krajnc sta se na začetku meseca podala na 800-kilometrsko pot do Dubrovnika. Prvega aprila sta tako sedla vsak na svoje Rogovo poni kolo z eno prestavo in začela pritiskati na pedala. Čeprav sta pot načrtovala pol leta, preden sta se odpravila do juga Hrvaške, pa jima do trenutka nihče ni zares verjel, da bosta načrt uresničila. "Če pogledam nazaj, sva imela tudi veliko srečo," je ob zaključku desete etape povedal Jure. 

Da se bosta podala do Dubrovnika, in to kar na ponijih, sta se odločila ob koncu lanske jeseni. Navdihnili so ju štirje fantje iz Središča ob Dravi, ki so lansko poletje prikolesarili do Splita. "Potem sva razmišljala, da zakaj pa ne bi še midva," je povedal Robi. Ker oba ljubiteljsko kolesarita, večkrat sta se s poni kolesi podala tudi na Vršič, sta se na dolgo turo kondicijsko začela pripravljati pol leta pred odhodom, pozimi sta trenirala na trenažerjih. A na svojo odsotnost sta morala pripraviti tudi družini. Kljub temu je bil odhod od doma težak. 

"Anekdot je bilo kar nekaj. Robijevo kolo je na primer začelo proizvajati čudne zvoke, najprej kot galeb, nato pa kot sinica, res smešno."

"Vsak start je težak ... se poslavljati od domačih ... mislim, ja. Ni enostavno. Še vedno greš za deset dni od družine," je ob tem izpostavil Jure, saj sta bila odsotna tudi v času velikonočnih praznikov. Oba sta se tako strinjala, da  je najlažje, če "samo greš".

"Zdi se nama, da če bi pot zamikala za dan ali dva, da bi bilo še težje," sta povedala. Slabše bi bile lahko tudi vremenske razmere, ocenjujeta. Že ob odhodu s Koroškega sta zapeljala v oblačen in mrzel dan, nič drugače ni bilo na poti. 

Poleg skupaj približno 10.000 metrov prekolesarjene višinske razlike jima je pot oteževala predvsem burja, tretji dan, ko sta kolesarila po Kočevju in Novem Vinodolskem, ju je poleg močne burje presenetil tudi sneg. "Tretji dan je bil najbolj orkanski," sta opisovala. Od načrtovanih 90 kilometrov sta jih tako prekolesarila 'le' 30. A izgubo sta nadoknadila v prihodnjih dneh. 

Kolesarjenje do Dubrovnika je bila njuna prva 'prava' tura po tujini. Ljubiteljska kolesarja sta prej kolesarila le po Sloveniji, občasno pa ju je med gorskimi etapami pot zanesla tudi po avstrijskem delu Alp. 

Največjo razdaljo sta premagala šesti dan, ko sta kolesarila mimo Šibenika. Tisi četrtek sta skupaj naredila 107 kilometrov. Ob dneh, ko nista imela težav z vremenom, sta na ponija sedla do 10. ure zjutraj, nato pa poskušala nabrati čim več kilometrov. Vmes so sledili počitki in malice, ob 18. uri zvečer pa sta s športni del dneva končala. Prenočišča sta iskala sproti. 

Če bi se na pot podala s kolesi, bolj primernimi za gorske in dolge ture, bi Dubrovnik dosegla približno tri dni prej. Poni kolesa namreč dosegajo hitrost od 18 do 20 kilometrov na uro, specialna kolesa pa hitrost do 30 kilometrov na uro, sta pojasnila. 

Ptičji zvoki in namakanje v odpadnem olju za cvrtje

Po nekaj dneh na poti so se kilometri začeli poznati tudi na kolesih. "Anekdot je bilo kar nekaj. Robijevo kolo je na primer začelo proizvajati čudne zvoke, najprej kot galeb, nato pa kot sinica, res smešno," sta nasmejano opisovala svojo prigodo. Ker jima kovinska glasbena spremljava ni preveč odgovarjala, sta začela iskati načine, da bi jo utišala. "Zvečer sva šla na večerjo in nato v tretji gostilni dobila odpadno olje, v katerem so cvrli hrano, in kolo sva čez noč namočila, da se je napilo, in škripanje se je nehalo."

Bicikla sta poleg živalsko-kovinskih zvokov pot zdržala odlično, sta tudi povedala. V primeru, da bi se na poti kar koli zalomilo z njunima prevoznima sredstvoma, pa sta bila s podjetjem Turne Šoštanj dogovorjena za pomoč. Podjetje, kjer sta tudi dobila svoja ponija, jima je obljubilo, da jima bo v primeru okvare s hitro pošto v enem dnevu dostavilo rezervne dele. "Z vidika okvar sva bila dobro pokrita," sta pristavila.

Ob prihodu v Dubrovnik na zasluženo pivo 

Kljub preprekam, ki so ju čakale na poti, sta svoj cilj – hrvaški Dubrovnik – dosegla v načrtovanih 10 dneh. Ob prihodu v mesto ju je sicer prav tako čakalo oblačno spomladansko vreme, a jima tokrat ni bilo preveč mar. "Občutki so bili zelo fenomenalni, dosegla sva, kar sva si zadala," sta opisovala. Ob prihodu na cilj sta si najprej poiskala prenočišče, se nekoliko spočila, nato pa odšla na pivo. "Privoščila sva si počitek in pivo," sta dejala v smehu. 

"Glede višincev pa je bilo najbolj zahtevno med Kočevjem in Novim Vinodolskim, ko sva jih naštela za 1550 metrov."

V lep spomin se jima bodo vtisnili tudi mimoidoči, odzivi na poti so bili zelo pozitivni. "Že ko so videli torbe na poniju, se jim je zdelo, da gre za malo daljšo turo in ne le vožnjo do prve trgovine. Ko pa so izvedeli, kam greva in da ima ta Pony še vedno samo eno prestavo, pa so komaj verjeli," je pojasnil Robi. 

Starejši so ob kolesih predvsem obujali spomine na svojo mladost, tudi Hrvati so prepoznali znamenita ponija. "Večino je vrnilo v čas mladosti in so povedali tudi kakšno zgodbo." 

V torek dopoldan sta si ogledala mesto, zvečer pa že sedla na avtobus, ki ju je odpeljal proti domu. Ob tem sta ocenila, da sta bila na pot dobro pripravljena, saj nista pogrešila ničesar. 10-kilogramski nahrbtniki so se tako obrestovali, zadovoljstvo ob koncu poti pa ju prepričalo, da sta o podobnih turah začela razmišljati tudi v prihodnje. Njuna naslednja dogodivščina se bo sicer odvila junija, ko se bosta s svojima ponijema podala na Vršič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Branko Erčulj
17. 04. 2023 12.28
-1
Burja in sneg, pa tole.... A ni globalnega segrevanja več? Izgleda da so antropogeni učinki bili samo izgovor za omejevanje ljudi.
Bikoborec
16. 04. 2023 18.20
-6
Za pivo sta dala pa 10€
Foxn.ca
16. 04. 2023 18.15
+1
Taka vožnja s poniji od doma pa do Dubrovnika, je bilo nič drugega kakor veliko mučenje...
oježeš
16. 04. 2023 20.26
+3
Ne pozabi, prostovoljno! Čestitke za podvig!
Betuul
16. 04. 2023 17.30
-4
Najlepša nedeljska novica 👏!👏za Robija! 👏za Jureta! In najlepš je ; da ta izjemen đirlo of HR& Dubrovnik delijo z nami😂
OsBo
16. 04. 2023 17.19
+8
Ti štirje fantje, ki so jima bili inspiracija, grejo 27. aprila s poniji zopet po Sloveniji,....obiskali bodo 10 največjih slovenskih mest, sproti pa zbirajo denar za dober namen. Upam, da jih podpremo vsi, ki smo to zmožni in upamo da jim uspe.
Betuul
16. 04. 2023 18.53
-1
pager
16. 04. 2023 16.14
+18
kakšnih 45 - 46 let nazaj sem opravil kolesarjenje po takratni yugi, do vsakega glavnega mesta v republikah in pokajinah. To je bil čas ko sem bil vrjetno edini biciklist v vsej Yugi, saj kolesarjenje takrat ni bilo priljubljeno. Noben medij ni o tem poročal, saj tega tud nisem obešal na velik zvon, kot se to počne dans in milijon selfijev... Imam pa svoje lastno zadovoljstvo, nekaj kartonastih slik iz tistih časov in nekaj prijateljev bivše Yuge, ki so mi ponudili nočitev in me tudi dobro pogostili. In s tem je zgodba zaključena
Fulano in Beltrano
16. 04. 2023 17.53
+10
Moj dedek (kot na tisoče drugih) se je v letih 1947 do 1953 vsak dan v vsakršnem vremenu vozil v službo 17 km. Leta 1971/72 je bila v gradnji avtocesta Vrhnika - Postojna. Veliko firbcev iz Ljubljane, Gorenjske...se je s kolesi vozilo po trasi...in naprej do Kopra...nazaj pa z vlakom. A oni ne štejejo?
oježeš
16. 04. 2023 20.30
+1
Dens v vsem medijskem blišču in iskanji novic, ni mogoče z malo interesa, celotno zadevo spraviti v medije. Sicer, zakaj pa ne, če se objavlja ostale nepomembne in tudi zadeve, ki poneumljajo ljudi, je taka zadeva še najmanj škodljiva za kogarkoli. Mogoče le za navdih komu, ki bo namesto buljenja v mobi, sedel na kolo in naredil kakšno daljšo kolesarsko turo.
oježeš
16. 04. 2023 20.33
+1
Fulano, ne mešaj tistih in današnjih časov. Tudi oni štejejo, ampak to takrat za medije ni bilo zanimivo, pa tudi sami niso nič naredili za promocijo. Kot recimo g. Tavčar, ki je z mopedom vozil po Afriki in še kje. Tudi danes se ljudje na veliko prevažajo s kolesi, delajo dolge ture pa ni nobenih objav. Le kdo je temu kriv?
Lev07
17. 04. 2023 09.20
+1
G. Stane Tavčar, naš Kranjčan, krasen človek, ki ga, žal, že zelo dolgo ni več med nami.
Apoteka
16. 04. 2023 16.10
-7
Dubrovnik je staro slovensko mesto.
Panter 63
16. 04. 2023 16.15
+5
Dobrovnik mogoce. Dubrovnik lahko samo sanjamo. Nikoli ni bil ni v pricah nas. V tvoji glavi kaj se rojeva pa je druga prica. Se Trst ni nas kateri bi moral biti prej kakor Dubrovnik. Po tem to prebere en Hrvat in se vprasamo zakaj nas sovraze.
flojdi
16. 04. 2023 15.58
+1
flojdi
16. 04. 2023 16.02
+3
..o.moj lepi poni/leta 1970 ga je razbil pijan sofer..z mano vred
džonborno
16. 04. 2023 15.51
-1
Ne razumem zakaj je cilj vsakega povprečnega Slovenclja da izstopa po nečem: s ponijem v Dubrovnik, največja butara, najdaljša salama, peš od prekmurja v Piran.....Podvig in slika morata biti na 24 ur in življenski cilj je dosežen!
deny-p
16. 04. 2023 15.42
+8
Ni kaj, čestitke. Lepo, da si zastaviš cilj in ga tudi osvojiš. Sosedov oče je pri 66 letih kolesaril iz Prage do Splita. Jaz osebno imam dovolj da gonim na pohorje 1 uro orng v klanec 2-3 krat na teden in mi je tako da.....👏👏👏
HUSO BOSS
16. 04. 2023 15.19
-6
V 10 DNEH PRIDEM JST PEŠ DO TJA 🤦‍♂️
N0EL
16. 04. 2023 15.30
+3
HUSO BOSS
16. 04. 2023 16.42
+3
ČE RAČUNAŠ DA POVPREČNO V POČASNEM TEMPU PREHODIS KILOMETER V 12 MINUTAH TOREJ HODIŠ 16 UR DNEVNO ZA 80 KM.. ČE SI V FORMI JE TO MAČJI KAŠELJ
roten
16. 04. 2023 15.19
+11
Očitno prej z ponyem do Avstralije kot cesta preko Hude luknje
Zelenadezela1
16. 04. 2023 15.15
+7
Veliko ljudi se pritozuje... Da bi jih pa postavil na ponija pa poslal vsaj 30km na turo bi odnehali na polovici...pa se to ce...najlazje je kavc strokovnjakom z 120kg komentirat da je neumnost annn
conkord
16. 04. 2023 15.14
+7
počasi se tudi daleč pride... in to s Ponyem...ta2 pa sta vztrajna.. SE SPOMNIMO tisti dan s Poniyem na Vršič( goni pony) koliko jih pride gor in dol... in priznati moramo da so bili ti bicikli kvalitetni in vzdržljivi, ne pa kot danes ko je kolo po 5-10 sezonah lahko skoraj uničeno.. zgleda res lepše kot je tedaj legenda Pony.. ampak ni več kvalitete.
tine maline
16. 04. 2023 15.20
+3
enapi
16. 04. 2023 15.07
+5
Sosed Janez pa 1 uro že zamuja na kosilo.
JAZsemTI
16. 04. 2023 15.01
+11
Samo enkrat se živi👍
Slavko BabIč
16. 04. 2023 14.43
+16
Ici
16. 04. 2023 14.35
+0
Poni dosega 20 km/h, cestna specialka pa 30 km/h? A se vi norca delate?
Ici
16. 04. 2023 14.40
-16
Poleg tega pa se nista odpravila iz Koroške, ki je mimogrede ena os slovenskih pokrajin, ampak sta se odpravila iz Slovenj Gradca, ki je kraj v Sloveniji in geografsko pripada Štajerski.
Lev07
17. 04. 2023 09.25
+1
Apostol1
16. 04. 2023 14.32
+14
Čestitam , lep podvig.
Infiltrator
16. 04. 2023 14.25
-10
Vsak ki ima 5minut cajta zeli biti v središču pozornosti
16. 04. 2023 14.31
+19
Reče kavč strokovnjak,ki pri 40ih še vedno živi pri mami.
duhccc
16. 04. 2023 14.32
+6
Apostol1
16. 04. 2023 14.33
+12
Infiltrator.........Vzemi si 5 minut časa in pojdi po rokah na vrh Triglava , in prepričan sem , da boš v središču pozornosti.