Slovenija

Korupcija in klientelizem na Zavarovalnici Triglav?

Ljubljana, 17. 10. 2011 19.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.T. / S.S.Š.
Komentarji
16

Glasovi o koruptivnem ravnanju na Zavarovalnici Triglav so glasni tudi po letu dni od preiskave. Očitki na račun prvega moža zavarovalnice se kar vrstijo, preiskave so potekale, konkretnih odgovorov pa javnost še ni prejela.

Že decembra lani je skupina zaposlenih na Zavarovalnici Triglav na Komisijo za preprečevanje korupcije naslovila obsežen sveženj domnevnih grehov predsednika uprave.
Že decembra lani je skupina zaposlenih na Zavarovalnici Triglav na Komisijo za preprečevanje korupcije naslovila obsežen sveženj domnevnih grehov predsednika uprave. FOTO: POP TV

Domnevne nepravilnosti v Zavarovalnici Triglav, o katerih smo na podlagi anonimke poročali že decembra lani, pa niso dobile še nobenega epiloga. Na policiji pravijo, da so prijavo nepravilnosti dobili šele pred desetimi dnevi, vprašanje pa je tudi, kaj je v skoraj letu dni naredila protikorupcijska komisija.

Rakovec naj bi med drugim izkoriščal notranje informacije pri poslovanju z delnicami največje slovenske zavarovalnice in dodeljeval ugodnosti podjetjem v posrednem solastništvu njegove žene. Domnevno prekoračitev pooblastil naj bi poleg protikorupcijske komisije proučilo tudi tožilstvo, ovadbo pa so zaposleni naslovili tudi na Generalno policijsko upravo.

Matjaž Rakovec naj bi bil v času, ko je bil direktor ljubljanske območne enote Zavarovalnice Triglav udeležen v poslih z neposredno ali posredno povezanimi družbami oziroma v poslih, za katere ni imel pooblastil, v skupni vrednosti nad tri milijone evrov.

Med prvimi se v obtožbah na račun prvega moža Zavarovalnice Triglav postavlja dejstvo, da je v času, ko je bil še direktor ljubljanske območne enote zavarovalnice večkrat nakazal sredstva podjetju Mign, d.o.o., ki je preko podjetja Fiador v tretjinski lasti njegove žene Daše Rakovec.

Anonimka bremeni Rakovca klientelizma, korupcije in za Zavarovalnico Triglav škodljivega ravnanja.
Anonimka bremeni Rakovca klientelizma, korupcije in za Zavarovalnico Triglav škodljivega ravnanja. FOTO: POP TV

Navkljub konfliktu interesov se o svoji nameri ni posvetoval s pristojnimi službami, sodelovanje pa je steklo mimo običajnih poti in javnih razpisov. Zneski, v višini 2.000 evrov za nabavo promocijskega materiala, so na zgornji meji pooblastil, ki jih je tedaj imel, zgornjo mejo pa je tudi prekoračil.

Sodeč po novi anonimki, ki smo jo prejeli v uredništvu, naj bi protikorupcijska komisija v tem primeru zavlačevala zaradi sorodstvenih vezi predsednika komisije in poslovnih partnerjev Zavarovalnice Triglav.

Po navedbah v novi anonimki žena in tašča predsednika komisije Gorana Klemenčiča imata sklenjeni pogodbi o odvetniških storitvah na področju Triglavovih škodnih primerov in iz tega naslova vsaka na letni osnovi črpata več sto tisoč evrov. Zaradi tega naj komisija ne bi nadaljevala postopka zoper Rakovca.
Po navedbah v novi anonimki žena in tašča predsednika komisije Gorana Klemenčiča imata sklenjeni pogodbi o odvetniških storitvah na področju Triglavovih škodnih primerov in iz tega naslova vsaka na letni osnovi črpata več sto tisoč evrov. Zaradi tega naj komisija ne bi nadaljevala postopka zoper Rakovca. FOTO: Aljoša Kravanja

Že decembra lani je skupina zaposlenih na Zavarovalnici Triglav na Komisijo za preprečevanje korupcije naslovila obsežen sveženj domnevnih grehov predsednika uprave Matjaža Rakovca. Matjaž Rakovec naj bi kot oseba z dolgoletnim stažem na ključnih položajih v zavarovalnici na več načinov protipravno izkoriščal svoj položaj, pri tem pa naj bi se poleg Rakovca okoristili celo ožji družinski člani.

Med drugim naj bi dodeljeval nepovratna sredstva in druge ugodnosti podjetju svoje žene ter drugim lastniško povezanim družbam, opravljena mizarska dela na svoji hiši plačal iz sredstev Zavarovalnice Triglav, naročal promocijske in druge artikle pri povezanih osebah po nesorazmerno visokih cenah ter trgoval z delnicami na podlagi notranjih informacij.

Po navedbah v novi anonimki pa še to: žena in tašča predsednika komisije Gorana Klemenčiča imata sklenjeni pogodbi o odvetniških storitvah na področju Triglavovih škodnih primerov in iz tega naslova vsaka na letni osnovi črpata več sto tisoč evrov. Zato Klemenčič ne reagira na prijavo, ki jo je dobil zoper prvega moža Zavarovalnice Triglav. Na obtožbe se je danes odzvala Nina Zidar Klemenčič.

"Jaz se bojim, da so vse te anonimke poskus diskreditacije strokovnega, profesionalnega, načelnega in izjemno etičnega dela mojega moža in mislim, da tisti, ki to poskušajo, naj najprej pomislijo, zakaj to počnejo in sami spremenijo svoje prakse, sicer se v tej ljubi državi ne bo nič spremenilo na bolje," pravi Klemenčičeva.

Na očitke iz anonimke je odgovorila s predstavitvijo konkretnih zneskov: Nina Zidar Klemenčič je za Zavarovalnico Triglav v letih 2007 in 2008 opravila skupaj za borih 2.294,50 evra poslov, njena mama, odvetnica Barica Zidar pa od leta 2008 skupaj za slabih 50 tisočakov. Kot pravi, so se opravljale storitve skladno z odvetniško tarifo in celo 20-odstotnim popustom na opravljeno storitev in, kot poudarja, ni bilo govora o nikakršnem pavšalu.

Očitke kot neresnične zavračajo tudi na protikorupcijski komisiji. V povezavi z Zavarovalnico Triglav so zadnjo od večih prijav prejeli marca letos, aktivnosti komisije pa še potekajo zaradi obsega prijav. Zavarovalnica Triglav pa: anonimne navedbe na račun predsednika uprave Matjaža Rakovca, ki so mu očitale oškodovanje podjetja, so bile predmet številnih revizij – te pa so ugotovile, da nepravilnosti ni bilo.

Primer pa obravnava tudi policija, ki je prijavo prejela 6. oktobra. Kot pravi predstavnik policije za odnose z javnostmi Drago Menegalija, bo policija prijavo preverila, zbrala ustrezna obvestila in poslovno dokumentacijo in o ugotovitvah temu ustrezno obvestila pristojno državno tožilstvo. Ker je predkazenski postopek tajen, o podrobnostih tekočih postopkov ne morejo poročati, zavračajo pa navedbe, da se policija na ovadbo ni odzvala.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neznan4
18. 10. 2011 10.24
Konec tedna naj bi v Triglavu vlagali kazenske ovadbe, ki bodo letele na prejšnje! Skok je v Beogradu organiziral mrežo, ki je pobrala par miljonov! Zdaj bi radi zadevo preusmerili stran od njih. Sem tudi slišal, da so že lani na Triglavu vložili kazensko ovadbo proti Erženu. In preden so ga nagnali iz Triglava, je iz svojega računalnika skopiral vse te dokumente, ki zdaj krožijo v javnosti. Polpismeni Dubljević pa jih je spravil skupaj. Kot vem, naj bi tudi njega doletela kazenska! Aja... še to, Dubljević zaradi mobinga toži Triglav.
wsharky
18. 10. 2011 09.03
... ne morem verjet ... da bi bil Klemenko, ki je znan po tem, da je 'postenjak' vpleten v kaj takega ... to je zagotovo 'konstrukt' ... pa ja, da ja ... :)))
Neynan
18. 10. 2011 08.47
v tej poplavi lopovov, nekateri izkoriščajo splošno histerijo lova na čarovnice za obtoževanje nekaterih, ki pa niso nič krivi. in proti temu gospodu Rakovcu se vršijo organizirani napadi, vsaj kolikor berem. in če pravi anonimnež, da je odvetnica zaslužila 100.000, potem se pa izkaže, da je zaslužila 2.000 je že to dovoljšen dokaz, da gre zgolj za diskreditacijo določenih ljudi, ki so nekaterim moteči zgolj iz osebnih razlogov. moje mnenje.
cirenij
18. 10. 2011 08.02
Pri vseh povezah in lovkah ter krajah, ki smo jim vsakodnevno priča se čudim, da slovenski narod še sploh obstaja. Vse je skorumpirano, pokradeno, le kdo še polni te vreče? Če bi se potegnila črta, bi vsi živeli v blagostanju.
jingo
17. 10. 2011 23.43
Koga si spet vrgel iz službe, da ti pisari anonimke?? hahaha aja, by the way - zakaj pa med povezanimi članki tamle gor desno ne dodate članka, ko ste bili zaradi prvega omenjenega prispevka spoznani za krive na novinarskem lastnem razsodišču in da se je izkazalo, da Rakovec NI lagal??
Neznan34
17. 10. 2011 22.56
no, tud mi smo dobil tole anonimko, pa smo rekli deja vu. se mi zdi, da je (od kar je Rakovec predsednik uprave) tole že peta enaka. na Triglavu so nam povedali, da so avtorico anonimke povabili, naj pride na sejo nadzornega odbora in dokaže svoje trditve. glede na to, da gre za hude obtožbe, bi nadzorniki radi zadevi prišli do dna. no, pa gospe Mrakove ni bilo, niti se ni javila. ja ja... rajpi s kavča nateguje (ene) medije.
Aless33
17. 10. 2011 22.39
a nehte že s temi starimi jajci. pa kerič že to berem??? a vi nobenga drugega medija ne čitate Popovci? stotič eno in isto, samo s parimi mesci razlike.
Teve33
17. 10. 2011 22.17
Uuu, 2000 evrov je zasluzla. Kaksna bombastcna informacija. A ne morte izsledit teh piscev aninimk in jih zapret zarad nadlegovanja javnosti??? Prosim.
Schallabweiser
17. 10. 2011 21.11
vse v državni upravi in firmah, ki so v večinski državni lasti, se prepleta kot svinjsko črevesje! republika botswana!
Niko_K
17. 10. 2011 20.09
-1
...in pa.. A ni Nina Zidar Klemenčič odvetnica g. Janeza Janše v nekaterih zadevah...?
Niko_K
17. 10. 2011 20.08
@JayB ..Janša ali pa Jankovič.. Isto sr... drugo pakovanje...
titovka
17. 10. 2011 20.05
korupcije in klientalizma ni v sloveniji...to je janša odpravil, ko je bil na ablasti!!!!
saintjozef
17. 10. 2011 20.04
MOSSO Pa dobr,a sem edini jaz pa g.Janša k sva poštena v tej državi...ejga --glede na to, kaj je zate poštenje - STA!
JayB
17. 10. 2011 19.59
+1
Pa sej to ni vec res no...v kaksni drzavi jes zivim...zadevo so res pripeljali do absolutnega podna! Sam se ksn jansa se nam manjka, pa se takoj odselim.
aford
17. 10. 2011 19.52
V Sloveniji ga ni,ki bi lahko hitro ugotovil,kaj je res in kaj ni.Najbrž da je res.Najbolj poceni bi bilo,če bi vlada poklicala-zaprosila npr.avstrijsko pravosodje-oni imajo red,takoj bi ugotovili resnico.
MOSSAD002
17. 10. 2011 19.45
Pa dobr,a sem edini jaz pa g.Janša k sva poštena v tej državi...ejga