Koruptivne prakse poslanke, ki preiskuje korupcijo?

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Staša Lozar
KOMENTARJI
436
Medtem ko poslanka SDS Jelka Godec v preiskovalni komisiji preiskuje domnevno korupcijo v zdravstvu, pa je, kot vse kaže, doma v Šentjurju izvajala podobne prakse, kot jih prepoznava v državnozborskih gradivih. Torej, koruptivne.

V Razvojni agenciji Kozjansko so ugotovili, da je Jelka Godec kot direktorica Ljudske univerze pred sedmimi leti svojemu možu Velimirju Godcu omogočila, da je iz evropskih in državnih sredstev počrpal za bruto nekaj več kot sedem tisočakov. Godčeva je, kljub več ponudnikom iste storitve, izbrala prav svojega moža. In tega sploh ne zanika. Da gre za kršitev, potrjuje tudi KPK.

Vse črno na belem

Iz avtorske pogodbe, sklenjene oktobra 2012, je črno na belem razvidno, da bo Velimir Godec za šentjursko Ljudsko univerzo opravil več ur izobraževanja odraslih. Podpisana sta bila Velimir Godec in za univerzo, njena šefica, njegova žena in poslanka SDS, Jelka Godec.

Šef kozjanske Razvojne agencije,Jure Raztočnik, je jasno namignil na dvom glede sporne pogodbe. "Ne bi se spuščal v to, koliko so te vsebine bile potrebne, je pa vprašanje, ali je on res bil edini v Sloveniji, ki je to lahko izvajal."Raztočnik je tudi povedal, da je Velimir Godec izvajal izobraževanje na temo novih digitalnih tehnologij.

Godčeva pravi, da ima glede podpisa sporne pogodbe čisto vest.
Godčeva pravi, da ima glede podpisa sporne pogodbe čisto vest.FOTO: POP TV

Dokumenti pričajo, da je šlo za javni razpis. Izdelali so celo obrazložitev, zakaj so med tremi ponudniki izbrali prav moža direktorice Godčeve. Odgovor? Zaradi izkušenj. Pod odgovorom seveda stoji podpis Godčeve."Skupna vrednost, ki jo je univerza plačala za to storitev, je bila 7000 evrov,"pove Raztočnik.

"Vse je bilo transparentno"

A poslanka SDS danes trdi, da je bilo vse transparentno, da je za izvajalca in predavanja vedela cela občina in da je za mnenje, ali sme v posel vpeti moža, celo spraševala protikorupcijsko komisijo. "Izbirali smo kompetentne ljudi, tiste, ki so na določenih področjih bili strokovni. O podpisu pogodbe so bili obveščeni na ministrstvu, KPK, kot tudi na občini," zatrjuje Godčeva.

Ker gre za sum korupcije, so na Komisiji za preprečevanje korupcije pregledali svoj arhiv in sporočili, da nikjer ni zavedeno, da bi jih Godčeva tedaj prosila za mnenje glede posla, ki ga je sklenila z možem. "Odločevalec v javnem sektorju ne sme podpisati pogodbe z nekom, za katerega ve, da bo iz te pogodbe participiral njegov sorodnik," je povedal prvi mož KPK Boris Štefanec. Najbolj sporen je seveda podpis Godčeve, ki sicer trdi, da se je izločila iz vseh postopkov. "Če pogodbo podpiše, govorimo o tem, da je kršila določilo o omejitvah poslovanja,"opozarja Štefanec, medtem ko Godčeva trdi, da ima popolnoma čisto vest.

Štefanec pojasnjuje, da takšno dejanje nima zastaralnega roka, da pa bi lahko imelo znake kaznivega dejanja. A presoja, ali bo Godčevo poslovanje z možem spravilo v kazenski postopek, je v rokah organov pregona.