Slovenija

Koruptivno dejanje na verskem uradu

Ljubljana, 14. 04. 2010 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pri dodelitvi 500 tisoč evrov Srbski pravoslavni cerkvi je po mnenju Kosove komisije šlo za korupcijo. V primeru Jankovića, ki je za določen čas v uporabo prejel avtomobil, ni bilo korupcije.

Protikorupcijska komisije meni, da ravnanje uradnih oseb v uradu vlade, ki pri sofinanciranju projekta verske skupnosti ne izvedejo javnega razpisa in tej skupnosti z neposredno podelitvijo nepovratnih sredstev omogočijo pridobitev neupravičene koristi, pomeni kršitev dolžnega ravnanja in ustreza definiciji korupcije, so sporočili iz komisije. 

Tabla protikorupcijske<br>komisije
Tabla protikorupcijske<br>komisije FOTO: POP TV

Mnenje komisije naj bi bilo povezano z uradom vlade za verske skupnosti, ko ga je vodil Drago Čepar. Izvedel je namreč sklep prejšnje vlade, ki je dodelila 500.000 evrov proračunskih sredstev Srbski pravoslavni cerkvi v Sloveniji.

Nekdanji generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl je septembra lani dejal, da zaradi tega obstaja sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja pri generalnem sekretarju vlade v prejšnjem mandatu Božu Predaliču, nekdanjem ministru za finance Andreju Bajuku in nekdanjem direktorju urada za verske skupnosti Čeparju.

Revizija dodelitve sredstev

Notranja revizija na uradu za verske skupnosti je pokazala, da je takšna dodelitev sredstev sporna z vidika zakona o javnih financah, po Cviklovih besedah pa bi Čepar na to lahko opozoril. Cvikl je septembra povedal tudi, da je v poročilu med drugim zapisano mnenje, da "notranje kontrole urada za verske skupnosti v celoti ne zagotavljajo učinkovite in racionalne porabe proračunskih sredstev". Po njegovih besedah je ključno, da naj bi se sredstva dodeljevala z javnim razpisom, a temu ni bilo tako.

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO: Blaž Garbajs

Protikorupcijska komisija je v drugem načelnem mnenju ocenila, da ravnanje uradne osebe občine, ki v imenu občine od zasebne pravne osebe za določen čas sprejme v uporabo motorno vozilo, pri čemer se to motorno vozilo uporablja v službene namene občine, ne predstavlja kršitve dolžnega ravnanja, ki bi omogočala pridobitev koristi drugemu. Torej ne ustreza definiciji korupcije, meni komisija za preprečevanje korupcije.

Mnenje naj bi se nanašalo na ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je sprejel takšno donacijo družbe BMW Slovenija.

Janković je z načelnim mnenjem zadovoljen, zanima pa ga, kaj bodo naredili v SDS in časniku Finance, ki so donacijo avtomobila izpostavljali kot sporno. "Upam, da se bo kdo opravičil," je dejal in ocenil, da pravna država deluje.

'Vloženega veliko trudi in energije'

Kos pa je glede tega načelnega mnenja dejal, da so vanj vložili kar veliko truda in energije. Zadevo je komisija preverila tako z vidika zakona o preprečevanju korupcije kot tudi z vidika javnofinančnih predpisov in predpisov, ki govorijo o davkih pravnih in fizičnih oseb, je dejal.

Kot je povedal Kos, je komisija ugotovila, da veljavna zakonodaja ta trenutek sploh ne ureja vprašanja, kako je z "donacijami rabe" državnih organov in organov lokalnih skupnosti. Slovenska zakonodaja sicer ureja vprašanje finančnih donacij ter določa postopke in pravila, medtem ko v primeru, ko se določen predmet da v začasno uporabo, to v zakonodaji ni urejeno.

Predpogoj za to, da komisija lahko neko ravnanje oceni kot koruptivno, pa je to, da pride do kršitve - če ni predpisov, tudi kršitve ne more biti, je pojasnil. Kot je napovedal, bodo zato predlagali ministrstvu za finance sprejem ustrezne zakonodaje, na ta primer pa bodo opozorili tudi računsko sodišče.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ex-patriot
15. 04. 2010 09.01
Morbidje 14.04.2010, 16:50: Za osnovne in površne informacije si preberi članek: Janković deloval koruptivno? Moj komentar se nanaša na "pomoto" kapo Kosa pri objavi podatkov o delovanju Jankovića v primeru Bitenc in poročilu, ki je bil dostopen, če veš kje iskati. Iz njega se razbere kako Kos ovinkari. Malo je treba iskati informacije tudi drugje, ne samo na eni strani. To poleg kasneje naštetih primerov je tudi korupcija!
12345s
14. 04. 2010 20.57
Na koncu bomo ugotovili da je Srbska pr. cerkev, posredovala pri nakupu patrij. Ma snađu se naši.
Tonček Balonček
14. 04. 2010 20.38
A Frumen pa na Dobu lahko versko oskrbuje svoje zaporniške kolege namesto od države plačanega verskega oskrbovalca Roberta? A to pa ni "element korupcije"? Dvojno jih plačujemo!
MIZANTROP
14. 04. 2010 19.41
Svojim pač ne bodo pljuvali v skledo.
am_staff
14. 04. 2010 19.05
Verske skupnosti lahko obtožujete za korupcijo, vse drugo pustite na miru, da ne boste ostali brez posla in mnogo previsoke plače. Kos pač leporeči, učinkovitost pa je nič.
Nad.oblaki
14. 04. 2010 18.29
Naj objavijo to dobrodelno in kulturno novico, še kakšni srbski spletni mediji, da tisti razbojniki, ki mečejo ročne granate po Mercatorjih v Beogradu se malo zamislijo nad svojim početjem.
pkorosec
14. 04. 2010 17.48
Vance, RKC je resda pokvarjena, ampak tu zdaj ne gre za RKC ampak Srbsko pravoslavno cerkev v Sloveniji. 500.000 evrov proračunskih sredstev Srbski pravoslavni cerkvi v Sloveniji. Zakaj je pa bilokateri cerkvi treba dajati proracunska sredstva, pa tudi meni ni jasno. No je, temu se rece politicno-religijska naveza :)
deznik
14. 04. 2010 17.02
kje so komentarji???????????????????????
Morbidje
14. 04. 2010 16.50
"ex-patriot Kos in njegova definicija korupcije. Če natančno berete, pri lekarni BItenc ne omenja izrecno korupcije, temveč samo okvirje." Če natančno beremo.....KAJ?!? Sem odšel članek še enkrat n-a-t-a-n-č-n-o prebrat pa nikjer sploh ne zasledim NIČESAR o tem kar ti tu gor nabijaš.....mislim.....?!?!??!
12345s
14. 04. 2010 14.41
Pa šta bi mi bez njega.
ecoliqua
14. 04. 2010 14.27
Sam da podpiramo vse ki so nas kdaj zatiral al napadal pol je pa vse uredu.
cev
14. 04. 2010 14.11
Bilo kuda Zoki svuda!
ex-patriot
14. 04. 2010 14.10
Kaj pa zbrisane kazni za podžupane? To ni korupcija? Kaj pa uporaba policijske identifikacijske številke na "izposojenem" BMWju, ki jo uporablja Zoki? Kaj pa dodeljevanje koncesij podjetjem v lasti družine Janković? Kaj pa "donacija" občinskih zemljišč MOL sinovom Jankovića? Kaj pa gradnja športnega parka brez ustreznih dovoljenj, brez ustrezne pometne ureditve? itd, da ne bom predolg
ex-patriot
14. 04. 2010 14.05
Kos in njegova definicija korupcije. Če natančno berete, pri lekarni BItenc ne omenja izrecno korupcije, temveč samo okvirje. Dejanje ne ustreza korupciji, je korupcija, kapo Kos! Obračaš pa besede kot profesionalec. Tako kot je korupcija donacija, pa naj bo to avtomobila ali zemlje pod pogoji, ki jih zahteva Kavbojc. Daj ali pa ne boš v Zokigradu nič več delal!
bobo1207
14. 04. 2010 13.56
A se še sploh kaj nardi v tej drzavi brez nategovanja in korupcije. Zamenja vlado pa bo.
kiki46
14. 04. 2010 13.51
kot ponavadi. Spet je vpleten JankoviC