Slovenija

Kos: Mercator in Patria med večjimi uspehi komisije

Ljubljana, 30. 09. 2010 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Drago Kos je po šestih letih zapustil položaj predsednika protikorupcijske komisije. Posle je predal nasledniku Goranu Klemenčiču, ob tem pa sta si predala tudi 'protakolarni darili'.

Ob izteku svojega mandata na čelu Komisije za preprečevanje korupcije je Drago Kos danes predal posle svojemu nasledniku Goranu Klemenčiču. Klemenčiča, do nedavnega državnega sekretarja na notranjem ministrstvu, je na to mesto v začetku meseca imenoval predsednik republike Danilo Türk. Posle je prevzel tudi Klemenčičev namestnik Rok Praprotnik, medtem ko se je pri drugem namestniku zapletlo. Sprva izbrani Jože Končan je namreč funkcijo zavrnil, ker naj bi bila ostala člana v očeh javnosti politično zelo profilirana, zato mora predsednik poiskati novega kandidata.

Predsednik in podpredsednik bosta na tretjega člana morala še počakati.
Predsednik in podpredsednik bosta na tretjega člana morala še počakati. FOTO: Miro Majcen

Ob prevzemu poslov je Klemenčič dejal, da je komisija v preteklih šestih letih preživela turbulentne čase, nova komisija pa začenja na novi pravni podlagi in ima dodatne pristojnosti. Ob tem je Klemenčič izrazil zadovoljstvo, da sta s Praprotnikom v zadnjih 14 dneh imela ob popolnem sodelovanju komisije dostop do zaposlenih in informacij, da je primopredaja lahko potekala kar najbolj tekoče. Klemenčič je sicer Kosu ob predaji poslov v imenu novega vodstva dal darilo protikorupcijske komisije za posebne dosežke.

Praprotnik je ob prevzemu poslov dejal, da bo mandat nove komisije uspešen, če bo dosežen vsaj majhen napredek v splošnem družbenem zavedanju o pomembnosti integritete v zasebnem, poslovnem in družbenem delovanju vsakega posameznika ter institucij. "Integriteta je najboljši preventivni instrument, da se korupcija dejansko preprečuje," je še dodal Praprotnik.

Kos: Največji uspeh je, da smo obstali in se uveljavili

Kos je bil na čelu protikorupcijske komisije od leta 2004.
Kos je bil na čelu protikorupcijske komisije od leta 2004. FOTO: Miro Majcen
Kos po zaključku mandata kot predsednik komisije ostaja zunanji svetovalec komisije, predvsem na področju mednarodnih aktivnosti, je povedal Klemenčič.

V šestih letih delovanja pod vodstvom Draga Kosa je komisija prejela 3807 prijav in jih 2591 obdelala. "1250 nerešenih pomeni približno enoletni zaostanek, kar je glede na veliko kadrovsko podhranjenost, s katero se je komisija soočala od začetka delovanja do leta 2008, ter borbo za obstanek, soliden izkupiček,“ so zapisali v obračunu delovanja.  

Med uspehe Kos uvršča tudi to, da je komisiji uspelo obstati, pa tudi, da je uspela v zavest ljudi vsidrati pojme, kot so nasprotje interesov, nezdružljivost funkcij, omejitve pri sprejemanju daril … Komisija je v šestih letih tudi popolnoma zavarovala identiteto prijaviteljev, saj niti v enem primeru njihova identiteta ni bila izdana. "Prav tako velik uspeh je, da niti v enem primeru noben od zelo občutljivih podatkov, s katerimi razpolaga komisija, ni šel v javnost," je poudaril Kos.

"V smislu reševanja konkretnih zadev pa so uspehi komisije vidni v nekaterih, tudi v javnosti bolj odmevnih zadevah: odločitve komisije glede tematike s področja centrov za socialno delo, inšpekcijskih služb, neplačevanja pokojninskih prispevkov zaposlenim, prodaja/lastninjenje Mercatorja, Patria, primer Markač, Volovja reber, več zadev na temo Mestne občine Koper, Interevrope, Splošne plovbe Portorož itd.,“ so zapisali.

In neuspehi? Prvi je po mnenju odhajajoče komisije ta, da v Sloveniji še vedno ni prave politične volje za boj proti korupciji, nacionalna protikorupcijska strategija pa je – tako Kos – za vse, razen za komisijo, le mrtva črka na papirju.

Prihodnost komisije

Po mnenju Klemenčiča in Praprotnika so ključni koraki komisije okrepitev sodelovanja s policijo, tožilstvom in sodstvom.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kleopatra-1
30. 09. 2010 23.38
titovka30.09.2010, 21:55 -5 PATRIA ni konstrukt je resničnost, čeprav je ivan janša govoril, da sto zadevo nima nič in o njej nič ne ve. potem enega lepega sončnega dneva fannt izkašlja v parlamentu in to v slovenskem parlamentu, da je finska policija pri patrii zasegla dokumente, ki vsebujejo kratice. takšen je pač naš ivan janša...nepredvidljiv. Jaz se pa sprašujem, kaj je JJ sploh delal na vladi, ko pa o ničemer nima pojma. To pomeni samo dvoje - ali je totalno nesposoben ali pa zelo zelo globoko notri. Nesposoben po moje ni ...
titovka
30. 09. 2010 21.55
PATRIA ni konstrukt je resničnost, čeprav je ivan janša govoril, da sto zadevo nima nič in o njej nič ne ve. potem enega lepega sončnega dneva fannt izkašlja v parlamentu in to v slovenskem parlamentu, da je finska policija pri patrii zasegla dokumente, ki vsebujejo kratice. takšen je pač naš ivan janša...nepredvidljiv.
zahod.west
30. 09. 2010 21.18
politično orožje rudečih, tako je bilo in tako bo še naprej ostalo.....vse ostalo pa so le prazne floskule
Osvald
30. 09. 2010 20.27
patrija največji konstrukt današnjega časa, najprej so govorili o prejemanju podkupnin potem o prejemanju daril sedaj je že o Poskusu prejemanja podkupnin ??? kot da bi janša imel za prejeti podkupnino pa je ni mogel ali kaj ??
M teorija
30. 09. 2010 20.11
Kot izhaja iz letnega poročila, objavljenega na spletni strani komisije, je Komisija za preprečevanje korupcije v minulem letu prejela 1027 različnih prijav, od katerih so jih 461 vsebinsko proučili. Poleg tega je komisija obravnavala 188 prijav iz leta 2008, 58 prijav iz leta 2007 ter 21 iz leta 2006. Sum korupcijskega kaznivega dejanja je bil zaznan v 111 zadevah Komisija je v reševanje pristojnim organom odstopila skupno 302 zadevi. 215 prijav, iz katerih je izhajal sum kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti, so odstopili v reševanje pristojnim policijskim upravam, med njimi pa je bil v 111 zadevah zaznan sum korupcijskega kaznivega dejanja. Komisija je lani objavila tudi 40 načelnih mnenj, dve mnenji in 17 pojasnil o nezdružljivosti funkcij, omejitvah poslovanja, darilih, nadzoru nad premoženjskim stanjem funkcionarjev, konfliktu interesov in korupciji po definiciji.... Komunikacija s državnim tožilstvom "na najnižji možni ravni"
loden
30. 09. 2010 19.56
M-teorija 30.09.2010, 19:36 Kos Drago, Trubar današnjega časa. "Stati inu obstati" Tudi pri njemu je bila potrebena časovna dimenzija, da se pokaže kako je imel prav, ko se ni pustil, da kloni pod političnimi pritiski. Le karakterni ljudje in tisti z močno voljo to zmorejo. KAJ, vraga, je pa ta protikorupcijska komisija pravzaprav v vseh teh letih sploh odkrila? Se opravičujem za svojo nevednost, zato pa sprašujem tiste, ki vedo več.
nightangel
30. 09. 2010 19.54
Saj je že čas,da gre! Tale Kosek je tako žvižgal,kot so mu golobčki in siničke dirigirali!
butnskalca
30. 09. 2010 19.45
patrija-največji uspeh komisije ! a se tale novinar norčuje iz Kosa
M-teorija
30. 09. 2010 19.36
Kos Drago, Trubar današnjega časa. "Stati inu obstati" Tudi pri njemu je bila potrebena časovna dimenzija, da se pokaže kako je imel prav, ko se ni pustil, da kloni pod političnimi pritiski. Le karakterni ljudje in tisti z močno voljo to zmorejo.
Osvald
30. 09. 2010 19.18
Politična komisija.
zahod.west
30. 09. 2010 19.05
politično nastavljena, samo politično sta lahko odstavljena
Emil Možina
30. 09. 2010 19.00
Dober bi bil,če bi tudi skozi levo oko kdaj pogledal,le da potem vseh zadev nebi mogli tle gor spraviti.
alterego
30. 09. 2010 19.00
aja, kva pa uničenje vrhniške IUV!? je bil tud oni Pogačnik od SODa zraven, kot pri Splošni plovbi!
prašek
30. 09. 2010 18.54
Samo dva minusa ??? Dajmo, dajmo desni, saj znate tudi bolje.
binmister
30. 09. 2010 18.54
to je tudi ena organizacija kjer zaposleni dobivajo plačo za lenarjenje.koliko so jih ovadili ?'? in gdo od ovadenih je v zaporu ???
prašek
30. 09. 2010 18.40
Se pridružujem M-teorija Tudi moje čestitke Dragu Kosu.
Mancyy
30. 09. 2010 18.38
Kos in poplave so naredile približno enako korist.
alterego
30. 09. 2010 18.17
kaj pa prodaja Splošne plovbe!? a bomo kaj zvedeli!?
M-teorija
30. 09. 2010 18.05
Drago za opravljeno delo čista desetka, še posebej, če vemo, da so tisti, ki so se ukvarjali z nečednimi posli, poskušali ukiniti tvojo komisijo. Tvoje dobro delo je bilo opaženo tudi preko plank ("Drago Kos,ki od Avstrijcev dobil najvišje priznanje za svoje delo proti korupciji."). Škoda le, ker truda in dela komisije še ne znajo tožilstvo in sodstvo implementirati pri svojem delu. Upamo lahko le, da sidobil dostojnega naslednika.
volk55
30. 09. 2010 18.03
KAJ JE ZE NAJVECJI USPEH KOMISIJE, MOGOCE NI BILO V JAVNOSTI OBJAVLJENO, EPILOGA PA NOBENGA NIKJER.