Slovenija

Kos zadovoljen, denar vrnjen

Ljubljana, 09. 01. 2008 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odobritev kredita direktorju DSU ustreza definiciji korupcije. Vendar je Rožič denar vrnil, Kos pa je zadovoljen.

Direktor družbe je v celoti vrnil denar.
Direktor družbe je v celoti vrnil denar. FOTO: Reuters

Nadzorni svet Družbe za svetovanje in upravljanje (DSU) je septembra lani direktorju Urošu Rožiču odobril najem posojila za nakup stanovanja v višini 150.000 evrov.

Kosova protikorupcijska komisija je ugotovila, da ravnanje odgovornih oseb, ki so direktorju te družbe odobrile kredit po obrestni meri, ki je občutno nižja od bančnih, ustreza definiciji korupcije.

Kot je v pogovoru za 24ur.com povedala Nika Zalokar, iz službe za odnose z javnostjo v DSU, načelno sprejemajo mnenje protikorupcijske komisije, vendar je bil kredit v celoti povrnjen na podlagi odločitve direktorja Uroša Rožiča. Šlo je le za kratkoročno premostitveno financiranje, že v septembru 2007 je bila poplačana glavnica in vse obresti. Zalokarjeva je še poudarila, da družba ni utrpela nobenih finančnih posledic, saj je šlo le za kratkoročno, štirinajst dnevno zadevo.

Kos je zadovoljen z odzivom družbe.
Kos je zadovoljen z odzivom družbe. FOTO: POP TV

V obrazložitvi je protikorupcijska komisija med drugim zapisala, da je bil odobren kredit neustrezno zavarovan, saj je bil zavarovan le z obveznostmi delodajalca do posojilojemalca, kar pa bi bilo lahko problematično v primeru prekinitve delovnega razmerja. Kredit ni bil zavarovan na način, ki je sicer običajen v bančni praksi, na primer z zastavitvijo nepremičnine, vrednostnih papirjev,...

Ob upoštevanju, da je bil kredit odobren za čas enega leta, je vprašljivo, ali bi lahko direktor kot kreditojemalec v tem roku s svojimi dvanajstimi neto izplačili mesečnih plač poplačal sposojena sredstva, so še zapisali v načelnem mnenju.

Sami zaprosili za mnenje

Kot je v pogovoru povedal predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos, so z odzivom družbe zadovoljni. Še več, DSU je sama zaprosila komisijo za obravanavo omenjene zadeve. "Želeli bi si še več takih odzivov", dodaja Kos.

Načelno mnenje št. 117
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.