Slovenija

'Kot družba imamo problem, da smo si zaradi zaslonov nehali gledati v oči'

Ljubljana, 08. 05. 2023 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urška Šestan , Karmelina Husejnović
Komentarji
128

Digitalno je postalo bolj realno od fizičnega, zato si pred spletnim nasiljem ne smemo zatiskati oči, saj se nasilje preliva iz enega sveta v drugega, opozarja antropolog Dan Podjed. Da je medvrstniško nasilje na spletu grozeč in zapleten fenomen, ki je vse bolj pogost, se strinjajo tudi strokovnjaki s tega področja. Gre za izziv, ki ga nikakor ne smemo spregledati ali minimalizirati, ne doma ne v šoli, opozarjajo.

Širjenje lažnih govoric, deljenje zasebnih posnetkov in fotografij, sexting, maščevalna pornografija, spletno nadlegovanje deklet, grožnje med fanti ... Vse to so oblike nasilja, ki se začnejo na spletu in nadaljujejo v živo ali obratno.

"Velikokrat me vprašajo za gole slike, jaz jih kar blokiram. Fantje, ki jih poznam, pa tudi neznanci, predvsem na Snapchatu," pravi 15-letna osnovnošolka, katere izjavo so objavili na Safe.si. Neka druga 14-letnica pa je dejala, da to lahko "preide tudi v druge oblike nasilja, psihične in spolne"

Več kot polovica otrok tarča nadlegovanja prek spleta in družbenih omrežij

Zadnja raziskava o spletnem nadlegovanju med otroci in mladostniki, ki je bila izvedena še pred razmahom priljubljenega Tik Toka, je pokazala, da je bila že več kot polovica otrok tarča nadlegovanja prek spleta in družbenih omrežij. Delež deklet, ki se jim to dogaja, pa je še višji. Toda tisti, ki spletno nasilje opazujejo, se nanj ne odzovejo. Ni torej pomembno, kje se nasilje zgodi, ampak kako nato odreagiramo.

"Spletno nasilje lahko na neki točki zajame cel razred, celo šolo. Žrtve pogosto pravijo, da imajo občutek, da je za neko vsebino o njih izvedel ves svet, tako da ima to spletno nasilje res veliko težo tudi za same žrtve," opozarja Maja Keršič, svetovalna delavka na osnovni šoli. 

"In ko se v skupini razvijejo norme, da je agresivnost nek legitimen način, s katerim lahko plezaš po razredni lestvici priljubljenosti, pa to pravzaprav popolnoma odpre vrata nasilju," opozarja psihologinja Katja Košir s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.

Takšna težavna družbena dinamika se v razredu razvije, če se v njem pogovarjajo samo o snovi in nič o življenju, opozarja: "Kadar pravzaprav ta vrstniški svet prepuščamo zgolj otrokom in mladostnikom, kadar v njega aktivno in sistematično, reflektirano ne posegamo na način, da bi otroke učili o tem, kako sobivati v enem takem heterogenem okolju, kot je šolski razred."

Ker je takšno kronično izvajanje medvrstniškega nasilja težko ustaviti, ga je treba vnaprej preprečevati. "Da odrasli postavljamo meje, obenem pa smo tudi empatični in sistematično delamo na tem, da otroke učimo sobivati," svetuje Košir. 

Družina na kavču s telefoni v rokah
Družina na kavču s telefoni v rokah FOTO: Shutterstock

'Zaradi zaslonskega načina življenja smo si nehali gledati v oči'

V šolah pa je treba odpreti prostor za komunikacijo, opazovati, kako se otroci odzivajo na pogovor o nasilnem dogajanju, in jim pokazati, da so učitelji relevantni sogovorniki. Borut Čampelj z Ministrstva za vzgojo in izobraževanje je dejal, da trenutno prenavljajo kurikule, s projektom digitalni učitelj pa bodo usposabljali učitelje. Ob nasilju v šolah pa je po njegovih besedah treba poiskati vzroke in vključevati ne le šolsko svetovalno službo, ampak včasih tudi lokalno okolje, center za socialno delo, Policijo in tožilstvo.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je v nagovoru opozorila, da morajo biti starejši zgled otrokom, če hočejo, da se mladi na spletu obnašajo odgovorno in ne posnemajo slabih vzorcev. Ministrstvo po njenih besedah spodbuja uporabo novih tehnologij, "želimo si pa predvsem, da te tehnologije uporabljamo na odgovoren, varen in vključujoč način".

Tudi antropolog Dan Podjed meni, da vsega bremena ne moremo prenašati na šolo. "Kaj pa doma, kaj pa v času kosila – vsak na svojem telefonu. Mislim, da imamo kot družba problem, da smo si zaradi zaslonskega načina življenja nehali gledati v oči drug drugemu," je opozoril. 

Otroci ne potrebujejo obsojanja, pač pa podporo in razumevanje

Otroku ne moremo postati sogovornik v 8. razredu, ko se mu nekaj zgodi, opozarjajo na Safe.si. Zaupanje je treba ustvarjati od rojstva. O čemer priča tudi izpoved 15-letnice na Safe.si: "Težko se s starši, učitelji, sorodniki pogovarjam o tem. Ne bi verjeli, ne bi razumeli. Ne upam si govoriti o tem, nikoli nisem povedala doma, staršem."

Razlog za to, da se ne zaupajo svojcem, je pogosto tudi strah, da bodo naleteli na obsojanje. "Otroci, če že povejo, da se jim je nekaj zgodilo, absolutno je zadnja stvar, ki jo potrebujejo, ta, da jim bo nekdo rekel, zakaj si pa to naredila, zakaj si se slikala, zakaj si pa sliko dala na internet," opozarja Barbara Brečko iz Safe.si. Namesto tega takšen otrok potrebuje podporo in razumevanje, zaključuje. Zato je ključno, da se starše, učitelje in otroke nauči, kako se pogovarjati.

Posvet o medvrstniškem nasilju na spletu je v luči nasilja v šolah pripravilo ministrstvo za digitalno preobrazbo. Na njem so sogovorniki pozvali k usposabljanju staršev in otrok za reševanje konfliktov. Opozorili so, da je spletno nasilje med mladostniki večinoma podaljšek tistega, ki se vsak dan dogaja v šolskih učilnicah.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bebec
14. 05. 2023 13.32
+1
Duhsas res je.Poglejmo starejše generacije.Alkohol,sex,marihuana,rockenroll.To je bilo življenje,danes pa mladi namesto tega z tablico v roki.
Butalivud
09. 05. 2023 12.07
+0
V družbi v kateri ni reda, je ponavadi nered. Skoraj neverjetno…
mak0521
09. 05. 2023 11.50
+2
Kdor ga pozna, ve, da je tipičen primerek zaslonskega človeka.
Kazimir Plemeniti
09. 05. 2023 11.47
+9
Še pred kratkim sem se noprestano soočal z grožnjami, ker se nisem cepil. Te grožnje so prihajale od odraslih ljudi, da ne rečem kake besede sem slišal. Ne se sedaj čuditi, da otroci nimajo empatije, ti ste jih naučili odrasli, to sovražnost.😏
Ivar The Boneless
09. 05. 2023 11.37
+4
Problem je WHO in njihovo glupo vodenje pandemije. Zdaj pa bodo podpisali sporazum, da WHO odloca o vsem in je zakonsko zavezujoce. Super. Bravo. Tako boste resili otroke.
HUSO BOSS
09. 05. 2023 11.19
+1
V MOJIH ČASIH NAM JE STARŠ DAL V ROKE ŽOGO V DANAŠNJIH PA PIŠTOLO IN POTEM SE ČUDITE ZAKAJ SE DOGAJAJO TRAGEDIJE, HALO??
DuhSaSjekirom
09. 05. 2023 11.16
+6
Da ne bo pomote. Dalec najvecji problem in edina razlika med generacijami i kar vidimo sedaj so sociapna omrezja, na prven mestu najbolj popularen tiktok, potem pa so much u streljaske igre. Ker ocitno oboje ostaja dostopno otrokom do 14 leta, lahko pricakujemo s evecjo katastrofo. Kot vidimo fant iz Srbije pricakuje da bo vsak dan zdaj zdaj lahko sel domov in sprasuje koliko sledilcev je dobil. Ne razume da ni v call of duty, ne dojema da ni gumba za reset. In ni edini otrok ki ocitno tako dojema zivljenje mislim da vecina. Procakujem pa da bodo politiki najprej kanalizirali krivdo na orozje. Orozje je samo sredstvo storitve. Tile otroci bodo odrasli v odrasle psihopate. Medtem p nesmejo kadit. Pa raje jim dajte naj kadijo kot pa da imajo tiktok na telefonu.
Ivar The Boneless
09. 05. 2023 11.38
+3
Pa kaksne streljaske igre. Igral sem od 6ga leta naprej in se muhe ne ubijem.
son?ek11
09. 05. 2023 10.42
+7
Učiteljem je potrebno vrniti avtoriteto!!! Staršem je potrebno dopovedati, da se tem , ko vodijo v šole odvetnike , samo škodijo svojim otrokom!! Mobitele v šoli prepovedati!! In tudi dovoliti pregled torb. Tukaj ne more iti za pravice zasebnosti, če mularija nosi v šolo pištole in nože.... IN SODELOVANJE MED UČITELJI IN STARŠI!!! PREDVSEM PA SE VELIKO POGOVARJATI Z OTROKI!!!!!
Pajo_36
09. 05. 2023 11.19
ne smeš ploskat da dajo mulci mir, ker dobiš celo goro google matk mejlov, da je to nasilje, eto kje smo.
Dragica Cegler
09. 05. 2023 12.04
+0
Pa uniforme v šole,da ne bo afnanja.V Angliji to ni nikakršen problem,pri nas pa je že problem,če se otroku pri telovadbi zlimi umetni noht,ki ga sploh nebi smel imeti.In potem cel teden beremo,kako je učitelj telovadbe preveč pritiskal na to punco.
Pajo_36
09. 05. 2023 10.37
+5
Včasih smo vsaj žurali, skrb tastarih je bila de ne bomo kak špinel pokadil, drugač smo se pa družili na žurkah in tam se zaljubljal itd...dons pa zabava na tiktoku pa instagramu mislem dejte no.
Darko32
09. 05. 2023 09.15
+6
Nevem kaj se sedaj delamo BIMBOTE. Pustili smo, da se v izobraževalni sistem vključuje ljudi, kateri nimajo urejenaga podstrešja in ti učijo potem otroke. Prvi problem je, ker se je politično motivirane kadre pustilo v šolstvu na področju balkana in niso šli skozi lustracijo. Potem imamo ljudi, kateri poučujjeo in posiljujejo z neko seksualno vzgojo po njihovi meri in to otroke. Tako so otroci sami v dvomu in nevedo kaj je več prav. Potem imamo medije, kateri posiljujejo v reklamah celo z nasilnimi igricami in to se rpedvaja in ne moreš izključiti. Če gledamo sodobne tehnologije pa vidimo paradox, da ga ni para. NAmreč otroci brez dohodkov lahko sklepajo naročnine in če se ne plačuje pa so starši odgovorni. Tukaj bi morali prepovedati prodajo telefonov z naročnino otrokom in narediti tako, kot ima eden operater v SLO. Otroku daš predplačniški paket in določiš katero številko lahko kliče. Operater je omogočil to številko zastonj. Starši pa lahko otroka vedno dobijo in pokličejo. Otrok lahko pokliče vedno isto številko zastonj. To je eden izmed rešitev. Če pa gremo naprej pa vidimo, da igranje igric in drugih navlak na telefonih je sokriva politika, katera dovoljuje to, saj operater NEBI SMEL SPLOH PRODAJATI NAROČNIŠKIH RAZMERIJ OTROKOM, KAR SEDAJ POČNEJO IN ZLORABLJAJO VARSTVO OTROKOVIH PRAVIC ZA OSEBNO OKORIŠČANJE. Zato pravim, da je potrebno narediti omejitve katere bodo držale in ne, da se nekaj govori in ne ukrepa. Določeni pa za mešanje megle celo dobijo lepe plače.
Pajo_36
09. 05. 2023 10.35
+3
izobraževalni sistem? Otrok se primarno vzgaja DOMA, sekundarna socializacija je šolska. Če ne znate otrok imet pod nadzorom, nimam komentarja. Sem boter enemu malemu, ki ga seveda njegova mat daje v vato. Tip je tako nevzgojen, da una dopust rabi včasih. Takrat ga vzamem jaz. Pri meni ima balkanski ordnung und disziplin, a boš ti petletnik vsem po glavi skakal. a ni čudno da pri men je pa mir. Mal riševa, se igrava, berem mu trojezične knjige, ker so v Avstriji in tamal je res ok. Zdej pa dejmo kje je problem.
Šifra
09. 05. 2023 08.30
-3
Ja omojbog še dva računa si naredi pa še več časa zabij gor. To bo ustavilo nasilje.
lepdanvsakdan
09. 05. 2023 08.29
+6
mora priti do incidenta ane...niste vedeli prej kam to pelje ljudje? internet bi moral biti potreben v zgolj poslovne namene...za vse ostalo (zaradi zdravja) pa raje časopis ob kavici- kdaj ste koga nazadnje videli s časopisom? pa kakšna dobra knjiga...družabne igre...posvečanje otrokom ne pa telefonom...malo se zamislite nad seboj kako vpliva telefon na otrokove možgane...koliko inforamcij v kratkem času in eno samo scrollanje sploh ne prebere do konca...že tu je nemirnost
lepdanvsakdan
09. 05. 2023 08.32
+4
da ne govorim zavoljo miru pri obedu (zajtrk, kosilo, večerja) tablica pred nos pa bulji v ekran....sploh ne ve kaj da v usta...oz ga še sami pitate kot nebogljenega...katastrofa
SlepiSlovenc
08. 05. 2023 21.59
+5
Slabo se danes komentira. Lahko noč. 🫶
Gratitude
08. 05. 2023 21.53
-1
Vse klepetalnice, forumi in vsa družbena omrežja bi morala zahtevati točne podatke o uporabniku objavljanje ne bi smelo biti dovoljeno pod psevdonimi. Tako bi ljudje pričeli misliti kaj napišejo. Ker bi nosili posledice.
rob3rt
08. 05. 2023 21.59
+3
Pa obvezno vzet še številko čevljev pa cepilni status, pa to...
Darko32
09. 05. 2023 09.21
+1
EntityOne Gala Če še ne veš. Za prijave in uporabniška imena mora biti določeno število znakov. Šumniki ne delujejo razni znaki računalniška tehnika razume kot matematične funkcije. Če pa gledama psevdonime pa prvo razčisti pri sebi in šele nato komentiraj. Tukaj na forumih se lahko točno vidi, da nekateri nimajo argumenta dati nekomu, kateri nekaj napiše. Začnejo zmerjati in nevem kaj še vse. Tudi lepo se vidi kdo piše nekaj oziroma koliko s eje poglobil v neko temo. Da ne govorimo določenih političnih združewnj, aktere zlorabljajo forume za širjenje svoje ideologije, katera je dokazano propadla in še vedno jim ni jasno, da takšna ideologija povzroča samo škodo.
kle21
08. 05. 2023 21.50
+11
Prepovedat telefone v solah, oziroma jih obvezno zjutraj, kdor ga prinese, pred poukom pustit v nekih omaricah, zaklenjenih, ko gredo domov, jih dobijo nazaj.. Drugace se je pa en video dal videt, iz tega nesrecnega razreda, pred tem dogodkom je nekdo kar tako snemal, vsi otroci so imeli med poukom telefone kar na mizah?? Zakaj je to potrebno?
son?ek11
08. 05. 2023 21.46
+11
Otroke bi bilo potrebno nagnati na dvorišče, igrišče, da se zorijo in komunicirajo z vrstniki!!! S tem ko Otroke pustijo pred televizijo in računalniki, jim samo škodijo,,saj ne zanjo več komunicirati med sabo!!!
231koak
08. 05. 2023 21.49
+6
son?ek11
08. 05. 2023 21.51
+5
Ti otroci bi morali doma tudi pospraviti,,kaj skuhati.... se igrati na dvorišču, narediti kaj za šolo in tako ne bi imeli čas za neumnosti. Ampak to jih morajo naučiti in privzgojiti starši!!! In starši bi morali sodelovati s šolo... vse za dobrobit otroka!!!
rob3rt
08. 05. 2023 21.52
+2
Kdo jih bo nagnal, tisti, ki jih še v 8., 9. klasu ne pustijo samih v šolo?
son?ek11
08. 05. 2023 21.54
+0
RdecaPesa
08. 05. 2023 21.44
+1
Berem, da je un psihijer iz beograda odstopu, k je paradiral s pistolami. Tu mi mamo isto tako faco. Nekega pusto- nekaj... slemska, menda. Paradira s tetovazo zvezde, povelicuje jugoslavijo, pise o nozih za klanje, ... a predstojnik psihiatrije?!?
Raček Pujsaček
08. 05. 2023 21.43
+8
Sicer pa ti otroki sploh ne vejo kdo znese jajco! Kdaj rastejo borovnice ali čas za jagode! Človek ne jezi se ! Črni peter! Itd
SlepiSlovenc
08. 05. 2023 21.43
+4
rob3rt
08. 05. 2023 21.46
+7
Pa ne, da so slučajno zdaj froci krivi, da so jih starši zavijali v vato, da so za to, da bi se froci malo špilali, imeli pogajanja verjetno še z odvetniki, da froc ne zna/sme iti v šolo brez da ga starši pripeljejo do vhoda v učilnico. Sami ste iz njih naredili retardirance.
rob3rt
08. 05. 2023 21.41
+6
To bo zdaj novi družbeni eksperiment? Po tistem "ostani doma" bo kot kaže zdaj "ne elektroniki" :P
Blue Dream
08. 05. 2023 21.37
-5
kapitalližem