Slovenija

Kovačičeve pobude o drugem tiru na ustavno sodišče

Ljubljana, 28. 09. 2017 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ustavno sodišče začenja pobudo Vilija Kovačiča za oceno ustavnosti delov zakona o volilni in referendumski kampanji ter njegove pritožbe zoper sklep vlade o 97.000 evrih, ki jih je ta porabila za kampanjo. V ustavno presojo bo Kovačič vložil tudi zakon o drugem tiru.

Ustavno sodišče bo začelo obravnavo pobude Vilija Kovačiča za oceno ustavnosti delov zakona o volilni in referendumski kampanji. Lotili se bodo tudi njegove pritožbe zoper sklep vlade o dodelitvi 97.000 evrov za potrebe referendumske kampanje. Kovačič bo sicer po neuspehu na referendumu v ustavno presojo vložil še zakon o drugem tiru.

Kovačič se je v minulih mesecih v zvezi s projektom drugi tir večkrat obrnil na ustavno sodišče. Njegovo pobudo za oceno ustavnosti odloka o razpisu referenduma o zakonu o drugem tiru je sodišče zavrnilo, pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti dopisa predsednika DZ o določitvi roka za zbiranje podpisov v podporo zahtevi za razpis referenduma o zakonu o drugem tiru pa zavrglo.

Tokrat bodo sodniki odločali o Kovačičevi pobudi za oceno ustavnosti člena zakona o volilni in referendumski kampanji, ki med drugim govori o tem, da je lahko med organizatorji referendumske kampanje tudi, kadar vlada tako odloči, pristojna vladna služba.

Prav tako je pobudo za oceno ustavnosti podal za del zakona, ki govori o tem, da lahko vlada s sklepom nameni sredstva za referendumsko kampanjo pristojni službi vlade, kadar je ta organizator referendumske kampanje.

V imenu vlade je v minuli referendumski kampanji o zakonu o drugem tiru sodeloval urad vlade za komuniciranje, vlada pa je v ta namen sprejela sklep, s katerim je uradu za potrebe kampanje iz tekoče proračunske rezerve zagotovila 97.000 evrov.

Kovačič se je zoper sklep pritožil, saj je po njegovem prepričanju nasprotnike zakona postavil v neenak položaj. Kot je sicer večkrat povedal v času kampanje, bi moralo ustavno sodišče o njegovih pobudah odločiti pred referendumom.

Vili Kovačič gre na ustavno sodišče.
Vili Kovačič gre na ustavno sodišče. FOTO: POP TV

Zakon o drugem tiru so sicer volivci na nedeljskem referendumu podprli, Kovačič pa napoveduje, da ga bo najpozneje v mesecu dni vložil v ustavno presojo.

Vlada medtem nadaljuje z aktivnostmi v zvezi s projektom. Med drugim bo na današnji seji potrjevala sklep o širitvi projektno-finančnega sveta za drugi tir, v katerem bodo sedeli tudi člani iz vrst civilne družbe.

Sklepu vlade bo sledila objava javnega poziva za člane civilne družbe, Kovačič pa je že napovedal, da bo v svet ob njihovem soglasju nominiral Jožeta Duhovnika iz Strokovne skupine JD, Damirja Josipoviča iz Krščansko demokratske stranke - krščanski demokrati ter Andreja Magajno iz Krščanskih socialistov Slovenije - Krekovih socialistov.

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LifeOptions
04. 10. 2017 16.28
Pomislila sem, zakaj malo število udeležencev v času volitve? Če se ne motim, pred referendurum so šli navijati slovenskega športnika v košarki, ko so odpotovali v tujino. Kdaj so se vrnili nazaj? Nimam pojma... Pravi, da v Mariboru je nizka udeležba... v Ljubljani pa največ.
LifeOptions
04. 10. 2017 16.46
+1
Še šla sem brat zakone o tem drugem tiru dolge 46 strani in ti povem, da je čisto zmeden, nejasen in se ne zna odločati. In preveč smrdi po mafiji, podobno kot Teš 6. Dam prav za to pobudo za drugi tir. Za uboge par km ni nič. Za 1 km je preveč €. V zakonu o drugem tiru omenja 100 do 160 m za preveč €. In da tudi, če ti ki gradijo za drugi tir in če pride do povzročitve škode od teh zemljišč, ki so dobili od lastnikov, Republika Slovenija ne odgovarja za škodo. Davkoplačevalci pa naj bi plačevali preko cestninskih pribitkov, več davka navijali.. Tam, kjer je največ ljudi to uporablja, zato je tam dražja cena. Kar je to že marketinška poteza o povpraševanju. Samo Slovenija nasploh največ davkov pobere in nasploh ne pusti, da kakemu Slovencu ostane nekaj €. Pri drugih državah vsaj nekaj ostane. Zdaj še to ne, po mojem mnenju. Ker je kriza povsod, bolj točne informacije ti bo povedal domačin, ki tam živi. Za vsako državo so povsod plusi in minusi. Država Slovenija nasploh ne dovoli varčevati. Tukaj omenja 97.000 €, a zakaj so v videu od drugih člankov omenili 3 milijone € v času referenduma?! Še neka izvedela informacijo. Da v času volitve, vsaka politična stranka, ni važno, ali je leva ali desnica. So isti. A kakor se borijo, da pridejo na oblast, pol nimajo pojma, kako gospodarsko urediti vnaprej, zato pa je Slovenija zelo dosti od zadaj v napredku. In sama menim, da samo denar vlečejo vsak mesec. Približno skoraj toliko plače od zdravnika. Mogoče malo več. Ampak spet odvisno. Videla na Facebooku sliko, koliko € dobi zdravnik, ki je vsakič na terenu. Malo več od predsedniške in/ali poslanske plače. Z ne vem koliko teh dodatkov za pripravljenost. V evropskem parlamentu pa imajo plače po 10.000 € vsak mesec. Slišala, da je toliko plače dobi tudi direktor zdravstvenega doma nekakšno plačo evropskega poslanca. Če ne več v Bruslju, zdaj se selijo v Francijo. Ker v Bruslju imajo višje stroške. Pa naj bi še uvedli francoščino in ne angleščino. Nisem stalno na tekočem v novicah.. Zato ne vem vsega, odkar sem bolna na gripi.
murate
28. 09. 2017 20.27
+2
tale gospod nam lepo prikazuje kako se lahko demokracija izigrava. Kdo jo izigrava bo pokazal čas ,jaz ne verjamem nikomur,le financiram lahko,tako kot ostali davkoplačevalci.Kdo ve kdo ima prav z drugim tirom.Dejstvo je da se že sedaj konkretno zamuja in čez nekaj let bo ,če bo sploh kdaj končan morda povsem nepotreben oziroma kapacitete ,ki bi pokrivale stroške ne bodo pokrite.Zna bit,da bodo takrat že vozili kamijoni brez šoferja in bo vlak predrag,vozili bodo na elektriko in ne nafto ali morda na vodo...Takrat bomo lahko govorili kaj je danes prav in kaj ne.Tako pa temule gospodu lahko samo čestitam za to kar dela.
proletarec1
28. 09. 2017 18.50
+2
80%UPOKOJENCEV ŽIVOTARI,TA JANŠEV HLAPEC, PA ŠE KAR ZAPRAVLJA , DAVKOPLAČEVALSKI DENAR !!!!
aligator14
28. 09. 2017 17.59
+5
A še ni zapravil dovolj denarja z referendumom?
LAC
28. 09. 2017 17.29
+6
REZULTAT REFERENDUMA JE BIL JASEN ČEPRAV ZARADI SLABE UDELEŽBE TESEN! TREBA SAMO UZAKONIT DA PORAŽENEC NA REFERENDUMU PLAČA VSE STROŠKE PA BO HITRO MIR IN VEČJA POŠTENOST!
srebrnibreg
28. 09. 2017 17.02
+3
Sodišče naj ga tako dolgo zavrača dokler ne bo povrnil stroške referenduma. Za svoj denar naj se norčuje iz 90% prebivalcev Slovenije na za naš.
trunck
28. 09. 2017 16.51
+2
Saj bi človek še razumel, če ne bi kraje in bodočnosti otrok največ omenjali tisti, ki jih kraja in bodočnost otrok do zdaj ni brigala. Ker so bil sami pri provizijah in krajah. SDS je bila pri vseh velikih krajah zraven, večinoma sama (Patria, Banke, orožje) ali z SD (Teš6). Da zaradi veseljačenja v obdobju 2005-2008 plačujemo letno pol milijarde obresti pa ne vpliva na naše otroke, v štirih letih bi pokrili investicijo v 2 tir, če ne bi vsako leto krili Janezovega veseljačenja. Še zdaj se spomnim doktorja Janeza, ki se je delal norca iz Pahorja, ko je le ta najemal kredite po 5% orestni meri, ko je dotore prišel na ablast jih je najemal po 6,5 %. Ko so Slovenci premogli toliko pameti in doktorja iz Prištine najurili je Alenčica spet najemala kredite ceneje od 5%. Skratka, kar koli so dotore loti, popuši, edino zdrahanje mu gre dobro od rok.
ArkaMast
28. 09. 2017 14.48
+4
Tečen kot brencel.
Bofur
28. 09. 2017 13.56
+6
Ta referendum je pa bil res izguba časa in denarja. In Vili je to zdaj še uradno potrdil. Zakaj Vili Kovačič ni ŽE PRED referendumom vložil ustavne presoje zakona, če je bil ta po njegovem mnenju neustaven ?? Tega ne bom nikoli razumel. Bi prihranil državi čas in denar. To je pa, ko zaradi populizma politika izgubi ves smisel. Vili Kovačič in njegovi patroni/meceni v SDS so izgubili smisel za zdravo mero, da ne delujejo za interes Slovenije pa so že tisočkrat dokazali, zadnji referendum je le nova sramota za to stranko, ki deluje samo in izključno za svoj strankarski in kapitalski interes.
oježeš
28. 09. 2017 14.41
+4
Ti meceni zdrave pameti še nikoli niso imeli. Gre le za revanšizem in nagajanje, ker pač niso prvi in na najvišjih mestih. briga njih Slovenija, njen napredek in njeni državljani. So pač egoisti, ki vidijo in slišijo le sebe, pa če jim 1000 x dopoveš, da ne maramo revanšizma in spletkarjenja, ampak potrebujemo človeka, ki bo znal povezovati in nas peljati v svetlo bodočnost, kjer bodo imeli prihodnost na domačih tleh tudi naši otroci in otroci naših otrok. Naj njihova maščevalnost za krivdo lastnih neuspehov izgine, pa bodo lepo sprejeti v družbo, ki naj bi nam prinesla lepšo in boljšo prihodnost. Vsem, ne samo njim.
Bofur
28. 09. 2017 17.23
+0
Imamo pa tudi očitno najbolj bedasto pravno ureditev, ki dopušča takšno zdraharstvo in solo akcije političnih krjavljev. Kako je možna ustavna pobuda na zakon, ki je bil sprejet na referendumu. Torej zakon je bil potrjen v državnem zboru in ljudstvo ga je nato potrdilo še na referendumu. Torej v Ustavi bi morala biti dopustna le opcija ali referendum ali ustavna presoja, ne pa oboje.
Darko32
28. 09. 2017 13.48
-8
Očitno nočejo razumeti v vladi, da gre za kriminalno početje njihovih članov. Nemoreš graditi nekaj na blef brez strokovnih in argumentiranih finančnih izračunov. Tukaj ne gre za dobrobit narodu ampak kako si na legalni način zagotoviti krajo za naslednjih 20 let in to so dejstva. LEBEN pa je žrtveno jagnje in bo prej ali slej pristal v čuzi.
korintos23
28. 09. 2017 13.54
-2
tako je darko, EU dala denar in ne ve kam ne kd, to se mora nehati! hahahaha
aligator14
28. 09. 2017 18.07
+2
deathbite
28. 09. 2017 12.40
+7
santamaura
28. 09. 2017 12.39
+4
Kolikor vem je naša severna soseda Avstrija med tem časom ko se naši voluharji prepucavajo o nekem tiru na razdalji 30 km že skoraj zgradila novo , moderno progo Dunaj - Trst. Samo predor skozi Kor-Alpe je dolg 30 km. Kaj nam bo drugi tir za takšen denar - To bo slepi tir za parne lokomotive v Luko Koper
korintos23
28. 09. 2017 13.55
+2
KOliko km. pa imajo naši tuneli in koliko jih bo?
Bofur
28. 09. 2017 14.00
+6
Še najbolje, da Avstrijcem financiramo še del čez Slovenijo do Rijeke in Luke Trst, Luko Koper pa zaradi želje SDS in Vilija Kovačiča kar zapremo. Stranka SDS je proti-slovenska stranka. Zato bi prosil, da iz imena SDS odstranite pridevnik slovenski. Ta stranka je žalitev za slovenski narod.
User1063544
28. 09. 2017 12.16
-1
Sprana Slovenija obsoja človeka ki se bori za to da naši otroci ne bodo plačevali za napake ki ste jih zagrešili. Še tukaj bom napisal, Kitajci so v Afriki za isti denar kot nas bo naj stal 2. tir zgradili dvotirno progo v razdalji od Kopra do Amsterdama vključno z terminali in postajališči. Malo se zamislite... Služili bodo Madžari, neko kvazi psevdo podjetje 2TDK ki bi naj bilo v državni lasti in svetovalne službe.. PLAČEVALI PA BOMO MI, ker 900 miljonov je model ki zajema financiranje, če pa bo investicija dražja (kar po dosedanjih izkušnjah verjamem: Patria, Falcon, TEŠ 6 itd...), bomo pa razliko pokrivali DAVKOPLAČEVALCI, oz vaši otroci. Zato bi se VAM ki ste se odločili da gre Slovenija naprej (V pogubo) lepo zahvalil da ste iz mene in moje družine naredili še večjega siromaka in hlapca.
User1063544
28. 09. 2017 12.23
-1
P.S. In namesto da se med seboj greste kdo ima daljšega, bi razmišljali s trezno glavo če bomo od investicije imeli kod tržava korist in dodano vrednost. Zdaj pa bomo pač imeli dodani dolg, in afere ki še sledijo...
yurife
28. 09. 2017 13.00
-1
vidiš, na tvoje komentarje se pa politični opranci ne spravijo, dobro vedo, da v projektih ki si jih omenil in stanje ki si ga opisal, zadeve vse vpletene politične opcije od osamosvojitve pa do zdaj, in to je čist dokaz, da so vsi isti. Vsak, ki kogarkoli iz političnega parketa hvali, je plačanec brez možganov.
oježeš
28. 09. 2017 14.58
+2
PonovnoRojen, malo se zamisli kaj pišeš. V Afriki se nekaj otrok naje do sitega za 2 EUR! Zdaj se pa spravi malo računat.
ROMELS
28. 09. 2017 11.41
-5
Možakar ima prav. Prvič in drugič.
Kaktus111
28. 09. 2017 11.22
+9
Me pa tale 2 tir že mal spominja na avto cesto pri Trebnjem ... Vsak je navijal za traso kjer je imel parcelo za prodat ...... Rezultat -- par let smo se še kar po cesti " bratstva i jedinstva " vozil ......
dostojevski II
28. 09. 2017 11.04
+16
Janša, Primc, Vili.... konec je. Ljudje so na referendumu odločili, da 2. tir bo. Slovenija gre naprej ! Na grozo janšistov, svečkarjev ...
korintos23
28. 09. 2017 10.47
+11
In ko bodo razsodili bo Vili spet z Duhovnikom šampanjec pil kot ga je po referendumu? Baje da mu je malo zaletelo.
korintos23
28. 09. 2017 10.46
+4
Samo če pa toto našo Verbeno bereš, ona nima rada Tote vlade, navija za IJJ kak satan.
korintos23
28. 09. 2017 10.44
+7
Vili nekak mi slabo vun zgledaš, reci jim da naj pohitijo, nikoli se ne ve.
26277
28. 09. 2017 10.19
+4
A ni žalostno, da taki rahlo nagnjeni...ki so pokasirali od režima, sedaj solijo pamet in zavirajo razvoj ? Dobro človek imaš leta, za vrt, vnuke ...izgleda da mu ni nikoli zadosti...pohlep.