Slovenija

Kovanec za tri evre?

Ljubljana, 16. 09. 2008 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Če boste naleteli na trievrski kovanec se nikar ne ustrašite, da gre za ponaredek. Tudi ta kovanec je namreč zakonito plačilno sredstvo, a le na območju Slovenije.

Bralec in zbiratelj priložnostnih kovancev nas je opozoril, da je želel trievrske kovance, ki jih je Republika Slovenija izdala ob predsedovanju Slovenije Evropski uniji in jih je imel v svoji lasti, zapraviti, a mu jih nikjer niso hoteli sprejeti. Prodajalke namreč kovanca za 3 evre niso poznale, zato ga niso hotele sprejeti. Do podobnih težav so naleteli tudi drugi zbiratelji kovancev.

Vnovčljivi le na območju Slovenije

Priložnostni kovanec za 3 evre.
Priložnostni kovanec za 3 evre. FOTO: Banka Slovenije

Zadevo smo preverili pri Banki Slovenije, kjer so nam pojasnili, da so v skladu s šesto točko 5. člena Zakona o priložnostnih kovancih zbirateljski kovanci zakonito plačilno sredstvo na območju Slovenije. Tudi v sklepu o dajanju zbirateljskih kovancev, izdanih ob predsedovanju EU v prodajo in obtok, je določeno, da so zakonito plačilno sredstvo v višini nominalne vrednosti, ki je označena na njih.

Kot so sporočili iz Banke Slovenije, so bili o težavah pri unovčevanju trievrskega kovanca trikrat obveščeni, vse pritožbe pa so rešili.

Skladno s 23. členom Zakona o uvedbi evra se z globo od 2.000 do 25.000 evrov za prekršek kaznuje pravna in fizična oseba, ki opravlja dejavnost, ki po dnevu uvedbe evra ne sprejema bankovcev in kovancev, ki se glasijo na evro. Z globo od 500 do 4.000 evrov pa se za prekršek kaznuje odgovorna oseba pravne osebe, ki stori takšen prekršek.

V primeru odklonitve sprejema navedenega kovanca se potrošnik lahko obrne na Tržni inšpektorat, ki je pristojen za nadzor nad izvajanjem tega zakona, lahko pa se potrošniki obrnejo tudi na Banko Slovenije ali Urad za varstvo potrošnikov. Kovance lahko imetnik kovanca zamenja tudi v Banki Slovenije.

Kovanec v čast predsedovanju EU

Po 1. januarju 2002 je v evroobmočju v obtoku osem evrokovancev, in sicer za 1 in 2 evra ter za 1, 2, 5, 10, 20 in 50 centov.

Republika Slovenija je v počastitev predsedovanja Slovenije EU izdala zbirateljske dvokovinske kovance, ki imajo na sprednji strani "dinamično" zvezdo EU, nadgrajeno v podobo vetrnice. Ta predstavlja zagon, gibanje, energijo, voljo, moč in aktivno vlogo Slovenije pri predsedovanju EU. Tudi napis na kovancu "Facta loquuntur" ("Dela govorijo") pojasnjuje težnjo, da bo predsedovanje EU usmerjeno k rezultatom in uspehom. Na hrbtni strani pa 27 dinamičnih zvezd predstavlja 27 članic EU. Avtor idejnega osnutka je Gorazd Učakar iz Ljubljana, kovance pa so izdelali na Nizozemskem. Nominalna vrednost kovanca je 3 evre. 10. januarja letos so jih izdali 200.000 in jih ni več na voljo, so pa 14. aprila v obtok dali še 300.000 kovancev za 3 evre, ki pa so zainteresiranim še vedno na voljo.

Banka Slovenije je dala v obtok 348.000 kosov kovancev preko Deželne banke Slovenije, ostali kovanci pa so bili sestavni del zbirke evrokovancev z letnico kovanja 2008 oziroma so bili vloženi v posebno embalažo, so sporočili iz Banke Slovenije.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JapanskaBuba
18. 09. 2008 09.02
+0
@igor: novica je zelo pozna! In sam sem že dobil ta kovanec v obtoku. @morski sadez: VEC KOT MESEC!? Kako si ti kul. @capra_a: sam nebi mogel bolje povedati :)
capra_a@hotmail.com
16. 09. 2008 13.07
igor.gojcic... 3 evrski kovanec je znotraj \'zakonskih\' vrednosti. ravno tako kot so zlatniki in srebrniki za 30 in 50 EUR. in ja, kar precej držav evrosistema ima 3-evrske kovance, ki so vnovčljivi samo znotraj države izdajateljice, drugje pa imajo le numizmatično vrednost. in temu se sedaj reče \'zbirateljski kovanci\', medtem ko so posebni, 2-EUR, \'spominski kovanci\'. Na tvojem mestu bi mal preverila zakonodajo (na primer, zakon o BS, 8. člen; pa Zakon o priložnostnih kovancih, pa...), spletno stran BS in spletno stran ECB preden se greš lov na čarovnice in tolmačiš neki čist po svoje in tko kot je tebi všeč (torej - ne pluvaj po stvareh, o katerih nimaš pojma!)
Ramzess
16. 09. 2008 12.26
-5
3-evrski kovanec, prvič slišim da obstaja, sicer pa kaj se grejo, zakaj raje ne naredijo spominskega 2-evrskega kovanca, namesto da ljudjem po nepotrebnem, zaradi nevednosti trgovcev, ki jih očitno niti obvestili niso, povzročajo težave. Včasih tega niso delali, pa so tudi izdajali, spominake kovance, od kod jim ideja, da izdajo kovanec zunaj zakonitih vrednosti. Ima še katera država tak primer. Kako so jih sploh spravili v obtok, brez težav, če imajo ljudje, podobno kot s \'prevelikimi\' bankovci, same težave z njimi. Vnovčljivi so samo na območju slovenije, zunaj ne, to bi bil še bolj resen problem. Kaj menijo tujce o tem, kakšne so njihove izkušnje? Res ni najbolj lepo da se država takole \'igra\' z ljudmi, saj vemo ta težave zaradi obtožbe zaradi ponarejanja denarja niso tako nedolžne, in ni prvič, da je nekje v obtoku denar vrednosti, ki sicer ne obstaja, po zakonu. \"Skladno s 23. členom Zakona o uvedbi evra se z globo od 2.000 do 25.000 evrov za prekršek kaznuje pravna in fizična oseba, ki opravlja dejavnost, ki po dnevu uvedbe evra ne sprejema bankovcev in kovancev, ki se glasijo na evro. Z globo od 500 do 4.000 evrov pa se za prekršek kaznuje odgovorna oseba pravne osebe, ki stori takšen prekršek.\" Ta je pa huda, in po tej definiciji mora/jo potemtakem sprejemati celo\'ponaredke\', ki se glasijo na evro, sicer so lahko kaznovani, saj ta člen ne navaja drugače. Poleg tega je pravna oseba in odgovorna oseba pravne osebe, kar je ista oseba kaznovana dvakrat, dvojno, prvo drugo. Opažam da se denarne kazni, povsod, podajajo intervalno, v čem je poanta, če je razlika med min in max prevelika, kot denimo tukaj. Sicer pa, buba, je ta novica res pozna, če bi sploh bila, če ljudje ne bi imeli težav zaradi teh evrov pri vnovčevanju. Dandanes lahko do teh kovancev, enega če, prideš le zgolj po sreči.
Uroš Palhartinger
16. 09. 2008 09.40
en_cist_tatret, ti pa si neki davkoplačevalec... Boljše za kovance, kot pa za nogomet...
morski_sadez
16. 09. 2008 08.23
+3
POP TV, a to ste šele sedaj zvedeli? Jaz imam doma tak kovanec že več kot mesec!
JapanskaBuba
16. 09. 2008 07.56
Ja dobro jutro ane! Ste pa pohiteli s to novico.