Slovenija

Kovšca Štromajerju odgovarja: Ni lepo, če kdo voščilo nameni le svojim sorodnikom

Ljubljana, 26. 12. 2019 19.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
710

Sprožil je pravi vihar, nanj letijo zahteve po odstopu. Državni sekretar Jernej Štromajer je ob enem največjih krščanskih praznikov zaželel: Vesel božič, ve živali umazane. S tem je na družbenih omrežjih pri vernikih in političnih nasprotnikih povzročil pravi vihar odzivov in besedno vojno, v kateri je šel najdlje predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. In zakaj ga v SD branijo?

Medtem ko si je večina državljanov voščila mirne in lepe praznike, je na predvečer božiča državni sekretar na izobraževalnem ministrstvu zaželel: "Vesel božič, ve živali umazane."
Medtem ko si je večina državljanov voščila mirne in lepe praznike, je na predvečer božiča državni sekretar na izobraževalnem ministrstvu zaželel: "Vesel božič, ve živali umazane." FOTO: POP TV

Potem ko je visok funkcionar, državni sekretar na šolskem ministrstvu Jernej Štromajer poskrbel za razburjenje, ko je za enega najbolj svetih krščanskih praznikov zaželel "vesel božič, ve živali umazane", so v Židanovi SD svojega člana vzeli v bran. Zakaj?

Družbena omrežja skoraj pregorela

"Gre za citat iz znanega hollywoodskega božičnega filma Sam doma. Nisem želel sporočiti nič žaljivega ali karkoli takšnega. Želel sem samo spomniti na družinski film, ki smo ga številni gledali ob božičnih večerjah," se opravičuje državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje.

A čeprav gre za božično-novoletno filmsko klasiko, brez katere si gledalci vsako leto težko predstavljamo vstop v novo leto, so družbena omrežja ob zapisu člana Židanovih socialnih demokratov skoraj pregorela. Da se za visokega državnega uradnika to ne spodobi, da je užalil verska čustva. Celo, da gre za sovražni govor, so pisali tisti, ki ob podobni poniglavosti na drugem političnem polu zagovarjajo svobodo govora.

"Žal, kot rečeno, nikogar nisem želel prizadeti ali užaliti. Zato se opravičujem. Moja objava je bila vezana na objavo na kinu iz Londona. Nasproti božičnega sejma, ki je pač na hudomušen način iz enega filma, božičnega Sam doma, voščil ljudem," dodaja Štromajer.

Štromajer se je že opravičil in pojasnil, da gre zgolj za citat iz znamenitega božičnega filma Sam doma.
Štromajer se je že opravičil in pojasnil, da gre zgolj za citat iz znamenitega božičnega filma Sam doma. FOTO: 24ur.com

Kar pa ni prepričalo predsednika državnega sveta Alojza Kovšco, ki je na ravni podobne politične kulture Štromajerju odpisal, da ni lepo, če kdo voščilo nameni le svojim sorodnikom. Medtem ko je nekdanji poslanec in glavni piarovec Janševe SDS Miro Petek zahteval njegov odstop. Podobno kot je pred leti zaradi neprimerne opazke odletel tedanji državni sekretar na ministrstvu za delo. "Česa se če upokojenec bati? Samo Matilde," je namreč leta 2008 izjavil takratni državni sekretar na ministrstvu za delo Marko Štrovs.

Da gre za neprimerno in poniglavo voščilo, je pri šefu SD Dejanu Židanu protestiral tudi premier Marjan Šarec. A se v kadre SD ne misli vpletati. Je pa po Štromajerjevem javnem opravičilu, svojo politično desno roko v bran vzel minister Jernej Pikalo. "Izjava o božiču je v filmski komediji lahko zabavna, izven konteksta pa lahko tudi neprimerna in žaljiva. Državni sekretar Jernej Štromajer se je za svoje dejanje opravičil, z njim sem se o nedostojnem tvitu že pogovoril," je na Twitterju zapisal minister.

Prava ironija Štromajerjevega voščila pa je v tem, da je funkcionar na tistem ministrstvu, kjer ravno z zasebnimi katoliškimi šolami bijejo politično bitko o državnem financiranju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (710)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vicente
08. 01. 2020 18.27
+2
mu je Kovsca lepo odgovoril,:ni lepo da se je spomnil samona svoje sorodnike,ce ni mona je razumel,ga ni treba lincat
Mirko Igor
01. 01. 2020 10.42
+8
Zanimivo kako RTV SLO ni o tem NIČ POROČALA. 60% Slovencev se označi za živali, nacionalka, ki jo teh 60% tudi plačuje pa nič.
Volga Malek
28. 12. 2019 09.31
+20
Kamniški zabavljač čaka, da bo raja čez praznike pozabila na žalitve, ki si jih je privoščil "doktor", na ministrstvu, ki se ukvarja z vzgojo mladih. Tudi sprenevedanje okrog njegove prijateljice na Sovi mu daje upanje, da se molk splača, saj po določenem času slovenske, butalske glave, s spominom zlate ribice, pozabijo kakšna ponižanja z njimi, se oblastniki grejo.
amedeo
27. 12. 2019 21.02
+2
Dajte no, kaj vse je izrekel majer...vulkan hudobije in žaljivosti...Jernej ,žal niso vsi Slovenci filmofili...bodi diplomat ne bedak!
Jimi1
27. 12. 2019 20.51
+20
Ko se bo začelo, ga imam namen poiskati in mu vosciti ,,vesel božič,, ,kot si ga ta FDV minister zasluži...
poneumljanje
27. 12. 2019 21.16
-11
Nimaš spodaj nič, zato ne bluzi neumnosti !
Mirko Igor
27. 12. 2019 20.25
+29
Resnično upam, da se bo naš predsednik vlade premislil in imel do sovražnega govora vsaj enake vatle kot do sendviča. Tako razočaran in užaljen nisem bil še nikdar. Ne znam si predstavljati šele globoko vernih ljudi. Če bomo dovolili taka dejanja bo razkol slovenskega naroda neizbežen. Kdo bo naslednji na tapeti?
zmago56
27. 12. 2019 20.32
+25
Vse premalo je ljudi, ki se zavedajo, da je cilj vladajoče garniture ljudi skregat, da lažje kar se jim zahoče počnejo.
jafalical
27. 12. 2019 19.58
+24
Pa kaj se, se sprenevedat se zdaj,pa kaj je znami folk?Smo res tolk " zamaknjeni", da nam lahko neko izusti tako voscilo?A temu res verjamete, tretirate kot da je slo za voscilo, se res nocete zazrzeti v oci iz oci, da temu ni niti blizu in da to ni nobeno voscilo.Nobeno voscilo.Sploh od kogarkoli do kogarkoli. A res verjamemo,da je slo za "nedolzno" voscilo, meni je to cista zbadljivka,grdo norcevanje? Kaksna scena iz filma neki, kera neumna sprenevedanja?Pa kaj smo vsi res tolk poceni, da bomo se nasedli kavzi takim opravicilom? Gre za popolnoma jasno razlogo, delat se norca iz ljudi, sploh se ce si neka osebnost,napolozaju, ki ti je zaupan, pa dokler bo slo...a ocitno temu se ni konca.In dokler kdo ne reagira, se gre delat norca iz vseh nas navadnih ljudi, navadnih smrtnikov.Kaksno voscilo je pricakovati drugo leto od takega, kot takega ministra?Kako je voscil svojim domacim, njemu najbliznjimi, kaksen zgled ?Bolano, nedopustno, bedno, pod nivojem do nas navadnih ljudi.G. Kovsci cestitam, da je ocitno med vsemi njimi, mnogimi ministri dojel takojto bedno , pod nivojem zbadljivko, skrajnje nedopustno, med tem ko se ostali, ki se zavedajo da to ni nobeno voscilo,nikakor ne more biti voscilo, kar naeenkrat nocejo vmesavat,zalostno in je skrb vzbujajoce!Ce bi se drl nekdo na d Presernovim spomenikom, bi bil ze zaprt, prej aretiran, grobo oglobljen, v cajtngih opisan kot najhujsi...pa ceprav bi bil samo bogi en pijancek, ki muje cvicek, refi skisal mozgane?
zmago56
27. 12. 2019 20.12
+24
Šarca, ki je pred volitvami za nabiranje glasov poleg klovna igral še zelo zavednega katolika je to voščilo tako prizadelo al pa razveselilo, da je brez besed ostal.
zmago56
27. 12. 2019 18.54
+26
Tovariš Šarec je s tem, ko vztrajno molči in ne ukrepa izdal zaupanje tistih volilcev, ki so ga volili samo zaradi tega, ker je v cerkvi berilo bral,in jih prepričeval, da je zaveden katolik a jim ni bilo jasno, da to počne samo iz preračunljivosti in nabiranja volilnih glasov.
Malinha
27. 12. 2019 18.23
-14
'pravisprehajalecpopenisu' in njegov logos: ".. poboje 17 in 18 letnih fantičev. Zato, ker so bili Slovenci in niso bili levičarji. Sramota." Šlo naj bi za domobransko mladež v času vojne. Dejstvo, da si je ta mladež lahko privoščila šolo v samem času vojne je povsem jasno: šola se je nahajala v Sloveniji, področje okupirano s strani nacistov, kolaborantje pod njihovo zaščito nedolžno obiskujejo šolo. Nato naj bi se zgodil poboj. Sledi smešnica: sam 'sprehajalčić' piše o tem, da so se njegovi kolaborantni starši infiltrirali v NOB, da lahko 'sprehajalčić' dandanes sploh pisari svojo nedolžno perverznost. Pri tem se ni vprašal, kaj so bili ti fantiči po prepričanju, če so bili med njimi tudi infiltrirani, zavedni Slovenci, ki so trdno verjeli v NOB; pri teh letih je človek že nekoliko zrel, da ve zakaj se gre. Stvar je še toliko bolj gnusna, ker gre za opravičevanje domobranstva, kvizlinštva, nacizma, vseh grozot, ki jih je povzročil. Vendar 'sprehajalčić' postreže s svojo zgodbo: pri celotni stvari, vojni, naj bi šlo za vojno med komunisti in antikomunisti. To je stroga ločnica in aksiom, ki ga podaja. Možnost tretje izbire je absolutno nemogoča, apriorno črtana. Svojo teoretično mapo teh dveh strani utrdi še z začrtanjem: na področju bivše Jugoslavije gre za državljansko vojno. Vojna, ki se dogaja izven meje bivše Juge je pač neka vojna, tu je pa državljanska vojna. Da ne bom predolg: taisti 'sprehajalec' zagovarja pedofilijo s strani rkc. In to je 'teoretik, etik', ki skozi pisanje razgalja lastno gnusno bit, jo na pogled razstavlja, marsikdo mu ploska, moderator pa.. dela svoje.
Malinha
27. 12. 2019 20.15
-7
Si se kdaj vprašal zakaj te imenujem s 'pravisprehajalecpopenisu'? Odgovor je dejansko točno določen v psihoanalitični tavtologiji. Ne meri pa na perverznost, vsekakor da ne. Meri na še nekaj bolj hecnega.
maneno48
27. 12. 2019 17.35
+33
odstopita naj pa oba s pikalom!!!
maneno48
27. 12. 2019 17.34
+29
jst pa mislm, da je tale zavaljenec čist resno mislil kar je napisal, saj če ga kdaj gledate ali poslušate zgleda, da njegov intelekt ne presega velikosti številke njegovega svinjskega kremplja.
zmago56
27. 12. 2019 19.08
+29
Seveda je mislil resno, tisto voščilo ni bilo ne šala ne nepremišljen spodrsljaj ampak kolektivna in dobro premišljena provokacija SD-ja z Šarčevim žegnom.
KAPIBARA
27. 12. 2019 17.18
-20
Kovšča, spremlja sem ta v predvolilnih soočenjih, bil si ODLIČEN... Danes pa vidim( ima vtis) da si bil Trojanski konj, za lepo poslansko mesto..
zmago56
27. 12. 2019 19.04
+19
Seveda je mislil resno, tisto voščilo ni bilo ne šala ne nepremišljen spodrsljaj ampak kolektivna in dobro premišljena provokacija SD-ja z Šarčevim žegnom.
INAZ
27. 12. 2019 15.54
+24
Zelo zanimivo je opazovati kako tudi neverniki praznujejo božič in ga razglašajo za družinski praznik. Božič je bil, je in bo tudi ostal verski praznik.
Malinha
27. 12. 2019 15.42
+30
".. ko plačan uradnik lahko govori o ljudeh kot žvaleh in žali njihova čustva." Sam ga ne bi sodno preganjal, ampak čustveno. Žalno čustveno. Nek kvazi 'uradnik', celo življenje ni delal niti minute, privezan na državne jasli, ni - takrat - še "o ljudeh govoril kot žvaleh", je pa poskušal mnogo več, kakor samo žaliti čustva: državni udar. Kaj vse je ta kvazi tip še poskušal, pa je nadrobno napisano v Europolu.
pravisprehajalec
27. 12. 2019 16.30
-7
Miško, si začutil neko podobnost s Štromajerjem? Plačan filozof....
Mirko Igor
27. 12. 2019 18.14
+14
Miško, ravno zaradi tega je do sovražnega govora ničelna toleranca. Pisno zagovarjaš mučenja, poboje celih družin in tudi otrok. Zato je Šarec v tem trenutku katastrofa. Premaknil je toleranco do nasilja. Načelen in dober vladar bi tu potegnil črto tudi za ceno svojega vladanja. ON JE NI. DOVOLIL JE PONIŽANJE 50% SLOVENCEV
Malinha
27. 12. 2019 18.28
-5
Mirko Igor
27. 12. 2019 19.44
+0
Malinha
27. 12. 2019 15.34
-11
Stara Volga, ko se je vrnila iz Argentinanusa je videla "uničene gozdove". Kako je gozd lahko uničen, seveda ne zvemo. Videla je tudi "oropane stvari", spet ne zvemo ali so bile te "oropane stvari" dejansko njene, oz. od kod jih je dobila. Najbolj je pa hecno to, da je vse skupaj pustila (oz. njeni starši) in odšla. Res hecno.
poneumljanje
27. 12. 2019 16.00
-13
Premalo so jim pobrali, če bi jim takratna država vse vzela jih ne bi bilo nazaj !
Mirko Igor
27. 12. 2019 16.16
+3
Uf. Pa tok se pritožuješ pri moderatorju.
poneumljanje
27. 12. 2019 16.23
-16
A sem koga užalil, saj je res Missa ima prav, krivi so bili, zato so zbežali, premoženje so jim pobrali, ker jim je še nakaj ostalo se sedaj vračajo in samo rzprtije delajo, A mogoče kaj od tega ni res ?
pravisprehajalec
27. 12. 2019 16.32
+19
Ja koliko pa je šlo v Argentino, Beguncev pred Komunizmom? Po mojih podatkih se jih je zelo malo prebilo tja. Večino je komunizem pobil in so po jamah in breznih....
Mirko Igor
27. 12. 2019 17.56
+8
Poneumljanje resnično si si izbral pravo ime. Ko zagovarjaš sovražni govor, eksodus Slovencev ... Kdo že dela razprtije. Hitro, ampak res hitro se v taki klimi ljudje upravičeno bojijo za svoje življenje neglede na barvo. Meni so vsa prepričanja ok, dokler se jih zagovarja na kulturen način in iščeš v sočloveku sodelovsnje. Ti pa hkrati jokaš nad krivičnostjo moderatorja, pljuvaš po desničarjih. Mej prosim vsaj nek koncept
poneumljanje
27. 12. 2019 21.21
-8
Sodelavci okupatorja so pobegnili kaj je s tem narobe, če so jim vzeli premoženje. Odločili so se, da ne bodo več Slovenci, nasvidenje v naslednji vojni je nalov filma !
Malinha
27. 12. 2019 15.20
-17
Stara Volga Malek: "Ne skrbite vse se vrne in vrnilo se bo.. Človek obrača, bog obrne.." Aha. Torej, da ste bili domobrančki pregnani iz Sl., oz., da ste migrirali v Argentinanus ste si zaslužili, ker vam je dobri bog vrnil slaba dela? Kolaborantom, ki so končali na Teharjah se je torej pravično vrnilo? No, prvič se s staro Volgo končno strinjava.
pravisprehajalec
27. 12. 2019 16.29
+12
@Miško, spet slaviš poboje 17 in 18 letnih fantičev. Zato, ker so bili Slovenci in niso bili levičarji. Sramota. Te pa skrbijo Pakistanci....
poneumljanje
27. 12. 2019 15.10
-19
Bravo desni šlača komentatorji, pljuvanje in žaljenje vam gre odlič od rok. Žal moderator to dovoljuje ali pa spi !
poneumljanje
27. 12. 2019 15.10
-13
Domendo
27. 12. 2019 15.16
+19
Še ni odstopil!!!! Kaj čaka? Kdaj je pa komunista karkoli dojel, ko nekaj ni v redu ali prav.
Volga Malek
27. 12. 2019 15.22
+9
Ko pa levi zalijo pa to ni nic kajne, od jajota do glanzkopfa, do sekte, svecarjem, voscenih, komunjar, pete kolone da o aplavziranju Stromajerju ne govorim kar ne neke vrste tiha podpora uzw.
Mirko Igor
27. 12. 2019 15.27
+20
Poneumljanje. Prvič in zadnjič sem toliko komentiral. Mogoče si sedaj dojel kako se počuti del Slovencev, ko plačan uradnik lahko govori o ljudeh kot žvaleh in žali njihova čustva. Nekaznovano. Glavni moderator je na žalost g. Šarec, on bi lahko sankcioniral pa ne.
Malinha
27. 12. 2019 15.27
-11
Demendići: "Tega bo vseveč, da bo marsikoga zabolela beseda... V svetu kjer so se odločili zmešati vse kulture.." Aha. "So se odločili." Lepo. Kdo je bil to, ki se je in ki je to odločil, pa od Demendićija ne zvemo. Zvemo pa, da mu "zmešati vse kulture" ne tekne prav dobro. Kar pomeni, da je neokonservativist. In to prav rkc-jevski. Namreč, "zabolela beseda" pomeni lahko le to, da beseda meso postane, ter lahko na tak način sproži bolečino. Zanimivo. Sicer sem pa to neumnost, da "beseda meso postane" že nekje bral, žal pa se ne spominjam kje.
poneumljanje
27. 12. 2019 15.32
-8
Pojdi komuniste na Trstenjakovo vprašat. Jenez je že zdavnaj napovedal odstop, pa nič od tega se ni zgodilo !
Transformerji
27. 12. 2019 14.50
+10
Priznam, nič me ne presenečajo take novice - tako kot ves čas trdim; največ bedakov je na vrhu, pa naj bo DZ ali DS in vsi njihovi člani! Pijani, zadrogirani, neumni, nesposobni - do položajev so prišli zaradi umazane politike samostojne države - veze, poznanstva, korupcija, mafija - sposobnost, poštenost, pravičnost - tega nihče od vseh vladajočih ne pozna.
Mirko Igor
27. 12. 2019 14.43
+14
Ni kriv uradniček. Vedno se najdejo taki ljudje. Krivi je vrh SDja, predvsem pa ŠAREC, ki dovoli FAŠISTIcNI GOVOR v SVOJI VLADI. Toliko so imeli za povedati čez Janšo. Sorry ne vidim razlike. Nasprotno. Ko je potreboval glasove je bral pri maši. Pa, da se razumemo. Veren ali rđeč faašist je faašist.
poneumljanje
27. 12. 2019 14.48
-5
Žal podn od podna, nisem vedel, da je predsednika vlade dovoljeno zmerjati s fašistom. Žalostno pa tudi od moderatorja !
Domendo
27. 12. 2019 14.53
+3
Volga Malek
27. 12. 2019 14.55
+5
Cisto prav je povedal, uradniki so v vladi in na funkcijah drzavnih sekretarjev in zagovarjajo stalisce premiera ki vodi vlado.
Volga Malek
27. 12. 2019 14.55
+6
Mirko Igor
27. 12. 2019 15.07
+12
Poneumljanje nisem rekel za g. Šarca da je faašist. Ker tega NE MOREM TRDITI IN VERJAMEM IN VEM DA NI. Govorim o tem da mora obstajati ničelna toleranca do sovražnega govora. Je pa prvi odgovoren za red v svoji vladi. Se motim?
ina5785
27. 12. 2019 18.20
-5
Mirko Igor - Točno, NIČELNA toleranca!!!, veeeendar za VSAKEGA POSAMEZNIKA, ki sedi v DZ!, tu OPOZICAIJA!!!! Volili so jih ljudje in za politika, ki sodeluje oz.je PROTI pri glasovanju MORAJO VELJATI ISTA PRAVILA!!! No, pa si g.Miro IGOR poglej komunikacijo SDS!!! Kar strah te je s kakšno jezo in zmerjanjem se spravljajo na vsakega, da ne govorim kaj si je privoščil TANKO na zadnji oz.zaključni seji DZ! No, Šarec NI mogel biti HINAVEC in mu NI ploskal kot Pahor - s kislim obrazom!!!! Pa tudi večina poslancev se ni odzvala ovacijam SDS !!!!!!
Maja Metulj
27. 12. 2019 14.33
-12
bilo bi bolje , če bi vse ministre NESPODOBNIH DEJANJ zamenjali in ne ne spodobnih besed .... sicer pa smo v demokraciji , in če njegove beseda koga bolijo , naj sam sebe vpraša ZAKAJ ??? Hecno, ampak mene prav nič.....!!!
Domendo
27. 12. 2019 14.44
+2
Tega bo vseveč, da bo marsikoga zabolela beseda. Tudi tebe. Tebe samo v tem primeru ni. V svetu kjer so se odločili zmešati vse kulture, je potrebno pazit na besede, še posebej, če si javna osebnost. In če je mislil mal zahebavat svoje ljudi, kjer jih dosti ima manj pravic, kot ljudje, ki jih uvažajo se je zmotil. Ko boš poročena in ti bodo povedali da je partnerica dolžan skrbeti za tebe, ko ostaneš bres službe medtem, ko ljudje, ki jih ta človek podpira dobijo vse in še več zastonj. Verjetno te tudi to nebo bolelo. Lahko pa sklepam zakaj te ne boli.
Mirko Igor
27. 12. 2019 14.54
+6
Sem za praktično enake pravice homoseksualcev! Vernim, homoseksuslcem, ljudem v stiski želim vse dobro. Bom dal drastičen primer. Kordiš LEVICA je želel nacionalizirati podjetnike, če obrnem bi na levici podprli naslednji stavek? VESEL PRVI MAJ VSEM UMAZANIM P'DROM ŽValem, KATERIM PREMOŽENJE ZAPLENIMO, če jim ni ksj prav pa naj gredo v tujino. HALLO. Pa kdaj bo LEVICI in SDju jasno da tudi oni POVZROČAJO SOVRAŠTVO IN RAZDOR MED SLOVENCI. Da SO FAßISTI
Mirko Igor
27. 12. 2019 14.56
-3
NIČ DRUGAČE NA DRUGEM POLU. ODKLOPIL SE BOM.
Mirko Igor
27. 12. 2019 15.14
+8
Da se razumemo poznam ogromno volilcev in članov vseh strank, ki so dobri ljudje. Zahtevajmo ničelno stopnjo sovražnega govora
Mirko Igor
27. 12. 2019 15.18
+3
ZGORAJ NAPAKA. PREZHODAJ PRITISNIL. Prav BI BILO: Da SO FAßISTI NEZAŽELJENI NEGLEDE NA BARVO, in dodajam. RESETIRAJMO SE IN SE ZAČNIMO SPREJEMATI MED SEBOJ
wolfterier
27. 12. 2019 15.49
+5
Mirko Igor,nehaj bluziti. Ta zavaljeni nesramnež bi moral v ponedeljek cesto pometati. Titovo.
ina5785
27. 12. 2019 18.22
+2
Mirko Igor - +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++