Slovenija

Kozlovičeva evropskemu komisarju: Ukrepali smo v skladu s pristojnostmi

Ljubljana/Bruselj, 25. 02. 2021 19.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo je ukrepalo v skladu s svojimi pristojnostmi, pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič odgovarja komisarju za pravosodje Didierju Reyndersu. Ta je namreč pozval Slovenijo, naj potrdi delegirana tožilca evropskega javnega tožilstva v Sloveniji ter s tem novoustanovljenemu organu s 1. marcem omogoči delovanje. Neuradno naj bi imenovanje slovenskih kandidatov oviral premier Janša.

Kandidatoma neuradno nasprotuje premier in ovira njuno imenovanje

Ministrica je sicer kot kandidata za dva delegirana tožilca evropskega javnega tožilstva predlagala specializirana tožilca Mateja Oštirja in Tanjo Frank Eler, ki ju je predlagal državnotožilski svet in imata pozitivno mnenje tako generalnega državnega tožilca kot vodje specializiranega tožilstva.

Neuradno naj bi kandidatoma nasprotoval premier Janez Janša. Oba naj bi v nemilost padla zaradi starih postopkov, med drugim tudi zaradi preiskovanja Janševega premoženja.

DZ naj bi marca sprejel zakon za vzpostavitev evropskega javnega tožilstva

Kot je glede njunega potrjevanja Reyndersu odgovorila Kozlovičeva, je ministrstvo ukrepalo v skladu s svojimi pristojnostmi. Obenem mu je še pojasnila, da naš zakon določa, da se mora vlada seznaniti z oblikovanim predlogom, ki ga mora predložiti evropskemu javnemu tožilstvu, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Dodajajo, da je komisarju ministrica še sporočila, da je vlada v sredo potrdila pravno podlago za vzpostavitev evropskega javnega tožilstva. Predvideno je, da bo državni zbor zakon sprejel marca, po hitrem postopku.

Predlog zakona med drugim določa pogoje za zaposlitev evropskih delegiranih tožilcev – določitev zavarovanca, zavezanca in osnove za vključitev v nacionalni sistem socialnega zavarovanja, konkretizira tudi zahtevano raven znanja delovnega jezika evropskega javnega tožilstva, je v sredo sporočila vlada.

Evropsko javno tožilstvo ima sedež v Luksemburgu.
Evropsko javno tožilstvo ima sedež v Luksemburgu. FOTO: Shutterstock

Evropsko javno tožilstvo je novoustanovljeni evropski organ s sedežem v Luksemburgu, ki bo pristojen za preiskavo porabe evropskih sredstev in pregon morebitnih goljufij, korupcije ali pranja denarja s posledicami za proračun EU. Delovati naj bi začel 1. marca.

V t. i. kolegij evropskega tožilstva, na čelu katerega je glavna tožilka, Romunka Lauro Codruto Kövesi in bo nadzoroval preiskave in pregon, je Svet Evropske unije julija lani iz Slovenije imenoval tožilca Jako Brezigarja.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
26. 02. 2021 09.42
+4
Diktator Janša je iz dneva v dan bolj agresiven, umazan in represiven, tiste ki ne mislijo tako kot on zamenja ali uniči, uniči tudi tiste za katere on misli, da ne delijo njegovega mnenja, vendar za to ne nosi odgovornosti samo on ampak predvsem stranke, ki ga podpirajo: SMC iz katere sta Kozlovičeva in Kustec, SNS, Polanar in nekatere dvoživke iz Desusa, če ga ti ne bi držali na oblasti bi tega diktatorstva ne mogel počenjati, NSi nisem omenil, ker niso več samostojna stranka, ampak so postali satelitska stranka SDS-a, za to sta zaslužna Tonin in Horvat.
Jure3,33
25. 02. 2021 20.39
+9
Kaki podn od družbe postajamo!? Vsak dan bolj in bolj. Mene so v šoli učili, da naj bi bile veje oblasti v Sloveniji ločene. Pri nas pa izvršna veja oblasti blokira sodno vejo oblasti. Groza
resslovenka
25. 02. 2021 20.39
+0
Takole ne... Vsaj tak vtis nam dajete... Vse pristojnosti okoli imenovanja ima en sam človek in se ve kdo to je. In se tudi ve, da je njegova prva in zadnja izbira, pa če se vsi na glavo postavite! 😎
komarec
25. 02. 2021 21.49
+2
Problem je pri ministrici ker se ne upa postaviti. PV se zaveda, če vlada zaradi notranjih razprtij pade, SMC ne pride več v parlament kar je njihova šibka točka, za to jih lahko izsiljuje.
Petur
25. 02. 2021 20.25
+5
zanka se iz raznih strani stiska,janez ne ve kako poskriti vse umazano ki bo nedvomno prislo na dan!
User300173
25. 02. 2021 20.14
+7
Na koncu bo morala Kozlovičeva zamenjati državnega sekretarja, ni važno katerega samo da enega. Kaplar v generalovih škornjih s stetoskopom okoli vratu in prištinskim zaslužnim doktorat na steni, samozavestno širi lastno podobo v znanstvenem svetu, sedaj postaja še pravnik. Beda slovenske politike.
SLObunkeljn
25. 02. 2021 20.00
-1
Pristojnosti so pa 0,00😂😂😂
SlobodaNE
25. 02. 2021 19.51
+4
Slovenija gre zelo dobro smer da nas vržejo iz evrope. To bi svečke verjetno tudi rade, da bo pol tukaj kraljestvo V4 haha.
biggbrader
25. 02. 2021 20.05
-5
Za to se bori Fajonka. Da bi nam odvzeli evropska sredstva, če jih ona ne bo mogla zapravljati.
SlobodaNE
25. 02. 2021 20.11
+1
Aha spet so levičarji krivi da vam gre vse narobe.
SlobodaNE
25. 02. 2021 20.11
+5
Fajonka je obvestila pol evrope da pišejo o vas?
Zentrum
25. 02. 2021 20.57
+2
Če je to res, potem mora Fajonova absolutno postati premierka Slovenije. Ker očitno ima ogromne veze na vrhu EU.
pojtrarara
25. 02. 2021 19.51
+8
zdaj se točno vidi kdo zamuja in ovira postopke... Eden in edini Janez Janša. Da se ne bo potem spet na državne sekretarje izgovarjal
biggbrader
25. 02. 2021 20.05
-4