Slovenija

KPK v zadevi Pivec potrdila 'resen sum' kršitve zakona, uvedla je preiskavo

Ljubljana, 28. 08. 2020 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Maja Račič
Komentarji
826

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v zadevi Pivec potrdila "resen sum kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije", je sporočil predsednik komisije Robert Šumi. Pivčeva se je z očitki javnosti soočila zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev na Krasu in v Izoli, kjer je prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem. Pivčeva medtem pravi, da upa na čimprejšnji zaključek postopka KPK, v katerem bo konstruktivno sodelovala.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pivčeva na bolniški
    03:22
    Iz 24UR: Pivčeva na bolniški
  • Iz SVETA: KPK uvaja razširjeno preiskavo
    03:53
    Iz SVETA: KPK uvaja razširjeno preiskavo

 

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v predhodnem preizkusu potrdila resen sum kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v zadevi Pivec in uvedla preiskavo, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik KPK Robert Šumi. Poudaril je, da so preiskavo razširili na več oseb, njena uvedba pa ne prejudicira končnih ugotovitev.

Senat KPK je odločitev o uvedbi preiskave sprejel na seji v tem tednu. Kot je povedal Šumi, so preiskavo razširili na več oseb, na različne dogodke in na različne sume kršitev iz njihove pristojnosti.

Predsednik KPK je še opomnil, da ne gre za osamljen primer oziroma da so v zadnjem času prejeli še nekatere druge prijave, ki kažejo na sum kršitev identičnih določb zakona o integriteti. "Tudi te bomo obravnavali na popolnoma enak način kot ta primer, o katerem govorimo sedaj," je še povedal Šumi.

O tem, za sume kršitve katerih členov gre, predsednik KPK ni želel govoriti, saj obravnavane osebe o uvedbi preiskave še niso bile obveščene. Šele ko dobijo potrdilo in je izkazano, da je bila obravnavana oseba obveščena, bo mogoče tudi povedati, za koga gre in na sume katerih kršitev se bo komisija osredotočila.

Potrdil je, da gre za fizične osebe, ni pa želel razkriti njihovega števila. Z njimi pa v fazi predhodnega preizkusa še niso opravljali pogovorov, so pa v njem že sodelovali z drugimi pristojnimi organi. Prav tako Šumi ni želel ugibati, koliko časa bi lahko preiskava trajala, je pa potrdil, da je obravnava prednostna.

Šumi je še potrdil, da je postopek pred komisijo glede projekta SRIPT, v katerem se je Pivčeva morala soočiti z očitki o domnevnih nepravilnostih pri projektu Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem, zaključen. "Uveden je bil tudi prekrškovni postopek, ki je ravno tako pravnomočen," je potrdil, a tudi v tem primeru podrobnosti ni pojasnjeval.

Albert Nabernik iz KPK je v zvezi s zadevo SRIPT pojasnil, da je treba pri razkrivanju takšnih podatkov upoštevati "določene pravice, ki gredo javnim osebam".

Nabernik je tudi podrobneje pojasnil postopek ugotavljanja morebitnih kršitev na komisiji. Predhodni preizkus je po njegovih besedah prvi korak potem, ko prejmejo prijavo, pri čemer gre lahko za en stavek ali celotno dokumentacijo. Če so za zadevo pristojni, potem očitke preverijo in če na podlagi zbranih podatkov ugotovijo, da imajo podlago za resen sum kršitve iz njihove pristojnosti, potem preidejo v fazo preiskave.

O tem obvestijo preiskovanca, nato pa celovito raziščejo dejansko stanje in vse okoliščine. "Namen preiskave je, da se očitki potrdijo ali ovržejo," je pojasnil. Če kršitev iz njihove pristojnosti potrdijo, zadevo po njegovih besedah zaključijo ali z ugotovitvami v konkretnem primeru ali pa z načelnim mnenjem.

Pivčeva očitke zavrača.
Pivčeva očitke zavrača. FOTO: Damjan Žibert

Pivčeva upa na čimprejšnji zaključek postopka KPK

Pivčeva se je na dogajanje odzvala na Facebooku. Dejala je, da se s svojim delom v politiki zavzema za razčiščevanje kaznivih dejanj, s katerimi je bilo oškodovano državno premoženje. "Zelo me žalosti, da na moj javni poziv, kot poziv ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da sem izjemno zaskrbljena o informacijah medijev, ki nakazujejo sum na huda kriminalna dogajanja, ki so se dogajala v družbi Slovenski državni gozdovi d.o.o., ni bilo tako nobenega medijskega odziva," je dodala.

"Danes je pomemben dan. Upam in želim si, da se bo z enakimi merili in enako vnemo pričelo z raziskovanjem vseh velikih primerov večmilijonskega oškodovanja državnega premoženja. Primerov, kot so Slovenski državni gozdovi, bančne luknje, Stožice, TEŠ in ostali, preko katerih smo bili državljani RS oškodovani za več 100 milijonov evrov" je še zapisala.

Dodala je še, da upa na čimprejšnji zaključek postopka KPK, v katerem bo konstruktivno sodelovala. 

Tudi v stranki DeSUS pravijo, da "absolutno podpirajo" pričetek postopka KPK. "Z zaključkom celovitega in strokovno neodvisnega postopka bo najbrž konec z manipulacijami ter nečloveškimi medijskimi in političnimi pritiski, ki jih je v zadnjem obdobju deležna Aleksandra Pivec," so med drugim zapisali na sedežu stranke.

Jurša: Takšna odločitev KPK je bila pričakovana

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa je dejal le, da je bila odločitev KPK za uvedbo preiskave pričakovana. Kot je zatrdil, pa njihovega odklonilnega odnosa do predsednice Pivčeve končna presoja KPK ne bo spremenila, kakršna koli že ta bo. Poslanska skupina je sicer predsednico že pred časom enotno pozvala k odstopu.

Spomnimo

Ministrica za kmetijstvo in predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec je vse očitke zanikala. Zagotovila je, da nikoli ni in ne bo izkoriščala položaja ministrice za koristi sebe ali svojih bližnjih. Poudarila je, da nikoli od nikogar ne bo sprejela ničesar, "zaradi česar bi samo slabo spala, kaj šele izkoriščala svoj položaj".

Vendar pa je njeno ravnanje očitno zmotilo ne le opozicijo, del katere je zahteval tudi odstop Pivčeve s položaja kmetijske ministrice, pač pa tudi del njene stranke, na čelu s poslansko skupino. Svet stranke je Pivčevi v torek zato izglasoval nezaupnico, a za zdaj ostaja predsednica DeSUS, saj želijo razčistiti nejasnosti glede glasovanja o njeni razrešitvi.

Na KPK so konec julija pojasnili, da bo komisija preverjala sume vseh morebitnih kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. O obisku v Izoli so tedaj navedli, da glede na objave v medijih v tem trenutku ni mogoče govoriti o kršitvah v zvezi z določbami omenjenega zakona, kar zadeva nasprotje interesov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (826)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
29. 08. 2020 20.19
. pa dobr. ampak takelih Cvetk je bilo prePolno vsepovsod že odnekdaj . / in ni ga ki bi jih ustavil , in ni jih ki bi pogruntali , da NIMAJO POJMA o tem kaj je prav in kaj NI . živet na račun drugih pač ni v čast naj , kao , pametnejšim
Dark Knight
29. 08. 2020 14.14
+1
"Na tisoče in tisoče indicev" :)
riss
29. 08. 2020 14.01
+1
Dobovšek, eno največjih razočaranj, kar se politike tiče. Podpiral sem ga, ko je izstopil iz najbolj (ne)moralne stranke, takrat Cerarjeve SMC. Celo najbližje mi je bila stranka, ki jo je ustanovil, na žalost pa je bil premalo prodoren in mu ni uspelo v parlament. Zdaj ne bom rekel škoda, ker vidim, da komentira po naročilu prolevih medijev, zato ga tudi spet vabijo, da pove stališče, ki je izrazito nastrojeno proti tej vladi. Očitno je spoznal, da, če hočeš prosperirati, potem moraš biti na pravi strani. Tudi nevtralnost pomeni, da te ni!
o22
31. 08. 2020 09.13
+1
g.Riss.Vaše besede in razmišljanja so dobesedno enake mojemu.Prav podobno sem g.Dobovšku napisala en messinger,ker me je razočaral.Odgovora ni bilo...
riss
29. 08. 2020 13.55
-4
Predlagam, da se javijo vsi pri katerih so jedli in pili, mogoče tudi prespali politiki, pa niso nič plačali. Skladno s pisanimi ali nepisanimi pravili naj potem vsi odstopijo. Me zanima koliko poslancev bo še v parlamentu. Nekje se mora to prelomiti, očitno na plečih Pivčeve, ki je samo kolateralna škoda, ker gre v končni fazi za padec vlade. Sedaj so vsi organi v službi tega, da speljejo to zadevo do konca. Za milijarde ni nihče odgovarjal, levičarji celo preprečujejo preiskave, spomnimo se Draga Kosa, ki ni nič odkril v NLB, šlo je pa za enormni honorar, kraje pa milijardne. Dajte "pokončajte" Pivčevo, saj je mediji sami niso mogli in so sedaj aktivirane še vse druge strukture. Obsojajo še nedolžne, kako ne bodo nekoga, ki je priznal, da je pil in jedel. Kakšne požrtije so imeli komunisti, njihovi nasledniki oziroma simpatizerji pa so sedaj najbolj glasni.
Vojko Šarman
29. 08. 2020 13.41
+7
Obstaja zakonodaja, ki določa kaj in kako sme funkcionar na položaju postopati. Kdor ne pozna zakonodaje ali je noče poznati pač ni primeren za ministra. Za tiste, ki se jim zdijo zneski, ki si jih je prigrabila Pivčeva nizki naj povem, da so za običajnega povprečnega državljana to nekajmesečni zaslužki. Ker so nekaterih polna usta demokracije naj pogledajo kako na Irskem za manjše napake odstopajo funkcionarji na višjih položajih ne da bi ob tem kazali na druge. Torej oni so demokratična država, kaj pa smo potem mi? Očitno koruptivna država.
jodr
29. 08. 2020 13.29
-6
A to je resen sum, če ti gostitelj plača kozarec vina in pršut??? Kaj pa Jankovićevih 29 miljonov , je pa hecen sum???
Paskakvali
29. 08. 2020 14.07
+4
A janšisti znate morda še kaj drugega kot kazati s prstom drugam?
Paskakvali
29. 08. 2020 14.10
+6
Imeli ste priliko 2004-2008 šerifa spraviti v zapor pa nič! Imate jo sedaj pa še vedno nič! Je pa nekaj tudi res.......Jankovič za razliko od vašega trentarja hodi na sodišče ter se udeležuje obravnav.Pa ne da ga zagovarjam le povem vam razliko.
o22
31. 08. 2020 09.26
-1
Janša je sedel,In bil nič koliko krat na sodišču.(Jasno je povedal ,da se sojenja ,ki niso v nujni prisotnosti obdoženca, pa če tudi v svojo škodo ne udeleži) Jankovič pa očitno nikoli ne bo ,ker je proti Janši.Na sodišče pa hodi k svojim skorumpiranim na kavo in se posmehuje celi Sloveniji.Sicer pa vsi ,ki smo objektivni nas opredeljujete za Janšiste,.Saj je vseeno ali si Janšistov ali pa Mesečev vse je ena sama hinavščina in nateg...Žal tako je,brezvladje pa tudi ne more biti...
Marko Becan
29. 08. 2020 12.56
-9
A lahko tile ki obtožujejo Pivčevo rečejo da oni niso v vsej svoji karieri ,službi pojedli ali popili vsaj za 400eur na račun podjetij, države, da niso sami poravnali računa. To kar počnejo sedaj, zlasti pravičnik Dobovšek, pa šef KPK, pa bivši šef KPK, pa bivši partijci iz DESUSA ob katerih besedah se mi obrača želodec. Jurša in njegovi so same prodane duše, ki za to, da vlečejo poslanske že leta skačejo iz vlade v vlado in delajo samo zgago. Njim je v interesu samo lasten žep, upokojenci pa smo jim deveta briga. pa še veliko takih je.Potem se pa sedaj spravljajo na Pivčevo, sami so pa desetkrat bolj pokvarjeni kot je ona. Če te nekdo povabi v goste pa naj so bo to podjetje, sorodniki , znanci pa jim potem rečeš da boš vse stroške poravanal sam, saj te ne bi imeli za normalnega. Ne bi rekel da je zato ker je nosila reklamno majico, dobila nekaj tisoč evrov podkupnine, ne pa da jo zato ker so ji plačali bivanje in hrano že celo većnost pribijajo na sramotilni steber, pri tem pa jim obilo pomagajo mediji.
pravisprehajalec
29. 08. 2020 12.05
-8
V teh 5 mesecih, je bila KPK večkrat omenjena, kot seh zadnjih 6 let skupaj. Se vidi, katere "napredne" sile obvladujejo KPK.
SLObunkeljn
29. 08. 2020 08.54
+17
Vidim po komentarjih, da je za “petičneže” iz znane kleti nekajkrat po par sto € na 35K€ podlage le “drobiž” 😉🤣
pravisprehajalec
29. 08. 2020 12.04
-10
To ti jemlješ miselne vzorce iz Metelkove in tamkajšnjih šankov Buhtelj.
01xxy
29. 08. 2020 08.35
+18
In taka ženska se še vedno valja po slovenski sceni!
borjac
28. 08. 2020 21.03
-4
Dodajam še nekaj pomembnega prejšnjemu mojemu komentarju, KPK ENOSTAVNO NIMA JAJC.
Belabreza
28. 08. 2020 21.00
+27
Počasi bo lahko šla v domač vinograd namesto klopotca. Tam bo lahko ves čas "klopotala", morda se je vsaj vrabci ustrašijo, drugi se je kot kaže ne.
Nimiuseen
29. 08. 2020 12.50
+10
Breza, prvič bomo videli kako se vrabčki smejijo sds podtaknjenki.
borjac
28. 08. 2020 20.57
+14
Kot je videti KPK NOČE razčistiti zadeve Pivec, če bi hoteli to zadevo pripeljati do konca, bi se fokusirali samo na to zadevo, jo rešili in šele potem začeli reševati druge, ampak nočejo, sedaj so preiskavo razpršili še na druge zadeve in imeli bodo opravičilo za odolgovlačenje, istočasno pa bo vse zakonito, le končnega rezultata ne bo , ker bo preiskava razpršena, za narod bodo prikazovali kako zelo se trudijo, vendar pa ne morejo zaključiti, ker je preveč zapletena in razširjena preiskava, stara politična finta.
o22
31. 08. 2020 09.32
-1
Borjac, ne govori neumnosti.Še nikoli ni KPK tko hitro uvedla preiskavo kot v tej zadevi.Raziskavo so pa morali razsiriti ker je ravno Pivčeva prijavila vso umazanijo Židana ,pa še več bo .Še pobili se bodo med sabo ,je nekoč dejal pokojni Drnovšek....
Kraljm
28. 08. 2020 19.35
-9
Ustavite norijo!
Nimiuseen
29. 08. 2020 12.51
+10
scipio
28. 08. 2020 19.30
+23
KPK pač mora na podlagi dejstev, ki jih vsi poznamo, priti do nekih ugotovitev v smeri koruptivnosti dejanj ge. Pivec. Za to dobivajo svoje plače iz proračuna. Sicer pa bi moralo biti vsem vam jasno, kar je jasno meni, namreč, da javni funkcionar nima česa ali koga promovirati, npr. enega vinarja ali kogarkoli v privat sektorju, ker s tem diskriminira najmanj vso njegovo konkurenco. Ona je (bila tisti hip) ministrica vseh nas, ne samo enega. Pa še lastne neke privat ugodnosti ali darila so prišle vmes, vredna nad ca.12 EUR, ki je zakonsko dopustna meja. Nak nak! Oboje vzeto skupaj, to pa sploh vodi do tega, da znesek sploh ni važen, 4 eure ali 400 eurov ali 400 milijonov eurov, punca je storila nepopravljiv kiks z mešanjem javnega in privatnega.
mačo123
28. 08. 2020 19.25
-9
KPK preizkuje tudi primere drugik politikov.Ali je vmes lahko tudi kakšen iz leve opcije.
Belabreza
28. 08. 2020 20.59
+20
Preizkujejo samo desne, leve pa PREISKUJEJO. Že večkrat videno, samo troli iz Trstenjakove pišejo Z tam kjer bi moral biti S!!!
SLObunkeljn
29. 08. 2020 09.02
+8
Nimiuseen
29. 08. 2020 12.52
+4
Breza saj je jasno, da ovčka stalno zamenjuje črko N s črko Z.
jodr
29. 08. 2020 13.31
-4
Če bi začeli preiskovati levake, imajo dela za 100 let.
brezcasni
28. 08. 2020 19.18
+10
koruptiven je skoraj vsak poslanec,direktor in manager ter da ne pozabim župan v Sloveniji .....tudi v SFRJ je bilo tako a v manjšem obsegu,danes pa podjetnik,obrtnik ne moreta dobit konkretnega posla če ne plačata v naprej določene procente tistim ki so vez med zgoraj omenjenimi....državni posli so rezervirani za preiskušene "dobrotnike",službo dobiš če poznaš koga v vrhu itd....to je Slovenija,ni bistvena strokovnost če lahko daš v naprej darilo......
staridida
28. 08. 2020 18.30
-11
Ni ga v Sloveniji levaka-da ne bi lulal, kadar kaka...
Gabiula
28. 08. 2020 18.15
+5
Se kiklce prodala bom da si racune placala sama bom ne vem kako bo slo kjer mi je zelo hudo ha ha
staridida
28. 08. 2020 18.08
-14
Levaki-vaša politika je na psu-gotofi ste...