Slovenija

KPK glede Janševih golf izletov ni zaznal kršitev

Ljubljana, 09. 09. 2021 19.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Katarina Matejčič, Kaya Kamenarič
Komentarji
201

Protikorupcijska komisija je zaključila pregled lobističnih stikov med Janezom Janšo oziroma SDS-om in največjimi dobavitelji medicinske opreme. To je zaradi afere Mavricij od nje zahtevala državnozborska komisija za nadzor javnih financ, KPK pa med pregledom nepravilnosti ni odkrila. Res pa je, da so pod drobnogled vzeli le zadnjih 10 let, medtem ko je Janša golf z Božem Dimnikom in Andrejem Marčičem na Mavriciju igral že decembra 2003.

 

Komisija je na predlog Komisije za nadzor javnih financ Državnega zbora preverila evidenco zapisov lobističnih stikov predsednika vlade Janeza Janše (tako v vlogi predsednika desete kot tudi aktualne, 14. Vlade Republike Slovenije, zajeli pa so tudi stike poslanske skupine Slovenske demokratske stranke v obdobju od leta 2011 do avgusta 2021, s čimer je zajeto obdobje, ko je bil Janez Janša zavezanec za poročanje o lobističnih stikih kot poslanec Državnega zbora RS) o stikih s predstavniki, lastniki ali lobisti podjetij, ki so med večjimi dobavitelji javnih zdravstvenih zavodov in drugih proračunskih uporabnikov s področja zdravstva, so sporočili iz Komisije za preprečevanje korupcije.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: AP

Komisija je torej predvsem pogledala, katere lobistične stike sta trenutni premier in njegova SDS prijavila v zadnjem desetletju, kakor dolgo pač hranijo tovrstne podatke. Med njimi so sicer našli tudi sestanke s predstavniki, lastniki ali lobisti podjetij, ki so med večjimi dobavitelji slovenskih bolnišnic, ne tudi z Dimnikom in Marčičem. 

Vseeno pri tem nepravilnosti niso odkrili, zato niso uvedli nobenega postopka. Ki bi ga verjetno tudi težko – obravnavajo namreč lahko le dogodke, ki niso starejši od 5 let, medtem ko je afera Mavricij stara že skoraj dve desetletji. Včeraj so te podatke poslali tudi komisiji, ki jih je zahtevala, s čimer stvar nikakor še ni končana: seja komisije se bo še nadaljevala, ko bo pred njo stopil Janša in sam pojasnil ozadje svojih druženj ob igranju golfa.

Janše na avgustovsko komisijo glede korupcije v zdravstvu ni bilo

Konec avgusta je sicer potekala seja komisije za nadzor javnih financ, na kateri so obravnavali sum na korupcijo Janeza Janše z dobavitelji v zdravstvu, a so jo prekinili, saj se je nista udeležila niti Janša niti podjetnik Andrej Marčič. Slednji je komisiji poslal pismo, da naj bi obstajal sum, da je njegova hči okužena s koronavirusom. Čeprav je spisal pet strani, v besedilu ni pojasnil, kako je dobil milijonski posel z državo. Bolj se je osredotočil na to, da bi zaradi "zlorabe njegovega imena v politične namene" lahko dobil kakšno opravičilo, in dodal, da "ne želi sodelovati v teh političnih obračunih", saj da to "niso njegovi boji".

Med drugim je v pismu zapisal tudi, da je Janšo "prvič in povsem po naključju srečal leta 2003". "Bilo je prav na golf turnirju na Mavriciju, ki ga zaradi ugodne zimske klime relativno pogosto obiskujem," je zapisal. Pojasnil je še, da je igranje golfa z Janezom Janšo "prijetno", in dodal, da to lahko potrdi marsikdo iz drugega političnega tabora, tudi starosta stranke SD, sopodpisnice današnje seje. "Na golfu sva se v vseh teh letih srečala samo še nekajkrat. Verjamem, da kot državljan lahko svobodno izbiram, s kom se bolj ali manj naključno srečujem v prostem času," je še zapisal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (201)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
10. 09. 2021 21.44
+1
Jaz bi pa raziskal, kako je nekdo s popravci lahko postal predsednik vlade in to nikomur ni bilo sporno.
zlati70
10. 09. 2021 17.29
+1
Opoziciji in režimskim medijem spodletel poskus umetno ustvariti afero: KPK ni odkrila nobene nepravilnosti pri “golf stikih” Janše z “lobisti” KPK v pregledu lobističnih stikov med premierom Janezom Janšo oziroma stranko SDS in največjimi dobavitelji medicinske opreme ni odkrila nepravilnosti, je potrdil predsednik KPK Robert Šumi. Opozicija in mediji, ki so želeli ustvariti afero so se tako osmešili. Spomnimo, kako so vsi poročali o tem, oglasil se je tudi Marjan Šarec, ki si je želel, da bi se afera prijela. “Prvorazredni igralci golfa že vsa leta ‘futrajo’ svojo bazo, kako se jim godi krivica in kako jih onemogoča ‘globoka država’. Kar je globokega, so samo njihovi žepi, napolnjeni s provizijami”, je zapisal na svoj Twitter in Facebook. Tudi Socialni demokrati so po krivem obtožili Janšo korupcijskih dejanj. “Kako dolgo bo DZ toleriral huda korupcijska tveganja, je odvisno le še od stranke Desus in Nsi. Norčevanje Janeza Janše iz države lahko končajo volitve ali nezaupnica. Le upamo pa lahko, da posegi v policijo še niso ohromili pregona korupcije.” Komisija za nadzor javnih financ je konec avgusta Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) predlagala, naj preveri, ali je Janez Janša v obdobju, ko je bil funkcionar, prijavil stike s predstavniki, lastniki ali lobisti podjetij, ki so med večjimi dobavitelji javnim zdravstvenim zavodom in drugim proračunskim porabnikom.Spletni portal Necenzurirano je namreč julija poročal, da premier na otoku Mauritius že več let dopustuje in igra golf skupaj z največjimi dobavitelji v zdravstvu. Poleg Andreja Marčiča so v zgodbi omenjali še lobista Boža Dimnika. Slednji so objavili fotografijo iz leta 2003, ko je Janša skupaj z njima dopustoval na Mavriciju, na podlagi stare fotografije pa trdijo, da oba izjemno dobro poslujeta na ta račun z državo. Slednje smo preverili tudi sami in ugotovili, da podjetji izjemno dobro poslujeta v času vseh vlad, ne samo Janševe. Dimnikova hči pa je precej več zaslužila v času vlade Mira Cerarja, in sicer kar 2,8 milijona evrov.KPK je predlog DZ upoštevala ter preverila evidenco zapisov lobističnih stikov predsednika vlade Janeza Janše, zajeli pa so tudi stike poslanske skupine SDS v obdobju od leta 2011 do avgusta 2021. Našli niso nobenih sestankov z Dimnikom in Marčičem. Zato ker nepravilnosti niso odkrili, tudi niso uvedli nobenega postopka.
ivancek123
10. 09. 2021 16.00
-1
zanimivo ko ste ga novinarji obtožili korupcije je bila novica 2 dni na vrhu strani, ko pa se je razvedelo da ni korupcije pa je novica drugorazredna... koliko podkupnie prejemate novinarji?
zlati70
10. 09. 2021 09.30
+3
KPK glede Janševih golf izletov ni zaznal kršitev Protikorupcijska komisija je zaključila pregled lobističnih stikov med Janezom Janšo oziroma SDS-om in največjimi dobavitelji medicinske opreme. To je zaradi afere Mavricij od nje zahtevala državnozborska komisija za nadzor javnih financ, KPK pa med pregledom nepravilnosti ni odkrila. Fajonka, Šarec, pa še kdo pa v jok! Kot bi rekli v žargonu, "spet so popušili"!!!
zlati70
10. 09. 2021 09.27
+3
Pri famoznem igranju golfa na Mavriciusu tudi poslanka LMŠ? Medtem, ko je včeraj KPK sporočil, da z igranjem golfa predsednika vlade v družbi poslovneža Andreja Marčiča in lobista Boža Dimnika, ni nič narobe, pa je bolj zanimivo spoznanje, da je bila tam tudi (sedanja) poslanka LMŠ. Golf na Mauritiusu igrala tudi poslanka LMŠ? Spomnimo se, kako glasni so bili pri odkritju sicer zelo stare Požarjeve zgodbe o igranju golfa Janeza Janše na Mavritiusu poslanci LMŠ. Kot stekli psi so skočili na staro kost za glodanje. Pri tem je prednjačila njihova glasna poslanka Lidija Divjak Mirnik, ko je pisala neumnosti kdo so drugorazredni. A glej ga zlomka! Kot piše današnji Požareport, naj bi bila decembra 2003 z Marčičem, Dimnikom in Janezom Janšo na Mavriciju tudi Andreja Zabret, danes poslanka LMŠ, prej pa solastnica oziroma soustanoviteljica podjetja Aico – Med, znano po zloglasni aferi prodaje operacijskih miz v UKC Ljubljana, ki je izbruhnila leta 2002. Torej tista poslanka, ki je sama neposredno povezana z dobički pri prodaji medicijske opreme! Njeno ime so iz famoznega članka levega pljuvalnika Necenzurirano, kar izpustili. Toliko o tem, draga Lidija Divjak Mirnik, kdo so ti “drugorazredni”
zlati70
10. 09. 2021 09.25
+1
a se mu bo kdo upravicil zdej od vas levih medijev ki ste tolko pljuvali po njem o tem dogodku
SLObunkeljn
10. 09. 2021 09.08
+0
Itak, da niso zaznali ... verjetno zdaj uživajo tudi Počepovalškovo zaupanje 🤣🤣🤣
Amasakul
10. 09. 2021 08.50
+2
Enadvatristiripet
10. 09. 2021 08.49
+2
Ne ves kaj je slabse, ti na vrhu ki lazejo vsem ali tisti na podnu, ki lazejo sami sebi.
Mortissa
10. 09. 2021 08.47
+2
seveda jih ni
zajebant2
10. 09. 2021 08.34
-2
Lewuhi, ki imate dokaze, ko ste pisali oslarije zdaj pa opravičilo
Enadvatristiripet
10. 09. 2021 08.50
+3
Ce bi se to zgodilo kateremu iz opozicije bi bil pa kucan in globoka drzava kriva ane?
SLObunkeljn
10. 09. 2021 09.07
+1
Zanimivo kako kar naenkrat "kletna inteligenca" in koprive spet priznavajo veljavo KPK-ju 🤣
AlexReal
10. 09. 2021 08.22
+3
PKP je itak sama sebi namen. Prav tako razne preiskovalne komisije DZ in podobno. S tem si samo akterji v teh komisijah dodatno polnijo žepe, učinka nobenega.
janezdollar
10. 09. 2021 08.21
+5
Večno nedolžni Janez… 🤮🤮🤮
ho?emVšolo
10. 09. 2021 08.21
+3
Davnega leta 2003 sta samo odprla sezono za doživljensko sodelovanje. Uvertura v korupcijo.
Gor? Dol?1
10. 09. 2021 08.08
+1
Se je dost delavskega dnarja zakaj bi zapravljal svojeg
Ponosno na DESNO
10. 09. 2021 08.00
+4
Za staro mamo iščem tole novico na tem portalu - kje se bi jo dalo prerbrati ? ...... "Janez Janša je na 30. Ekonomskem forumu prejel nagrado Osebnost leta 2020 Srednje in Vzhodne Evrope za izjemne dosežke." .......................................................................................... Predsednik slovenske vlade Janez Janša je nagrado Osebnost leta 2020 Srednje in Vzhodne Evrope prejel za izjemne dosežke in prispevek k voditeljstvu Evrope. Nagrado podeljuje programski svet Ekonomskega foruma, ki ga sestavlja vrsta uglednih posameznikov iz politike in gospodarstva.
plavimil
10. 09. 2021 08.23
-1
RUBEŽ
10. 09. 2021 08.50
+1
Ja, nagrada od " njegovih " je vedno dobrodošla.
SLObunkeljn
10. 09. 2021 09.10
+1
marker1
09. 09. 2021 21.59
+1
KPK ni nič našla in konec. Lepo pa bi bilo, da bi se mu opravičili za blatenje in obtoževanje brez dokazov. Utopija je pričakovati opravičilo od levičarjev. JJ naj to sejo protikorupcijske komisije še naprej enostavno ignorira. Ta preiskovalna komisija je leva burleska. Bravo JJ.
SLObunkeljn
10. 09. 2021 09.11
+1
A kar naenkrat spet kletna inteligenca podpira KPK?🤣
Banion
09. 09. 2021 21.58
+2
Seveda niso nič našli kajti če bi bi jih hitro doletela usoda STAja, nič denarja
231koak
09. 09. 2021 21.58
+4
Potem lahko ukinemo kpk
0005
09. 09. 2021 21.57
+1
Dobro ,da so tisti časi mimo ,ker sicer JANŠA še dihati ne bi smel. Kaj ste počeli levičarji pa itak vemo
Mortissa
10. 09. 2021 08.48
+1