Slovenija

KPK: Župani kljub pozivu v skoraj letu dni niso odpravili nezdružljivosti funkcij

Ljubljana, 22. 11. 2021 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
14

Komisija za preprečevanje korupcije je objavila ugotovitve o nezdružljivosti funkcij županov občin Vrhnika, Borovnica in Log – Dragomer. Zaradi zaznanih neskladij občinskih odlokov z zakonodajo je KPK o tej praksi seznanila pristojno Ministrstvo za javno upravo. Prav tako je pozvala občine, naj preverijo že sprejete odloke o ustanovitvah javnih podjetij.

Komisija je s postopkom začela v letu 2020 na podlagi prijave o neskladnosti Odloka o ustanovitvi in organiziranju Javnega Komunalnega podjetja Vrhnika (Odlok) z zakonodajo. V postopku je Komisija ugotovila, da župani občin ustanoviteljic KPV (Vrhnika, Borovnica in Log – Dragomer) opravljajo tudi funkcije v organu javnega podjetja, ki so po Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) nezdružljive z župansko funkcijo.

Vrhniški župan Daniel Cukjati namreč opravlja funkcijo člana skupščine in predsednika skupščine javnega podjetja KPV, župan občine Borovnica Bojan Čebela in župan občine Log – Dragomer Miran Stanovnik pa sta člana skupščine javnega podjetja KPV. "Ker je skupščina KPV najvišji organ upravljanja javnega podjetja, dejavnost upravljanja pa v skladu s 27. členom ZIntPK ni združljiva z opravljanjem funkcije poklicnega župana, gre za nezdružljivi funkciji. Iz pristojnosti, ki jih ima skupščina KPV po Odloku, namreč izhaja, da opravlja tudi upravljavske funkcije, in ne zgolj ustanoviteljskih. Prepoved članstva oziroma opravljanja dejavnosti upravljanja, nadzora ali zastopanja je absolutna in je ni mogoče preseči z nobenim pravnim sredstvom," so zapisali v KPK.

Komisija za preprečevanje korupcije
Komisija za preprečevanje korupcije FOTO: Bobo

Opozorila Komisije niso upoštevali

Komisija je vse tri župane že novembra 2020 opozorila na nezdružljivosti obeh funkcij in jih pozvala, da nezdružljivost v roku treh mesecev odpravijo. Hkrati je občinskim svetom vseh treh občin priporočila, da uskladijo Odlok s 27. členom zakona. "Veljavni Odlok namreč določa, da je skupščina najvišji organ upravljanja javnega podjetja ter da člane skupščine predstavljajo župani občin ustanoviteljic, kar je v nasprotju z ZIntPK."

Župani kljub pozivu Komisije v skoraj letu dni niso odpravili nezdružljivosti funkcij. Spremenjen ni bil niti Odlok, ki ostaja neskladen z zakonodajo.

"Podzakonski predpisi in drugi splošni akti morajo biti usklajeni tako z ustavo kot tudi z zakoni. Dolžno ravnanje poklicnih županov je, da upoštevajo zakone in delujejo skladno z določili zakona in ustave ter da s svojim delovanjem – v konkretnem primeru s tem, ko ne odpravijo nezdružljivosti funkcij – ne poglabljajo nezaupanja v delovanje občine. Župani bi morali aktivneje pristopiti k uskladitvi Odloka z zakonom in proaktivno delovati s ciljem čimprejšnje odprave nezdružljivosti, tudi tako, da se ne udeležujejo več sej skupščine, občinski sveti pa za člane skupščine začasno imenujejo druge osebe. Izgovor, da Odlok določa, da so člani skupščine župani, in da do spremembe Odloka župani nimajo druge možnosti kot opravljati tudi članstvo v skupščini, je po mnenju Komisije nesprejemljiv," so zapisali v sporočilu za javnost.

Zaradi zaznanih neskladij občinskih odlokov z zakonodajo v tem in drugih primerih je KPK seznanil ministrstvo za javno upravo. Prav tako je pozvala občine, naj preverijo že sprejete odloke o ustanovitvah javnih podjetij, pri čemer naj bodo pozorne na upoštevanje in skladnost odlokov z določbami Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter vso ostalo relevantno zakonodajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kiropraktik
22. 11. 2021 15.43
+1
KPK je izgubil kredibilnost! ŠTEFANEC, VESEL....
son?ek11
22. 11. 2021 13.36
+3
Ja, samo se ne bodo odpovedali dvojnemu zaslužku! Vlada bi to morala zakonsko urediti, pa ne želijo, ker so župani "njihovi"
zajebant2
22. 11. 2021 13.26
+1
No se vidi kako so levaki pošteni kajti njih je največ na županskem položaju
anatomija
22. 11. 2021 17.26
+1
No ker omenjaš levake . Že priimek Cukljati bode v oči . Ni samo enak priimek , Je tudi sin od veljaka SDS
gulmor
22. 11. 2021 12.59
+6
Župani, lokalni šerifi, petelini vsak na svojem kupu gnoja.
User300173
22. 11. 2021 12.56
+2
Kaj pa dela ministrstvo za javno upravo in minister? Občinam kazen ker imajo sprejete občinske odloke v neskladju z veljavnimi zakoni. Je to tako težko? Očitno je, ali pa se jim ne da, ker so "naši". Beda te države, ko tisti ki zakone sprejemajo jih prvi kršijo. Ja, kurji tatovi so venomer ažurno in pravično kaznovani. Beda te države so njeno vodstvo.
inet
22. 11. 2021 12.54
+2
IN koliko bo kazen ali bo zapor. Kaj smo ? Akcija - ni povratka hočemo zapor ali visoko kazen. A ja so znani pa se noben ne upa ker se mu vrne lahko. Al ste limone ha ha! Bodo spet kaj ustavni pogruntal. Vsi kazenski zakoni pisani za mučkaroše. Kazen mora bit tako visoka, da nihče ama nihče ne pomisli, da bi naredil kaj takega.
zibertmi
22. 11. 2021 12.31
+6
to je zato ,ker se kaznuje samo male ljudi.po prstih vsakega ,ki kaj zagreši.bo takoj mir
Pepe Bolcev
22. 11. 2021 12.28
-4
Pomoje gre za clane Levice…
JApajaDAja
22. 11. 2021 12.31
+3
eden sds, drugi ex lds...za 3.pa ne vem :-)
Mekenzi
22. 11. 2021 12.12
-3
V Sloveniji mora priti na oblast , trda roka če ne delajo gospodje kar želijo podporo majo v policiji še bolj pa v sodstvu,kradejo še naprej dokler je še kaj,adijo Slovenija.
tito73
22. 11. 2021 12.10
+4
Cukjati zraven. Kdo pa drug.
mackon08
22. 11. 2021 11.46
+4
No in kaj se bo zgodilo nič, bodo plačli kazen ali kaj ja pa ja.