Slovenija

KPK: Pivčeva trikrat kršila zakon, ker ni prijavila svoje raziskovalne dejavnosti

Ljubljana, 15. 01. 2020 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anže Božič/ Vito Šadl
Komentarji
194

KPK je v postopku zoper kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec ugotovila, da je ministrica tako v času, ko je opravljala delo državne sekretarke v vladnem uradu za zamejce, kot tudi v času ministrovanja, trikrat kršila zakon o integriteti s tem, ko KPK ni prijavila raziskovalnega dela v ZRC Bistra Ptuj in na projektu SRIPT. Ali bo prejela globo, in v kakšni višini, ni znano.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila postopek zoper kmetijsko ministrstvo Aleksandro Pivec v zvezi s projektom SRIPT in zaposlitvijo na Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Bistra Ptuj.

Pivčeva kršila zakon o preprečevanju korupcije

Ugotovili so, da je Pivčeva še kot sekretarka na uradu vlade za zamejce leta 2016 prekršila 26. člen Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije s tem, ko svoje zaposlitve na ZRS Bistra Ptuj ni prijavila KPK in ni predložila dovoljenja delodajalca ter sklenjene pogodbe za opravljanje dejavnosti. Pogodbo za delo za določen čas je sicer leta 2016 sklenila za štiri leta, zato bi morala komisijo o njej obvestiti tudi, ko je postala ministrica, pa tega ni storila.

KPK je ugotovila, da je Pivčeva kršila zakon.
KPK je ugotovila, da je Pivčeva kršila zakon. FOTO: Bobo

Pivčeva je med letoma 2017 in 2018 opravljala tudi avtorsko delo v okviru projekta SRIPT Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS), za kar je prejela dobrih 34 tisoč evrov bruto. Tudi devet avtorskih pogodb v projektu SRIPT ni prijavila KPK, niti ni pridobila dovoljenja delodajalca. Ker je omenjeno delo na podlagi avtorskih pogodb zaključila še pred nastopom funkcije ministrstva, je KPK postopek v tem delu ustavil.

Pivčeva: Gre le za manjši prekršek

Pivčeva zato ne namerava potegniti nobenih političnih posledic, saj gre po njenem mnenju le za manjši prekršek. "Nikoli nisem zanikala, da sem ta prekršek naredila. Ne zdi pa se mi, da sem karkoli zatajila ali s tem komurkoli povzročila kakšno škodo," je dejala.

Kot pravi, bi očitek sprejela, če bi ji bile očitane težke nepravilnosti. "To je nezdružljivost funkcij ali mogoče utaja kakršnihkoli davkov, ki iz tega naslova mojega dela ne bi bili plačani. V tem primeru pa gre res za očitek prepozne prijave."

Lahko bi prejela od 400 do 1200 evrov globe

Ali bo ministrica za svoje kršitve prejela globo ter v kakšni višini, ni znano. Predsednik KPK Boris Štefanec je decembra pojasnil, da so pravila za javne uslužbence, kamor spadajo tudi državni sekretarji, glede dodatnih zaslužkov povsem jasna: "Dolžni so prijaviti spremembo premoženja, v kolikor je ta višja od deset tisoč evrov." 

Ministrica je to mejo precej prekoračila. Poleg 34 tisočakov na projektu SRIPT namreč nekaj sto evrov na mesec že od leta 2016 zasluži še na ZRS Bistra Ptuj.  

Sama se je takrat branila, da je kot državna sekretarka imela za svoje delo soglasje ministra, delodajalec pa da je ni obvestil, da je treba dodatne honorarje prijaviti. Prijavo je zato podala šele oktobra lani, torej kmalu po tem, ko so se njeni zaslužki znašli pod drobnogledom javnosti.

Štefanec je njena pojasnila zavrnil, češ da "nepoznavanje prava škoduje". Pivčeva bi tako lahko prejela globo v višini od 400 do 1200 evrov, odvisno od odločitve strokovnega sodelavca, ki primer vodi. Senat komisije in njen predsednik se v to ne vpletata.

Šarec glede usode Pivčeve zadržan

V nocojšnji oddaji 24UR ZVEČER bo gost predsednik vlade Marjan Šarec.

Premier Marjan Šarec je bil sicer glede usode ministrice Pivčeve zadržan. Ministrica je v začetku decembra dejala, da želi svoje delo pri projektu SRIPT pojasniti Šarcu, ta pa je zatrdil, da se bo z njo pogovoril, ko se vrne z bolniške odsotnosti. Dejala je, da je pripravljena odstopiti, Šarec pa je takrat povedal, da revizije projekta, ki ga je pripravilo gospodarsko ministrsvo, še ni prebral, da pa Pivčeva na kmetijskem resorju sicer dobro dela.

Spomnimo

Gospodarsko ministrstvo je pri reviziji projekta SRIPT junija lani zaznalo nepravilnosti, na podlagi katerih je oktobra vložilo kazenske ovadbe. V poročilu, ki so ga izdali, je omenjena tudi Pivčeva, saj so revizorji podvomili v količino opravljenega dela, na neki točki pa celo to, da je delo dejansko opravila sama. A Pivčeva je spisala odzivno poročilo in jih očitno prepričala, saj se ni znašla med ovadenimi.

Ovadili so direktorico turistične zbornice in prvo operativko projekta SRIPT Klavdijo Perger ter še dva 'podizvajalca' v projektu, dekana brežiške fakultete za turizem Boštjana Brumna in predavateljico na portoroški Turistici Majo Uran Maravič.

Pergerjevo - ki je bila, takrat še s priimkom Markež, poslanka SMC in nekaj dni, preden jo je s položaja odnesla ugotovitev, da je njena magistrska naloga plagiat, celo šolska ministrica - so zaradi vloge pri aferi SRIPT novembra razrešili s funkcije predsednice TGZS.

Erjavec: Ne želim, da bi stranko vodil nekdo, ki mu je na prvem mestu karierno napredovanje

Primer je še dodatno aktualen zaradi sobotnega kongresa stranke upokojencev, kjer se bo Pivčeva udarila s Karlom Erjavcem. Ta je danes v pismu članom zapisal, da ne želi, da bi stranko vodil nekdo, ki mu je na prvem mestu karierno napredovanje in ne čuti nobene pripadnosti stranki DeSUS. "Zato okoli sebe zbiram ekipo mlajših, sposobnih, stranki DeSUS predanih ljudi. Ta ekipa na svojih ramenih ne nosi težkih bremen preteklih dejanj. Dovolite mi, da v tem mandatu zgradim ekipo posameznikov, kateri bodo sposobni popeljati stranko DeSUS v prihodnost," je zapisal.

Člane in članice DeSUS je pozval, naj si ne dovolijo, da bi DeSUS padel v primež drugih političnih strank. "Moj največji pomislek in strah je, da bom v bližnji prihodnosti moral opazovati, kako so nam ugrabili stranko in izničili ves trud in delo mnogih generacij pokončnih članov in članic stranke, ki so skozi desetletja soustvarjali našo ljubljeno stranko DeSUS."

Kako napeto, razklano in nezaupljivo vzdušje pred soboto vlada v stranki DeSUS, dokazujeta tudi predloga lokalnih organizacij stranke, ki podpirata Pivčevo, naj volitve spremljajo posebni opazovalci oziroma notar, ki bi bdel nad transparentnim glasovanjem.

"Kadar gremo v tovrstne dvoboje ali spopade na volitvah, vsak pričakuje zmago. Seveda imamo tudi mi neko svojo kalkulacijo. Delamo na terenu, pogovarjamo se z ljudmi," je dejala Pivčeva.

Ugotovitve KPK o Pivčevi
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
16. 01. 2020 16.11
+0
Torej je primerna za predsednico stranke in vlade.Šarec 10 let ni davkov plačeval.
CtrlDelete
16. 01. 2020 12.50
+8
A so SDS in Svečka broj 1 plačali kazen za Đuđić kredit?
Uporabnik443897
16. 01. 2020 12.35
+9
Napišite samo enega politika ki ima ČISTO preteklost, pa ne mislim prometnih PREKRŠKOV !!!
helter skelter
16. 01. 2020 12.18
+15
in zakaj je takšna oseba še vedno minister? pred nekaj meseci je bil standard sendvič, zdaj pa dokazana goljufija in kraja javnega denarja, pa nikomur nič...
Uporabnik443897
16. 01. 2020 12.36
+6
Komunistična Slovenija ima različne VATLE, to bi lahko vedel, če si Slovenec !!!
anakondabox
16. 01. 2020 12.08
+8
Zakon uravnoteženosti kot aneks k 11.členu Ustave: "Več prekrškov napraviš, prej boš postal minister!"# ni problema
Rastan Ra
16. 01. 2020 11.56
+11
kdo vas je plačal da to objavljate tik pred volitvami v desus.u? Dajte še kaj o karlu napisat.
Uporabnik1792403
16. 01. 2020 11.29
+8
Tete so se odločile vseeno za egjavca-stranka vitomirja grosa
resslovenka
16. 01. 2020 11.26
+11
Manjši prekršek pravi kdo? Dajte meni ali pa komu drugemu 30 jurjev za nič iz zaklja manjših prekrškov. Bomo čisto tiho. Obljubimo. 😁😎
hotchilipoper
16. 01. 2020 11.15
+9
Vsi imajo maslo na glavi
resslovenka
16. 01. 2020 11.14
+3
No takole. V sinočnjih poročilih. G. Šarec se je odzval na povabilo in prišel na soočenje z g. Slakom. Slednjega res globoko spoštujem. Me je pa zelo negativno spet presenetil g. Šarec. Medli odgovori, kot da ne razume kaj se ga sprašuje. Kot, da je vzel vse tako, malo za hec, kot da vsega skupaj ne jemlje resno. Negativna predstava za ljudstvo, mirno trdim. Pa dvojna morala Oz. Dvojni vatli. Ker je sendvič bolj obsojanja vreden, kot tistih 30 jurjev eurov neupravičeno pridobljenega denarja. Pa s Karlom se bo pogovoril o zadnjem lapsusu. Kot da se gremo kdo bo koga. Poniževalno res, do pošteno in normalno razmišljajocih državljanov. G. Šarec... "go home"! 😎
?istores
16. 01. 2020 11.37
+3
Vlada bo padla, prišel bo Janša in Tonin. In spet bi isto naprej.
Uporabnik443897
16. 01. 2020 12.38
+0
Šarec je KOMEDIANT, kot tak ve da ŠKRBASTEMU NE SME TEGA omenit, se pravi da mora LAGAT. Kaj naj se ZLAŽE, kdaj se naj SPRENEVEDA, pa mu DIKTIRA, tovariš iz Murgelj. Če nimam PRAV, sem lahko PICIKEL brez PREMZ :)
vlahov
16. 01. 2020 10.54
+18
Ti ljudje so na položajih samo zaradi hitrega zasluška . V zapor z njo .
CIGU MIGU
16. 01. 2020 10.50
+10
imam injekcijo za protibolečine v križu
oježeš
16. 01. 2020 10.41
+17
A ni pri nas tako, večkrat prekršiš pravila, bolj si aroganten in kažeš, da izkoriščaš veliko stvari v svojo korist, prej prideš do kakega vodilnega položaja?
Mejduš
16. 01. 2020 10.37
+10
No in se čudimo, kako da se tako krade,tisti ki so na takšnem stolčku,bi morali res biti pri denarju pošteni, to pa kradejo,ni nič čudnega da ostali isto tako počenjajo,tisti ki je sendvič krav, je kasneje plačal in odstopil stolčka, kaj pa sedaj pa nebo, ker lahko da nogice narazen .
omega _v6
16. 01. 2020 10.23
-4
Ne vem ali lahko protikorupcijska komisija bilo koga odstavi?? Po mojem nisi kriv dokler se ti krivda ne dokaže na sodišču!! Verjetno to pravilo velja za levičarje vsi ostali pa že letijo z položaja,če jih za krive spozna KPK!!
Nimasmisla
16. 01. 2020 10.15
+8
tudi marjan je kršil zakon ko je na gasilskih veselicah delal na črno in pljuval po ženskah pa je danes predsednik vlade
ahim1225
16. 01. 2020 10.14
+5
Pivčevo naj pustijo pri meru, lotijo naj se drugih barab!
Mungos2
16. 01. 2020 16.49
+1
Ta je sedaj majhna baraba, ki pa raste !!!
omega _v6
16. 01. 2020 10.13
+8
Seveda se o Pivčevi ogromno piše saj ti levičarski mediji branijo Erjavca!! Nič pa se ne piše o tem kaj bremeni Bratovškovo zato,ker je Alenka del levice o kateri pa protikorupciska komisija nima pravice pisati!! Da boste vedeli protikorupcijaka komisija je nastavljena zgolj in edino zato,da preiskuje nasprotnike levice!!
Nimasmisla
16. 01. 2020 10.04
+17
nagradno vprašanje za 100000 evrov kako se znebiti karlija
franz1988
16. 01. 2020 10.03
+19
Naj ga Pivčevka spodmakne, potem pa naj on v miru potiska pralni stroj po hodniku.