Slovenija

KPK pri Horvathu in Rojku ponovno ugotovila nezdružljivost funkcij

Ljubljana, 03. 12. 2021 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Gorenc, STA
Komentarji
104

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je poslanca DZ Ferenca Horvatha in župana Gornje Radgone Stanislava Rojka opozorila, da njuni funkciji nista združljivi s položajem direktorja podjetja oz. člana sveta Madžarske samoupravne narodnostne skupnosti Občine Lendava. Komisija ju je ob tem pozvala, naj v roku treh mesecev odpravita nezdružljivosti, a tega nista storila.

Ferenc Horvath, ki je manjšinjski poslanec v DZ, je hkrati tudi član sveta Madžarske samoupravne narodnostne skupnosti v lendavski občini. Medtem pa Stanislav Rojko ob vodenju Občine Gornja Radgona opravlja tudi funkcijo zakonitega zastopnika, direktorja gospodarske družbe Gozdarstvo Gornja Radgona.

Poslanec DZ Horvath Ferenc
Poslanec DZ Horvath Ferenc FOTO: Miro Majcen

Komisija je postopek suma kršitve nezdružljivosti funkcij Horvatha letos začela na podlagi prejete prijave, postopek glede Rojka pa je uvedla na lastno pobudo. KPK je ugotovila, da gre v obeh primerih za funkciji v osebah javnega oziroma zasebnega prava, ki sta nezdružljivi s funkcijo poklicnega funkcionarja.

Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije namreč določa, da poklicni funkcionar ne sme biti član oziroma opravljati dejavnosti upravljanja, nadzora ali zastopanja v gospodarskih družbah, gospodarskih interesnih združenjih, zadrugah, javnih zavodih, javnih skladih, javnih agencijah in drugih osebah javnega ali zasebnega prava, razen v društvih, ustanovah in političnih strankah. "Prepoved je absolutna in je ni mogoče preseči z nobenim pravnim sredstvom," poudarjajo na KPK v sporočilu medijem. Tako je komisija v obeh primerih ugotovila, da sta funkciji nezdružljivi.

Horvath zadeve ne komentira, KPK s podobnimi ugotovitvami nezdružljivosti funkcij Horvatha že pred dvema letoma

Za komentar smo prosili tudi Ferenca Horvatha, ki je za 24ur povedal, da zadeve ne želi komentirati. Pravi, da je vse o nezdružljivosti funkcij že povedal. KPK je sicer že leta 2019 pri Horvathu ugotovila nezdružljivost funkcij in s tem kršitev  zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, a takrat zato, ker Horvath poleg poslanske funkcije opravlja funkcijo predsednika Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti.

Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost je namreč krovna organizacija, v katero se združujejo občinske madžarske samoupravne narodne skupnosti. Člane sveta, najvišjega organa Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti imenujejo sveti občinskih madžarskih samoupravnih narodnih skupnosti v skladu z določbami statuta, je pojasnil Horvath, ki trenutno sicer zaseda mesto predsednika Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, ob tem pa je tudi član sveta Madžarske samoupravne narodnostne skupnosti občine Lendava.

Upravno sodišče delu Horvathove tožbe ugodilo, del zavrnilo

Po ugotovitvah komisije se Horvath ni odpovedal nobeni od teh funkcij, pač pa je odločitev KPK izpodbijal na upravnem sodišču. Na KPK so za 24ur.com pojasnili, da je upravno sodišče maja letos zavrglo tožbeni zahtevek v delu, v katerem je Horvath zahteval, da se ugotovitve komisije odpravijo. Je pa sodišče ugotovilo napake v postopku pred komisijo, saj KPK ugotovitev ni poslala Horvathu v izjasnitev in jih je objavila na spletni strani. Glede na odločitev sodišča je KPK ugotovitve v tej zadevi umaknila s spletne strani, nadaljne postopke, ki jih vodijo glede nezdružljivosti funkcij, pa so v skladu z odločitvijo sodišča že prilagodili.

Ob tem je upravo sodišče, tako KPK, zavrnilo Horvathovo tožbo v delu, ki se je nanašala na pristojnosti KPK. Sodišče je tako potrdilo, da je KPK pristojna voditi postopek zaradi suma nezdružljivosti zoper poslanca. "Sodišče je jasno zapisalo, da kadar zakon o integriteti in preprečevanju korupcije določa obveznosti funkcionarjev, ki niso urejene v zakonu o poslancih, se te obveznosti po zakonu nanašajo tudi na poslance državnega zbora, če matični zakon (zakon o poslancih) določenih vprašanj, ki se nanašajo na integriteto in preprečevanje korupcije, ne vsebuje," so dodali v KPK. Horvath se je sicer na sodbo pritožil. 

Na temo nezdružljivosti funkcij je v DZ pred dvema letoma tudi potekal posvet, na katerem so se pravni strokovnjaki poenotili, da DZ nima zadostne pravne podlage, da bi začel postopek prenehanja funkcije poslanca Horvathu in ne bi istočasno obstajala velika verjetnost, da bi ustavno sodišče odločitev razveljavilo.

Tudi pri Rojku KPK že ugotovila nezdružljivost funkcij

Rojko se ne strinja z ugotovitvami KPK, da ni odpravil nezdružljivosti funkcij, ker je hkrati direktor gospodarske družbe. Med drugim navaja, da trimesečni rok, ki mu ga je postavila komisija, še ni potekel, saj je prejel dopis KPK 29. septembra. Dodal je, da na občini ni zaposlen 100-odstotno, ampak zgolj 88,5-odstotno, za kar prejema sorazmerno nižjo plačo, še vedno pa je zaposlen tudi v podjetju

KPK meni drugače in ga obravnava kot poklicnega funkcionarja s popolnim zaposlitvenim statusom. Rojko pa trdi, da sme kot nepoklicni župan voditi tudi podjetje. Sam je v podjetju tudi solastnik, zakonodaja pa mu po njegovih besedah daje pravico do upravljanja s svojim premoženjem. Ob tem pripominja, da dela v majhnem gozdarskem podjetju, ki z lokalno skupnostjo, ki jo vodi, nima nobenih povezav.

Protikorupcijska komisija je sicer v preteklosti že ugotovila nezdružljivost funkcij tudi pri županu Gornje Radgone Rojku, a takrat zaradi nezdružljivosti županske funkcije z opravljanjem funkcij v Javnemu podjetju center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop). Komisija je takrat ugotovila, da je 27 županov občin ustanoviteljic kršilo načelo nezdružljivosti, pri čemer je 24 županov nezdružljivost odpravilo, trije župani, med njimi tudi Rojko, pa ne.

Rojko je nato zatrdil, da je odpravil nezdružljivost funkcij, saj ni več član skupščine javnega podjetja Ceropa. Iz pojasnila KPK iz leta 2010 pa da je "smatral, da je lahko član sveta ustanoviteljic Ceropa".

KPK: Nekatere Rojkove trditve ne držijo 

Na KPK so zanikali nekatere Rojkove trditve. Kot pojanjujejo, so mu opozorilo o nezdružljivosti funkcij, ki je vsebovalo poziv, da mora v treh mesecih po prejemu opozorila odpraviti nezdružljivost in se odreče opravljanju ene od navedenih funkcij, poslali 20. avgusta. "Komisija razpolaga s potrdilom o vročitvi, ki je bila izvedena 27. avgusta, rok za odpravo nezdružljivosti funkcij se je tako iztekel 27. novembra," navajajo na komisiji. 

Komisija župana Gornje Radgone tudi ne more obravnavati kot nepoklicnega župana, kot navaja sam, saj zakon o lokalni samoupravi določa, da županu, ki funkcijo opravlja nepoklicno, pripada plačilo največ v višini 50 odstotkov plače, so še dodali v komisiji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
07. 12. 2021 14.48
+1
Ferenc Horvath, ki je Madžarski manjšinski poslanec v DZ, spoštuje samo Orbanove zakone, in ne več Slovenskih, kajti veliki domoljub Janez Janša je Prekmurje že prodal Madžarski, nekoč izdajalci, zmeraj izdajalci.
dober-man
03. 12. 2021 20.13
+1
ja in kaj zdaj? bo šel kdo na dob? baje se v politiki kriminalu reče afera. luč na koncu tunela pa pomeni, da prihaja vlak!
fasulas
03. 12. 2021 18.56
+2
Se delajo norca in zavlačujejo. Še malo pa bodo volitve in ne bodo poslanci in bodo naprej zasedali položaj. JJ pa tudi dol visi dokler glasujejo tako kot to želi.
mali.mato
03. 12. 2021 15.04
-5
Še Vesela naj še enkrat preverijo.....
zavetnik
03. 12. 2021 17.29
+6
Principat
03. 12. 2021 14.36
+1
pametnjakoviča
CIGU MIGU
03. 12. 2021 13.41
+2
to pomeni,da ima 2 kravate,eno tu in eno tam,velik borec za pomurje,,biser poslanca
MladInPerspektiven
03. 12. 2021 13.45
+1
@CIGU MIGU ne smeš pisati posranca ja halooo
zavetnik
03. 12. 2021 13.16
+13
Kaj ta turbaš nikoli ne bo upošteval zakonov naj potem gre k Orbanu.
nalijmo si čistega vina
03. 12. 2021 13.16
+11
Zato je pa primanjkljaj do konca novembra znašal več kot 2 milijarde . Ko je kobajagi Marjan vrgel puško v koruzo vrgel je bilo + 158 milijona . Od te razlike sam tud centa nisem pridobil
pekoči paradižnik
03. 12. 2021 13.12
+14
Smrt janšizmu,.. svoboda narodu!
mackon08
03. 12. 2021 13.12
+3
To je farsa ugotovitev kpk je da sta funkciji nezdružljivi zgidilo se pa ne bo nič.
Bratomil
03. 12. 2021 13.11
+7
Manjšina 😂 Skupaj z Italijani jih ni 5000 😂 Z našimi zamejci pa ravnajo kot svinja z mehom... Še Avstrijcem lezemo v rit, pa ne vem, če jih je vsega skupaj 10 zamejcev 😂
nalijmo si čistega vina
03. 12. 2021 13.12
+8
20 milijončkom je kanilo manjšinskim . zakaj toliko , pa še sama ne vesta
MucaNeGrize
03. 12. 2021 13.08
+13
janševizem v vsem sijaju...vse protizakonito
Sputnik8
03. 12. 2021 12.57
-10
Zopet se je izkazalo. Leva politika je proti Slovencem. Vedno nekaj prikrivajo v ozadju. Očitno je, da ga njegove funkcije izredno motijo.
MucaNeGrize
03. 12. 2021 13.09
+10
janšizem je simbol in samo skrajšana oblika poimenovanja za nedemkoracijo , avtokratstvo , korupcijo , kriminal , krajo družbenega premoženja , davčne utaje , nepotizem , tajkunstvo , profašizem in neonacizem s primesjo desnih skrajnežev tipa blood & honour. - po domače rumenih , ki jih janšev minister hojs imenuje - biseri....cinizem, aroganco, egoizem... ....se še dopolonjuje ...
nalijmo si čistega vina
03. 12. 2021 13.10
+4
larionov
03. 12. 2021 13.24
-3
Mucek, kako je potekalo sojenje proti medijskemu botru Petricu, zaradi prevzema Etre
123soba
03. 12. 2021 12.53
+7
Za bando je to normalno.
MladInPerspektiven
03. 12. 2021 12.46
+15
Ma zbrcat ga iz vseh javnih funkcij. Naj bo pri Orbanu v naročju.
MladInPerspektiven
03. 12. 2021 12.49
+12
Sam sem proti tem, da imamo poslance manjšin. Nimajo pravice, da odločajo o zadevah katere se ne dotikajo manjšin. Oni pa se pletejo v vse zadeve.
Sputnik8
03. 12. 2021 12.58
-8
MladInPerspektiven
03. 12. 2021 13.17
+3
@Sputnik8 nimam pojma kaj hočeš od JNA nisem iz tiste dobe in mi visi te vaše spletke
CIGU MIGU
03. 12. 2021 12.46
+4
in kaj pravi njegov sosed ,tekač na kratke proge,pa še skrajšale se bodo,a ja on je za freking
AntiFarseloncek
03. 12. 2021 12.44
+7
Naj KPK pogleda mogoce je sekta umestila kaksno izjemo za nedotakljive. Podobno kot tisto srecanje ovc v bovcu brez mask v obdobju ko so otroke preganjali po igriscu, ker bi morali biti zaprti doma.
User1832247
03. 12. 2021 12.41
+9
KAJ PA NAM MOREJO - MI GA ŠE ŽINGAMO!
Vitruvio
03. 12. 2021 12.34
+14
KPK pri Horvathu in Rojku ponovno ugotovila nezdružljivost funkcij......vprašanje za naše pravobranilstvo glasi : Kolikokrat lahko poslanec krši nezdružljivost funkcij v Sloveniji ?
polarni123
03. 12. 2021 12.41
+10
Odgovor je preprost: kolikorkrat g. Janša (v primeru madžarskega poslanca tudi g. Orban) to dovolita. Tako je pač v demokratični državi z visokimi moralnimi standardi.
mackon08
03. 12. 2021 13.14
+2
Lonard ne rabiš vprašat pravobranilstvo ti jaz odgovorim ni omejitve.
Apoteka
03. 12. 2021 12.32
+12
Za janševike vendar zakoni ne veljajo..