Slovenija

KPK o sklepanju pogodb uradnih oseb z zunanjimi izvajalci: možen sum korupcije

Ljubljana, 04. 01. 2024 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ravnanje uradnih oseb, ki v organih, kjer so zaposleni ali opravljajo funkcijo, sklepajo in podpisujejo podjemne pogodbe z zunanjimi izvajalci, pri tem pa omogočijo nedovoljeno korist sebi ali osebam, s katerimi so povezani, predstavlja sum korupcije, je v načelnem mnenju presodila Komisija za preprečevanje korupcije.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je načelno mnenje sprejela na podlagi obravnave več prijav, vsebina katerih se je nanašala na problematiko sklepanja in podpisovanja civilnopravnih pogodb, pri katerih obstajajo elementi delovnega razmerja, bodisi zaradi kadrovske podhranjenosti, preobremenjenosti zaposlenih ali da se zaposlenemu kot zunanjemu izvajalcu omogoči boljše finančne in druge delovne pogoje, so danes sporočili s protikorupcijske komisije.

Načelno mnenje se uradno glasi, da "ravnanje uradnih oseb, ki v organih, kjer so zaposleni ali opravljajo funkcijo, sklepajo in podpisujejo civilnopravne pogodbe, pri katerih obstajajo elementi delovnega razmerja, pri tem pa omogočijo nedovoljeno korist bodisi sebi ali drugim osebam, s katerimi so na kakršen koli način povezani, predstavlja sum korupcije, kot jo opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije".

KPK
KPK FOTO: Bobo

KPK je v zvezi s tem opozorila, da je pri sklepanju podjemnih pogodb z zunanjimi izvajalci tako ali tako treba upoštevati določila zakona o delovnih razmerjih in se tako ne sme sklepati pogodb civilnega prava, če obstajajo elementi delovnega razmerja.

Če so ob sklepanju takih pogodb posameznikom omogočene še nedovoljene koristi, pa gre za sum korupcije po zakonu, ki ureja področje. Za uresničitev nedovoljenega zasebnega interesa bi medtem šlo takrat, ko oz. če bi uradna oseba sebi ali komu drugemu pridobila premoženjsko ali nepremoženjsko korist na nedovoljen način, se pravi s kršenjem, obhodom ali napačnim tolmačenjem predpisov, torej v primerih aktivnosti ali situacij, ki niso natančno pravno urejene, ter z ravnanjem v škodo javnih sredstev in (ali) v škodo svoje javne funkcije oziroma službe.

Takšnih dejanj se mora uradna oseba po navedbah KPK strogo izogibati oziroma vzdržati, v primeru dvoma pa dati prednost javnemu interesu oziroma ravnati tako, da sta maksimalno zaščitena ugled in integriteta oziroma zaupanje v funkcijo oziroma službo uradne osebe.

Kdaj KPK zadevo v obravnavo odstopi organom odkrivanja in pregona?

Na KPK so še spomnili, da v skladu z določbami novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, uveljavljene leta 2020, komisija v postopku zaradi suma korupcije, v katerem zazna znake kaznivega dejanja, ne izda ugotovitev o konkretnem primeru, pač pa zadevo v obravnavo odstopi organom odkrivanja in pregona. Postopek s tem zaključi, lahko pa izda in javno objavi načelno mnenje, v katerem se na načelni ravni opredeli do ugotovljenega ravnanja in do morebitnih sistemskih pomanjkljivosti ali neskladij.

Načelno mnenje KPK tako ne pomeni odločanja o kazenski, prekrškovni, odškodninski ali disciplinski odgovornosti pravne ali fizične osebe.

Na komisiji so tako decembra končali postopek obravnave v zvezi z sklepanjem svetovalnih pogodb na ministrstvu za zdravje in zaradi zaznanih sumov kršitev iz pristojnosti drugih organov zadevo odstopili v obravnavo Policiji, inšpektoratu za delo in Finančni upravi RS, sami pa so postopek ustavili.

Takrat so pojasnili, da so lani spomladi prejeli več prijav, ki so se nanašale na sklepanje svetovalnih pogodb na ministrstvu in organih v sestavi ministrstva, in to v obdobju od junija 2022 do januarja 2023. Od 94 sklenjenih svetovalnih pogodb so pri eni, in sicer pri pogodbi, sklenjeni s takratno vodjo kabineta ministra, ugotovili tudi sum kaznivega dejanja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TargetHacker
04. 01. 2024 17.07
Sum korupcije. Sum, le majčken sum, ni panike gre le za sum 🤣
Covid 19
04. 01. 2024 15.51
+2
Če bi KPK delovala,imamo pri nas veliko premalo sodišč in zaporov. Point je v tem, da načrtno ne deluje.
zajebant1
04. 01. 2024 12.18
+3
Lopovska in pokvarjena vlada
JApajaDAja
04. 01. 2024 12.16
+6
pri tej masi redno zaposlenih iz stroke in "strokovnjakov" še najemajo pogodbene, zunanje sodelavce? očitno je tu nekdo odveč !
TargetHacker
04. 01. 2024 17.08
Še en puf letos pa bodo davkoplačevalci odveč 😂
andraa
04. 01. 2024 12.10
+5
Nobene koristi od njih.
andraa
04. 01. 2024 12.10
+3
Odkrivajo toplo vodo.
LuxVeritas
04. 01. 2024 12.01
+1
s prepisom: to ne velja za trenutno vladno garnituro.
Janko Ig
04. 01. 2024 11.45
+7
A kolesarji,ki bi se jim utrgalo pod prejšno vlado to mirno gledajo. 😁 Jim je kondicije zmanjkalo.
Dark Knight
04. 01. 2024 12.24
+0
Tisti norci so kolesarili izključno zato, da pridejo njihovi na oblast.
Arhaist
04. 01. 2024 11.32
+8
KPK naj preišče transakcijo po pogodbi za MASTERCHEF, to je 200% koruptivno dejanje, ker s tem financirajo propagando stranke za čas volitev...
Franci123
04. 01. 2024 13.20
+2
bog ne daj da se v to spustijo. Bodo takoj zamenjani ker so janšisti
marker1
04. 01. 2024 11.23
+5
To so pa našteta navodila za delo KPK.