Slovenija

KPK: Slovenska družba integriteti ni namenjala ustreznega pomena

Ljubljana, 26. 05. 2022 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

KPK je v letnem poročilu in oceni stanja za lansko leto kot najbolj problematična področja izpostavila integriteto, nasprotje interesov in nezdružljivost funkcij. Opozarja tudi na nespoštovanje odločitev KPK in priporočil, ki jih daje z namenom učinkovitejšega upravljanja korupcijskih tveganj in preprečevanja korupcije.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je danes objavila letno poročilo in oceno stanja za preteklo leto ter oba dokumenta, ki sta namenjena pregledu dela KPK in oceni stanja na področju preprečevanja korupcije, poslala tudi v Državni zbor in predsedniku države. 

V oceni stanja KPK ugotavlja, da slovenska družba oziroma nosilci javnih funkcij področjem, na katerih ima KPK izvirno pristojnost nadzora (predvsem integriteti, nasprotju interesov in nezdružljivosti funkcij), doslej niso namenjali ustreznega pomena. Dejstvo je, da je namen regulacije na vseh omenjenih področjih preprečevanje korupcije in posledično krepitev pravne države, kar je, kot določa ZIntPK, temeljno poslanstvo KPK, so zapisali in dodali, da se hkrati ob soočanju z nespoštovanjem in ignoriranjem ugotovitev KPK o kršitvah zakona srečujejo s praksami, ki delujejo v nasprotni smeri – v smeri razgradnje pravne države. 

Komisija za preprečevanje korupcije
Komisija za preprečevanje korupcije FOTO: Bobo

"Podobno problematičen je tudi odnos do priporočil, ki jih KPK daje subjektom javnega sektorja prav z namenom, da ti zaznana korupcijska tveganja ustrezno upravljajo in s tem preprečujejo možnosti nastanka kršitev," so pojasnili in opozorili, da je nujen dvig nivoja politične kulture in s tem signal državljanom, da je zakone treba spoštovati. 

KPK je lani sicer nadaljevala z začrtanim delom, pri katerem je poudarek na krepitvi integritete predvsem z nadzorom nad kršitvami integritete uradnih oseb, pri čemer je izjemno pomembna praksa, ki jo je lani nadgradila z več pravnomočno potrjenimi kršitvami integritete uradnih oseb.

KPK je lani sicer prejela 629 prijav in rešila 646 prijav, prejetih v lanskem in predhodnih letih. V skupno število prejetih prijav zaradi metodologije štetja sicer niso vštete vse prejete prijave (bodisi ker so se nanašale na isto tematiko bodisi ker so bile že na prvi pogled neutemeljene oz. niso izkazovale podlage za uvedbo postopka preverjanja). "A senat KPK se je že z vizijo, ki jo je sprejel leta 2020, zavezal profesionalizaciji dela KPK in tako pred kvantiteto dal prednost kakovosti dela in obravnave zadev. To pa se med drugim odraža v večjem številu izdanih priporočil subjektom javnega sektorja (vseh je bilo več kot 60), večjem številu ugotovljenih sumov kršitev iz pristojnosti drugih organov, ki so bili odstopljeni njim in tudi večjem številu zaprosil in zahtev pristojnim organom za podatke in dokumentacijo," so zapisali v KPK.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kogo1
26. 05. 2022 20.23
+2
Ampak še vedno ni odgovorja na patrije, na zemljišče v Trenti, dobički od prodaje Slo .premoženja Madžarom , glupi davki , in če veliko je tega , KPK bo morala zelo pohiteti z delom
St. Gallen
26. 05. 2022 16.02
-1
zakaj Slovenci tako radi padate na vedno iste prezivete socialisticne finte
misterbin
26. 05. 2022 12.59
-3
Goloba tudi ,kdo preiskuje?
Vitruvio
26. 05. 2022 12.56
+3
KPK in Pahor sta glavna krivca za porast korupcije v Sloveniji . Kazenska ovadba ?
accord37
26. 05. 2022 12.28
-6
Boste vidl zdej ko bo gibanje sloboda....ne duha ne sluha o KPK. Tm v poročilu bodo navedli kakega kurjega tatu...to je pa vse. Škoda vsakega centa da se vtakne v to zgradbo KPK. Notri bi bilo potrebno speljati vse cevi za odpadno vodo iz Ljubljane.
.i. pimpl
26. 05. 2022 12.35
+4
Še svoboda ne znaš napisat. Ne blamiraj se.
RedCell
26. 05. 2022 12.21
+3
kako pa bi, če smo imeli na oblasti kombinacijo lopovov in zlomljenih brezhrbtenicarjev? Tu ni prostora za integriteto..
Spužva
26. 05. 2022 12.09
+0
Kpk je ničla! Nula! Brrezzobi tiger! Ukinit te splotizirane funkcionarje! Takoj!!!