Slovenija

KPK: Solastništvo medija pri glasovanju o medijski zakonodaji še ne pomeni nasprotja interesov

, 23. 07. 2020 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

KPK je v odgovoru poslancu SD Marku Koprivcu glede vprašanja konflikta interesov pri predlaganih spremembah medijske zakonodaje pojasnila, da zgolj solastništvo ene od gospodarskih družb, ki bi bila kot vse druge podvržena zakonu, še ne povzroča avtomatično nasprotja interesov. Drugače bi bilo, če bi se zakon nanašal le na konkretno medijsko hišo.

Poslanec SD Marko Koprivc je na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) naslovil dopis, v katerem opozarja na nevarnost konflikta interesov, korupcijskih tveganj in neintegritetnega ravnanja nekaterih ministrov in poslancev zaradi lastništva v družbi NovaTV24. Omenjena družba je namreč na podlagi protikoronske zakonodaje dobila neposredno finančno korist v obliki oprostitve plačila storitev RTV signala ter plačila frekvenčnine. Podobna možnost uzakonitve finančne koristi za gospodarsko družbo, katere solastniki naj bi bili ministri in poslanci iz SDS, se po Koprivčevih navedbah kaže tudi pri predlaganih spremembah medijske zakonodaje.

Koprivc se je zato na KPK obrnil z vprašanjem, ali so se ministri in poslanci pri glasovanju o predlogu zakonodaje, zaradi katere bi se gospodarska družba, katere solastniki so, lahko okoristila, dolžni izločiti iz glasovanja.

Kot so potrdili na KPK, so poslancu odgovorili na vprašanje o dolžnosti izločanja pri glasovanju ministrov in poslancev, a ob tem pojasnili, da gre za neobvezno mnenje, saj da lahko avtentično razlago posameznih zakonskih določb poda le DZ.

Navedli so, da zakon o integriteti in preprečevanju korupcije nasprotje interesov opredeljuje kot okoliščine, v katerih zasebni interes uradne osebe vpliva ali ustvarja videz, da vpliva na nepristransko in objektivno opravljanje njenih javnih nalog. Zasebni interes pomeni premoženjsko ali nepremoženjsko korist za osebo, njene družinske člane in za druge fizične ali pravne osebe, s katerimi uradna oseba ima ali je imela osebne, poslovne ali politične stike. Pri tem pa je treba okoliščine vedno preverjati z vidika konkretnega primera, so pojasnili.

Vendar pa po njihovih navedbah nasprotja interesov, kot ga definira zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, po naravi stvari ne gre interpretirati kot omejevanja splošne glasovalne pravice, glasovanja voljenih predstavnikov v parlamentu ali občinskem svetu ali glasovanja za imenovanje na funkcije znotraj posameznega organa. Glasovanje zase oziroma za povezane osebe lahko izpolnjuje znake nasprotja interesov po omenjenem zakonu le pri opravljanju javnih nalog, ne pa na primer pri izvajanju splošne volilne pravice.

Podobno velja za glasovanja v okviru delovanja izvoljenih predstavniških teles na državnem in lokalnem nivoju. Tako zakon ne omejuje ustavne pravice poslanca, da glasuje po svoji vesti – četudi zase ali za povezano osebo – v kolikor seveda glas ni posledica kakšnega kaznivega dejanja, na primer korupcije, so pojasnili.

Po oceni komisije tako zgolj solastništvo ene izmed gospodarskih družb, ki bi poleg vseh ostalih družb, ki bi bile podvržene temu zakonodajnemu okviru, še ne povzroča avtomatično nasprotja interesov oziroma okoliščin, kjer bi bila potrebna izločitev uradne osebe iz vseh postopkov, povezanih s konkretnim zakonodajnim predlogom.

"Odgovor bi bil seveda drugačen, če bi se glasovalo o zakonodajnem predlogu, ki bi se nanašal izključno na konkretno medijsko hišo in v katerem bi bile podane pravice izključno tej medijski hiši oziroma gospodarski družbi, katere solastniki so nekateri poslanci in ministri. V takem primeru pa bi se morali skladno z določbami zakona o integriteti in preprečevanju korupcije iz glasovanja izločiti vsi poslanci oziroma ministri, ki bi bili povezani s konkretno gospodarsko družbo," so še pojasnili na KPK.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gorazd Petek
23. 07. 2020 21.35
-2
SD =Stranka D , in reano čas je da se KPK politično poliocijo pospravi v zgodovino.
User300173
23. 07. 2020 20.50
+1
Ne glede,da ni konkretnega imena medijske hiše, ampak je splošno, moramo gledati konkretno.S sprejemom tega Zakona, bodo imeli poslanci in ministri lastniki delnic neposredno premoženjsko korist? Bodo imeli. So lahko pri glasovanju pristranski ne glede na morebitne slabe posledice sprejetja? So. Ostali mediji so tukaj smatrani kot kolateralni, saj lastna materialna korist vpliva na objektivno odločanje. Menim, da bi US lahko kaj doreklo na to temo.
Millady
23. 07. 2020 18.55
+7
Napačno, narobe, nestrokovno in verjetno pod vplivom politike sprejeto stališče 👎
Gorazd Petek
23. 07. 2020 21.36
-4
Izjava tepčka,ki ima Kučanovo podobico v geltašlu zrovn kreditne kartice.
Millady
24. 07. 2020 09.29
+4
Zaphod
23. 07. 2020 18.26
+2
Svoboda medijev po S(d)S - dokler mediji trobijo kot jim Jajo narekuje, so svobodni. Tisti, ki misli drugače, je sovražnik države in slovenstva.
vonbongo
23. 07. 2020 16.32
+2
Aha novi predsednik je prsel 1.aprila 2020 na funkcijo ;)
vonbongo
23. 07. 2020 16.28
+3
No ta novica , bo pa se povecala stevilo protestnikov.
Prljavi prasek
23. 07. 2020 18.30
-2
Ojoj 🤦‍♂️ in kaj pol.. 😂 🤪 ☔
M teorija
23. 07. 2020 16.08
+5
Če je zakon pisan splošno za vse mrdije, potem gre za tud za konkreten primer ( razen če ni podebej izvzet)!? Keri Kekci!?
M teorija
23. 07. 2020 16.05
+0
In zakaj je ol bla taka gonja proti GGju!?
piu
23. 07. 2020 15.58
-1
Če poslanec SD-ja ni sposoben razumevanja slovenske zakonodaje bi moral početi nekaj drugega...... Npr predlagamo mu naj se zaposli v vojski......
revirji
23. 07. 2020 15.56
+7
Poslanci sđs a lepo prosim sprejmite še tak zakon da moje podjetje na lepe oči dobi denar davkoplačevalčev.
MiroF
23. 07. 2020 15.13
+7
Sedaj pa dajte zblojenemu Koprivcu dekno čez glavo in nažgat ko vola !!! Koprivc je en navaden špicelj, aha sej res on je javno v DZ izjavil, da je ponosen naslednik prav tistih, ki so pospravljali v hrbet !!!