Slovenija

KPK kršitev ni ugotovila, Veselovo delo za Fifo ni sporno

Ljubljana , 12. 05. 2021 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Vrečar, STA
Komentarji
612

Komisija za preprečevanje korupcije je zaključila postopek glede suma nezdružljivosti funkcije predsednika računskega sodišča z opravljanjem funkcije predsednika odbora za revizijo in skladnost pri Mednarodni nogometni zvezi FIFA. Kršitev niso ugotovili, zato so postopek ustavili. Pristojnim organom pa bo KPK kljub temu podala pobudo za ustreznejšo ureditev zakonodaje. Vesel je odločitev KPK pozdravil in dejal, da gre za dobro priložnost za opravičilo nekaterih političnih akterjev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Šumi o odločitvi KPK
    09:09
    Iz 24UR ZVEČER: Šumi o odločitvi KPK
  • Iz 24UR ZVEČER: Odločitev KPK
    02:20
    Iz 24UR ZVEČER: Odločitev KPK
  • Iz 24UR: KPK ustavil postopek
    03:02
    Iz 24UR: KPK ustavil postopek
  • Iz SVETA: KPK ustavila postopek zoper Vesela
    02:29
    Iz SVETA: KPK ustavila postopek zoper Vesela
Tomaž Vesel.
Tomaž Vesel. FOTO: Bobo

Komisija za preprečevanje korupcije ni ugotovila kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) v zadevi suma nezdružitve funkcije predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela, ki obenem dela tudi pri Mednarodni nogometni zvezi Fifa. Postopek je KPK tako zaustavila. "Zaradi zaznanih korupcijskih tveganj in pomanjkljivosti zakonodaje v tem in preteklih postopkih, ki jih je vodila, pa bo komisija pristojnim organom podala pobudo za ustreznejšo ureditev zakonodaje," so zapisali pri komisiji. 

KPK je postopek sicer začela lani na podlagi več prejetih prijav. V predhodnem preizkusu je pridobila pojasnila predsednika računskega sodišča in različnih državnih organov, preučila je statut in organizacijsko ureditev FIFE, področno zakonodajo in pridobila druge relevantne podatke, še sporočajo s KPK. 

Senat je na ponedeljkovi seji sprejel ugotovitve, v katerih se je Komisija opredelila do okoliščin dveh funkcij Tomaža Vesela – 6. julija 2016 je bil namreč imenovan tudi za vodjo neodvisnega Odbora za revizijo in skladnost pri organizaciji FIFA. Zaradi tega so marca letos v SDS, NSi in SNS zahtevali sklic nujne seje Mandatno-volilne komisije in predlagali, da Veselu preneha funkcija predsednika računskega sodišča zaradi opravljanja pridobitne nadzorne dejavnosti. 

Zakon o računskem sodišču sicer ureja nezdružljivost funkcij, vendar za primere oziroma vprašanja, ki jih eksplicitno ne ureja, napotuje na drug zakon, to je ZIntPK, poudarjajo v Komisiji za preprečevanje korupcije. Ta zakon ureja nezdružljivost funkcij za poklicne funkcionarje ter hkrati opredeljuje izjeme od prepovedi.

V svojem 27. členu pa določa, da poklicni funkcionar ne sme biti član oziroma opravljati dejavnosti upravljanja, nadzora ali zastopanja v gospodarskih družbah, gospodarskih interesnih združenjih, zadrugah, javnih zavodih, javnih skladih, javnih agencijah in drugih osebah javnega ali zasebnega prava, razen v društvih, ustanovah in političnih strankah. "Glede na namen ustanovitve in način delovanja FIFA ustreza pravnoorganizacijski obliki ustanove, zato v primeru predsednika računskega sodišča Komisija ni ugotovila nezdružljivosti funkcij, saj ZIntPK poklicnemu funkcionarju ne prepoveduje opravljanja funkcije člana nadzornega odbora v ustanovi," ugotavljajo v KPK. 

Omenjeni zakon ZIntPK sicer poklicnim funkcionarjem prepoveduje opravljanje dodatne pridobitne dejavnosti, vendar izjemoma dovoljuje opravljanje športne pridobitne dejavnosti, še pojasnjujejo. "V konkretnem primeru ne gre niti za športno niti za pridobitno dejavnost, kljub prejetemu plačilu za opravljanje funkcije predsednika odbora za revizijo in skladnost pri FIFI." Spomnimo, da naj bi Vesel pri FIFI letno zaslužil okoli 200.000 evrov bruto. A pri KPK dodajajo, da višina plačila v tem kontekstu ni relevantna, "saj v skladu z veljavnimi zakonskimi določbami ne predstavlja kriterija presoje in se glede na razmere v posameznih državah lahko bistveno razlikuje". 

Komisija za preprečevanje korupcije kršitev ni ugotovila.
Komisija za preprečevanje korupcije kršitev ni ugotovila. FOTO: Bobo

Komisija je tudi v tem, prav tako kot v več preteklih postopkih, zaznala sistemska korupcijska tveganja v povezavi z različno ureditvijo nezdružljivosti opravljanja funkcij ter prepovedi članstva in dejavnosti. Iz tega razloga je KPK napovedala, da bo vladi podala pobudo za poenotenje ureditve področja nezdružljivosti funkcij za poklicne funkcionarje, kjer se lahko po potrebi opredeli tudi sprejemljivo višino dohodkov, ki jih poklicni funkcionar pri opravljanju dodatne dejavnosti lahko pridobi. "Komisija bo v pobudi opozorila tudi na različno sankcioniranje imenovanih in voljenih funkcionarjev v primerih zaznanih kršitev v povezavi z nezdružljivostjo opravljanja funkcij, prepovedjo članstva in dejavnosti," dodajajo. 

Vesel: Odločitev KPK dobra priložnost za opravičilo nekaterih političnih akterjev

Vesela odločitev KPK ne preseneča, saj so bili vsi argumenti, ki jih je že ob sprejemu funkcije natančno pregledal, logično razumno upoštevani in jih je komisija v ugotovitvah tudi zapisala. Ob današnji objavi pa vidi dobro priložnost, "da se mu nekateri politični akterji zaradi določenih izjav, ki niso bile na mestu, opravičijo".

"Takšno opravičilo, ki ga je sicer iluzorno pričakovati, bi zelo prispevalo h kulturi dialoga v slovenskem javnem prostoru," se je še odzval Vesel.

V opoziciji redkobesedni, v koaliciji presenečeni nad odločitvijo KPK glede Vesela

V koalicijskih vrstah so presenečeni nad odločitvijo KPK, ki v presoji ravnanja predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela ni ugotovila kršitev zakona. Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je ocenil, da ta odločitev ponovno vzpostavlja razlikovanje med prvorazrednimi in drugorazrednimi. V opozicijskih vrstah so glede odločitve KPK redkobesedni.

Za Krivca je odločitev KPK presenetljiva, saj morajo na eni strani državljani dokazovati praktično vsak pridobljeni evro, medtem pa KPK oceni, da dejavnost, s katero je nekdo pridobil 200.000 evrov, ni pridobitna.

Spomnil je tudi, da je Vesel zagotavljal, da ima soglasje KPK za opravljanje funkcije predsednika komisije za revizijo in skladnost pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa), a se je izkazalo, da to ne drži. Kljub temu pa KPK ni ugotovila nobenih kršitev, je dejal Krivec.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v izjavi za medije v DZ dejal, da odločitev KPK ne komentira, podobno tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Je pa slednji ob tem ocenil, da Vesel dobro opravlja svoje delo in da ga bo po odločitvi KPK lahko še naprej.

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je dodal, da se bo zgodba s to odločitvijo verjetno zaključila. Potrebujemo institucije, ki bodo delovale, in KPK je ugotovila, da lahko računsko sodišče svoje delo nadaljuje tudi v tej sestavi, je še povedal.

Medtem pa je vodja poslancev SMC Gregor Perič ocenil, da je ta odločitev "dvignila marsikatero obrv v Sloveniji". Kot je ponazoril, kot poslanec ne utegne "niti pokositi trave okoli svoje hiše, ker delamo intenzivno". Tako si ne predstavlja, kako bi lahko hkrati opravljal še drugo dejavnost, ki bi bila ocenjena na četrt milijona evrov na leto. "Kot funkcionarji se moramo primarno posvetiti funkcijam, ki so nam zaupane - z neposredno izvolitvijo ali imenovanjem - in vse ostalo je treba postaviti na stran," je še pojasnil.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je odločitev KPK pospremila z besedami, da Vesel "več kot očitno ni naredil nič narobe".

Koronavirus pasica nova


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (612)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zlati70
14. 05. 2021 12.21
V 73. točki je med drugim jasno zapisano, da je posledično mogoče govoriti o gospodarski dejavnosti opravljanja storitev, ki ni povezana s posebnostmi športa, kot jih opredeli sodna praksa (sodbi Sodišča z dne 14. julija 1976 v zadevi Dona, 13/76, Recueil, str. 1333, točki 14 in 15; z dne 15. decembra 1995 v zadevi Bosman, C-415/93, Recueil, str. I-4921, točka 127; zgoraj navedena sodba Deliège, točki 64 in 69, in sodba z dne 13. aprila 2000 v zadevi Lehtonen in Castors Braine, C-176/96, Recueil, str. I-2681, točke od 53 do 60). Vesel in Šumi pripovedujeta pravljice, da je FIFA s šestimi milijardami letnih prihodkov ni pridobitna Prav ti štirje členi na laž postavljajo tako Vesela kot predsednika KPK Roberta Šumija. Po besedah sedanjega predsednika KPK v oddaji 24ur zvečer so v primeru Vesela pridobili obsežno dokumentacijo iz tujine. Glede na to, da se Šumi v svoji biografiji predstavlja kot strokovnjak za področje korupcije, se poraja vprašanje, zakaj so spregledali te štiri člene odločbe, ki jasno dokazujejo, da je Fifa opravlja gospodarsko dejavnost. Vesel pa se v javnosti še naprej obnaša kot, da nihče v Sloveniji ne bi vedel, kaj je Fifa. Iz tega razloga je prav bizarno, ko ima predsednik Računskega sodišča dobršen del državljanov za nevedneže. Fifa, ki naj bi bila nepridobitna fundacija, letno ustvari do šest milijard dolarjev prihodkov, po mnenju nekdanjega prvega piarovca Gorenja, pa naj bi operirali s kar tremi milijardami gotovine. Ja, te pravljice tako predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel in predsednik KPK Robert Šumi brez sramu prodajata slovenski javnosti.
zlati70
14. 05. 2021 12.20
+1
Predsednik KPK še naprej zavaja slovensko javnost: Sodišče EU je odločilo, da je FIFA gospodarska družba, ki opravlja pridobitno dejavnost! V slovenski javnosti že nekaj časa poteka burna debata o dodatnem delu predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela na Mednarodni nogometni zvezi (FIFA). O Tomažu Veselu se v Sloveniji sploh ne bi pogovarjali, če ne bi tuji mediji poročali o letalskem letu predsednika Fife Giannija Infantina iz Mehike, ki ga je na sumljiv način “pokril” prav Tomaž Vesel. Klobčič se je počasi pričel odmotavati in kmalu je prišlo v javnost, da Vesel poleg letne funkcionarske plače, kot predsednik Računskega sodišča zasluži še letno dobrih 246 tisoč dolarjev bruto na Fifi. Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel in tudi predsednik KPK Robert Šumi zatrjujeta, da Veselovo delo na Fifi ne spada v pridobitno dejavnost in da je Fifa organizirana kot društvo po švicarskem civilnem zakoniku. Vendar besede Vesela na laž postavlja odločba Sodišča Evropske Unije v primeru Laurent Piau, ki je pred Sodiščem EU izgubil prav zato, ker je trdil, da Fifa ni gospodarska družba. Predsednik Računskega sodišča pozablja, da za Fifo velja evropsko pravo, ki je ugotovilo, da je Fifa po evropskem pravu podjetje in ne društvo. Sodišče EU je s sodbo odločalo o vprašanju, ali se Fifa smatra za društvo ali podjetje, in ali se njena dejavnost smatra za športno ali gospodarsko. Fifa je pred sodiščem zatrjevala, da je društvo in da je njena dejavnost športna. Fifa je res po švicarskem pravu od leta 1904 ustanovljena kot društvo, a za evropsko pravo je bistvena njena gospodarska dejavnost opravljanja storitev, ki ni povezana s posebnostmi športa, zato je po evropskem pravu Fifa “podjetniško združenje” in se obravnava kot podjetje.Vse to je odločilo Sodišče Evropskih skupnosti v sodbi proti Laurentu Piau. V sodbi, dolgi štirideset strani, je večkrat nakazano, da je Fifa gospodarska združba, ne pa društvo, kot trdita Vesel in predsednik KPK Robert Šumi. S tem pa je tudi jasno, da Vesel svojo popoldansko obrt opravlja kot pridobitno, kar pa po slovenski zakonodaji ni dovoljeno. V nadaljevanju vam predstavljamo ključne člene, ki dokazujejo, da je Fifa gospodarsko združenje. Predstavljamo člene, ki dokazujejo, da je FIFA podjetniško združenje in opravlja gospodarsko dejavnost Ne glede na izgovore vseh vpletenih je omenjena sodba več kot jasna. Eden ključnih elementov, da je za Evropsko komisijo Fifa podjetniško združenje, je zapisano v 63. točki odločbe. V njej jasno piše, da se člen 82 Evropskega sodišča, ki se nanaša samo na ekonomske aktivnosti, v konkretnem primeru, ko gre za izključno urejevalno dejavnost, ne uporablja. Nadalje piše, da Fife ni mogoče prištevati ne med “ekonomske sile”, ne med monopsoniste. Po mnenju tožnika Fifa ne predstavlja ekonomskih interesov klubov in igralcev. V tem primeru agenti igralcev z licenco ne opravljajo poklica, ki ni zaprt in brez strukturnih povezav, in “torej ne zlorablja prevladujočega položaja. Komisija pa ravno nasprotno zatrjuje, da je Fifa podjetniško združenje in da je sporni pravilnik sklep podjetniškega združenja.” Ne glede na to, da se je Fifa v 65. točki izgovarjala, da spremenjenega pravilnika ni mogoče opredeliti kot sklep podjetniškega združenja, glede na to, da so poklicni klubi, ki jih je mogoče šteti za podjetja, manjšinski člani nacionalnih zvez, včlanjenih v mednarodne organizacije. V 71. točki je med drugim zapisano, da morajo Fifi nacionalne zveze, ki so v skladu s statuti Fifa, sodelovati na tekmovanjih, ki jih organizira, plačati odstotek skupnega prihodka od vsake mednarodne tekme, Fifa pa jim na podlagi istih statutov priznava izključne pravice za distribucijo in prenos zadevnih športnih prireditev. Tudi na tej podlagi opravljajo gospodarsko dejavnost. V 72. točki jasno piše, da so člani Fife, nacionalne zveze, ki združujejo klube, za katere nogomet pomeni gospodarsko dejavnost. Ti nogometni klubi so posledično podjetja v smislu člena 81 ES in nacionalne zveze, ki jih združu
ich123
14. 05. 2021 10.44
Ha, ha, ha, ja kaj drugega pa je bilo za pričakovati !! Iste sorte ptiči skup letijo, ha, ha....!!!
cakra
13. 05. 2021 13.00
+1
Vprašanje kako bi se izteklo če bi bil Vesel na desni opciji.
MMIRKO
13. 05. 2021 11.03
+2
Kako ste ljudje lahko sledilci leve in desne mafije , ne razumem. DA predsednik računskega sodišča razmišlja ob mafijski državi še na dodaten zaslušek je samo signal da svojega dela na računskem sodišču ni opravil 100 % . Katastrofa da ga nekateri podpirate . Sem politično neoporečen ter sem za poštenost vendar kaj takega ne pričakuješ v resni državi katera se bori proti mafiji. Očitno se Vesel bori proti poštenosti "!! Kaos !!!
MucaNeGrize
13. 05. 2021 11.12
-1
računsko sodišče pod vodstvom Tomaža Vesela deluje 18 x bolje ...kot pod prejšnjim predsednikom...Gospod Vesel Tomaž na računskem sodišču dela v bistvu gratis ...iz naslova dela v CH ...PLAČA v Sloveniji precej VEČ davka ...kot je njegov zaslužek - kot predsednik računskega sodišča ...KAJ KONKRETNO SE TI ZDI MAFIJSKO ? ...NITI evra ni ukradel iz proračuna...NITI NI PLAČAN v ch iz proračuna - torej davkoplačevalcev ...Niti pojma nimate , kakšni so prejemki določenih recimo menagerjev ...zneski , ki jih prejme Gospod Vesel letno ...so za marsikoga mesečni ...za kakšnega nogometaša recimo ..celo tedenski ali dnevni ...Požrli se boste od zavisti ...to je vse ...Morali pa bi biti veseli ...da Gospod Vesel PLAČA VEČ davka - da v proračun - kot pa ta proračuna on sam , kot predsednik računskega sodišča - STANE davkoplačevalce ....
vrtnicax5
13. 05. 2021 10.54
+3
Dobro da nismo tretjerazredni državljani ustavni sodniki, v nasprotnem primeru bi visel vsak drugi in eden umes.
MESE?AR
13. 05. 2021 10.47
+3
KPK ne zna niti prebrati zakonov, katerih se mora držati. Črno na belem piše, da mora imeti soglasje njegovega delodajalca in da mora 8 dni od pričetka javiti KPK-ju. Tudi če bi samo krompir posadil na njivi !!! SPRENEVEDANJE BREZ PRIMERE ! A njegova žena pa to sprejema ?
MucaNeGrize
13. 05. 2021 11.16
+0
janševiki znate ...??? po videnem niste niti pismeni...."Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije v 27. členu določa, da poklicni funkcionar ne sme biti član oziroma opravljati dejavnosti upravljanja, nadzora ali zastopanja v gospodarskih družbah, gospodarskih interesnih združenjih, zadrugah, javnih zavodih, javnih skladih, javnih agencijah in drugih osebah javnega ali zasebnega prava, razen v društvih, ustanovah in političnih strankah. Glede na namen ustanovitve in način delovanja FIFA ustreza pravnoorganizacijski obliki ustanove, zato v primeru predsednika računskega sodišča Komisija ni ugotovila nezdružljivosti funkcij, saj zakon o integriteti in preprečevanju korupcije poklicnemu funkcionarju ne prepoveduje opravljanja funkcije člana nadzornega odbora v ustanovi,« so zapisali v KPK.
MMIRKO
13. 05. 2021 10.37
+4
KPK je bila ustvarjena za mafijo !!!
zibertmi
13. 05. 2021 10.35
+0
kletarji.ne se vžigat.dokler se boste penili od čistilnega sredstva s katerim vam perejo prazen sod vam ni pomoči
MucaNeGrize
13. 05. 2021 10.24
-2
janša na tviterju sprašuje , če kdo razume ugotovitve kpk ....Naj mu matoz prevede . Poleg mu je uprabnik tviterja lepo napisal ...da je obrazložitev kpk mnogo bolj jasna in razumljiva , kot angleščina nekega janše ...( za katero je sicer castrirani milovije krulil , da je perfektna šolska angleščina ...) ...
MESE?AR
13. 05. 2021 10.48
+0
Ti tudi ne znaš brat zakonov, zato ne komentiraj.
MucaNeGrize
13. 05. 2021 11.14
+1
ti si nad kpk ...in tvoje kletne zaznave tudi . Samo v vednost...v Sloveniji še vedno veljajo zakoni in ustava Republike Slovenije ...In NE vaše janševistične interpretacije zakonov...in kaj je zakonito ali ne ...šcccc
JApajaDAja
13. 05. 2021 10.21
+3
kot je nekoč dejal tovariš tito-zakona se ni treba držati kot pijan plota" in mama zdenka je to parafrazirala "ni vsaka svinjarij kaznivo dejanje" :-)...in tako pri nas delajo!
MucaNeGrize
13. 05. 2021 10.20
-3
Večmesečna kampanja zoper predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela se je končala – s spektakularnim polomom. Predsednik slovenske vlade Janez Janša je Tomažu Veselu dolge mesece očital neetično in tudi nezakonito ravnanje, saj naj bi ob svojem rednem delu dobival tudi velike honorarje od nogometne zveze FIFA, za katero je delal ob svojem rednem delu. Vesel opravlja delo predsednika odbora za revizijo in skladnost pri zvezi FIFA. Zelo podobne obtožbe so dolge mesece ponavljali tudi mediji, ki so blizu stranki SDS in se napajajo iz virov madžarskega predsednika Viktorja Orbána ter njegovih tajkunov. Pravi razlog za kritike Vesela pa je bilo njegovo preverjanje vladnih nakupov zaščitne opreme. Končno poročilo Računskega sodišča je namreč ugotovilo velike nepravilnosti pri nakupih, za katere pa je bila najbolj odgovorna – Janševa vlada. insajder
sinhron
13. 05. 2021 10.18
-2
Še ena klofuta SEKTAŠKI ZALEGI , ki želi vsakega , ki ni z njimi in jim ne pritrjuje diskreditirati ! SDS klika je želela diskreditirati predsednika računskega sodišča zaradi poročila o preiskavi malverzacij z nabavo zaščitnih sredstev in raspiratorjev , kjer so zaznali korupcijska tveganja Počivalška in drugih akterjev . Da to poročilo ne bi prišlo v javnost so že pred izidom tega poročila treljali z vsemi topovi po Veselu , pa je tarča ubežala vsem nizkim udarcem in upam , da bo to g.Vesel vse to obrnil sebi v prid ! In sedaj je najbolj glasen Slovenski zapornik , koruptivnež , prodajalec orožja , pralec denarja ,........
MucaNeGrize
13. 05. 2021 10.18
-2
KPK: Vesel z delom za FIFO ni kršil zakonodaje, obtožbe predsednika vlade izzvenele v prazno
MESE?AR
13. 05. 2021 10.49
+0
MucaNeGrize
13. 05. 2021 11.15
+1
pritoži se na kpk ali naj te objame vsaj milicaj vinko ...da te potolaži ...To je mnenje kpk
MucaNeGrize
13. 05. 2021 10.16
-2
se je janša že opravičil Gospodu Veselu ...???
MESE?AR
13. 05. 2021 10.49
+1
MUNGATUMBA
13. 05. 2021 10.05
+1
SPOSOJENO: - ""Gre za klasičen primer koruptivnega delovanja, kar na srečo razume tudi večina Slovencev, celo najbolj rdeče spranih. Prav zato "ima del omrežja tranzicijske levice težave z Veselom, saj jim interne ankete, ki jih - na primer - sproti opravlja Mediana, kažejo, da Vesel ne uživa ravno velike podpore med volivci, ravno obratno, prehiteva ga celo "zeleni" Jure Leben..." (Požareport) ""
jg57
13. 05. 2021 10.05
+1
veselo za Vesela!
mali.mato
13. 05. 2021 10.00
+4
Kako prozorna in sramotna odločitev KPK.
MESE?AR
13. 05. 2021 10.50
+1
rekapaka
13. 05. 2021 09.52
-3
Vsak proda svoje znanje po najvišji možni ceni. "Sposobni" svečkarji iz Trstenjakove so zadovoljni s plesnivim sendvičem in kozarcem Bimba. Če jim daš dvojno dozo pijače bodo tudi sebe popljuvali!
krpati
13. 05. 2021 09.45
+1
Žabo ni potrebno v vodo porivati.....gre sama!!