Slovenija

KPK uvedla preiskavo zoper Pivčevo in Markočiča

Ljubljana, 04. 09. 2020 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.S., STA, Ti.Š.
Komentarji
66

KPK je po opravljenem predhodnem preizkusu o gostovanjih kmetijske ministrice Aleksandre Pivec na Krasu in v Izoli uvedla preiskavo zoper Pivčevo in izolskega župana Danila Markočiča. Komisija je že prejela potrdili, da sta obe obravnavani osebi prejeli obvestilo o uvedbi preiskave.

 

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pri kmetijski ministrici Aleksandri Pivec in izolskem županu Danilu Markočiču preiskuje dogodke v Izoli in na Krasu v letih 2019 in 2020 - in sicer sume kršitev etike in integritete javnega sektorja skladno z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) ter sume kršitev prepovedi oziroma omejitev sprejemanja daril, so danes sporočili s KPK. Senat komisije je sklep o uvedbi preiskave sprejel v sredo, 26. avgusta, na 18. redni seji. Postopek je komisija uvedla na podlagi prejetega novinarskega vprašanja, predhodni preizkus pa je potekal od 23. julija in je vključeval pridobivanje dokumentacije in pojasnil ter presojo vseh institutov ZIntPK.

Aleksandra Pivec in Danilo Markočič
Aleksandra Pivec in Danilo Markočič FOTO: 24ur.com

S KPK so sporočili, da sama uvedba preiskave še ne napoveduje končnih odločitev v zadevi. "Komisija bo v preiskavi potrdila ali ovrgla sume kršitev. Kdaj bo preiskava zaključena, ni mogoče napovedati, saj je to odvisno tudi od pridobivanja dodatnih dokazov in sodelovanja vpletenih v postopku. Komisija obravnavanim osebam v preiskavi zagotavlja vse procesne pravice v skladu z določbami Zakona o splošnem upravnem postopku. Več informacij o konkretnem postopku do zaključka preiskave komisija zaradi interesa samega postopka ne more dati," so zapisali.

Markočič: Ko smo ugotovili napako pri plačilu, sem občini povrnil nepravilno zaračunan znesek

Očitki Pivčevi so zaradi njenih gostovanj in plačila nočitev na Krasu in v Izoli, kjer je prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem, v javnosti prvič zaokrožili konec julija. Ministrica je očitke zanikala in zagotovila, da nikoli ni in ne bo izkoriščala položaja ministrice za koristi sebe ali svojih bližnjih. Vendar pa njeno ravnanje očitno ni zmotilo le opozicije, del katere je zahteval tudi njen odstop s položaja kmetijske ministrice, pač pa tudi del njene stranke, na čelu s poslansko skupino in svetom stranke, ki ji je izglasoval nezaupnico.

Markočič je v pisnem odzivu spomnil, da so KPK takoj po prejemu zaprosila poslali vso dokumentacijo in korespondenco, povezano z obiskom ministrice Pivčeve. "Naš edini namen je bil rezervirati in plačati sobe za člane uradne delegacije. Ko smo ugotovili napako pri plačilu hotelskega računa, ki se ni ujemal z naročilnico, ki jo je izdala občina, sem zanjo prevzel objektivno odgovornost in 5. avgusta 2020 občini že povrnil nepravilno zaračunan znesek hotelskih storitev," je poudaril izolski župan. Iz poslane dokumentacije je razvidno, da na občini ni bilo nobenega namena kršiti protikorupcijsko zakonodajo, je dodal Markočič in napovedal, da bodo s protikorupcijsko komisijo tudi v prihodnje tvorno sodelovali.

Iz DeSUS so že minuli teden sporočili, da preiskavo podpirajo. Pivčeva pa je takrat na Facebooku zapisala, da kot ministrica sprejema in upa na čimprejšnji zaključek postopka KPK. Kot je napovedala, bo v njem konstruktivno sodelovala. "Le tako se bo celovito raziskalo vsa dejstva glede mojega delovnega obiska Krasa in nočitve v Izoli. Primerov, ki sta že en mesec glavna medijska tema v Sloveniji. Z zaključkom celovitega in strokovno neodvisnega postopka bo najbrž konec z manipulacijami ter nečloveškimi medijskimi in političnimi pritiski, ki sem jih v zadnjem obdobju deležna," je še zapisala.

Gantar si od Pivčeve želi prevzema politične odgovornosti in odstopa v dobro DeSUS

Težave predsednice DeSUS in kmetijske ministrice Pivčeve se sicer po mnenju predsednika sveta omenjene stranke in ministra za zdravje Tomaža Gantarja "res kopičijo", ki si želi, da bi Pivčeva prevzela politično odgovornost. "Če želi stranki DeSUS dobro, jo prosim, da odstopi," je dejal po današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta.

Z odstopom bi pokazala, da ji ni vseeno za nadaljnje delo DeSUS, je ocenil Gantar in poudaril, da lahko Pivčeva v primeru, če se vsi očitki na njen račun izkažejo za neutemeljene, še vedno kandidira za predsednico stranke na jesenskem kongresu.

Tomaž Gantar
Tomaž Gantar FOTO: Damjan Žibert

Svet DeSUS je prejšnji teden izglasoval nezaupnico Pivčevi, nato je komisija za statutarna vprašanja in pritožbe stranke DeSUS sprejela stališče, da ima svet stranke v obdobju med kongresoma tudi pristojnost razrešiti predsednika stranke. Pivčeva vztraja, da lahko predsednika razreši le kongres.

Poslanci DeSUS so se za glasovanje o nezaupnici odločili po tistem, ko Pivčeva kljub njihovim pozivom ni odstopila s položaja predsednice stranke. K odstopu pa so jo med drugim pozvali zaradi očitkov glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je prepletala službene zadeve z zasebnimi.

KPK je zoper Pivčevo uvedla tudi prekrškovni postopek zaradi domnevnih nepravilnosti pri projektu Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem.

Gantar je danes izrazil upanje, da bo Pivčeva "sprejela politično odgovornost, ki je nekoliko drugačna kot kazenska, in stranko razbremenila teh razprav".

Kar se tiče različnih tolmačenj o postopkih razrešitve predsednika stranke, na katere se sklicujejo Pivčeva in svet stranke, je Gantar danes dejal, da imajo načeloma mnenje statutarne komisije, lahko pa mnenje o razlagi statuta poda tudi svet stranke. "In če bodo člani menili, da je to treba, bomo tudi to naredili," je pojasnil.

Glede namigov Pivčeve, da je v primeru razrešitve pripravljena iti tudi na sodišče, pa je Gantar dejal, da ga ne skrbi. "Verjamem, da je to nujno narediti, če želimo obdržati kredibilnost stranke," je dejal.

Poudaril je še, da se v stranki zdaj prvenstveno ukvarjajo z vprašanjem vodenja DeSUS, da pa si ne želijo, da bi to vplivalo na sodelovanje stranke v koaliciji ter izpolnjevanje koalicijskih zavez. Na vprašanje, kdo bi lahko Pivčevo nasledil na mestu kmetijske ministrice, pa je Gantar pojasnil, da bo moral glede na vse obtožbe in očitane nepravilnosti glede tega prvi odreagirati predsednik vlade Janez Janša.

Na vprašanja o verjetnosti, da bi sam kandidiral za predsednica stranke, pa je Gantar pojasnil, da začasno vodenje ni problem in je že povedal, da je pripravljen prevzeti krmilo stranke za obdobje do kongresa. "Glede tamkajšnje kandidature pa bi danes težko govoril. Je prehitro. V vseh teh letih se za to nisem odločil. Lahko mi verjamete, da je to res težka odločitev," je še dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maki3322
15. 09. 2020 20.04
Spoštovani poslanci DeSUSa , saj niste s tem da ostane ministrica naredili prav nič. Odstopiti bi morala tudi kod kmetiska menistrica saj e delovala kuroptivno . Zamisliti bi se morali tudi poslanci DeSUSa saj so pdprli Počivalška saramota.
kolbek460
09. 09. 2020 10.32
+1
Ja Aleksandra ,ko zastor pade in na tebe je posijalo sonce in ti si se začelo zvijat kot črv na soncu ,,si premetena lisica ,z mentaliteto 99% sds modelov ,sedaj so na oblasti ,na kolena in prosi za članstvo in ablast te bo zaščitila saj za dva meseca ,po tem pa se na ve ,kaj bo?
01xxy
05. 09. 2020 08.04
+3
In kaj je narobe, če jo odstavi kongres? Pristala bo itak na Dobu!
kaktusar1
04. 09. 2020 19.19
+7
no, sedaj je pa že čisto zrela za članstvo v sđs, da jim ne bo kvarila povprečja v lažeh in korupciji....
flojdi
04. 09. 2020 18.25
.ko dam na kak komentar plus , se mi prikaže rdeči klicaj. zdajle že dva dobljena. ?? Torej moram klikat za žel ljeno Usmerjeno
flojdi
04. 09. 2020 18.25
.ko dam na kak komentar plus , se mi prikaže rdeči klicaj. zdajle že dva dobljena. ?? Torej moram klikat Željeno Usmerjeno
flojdi
04. 09. 2020 18.30
+1
.in nimam pojma zakaj je komentar podvojen. na tečaju so mi , nedavno , rekli , da je , ponekod sicer, treba kliknit 2x .( očitno nimam več nadzora nad prstkom ki klika … hihi
flojdi
04. 09. 2020 18.09
..samo dva.. ali trije... / eni so spisali zakone z luknami .. tudi sami sebi .. zgleda
hotchilipoper
04. 09. 2020 16.48
+0
A ni zguba časa,ker iz vsega tega dramatiziranja ne bo nič.Če si njihov si nedotakljiv-grem stavit
User300173
04. 09. 2020 16.36
+7
Ni samo Kras in Izola, ampak še konkretno v evrih raznih neprijavljenih prejemkov. Si išče službo? Ministrica itak več ne more biti, vsaj pri "normalnih" vladah, kar za Janšo ne velja. Odstavlja-prestavlja visoke policijske uradnike, ki so "moteči" pri raziskavah kriminala, v katere je vpletenih več članov vlade ali zelo blizu. Ministrica pa ga ne moti. Zelo zgledno.
Slovenskimuri
04. 09. 2020 16.11
-5
Pivčevo s 300€ imajo za pomembnejšo novico k prvi slo satelit res padate
Malin3
04. 09. 2020 15.50
-1
Cilj ni Pivčeva,cilj je ZRUŠITI vlado.
big_foot
04. 09. 2020 16.09
+13
vlahov
04. 09. 2020 15.40
+8
Upam , da bo bivši obsojenec podpru sodstvo v tem primeru in , da bodo obsojeni na zaporne kazni kot Hilda ... Ali bodo kot Jankovičev sin , ki je v sostorilstvu odtujil 60.000e od državi in so dobili pogojne ... Imam 318e invalidne pokojnine !!!!
flojdi
04. 09. 2020 18.14
+2
..pa dejva skakat ot vesela . / men so je , pokojnine , zRačunal 369. ( smo eni je majo jurja ; in VEČ
BobbyP
04. 09. 2020 15.10
-5
Lutkovna predstava globoke države se nadaljuje. Ovce, bodite ponižne. 🙄
sinhron
04. 09. 2020 14.30
+17
Nobena dejstva ne štejejo pri ljudeh brez zadržkov in morale , so sprijeni kriminalci , imajo pa močno izražen ego in takih je v tej vladni garnituri kar nekaj !
ho?emVšolo
04. 09. 2020 13.53
+17
picijulka1
04. 09. 2020 13.52
+13
Univerza pa nad doktoratom!
big_foot
04. 09. 2020 13.31
+15
Glede na delo te vlade.... kmalu bo prosto delovno mesto za direktorja KPK. Delo dobi le zvest kader po strankarski liniji.... bruuuuh vlada
bohinj je zakon
04. 09. 2020 13.22
+9
Nadaljevanka Pivec........omenjena gospa bo še ponosna na svojo medijsko prisotnost.......četudi bi se kdo drugi sramoval........smo pač različni......je..ga.
cirenij
04. 09. 2020 13.19
+17
Vprašanje kako bo pri tej luknjasti zakonodaji, ki velja samo za navadne smrtnike, ki si odvetnika lahko privoščijo samo po uradni dolžnosti? Potem pa odškodninske tožbe.
Hej Slovani
04. 09. 2020 13.13
+19
Pa ne no. Ti levičarski policaji pa res nimajo nobenih zadržkov, ko se spravljajo na ubogo delavno gospo. Tako je uboga, da kljub tem provizijam ne zmore sama plačati vikend paketa zase in svoje otroke!