Slovenija

KPK: Viceguverner Marko Bošnjak kršil integriteto funkcionarja

Ljubljana, 20. 12. 2019 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

KPK je ugotovila, da je viceguverner Banke Slovenije Marko Bošnjak s tem, ko Banki Slovenije ni želel dodatno pojasniti dokazov, da v Ljubljani ni oddajal stanovanja na črno, kršil integriteto funkcionarja. Bošnjak je zoper odločbo KPK vložil tožbo na Upravno sodišče, zahtevo, ki bi zadržala javno objavo te odločbe, pa je sodišče že zavrnilo.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je objavila ugotovitve v primeru kršitev viceguvernerja Banke Slovenije Marka Bošnjaka, ki naj bi v Ljubljani več let na črno oddajal stanovanje in tako utajil davek.

Bošnjak ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto

KPK je postopek začela na podlagi zahteve Banke Slovenije. Podatke in dokumentacijo je pridobila od Finančne uprave RS (Furs) ter Urada predsednika RS. Ugotovili so, da je Bošnjak, s tem "ko delodajalcu ob posredovanju pojasnil in dokumentacije dne 22. 5. 2019, 23. 5. 2019 in 30. 5. 2019 ni želel razkriti posameznih listin oziroma omogočiti preverjanja izvirnosti listin ter podati popolnih pojasnil in informacij, s katerimi bi se nesporno in brez vsakega dvoma lahko zavrnili očitki," ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto funkcionarja.

Bošnjak je zoper ugotovitev KPK vložil tožbo na Upravno sodišče, hkrati pa tudi zahtevo za izdajo začasne odredbe za zadržanje javne objave, ki pa jo je sodišče zavrnilo.

KPK je ugotovila, da je Marko Bošnjak kršil integriteto funkcionarja.
KPK je ugotovila, da je Marko Bošnjak kršil integriteto funkcionarja. FOTO: POP TV

V Banki Slovenije so za STA povedali, da je za presojo ravnanj viceguvernerja v zvezi z ugotovitvami KPK in za odločitev o morebitnih nadaljnjih postopkih v skladu z zakonom o Banki Slovenije pristojen svet Banke Slovenije. Svet sestavljajo guverner Boštjan Vasle in štirje viceguvernerji, poleg Bošnjaka še Primož Dolenc, Irena Vodopivec Jean in Jožef Bradeško.

"Svet Banke Slovenije v skladu z zakonom presoja, ali konkretna ravnanja predstavljajo hujšo kršitev dolžnosti člana sveta Banke Slovenije. Če svet po postopku, ki je določen v sklepu o postopku ugotavljanja odgovornosti članov sveta Banke Slovenije, ugotovi, da je član sveta odgovoren za hujšo kršitev njegovih dolžnosti, o tem obvesti DZ," so pojasnili.

Dodali so, da sta za neodvisno delovanje Banke Slovenije integriteta in neodvisnost zaposlenih, še posebej pa članov sveta, bistvenega pomena. Spomnili so, da so se na KPK obrnili zato, ker očitkov viceguvernerju, ki sicer niso povezani z nalogami in poslovanjem Banke Slovenije, niso mogli v celoti preveriti in z gotovostjo ovreči.

Spomnimo …

Bošnjak naj bi po poročanju nekaterih medijev stanovanje na Grablovičevi ulici v Ljubljani leta oddajal na črno in tako utajil 25-odstotni davek. Banka Slovenije je zato na KPK vložila zahtevo za preiskavo, ker z Bošnjakovimi pojasnili niso bili povsem zadovoljni. Viceguverner je zatrjeval, da je delodajalcu predložil vsa potrebna dokazila, in da se veseli, da se bo izkazala resnica. "Torej, da so davki dejansko bili prijavljeni, evidentirani, odmerjeni in plačani na predpisan in zakonit način. Prepričan sem, da je takšna preverba tudi edini način, da se konča medijsko blatenje oziroma diskreditacija mene profesionalno in osebno,'' je povedal takrat.

Bošnjak je tudi nam posredoval dokazilo, da je imel 30. maja letos dejansko plačane vse davke, tudi iz naslova oddajanja. Ker ni bilo razvidno, kdaj je davek dejansko plačal, so strokovnjaki opozorili, da bi bilo plačilo lahko izvedeno tudi naknadno, torej po objavi člankov. Zato smo ga prosili še za dodatna dokaze, vendar jih nismo dobili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devlon
23. 12. 2019 20.18
+2
ta lopov je lopov izgledal že na faksu
FAUSTOS1
20. 12. 2019 18.06
+4
Domišljavi politik na žalost ni edini.
komarec
20. 12. 2019 14.32
+8
Kazen, kakšna bo kazen? To zanima poštene državljane.
jesenvoyo
20. 12. 2019 13.24
-14
A ni važno da je davke plačal, zdaj bi pa še komplicirali, če je kakšen dan zamudil. Ubadajte se s tistimi, ki niso plačali davka pa bi morali je bolj produktivno.
janezov uč
20. 12. 2019 13.21
+10
čak, a ta lopov je še zaposlen v banki?
jakec1575
20. 12. 2019 13.17
+14
Kot sem ze veckrat napisal v komentarjih je v vsakem Slovencu malo roma oz. martina krpana. še vedno ne razumemo, da krademo sebi oz. svojim sodržavljanom in ne Avstrijski državi, kot nekoč. Ko bomo dojeli to, bomo druga Švica. Do takrat bomo boljša kopija Bolgarije, Romunije in Hrvaške ter Srbije, Bosne itd..
BroNo1
20. 12. 2019 13.10
+12
A tile se pa samo po naročilih zbudijo?!
Transformerji
20. 12. 2019 12.46
+2
Komentatorji, ki pljuvate po vseh, vseh visokih višjih in najvišjih? Dobivamo božična darila, prazne pakete.....pošiljajo jih pa sodišča in parlament.
Transformerji
20. 12. 2019 12.48
+11
Kdo je največji Božiček in Dedek Mraz? Protikorupcijska komisija, ki se je zbudila tik pred novim letom..... ostalo gre v pozabo.... tudi vse to bo šlo v pozabo.....s temi novicami vred.