Slovenija

KPK zavrača 'neresnične navedbe in diskreditacije predstavnikov vlade'

Ljubljana, 19. 04. 2022 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Komisija za preprečevanje korupcije se je odzvala na izjave predstavnikov aktualne vlade, ki so jih ti izrekli na nedavnih predvolilnih soočenjih. KPK izpostavlja, da gre za neresnične navedbe in diskreditacije v zvezi z njenim delom. Ob tem so navedli izjave Aleša Hojsa, Mateja Tonina in Polone Rifelj, da komisija podaja zgolj mnenja, kar ne drži, saj KPK izdaja ugotovitve. Zavrnili so tudi navedbe notranjega ministra o domnevnem političnem odločanju in političnih obsodbah.

"Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) je z namenom zaščite integritete organa kljub predvolilnemu času dolžna podati odziv na neresnične navedbe in diskreditacije v zvezi s svojim delom, ki so jih predstavniki trenutne vlade izrekli na različnih predvolilnih soočenjih minuli konec tedna. Izjave vidnih funkcionarjev vlade namreč v javnosti relativizirajo delo in zavajajo o pristojnostih Komisije, ki ugotavlja kršitve Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) – tistega zakona, katerega zadnje spremembe novembra 2020 je prav na predlog te vlade sprejel državni zbor z 78 glasovi za, med njimi tudi glasovi strank trenutno vladajoče koalicije."

Predsednik KPK Robert Šumi
Predsednik KPK Robert Šumi FOTO: 24ur.com

Kot so sporočili, nikakor ne drži, da komisija podaja zgolj mnenja, kot sta na soočenju na Kanalu A in 24ur.com v petek, 15. 4. 2022, dejala predstavnika SDS Aleš Hojs in Povežimo Slovenijo Polona Rifelj. Na soočenju Kluba podjetnikov Slovenije, ki je bilo na 24ur.com objavljeno v nedeljo, 17. 4. 2022, pa je to zatrdil predsednik NSi Matej Tonin. "Komisija izdaja ugotovitve, s katerimi po zakonsko določenem postopku – v njem imajo obravnavane osebe vse procesne pravice in je zagotovljena kontradiktornost postopka –  ugotavlja kršitve ZIntPK. Zoper ugotovitve Komisije je dopusten upravni spor na sodišču; ugotovitve postanejo pravnomočne po izteku zakonskih rokov oziroma v primeru vložene tožbe po odločitvi sodišča, če ta ugotovitvam Komisije pritrdi."

Znova so poudarili, da je KPK tudi prekrškovni organ in izreka sankcije v prekrškovnih postopkih, izdaja priporočila za odpravo korupcijskih tveganj in načelna mnenja, izvaja preventivne aktivnosti itd. "Vse navedeno delo je usmerjeno v krepitev integritete in transparentnosti ter preprečevanje korupcije in nasprotja interesov z namenom krepitve pravne države, kar je tudi glavni namen ZIntPK. Izražena mnenja vseh treh predstavnikov vladajoče koalicije, da Komisija podaja le mnenja, so problematična, saj poskušajo v javnosti relativizirati naše delo in pravnomočne ugotovitve, s čimer hkrati kažejo na nerazumljivo ignoranco najvišjih funkcionarjev do za pravno državo izjemno pomembnih institutov, kot so integriteta, nasprotje interesov, nezdružljivost funkcij, lobiranje itd. Ti in drugi instituti ZIntPK so namenjeni krepitvi pravne države, integritete in transparentnosti ter preprečevanju korupcije, kar je tudi glavno poslanstvo Komisije. Namen Komisije namreč ni kaznovanje korupcije, kot je mogoče razumeti nekatere izjave politikov, ki Komisijo povezujejo s Policijo, tožilstvom in sodišči, zato so tudi pristojnosti Komisije drugačne."

KPK odločno zavrača tudi Hojsove navedbe o političnem odločanju in političnih obsodbah, ki da jih daje komisija. Zapisali so, da je komisija neodvisen državni organ, ki odloča profesionalno in vse obravnava enako, ne glede na pripadnost politični stranki, položaj, premoženje ali kateri koli drug dejavnik. "Navedene diskreditacije in zavajanja so nadaljevanje izrazito neprimernega odnosa do samostojnih in neodvisnih državnih organov, ki ga zaznavamo že nekaj časa in na kar smo že opozarjali," so še zapisali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1899572
19. 04. 2022 19.52
-3
Vsi ki niste za rdece boste rdeci
Golob je car
19. 04. 2022 18.56
+5
Vsi vemo da je KPK samo farsa. Ne zavajati. KUL se polužujejo zahrpnih spletk, Golob pa jih prehiteva po desni
ni_mi_vse_eno
19. 04. 2022 18.35
+0
Če bi desni kaj ukradli, to bi poslušali še 20 let. Beri: "Zadeva Trenta, v kateri je specializirano državno tožilstvo pred dobrim letom dni vložilo obtožnico proti predsedniku vlade Janezu Janši, se iz Ljubljane seli v Celje, torek, 21. 12. 2021. --- "Spomnimo, da je tožilstvo v aferi Trenta obtožnico vložilo proti Janši, nekdanjemu predsedniku uprave Imosa Branku Kastelicu in nekdanjemu direktorju Eurogradenj Klemnu Gantarju. Leta 1992 naj bi Janša za 350.000 tolarjev (1460 evrov) kupil sporno parcelo, leta 2005 pa jo prodal podjetju Eurogradnje za kar 31,4 milijona tolarjev oziroma 131.000 evrov" --- Zadevo je prodal leta 2005, ampak sojenje se pa začne leta 2021, ker so ravno volitve, hehe.
ni_mi_vse_eno
19. 04. 2022 18.34
+0
Primer Bratuškove, kako je ukradla podrejene obveznice. "Evropsko sodišče za človekove pravice je sprejelo odločitev v primeru razlaščenih vlagateljev v podrejene obveznice in odločilo, da pritožniki v času bančnih izbrisov niso imeli učinkovitega pravnega varstva, s pomočjo katerega bi lahko izpodbijali ukrepe, ki jih je z namenom sanacije bančnega sistema naložila Banka Slovenije. Državi je v sodbi tako naložilo, da jim mora omogočiti pravico do sodnega varstva, kar pomeni, da so v primeru nezakonite razlastitve upravičeni do odškodnine. Sodišče je v danes objavljeni sodbi naložilo tudi, da mora država zaradi navedenih kršitev petim tožnikom plačati po 3.000, enemu pa 1.000 evrov odškodnine." --- Ampak to je vse OK, saj je levičarka proti Janezu.
ni_mi_vse_eno
19. 04. 2022 18.28
+3
Sodišče je edina inštanca, ki lahko sodi. Komisija ima lahko samo mnenje o zadevi, ne more pa soditi. Če komisija ugotovi kršitve, potem je dolžna obvestiti tožilstvo in sodstvo. Tega seveda ne bodo naredili. Samo izjavili so, da se jim ne zdi vse OK, do sodnega postopka pa nikoli ne bo prišlo. Vse zato, da se ustvarj mit, kako desni kradejo. Dejansko pa so vedno kradli levi (dobili nekrita posojila). Primer: "Dokumenti razkrivajo: Dimičeva in Horvat nista bila kreditno sposobna" --- Nastala je 5 milijardna bančna luknja, ki smo jo morali zakrpati davkoplačevalci.
sinhron
20. 04. 2022 09.28
+1
NAŠ DENAR JE ŠEL Z JANŠETOVIM ŽEGNOM V ŽEPE(2004 – 2008 ) 1.) Cerkvi (Zvon ENA - 165 milijonov €) 2.), (Zvon2 – 122 milijonov € ) , (T2 -131milijon€ ) Zidarju (SCT - 84 milijonov € nevrnjenega kredita) 3.) Tovšakovi (Vegrad - 85 milijonov € nevrnjenega kredita) 4.) Črnigoju (Primorje - 72 milijonov € nevrnjenega kredita) 5.) Radošu Lipanjetu (Kraški zidar -23 milijonov € nevrnjenega kredita) 6.) Blažu Miklavčiču in bogati družini Petek iz Maribora (Konstruktor - 32 milijonov € nevrnjenega kredita) 7.) Pavčku (Viator Vektorja - 51 milijonov € nevrnjenega kredita) 8.) Bavčarju (Istrabenz - 20 milijonov € nevrnjenega kredita) 9.) Zlatku Sraki (Energoplan - 95 milijonov € nevrnjenega kredita) 10.) Borisu Dolamiču (GP Grosuplje - 55 milijonov €) 11.) Brkoviću (Vektra - 27 milijonov € nevrnjenega kredita) 12.) Petriču (Cestno podjetje - 36 milijonov € nevrnjenega kredita) 13.) Hilmu Selimoviću (Sarajevska pivovarna - 40 milijonov € nevrnjenega kredita) 14.) Rankoviću (Invej - 39 milijonov € nevrnjenega kredita) 15.) Pogačarju (Ram Invest-Pinus - 23 milijonov € nevrnjenega kredita) itd. Skupno najmanj 831.000.000 € !
ni_mi_vse_eno
19. 04. 2022 18.18
+0
KPK, če ste našli kršitve ZIntPK, potem je sodišče edina inštanca, da se obdolžence obsodi. Kar na tožbo. --- Aja, to pa ne. Vse bo ostalo na "rekla" in "kazala", da se obdolženega nedolžnega ne bo oprostilo in obdolženega krivega ne obsodilo in sankcioniralo. Brezzobi tiger, ki je postal propagandni stroj leve politične opcije.
ni_mi_vse_eno
19. 04. 2022 18.11
-1
KPK je tudi ugotovila za Pivčevo, ko je prejela 500 EUR kosilo in nočitev, da to ni OK. "Kot je razvidno iz danes objavljenih ugotovitev KPK, je Pivčeva v funkciji kmetijske ministrice sprejela korist za svoja sinova v obliki plačila prenočitve v Izoli, in sicer maja 2019 in junija 2020 v skupni vrednosti 360 evrov, s tem pa je ravnala v nasprotju z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije in določbami iz pravilnika o omejitvah in dolžnostih funkcionarjev v zvezi s sprejemanjem daril" , Delo, 22.06.2021. --- Ampak to ni bil problem, ko je bila Pivčeva v levi vladi, leta 2019. To je postalo problem, ko je bila v desni vladi, 2020 in je mislila, da bo lahko prišla skozi. Vladajo nam "VZPOREDNI MEHANIZEM" levice, zato je vse OK, če se je odpisalo Jankoviču 29 milijonov evrov dolga, medtem pa je problem, da je Janša vzel 450 000 EUR dolga od bosancev in jih tudi vrnil.
HauSSer
19. 04. 2022 18.17
+0
@ni-mi; glej še kaj drugega kot NovoTV, revček nerazgledan, mešaš jabolka in hruške...(KPK, Furs, financiranje strank).....
ni_mi_vse_eno
19. 04. 2022 18.19
+1
Res si revček. Citiram DELO, ti pa NovaTV. Pač ne razumeš, mešaš jabolka in hruške, res je
HauSSer
19. 04. 2022 18.23
-1
ni_mi; "Vladajo nam..." itd., citiraš Delo?....če bi vsaj SAMO citiral brez tvojih glupih "vložkov".....ampak svečkarija itak ne zna drugega kot lagati in zavajati....
ni_mi_vse_eno
19. 04. 2022 18.36
+0
vladajo nam, seveda. Vse dokazano v knjigi dokumentov, beri: VZPOREDNI MEHANIZEM GLOBOKE DRŽAVE Kar je bilo prikrito, se je razkrilo; knjiga o pošastnem udbovskem sistemu vzporedne ekonomije in omrežjih, ki so ugrabila državo.
ni_mi_vse_eno
19. 04. 2022 18.02
+1
Seveda so odločitve KPK politične. Kar spomnite se, kako ni bilo problem, da je Vesel lagal o dovoljenju, ki naj bi mu ga KPK dal. Pa to ni bil problem, čeprav je kršil zakon. KPK je naknadno rekel, da je njegovo počeje OK, saj da je zakon pomankljiv. Zakon se glasi, (16. člen (nezdružljivost funkcij na računskem sodišču z drugimi funkcijami in z opravljanjem določenih del oziroma dejavnosti)". - z opravljanjem kateregakoli poklica ali pridobitne dejavnosti. Pač, Vesel ne bi smel opravljati pridobitne dejavnosti, ampak ni panike pravi KPK, saj je "zakon pomanjkljiv". --- Zato je vse OK, ker gre za levaka, hehe.
sl55
19. 04. 2022 18.00
-1
ISKRENE ČESTITKE VLADI ,dobite moj glas.
jank
19. 04. 2022 17.50
-1
Seveda desničarje že od nekdaj relativizirajo ugotovitve KPK, še posebej pa od takrat, ko so Janšo našli z roko v marmeladi in se je moral posloviti z mesta PV. Najmanj Počivalšek bi se moral posloviti zaradi ugotovitev KPK-ja, seveda ga je Janša zaščitil, ker se je bal razpada lopovščine.
sinhron
19. 04. 2022 17.30
+4
KPK je državni organ , ki bedi nad delovanjem političnih funkcionarjev ! Vse njihove trditve so podkrepljene z dokazi . In če so kršitve integritete prevelike odda ta organ predmet obravnave naprej organom pregona , zato ne drži , da so njihove ugotovitve samo mnenja ampak so to ugotovitve na osnovi argumentov . Prav to pa jezi in razburja predstavnike te Janševe vlade in najbolj Janšo samega , ker so ga že mnogokrat ujeli tako na laži kot v korupcijskih aferah in če njega potem so prizadeti vsi sektaši ! Če Janša kihne , že zbolijo vsi sektaši in njihovi hlapci , podrepniki in sateliti !
Ugovor vesti 133.člen
19. 04. 2022 16.10
+0
Brezzobi tiger. A je "faca", Štuhec ostal svetovalec, da so tako uspešni v odkrivanju levega plenjenja, ki ga je bilo v samostojnosti ca 90%. Ostalih ca 10% gre na račun desnih.
dron
19. 04. 2022 15.32
+6
Svečkoti, sljadoljed od ljimun vam iz gobčka kaplja.
Tičfirič
19. 04. 2022 15.11
+2
Kpk je itak zlizana s komunisti
fedr?k
19. 04. 2022 15.09
+0
Kpk je lutka komunistov. Zakaj Iranske miljarde niste preiskali? Osramotili so Slovenijo pred celim svetom ker podpiramo avtokracijdki režim Irana ki imajo sankcije. Zakaj niste to preiskovali komunisti. Še malo pa vas bo ulica odnesla banda.
tamjak
19. 04. 2022 15.07
+0
V glavnem lahko sklepamo, da ta vlada ni kriva za nič, dela vedno transparentno in po zakonu ter v korist ljudstva. Za vse nastale nevšečnosti v teh dveh letih so krivi: opozicija, levica, Soros, komunisti, globoka država, inštitucije v katerih ne prevladuje SDS kader, mi ljudstvo, itd. Čestitke vladi
slovenka62
19. 04. 2022 14.58
+2
Brez veze da ste.Kdo vas upoštevs kaj lahko naredite ?? Kpk je novorojenček barbike ki je mislil da bo svet rešil barabir.
Silvester Ali62
19. 04. 2022 14.36
+2
KPK.vi ste komisija za zaščito pokvarjenih ljudi.kot primer je to Vesel
Z0r98xyw
19. 04. 2022 13.51
+13
ministrant išče kamionček😜😇😜
sinhron
19. 04. 2022 13.21
+29
KPK je državni organ , ki bedi nad delovanjem političnih funkcionarjev ! Vse njihove trditve so podkrepljene z dokazi . In če so kršitve integritete prevelike odda ta organ predmet obravnave naprej organom pregona , zato ne drži , da so njihove ugotovitve samo mnenja ampak so to ugotovitve na osnovi argumentov . Prav to pa jezi in razburja predstavnike te Janševe vlade in najbolj Janšo samega in če njega potem so prizadeti vsi sektaši ! Če Janša kihne , že zbolijo vsi sektaši in njihovi hlapci , podrepniki in sateliti !
Sputnik8
19. 04. 2022 15.16
-2
KPK je milica komunistov. Njihova naloga je očrniti druge politične stranke. Glavno delo izredno uspešno opravljajo, ker je zavedenih veliko ljudi. Če ni težav si jih izmislijo.