Slovenija

KPK: Epidemija ne sme biti izgovor za kakršnekoli odklonskosti

Ljubljana, 06. 11. 2020 05.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Kos, 24 UR ZVEČER
Komentarji
78

Protikorupcijska komisija prvič razkriva, kako je vlada Janeza Janše kupovala zaščitno opremo: neenakopravna obravnava ponudnikov, vplivanja v posameznih fazah postopkov, številni sumi kršitve zakonodaje. Katera podjetja in posamezniki so v ospredju?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Ugotovitve KPK
    03:59
    Iz 24UR ZVEČER: Ugotovitve KPK
  • Iz 24UR ZVEČER: Gost Robert Šumi, predsednik KPK
    01:21
    Iz 24UR ZVEČER: Gost Robert Šumi, predsednik KPK

Tokrat črno na belem in prvič uradno, kako je vlada Janeza Janše kupovala zaščitno opremo. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaznala korupcijska tveganja v vseh fazah postopkov nabav. Sumijo tudi na kršitve zakonodaje, kar pomeni, da se preiskava KPK še nadaljuje. Zaznala pa je tudi sume kršitve  s področja dela drugih nadzornih organov, pri čemer so informacije že posredovali Policiji, Fursu, računskemu sodišču in drugim organom.

Kakšni so odgovori na 42 zaprosil KPK in kakšne so ugotovitve komisije? Najprej h gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku. Ta je predlagal ustanovitev medresorske skupine z Mitjo Terčetom na čelu. Ker so blagovne rezerve samostojen zavod, je minister prekoračil svoje pristojnosti, blagovne rezerve niso imele besede, da je Terčeta tam celo zaposlil, čeprav je slednji ponavljal, da dela pro bono, ugotavlja KPK. Kljub jasno opredeljenim nalogam se je medresorska skupina ukvarjala z drugimi rečmi, zunaj svoje pristojnosti odrejala drugim organom naloge in postavljala roke. Torej daleč od tega, da je bila njena vloga zgolj podporna, kot je večkrat predvsem glede Terčeta svojo verzijo resnice v aprilu razlagal minister.

V medresorski skupini so specifično pospešili podpis pogodbe z Acronom, še preden jo je uprava za zaščito in reševanje potrdila kot ustrezno. Podjetje, kjer je zaposlena mama obrambnega ministra Mateja Tonina, prav tako ni vedno priložilo ustreznega certifikata,  gospodarsko ministrstvo pa je z Acronom sklenilo pogodbo za večjo količino mask po dražji ceni, potem ko je isti dan zavrnilo drugo podjetje, ki je za enake maske ponujalo nižjo ceno. 

Janša je še maja zagotavljal, da se vse pogodbe da preveriti ter da v tem ni nobenega problema. Pravzaprav pa v poročilu najdemo primer, kjer so ugotovili, da ena od pogodb s podjetjem Gorenje gospodinjski aparati ni na seznamu sklenjenih pogodb. Še en razkrit primer orisuje modus operandi nabave: pripis na eno ponudbo člana medresorske skupine, da je "okej". V izvršitev pa je šla ponudba, ki potrditve ni imela. Za piko na i pa nobena od ponudb ni prišla do strokovne skupine.

Tu je tudi primer podjetja Medicop d.o.o., kjer je od posredovanja ponudbe, pregleda, potrditve in posredovanja v izvršitev na blagovnih rezervah minilo zgolj devet minut. 

Poročilo KPK objavlja spisek, ki razkriva sklenjene pogodbe z desetimi dobavitelji, še preden so svoja soglasja dali na pristojnem ministrstvu. Med njimi sta tudi Korez sorting group, s takratno davčno dolžnico na mestu vodje prodaje, ter Dobnik trade, podjetje, ki je dobilo 100-odstotni avans, kljub temu da je dobavljalo maske, ne ventilatorjev, za garancijo pa so priložili zgolj izjavo z notarsko overjenim podpisom. Pri Geneplanetu je posredoval celo uslužbenec Počivalškovega ministrstva, tako KPK. Pogodbi sta bili sklenjeni nemudoma, ko je za njuno sklenitev posredoval tudi član projektne skupine. 

Na komisiji so sicer pohvalili sodelovanje preiskovanih, ravno obratno je z računskim sodiščem, kjer je že minuli mesec predsednik opozoril, da so na gospodarskem ministrstvu celo poletje zavlačevali z dostavo dokumentacije.

Poročilo komisije razkriva še, da je ministrstvo Zdravka Počivalška v podporo blagovnim rezervam uredilo elektronsko pošto za ponudbe na enotnem naslovu, kamor pa tiste, prejete med 20. in 27. marcem, niso posredovali.

Pri tako nujni podpori blagovnim rezervam je KPK ugotovila, da je osem uslužbencev sodelovalo pri nabavi zaščitnih sredstev, preostalih 11 pa jih je bilo še vedno na razpolago, vendar jih v postopke nabave niso vključili. Po drugi strani pa je, tako KPK, pri pregledu postopkov nabav sodelovala Jelka Godec, ki kot takratna poslanka SDS ne bi smela opravljati druge funkcije ali dela v državnih organih.

Robert Šumi
Robert Šumi FOTO: 24ur.com

Ali je šla vlada pri nabavah predaleč?

V oddaji 24UR ZVEČER smo govorili s predsednikom KPK Robertom Šumijem. Ta je povedal, da v komisiji razumejo, kakšna situacija je bila v državi v spomladanskih mesecih, ko je bilo potrebno ravnati hitro in učinkovito ter zagotoviti potrebno zaščitno opremo. "Vendar sama situacija nikakor ne sme biti izgovor za kakršnekoli oblike odklonskosti. Vedno je treba ravnati odgovorno, skrbno in v skladu z visoko stopnjo integritete, predvsem pa transparentno," je povedal. 

Poudaril je, da se je KPK pri pripravi poročila osredotočala na proces in ne na konkretne osebe. Šumi pričakuje, da bo vlada poročilo vzela resno in tudi upoštevala priporočila KPK.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tirolec
06. 11. 2020 21.47
-1
Dajmo le tako naprej KPK, da že enkrat končno pridemo do cilja...
FAUSTOS1
06. 11. 2020 19.27
hrvati so nabavili 2x več opreme kot mi a plaćali po posameznih storitvah tudi 10x manj in skupno le nekaj čez 60 milijonov mi pa 200+ milijonov seveda janšisti so si polnili žepe.
nostalgik
06. 11. 2020 18.43
+3
JANEZ JANŠA, KOT JE V NJEGOVI NAVADI,TRETJI DAN POROČILO KPK O KORUPCIJI, KRAJI, NETRANSPARENTNOST NABAVE MEDICINSKE OPREME, JANEZ JANŠA PA TIŠČI GLAVO V PESEK, POGREZNI SE GLOBOKO K HUDIČU, DA BO SLOVENIJA ZADIHALA.
pepikrlinca
06. 11. 2020 15.09
-1
kpk je spal pri TEŠ, prodaji KBM, AdrijeA......
crazymoto
06. 11. 2020 13.32
+4
Gniloba vodi našo državo!
bema1201
06. 11. 2020 11.02
-4
Drugič naj KPK nabavlja opremo so tako sposobni in pošteni . Ampak povsod niso tako dosledni, recimo ko gre za levo opcijo.
pepikrlinca
06. 11. 2020 09.53
-4
Glej glej, najbrž KPK ni bilo še pri TEŠ? Ali je spal? Pa Adrija? Pa banke?....nikoli končana zgodba
mario7
06. 11. 2020 09.55
+8
El pi5tolero
06. 11. 2020 09.47
-2
Komisija ki zadnjih deset let, ko so vladal ta pravi ni naredila nic in je zacela delat ko se je zamenjala vlada je nic vredna! Treba jo je ukinit! Pa ne mors samo enih preiskovat drugih se pa bojis...
sinhron
06. 11. 2020 09.41
+6
Vsakemu normalnemu je jasno , da je ta vlada vlada korupcije in kriminala . Pri vsaki dejavnosti želi ta vlada nekaj zase nagrabiti in naročanje zaščitne opreme je bila lepa priložnost za nekatere , da si nagrabijo nekaj premoženja . Zato so zaščitili Počivalška , ki je deloval naj bolj koruptivno in malo popravili poročilo ! Vse ostale rabote te vlade bodo pokazale nadaljnje preiskave ne glede na to , da so zamenjali vse vodje !
hom
06. 11. 2020 09.42
-4
vsakemu normalnemu je jasno, da noste levaki nic boljsi!!!!
hom
06. 11. 2020 09.27
+2
samo vprasal sem ce je financer zupan najlepsga mesta ze kaj komentiral vojno v ljubljani, pa sem bil zbrisan😫😫
Darko32
06. 11. 2020 09.06
-2
Ko beremo članek vsi vemo, da se dogajajo barabije. Še več v sedanjem času, ko je omejitev gibanja celo se prirejajo lisitine in sočasno ljudem onemogočajo gibanje in konktrolo. Pa to delajo po sodnijah, Upravnih enotah, državni upravi in vsepovsod, kjer imajo kolikor toliko nagnenje k temu. KPK je povedal delno resnico. Zato obtoževati samo vlado je milo rečeno neodgovorno. Tako recimo nekateri uradniki celo prirejajo lisitine in delajo škodo narodu samo zato, da izkoristijo sedanje stanje. Zato pravim, da bi v tem času morali mirovati vsi posotpki, kateri so vezani na pravice državljanov. Če je recimo omejitev gibanja je prepoved vseh aktivnosti v povezavi, ki se dotikajo bremen in morebitne škode narodu. Zato pravim, da je poročilo KPK nekorektno in ni ekzaktno.
cakalnica3
06. 11. 2020 09.03
+1
Korupcijska tveganja vedno so. Tudi takrat, ko je vse v normalnem delovanju (operacijskem mize, pranje iranskega denarja, nabava oklepnikov, orožja iz Izraela ...). Da je teh tveganj več v času, kot je bil ob izbruhu epidemije, je logično. Ko je treba delati zelo hitro, se pač določenih postopkov ne moreš iti. Je pa druga zgodba, če bi se kdo s tem okoristil. Od odločevalcev mislim. Da so cene različnih ponudnikov različne, pa vidite tudi sedaj, ko npr. kupujete spletne kamere. Takšne, kot so bile pred časom po 30 EUR so sedaj po 80 EUR. Pa ne verjamem ravno, da je to kaznivo.
Riko 33
06. 11. 2020 08.58
+6
V Sloveniji ne znajo narediti nič ne da bi se kradlo,lagalo,podkupovalo... Res smo banana republika
Darko32
06. 11. 2020 09.11
+3
Boris Kranjski Točno to, kar praviš. Včeraj smo recimo ugotovili, da je eden izmed uradnikov v državni firmi zavajal in izkoriščal epidemijo za prikrivanje prevare. Tako so hoteli preslepiti nekega občana in mu sočasno onemogočali kontrolo, saj je omejitev gibanja. Zato pravim, da sedaj vsi v javni upravi izrabljajo epidemijo za kriminal in korupcijo. Potem pa napadamo tiste, ki protestirajo in z zgoraj navedenim dobijo sliko, katero je javna uprava, sodstvo in Policija zgradila z svojim delom.
omega _v6
06. 11. 2020 08.56
-5
Ta KPK je prava sramota demokracije!! Zakaj preprosto ne napišejo koliko si je kdo prilastil?? Nekaj mučkajo in zavajajo vsi pa dobro vemo,da so morali na brzino nabaviti opremo,ki je v skladiščih ni bilo,ker jo je Šarec prodal denar pa pospravil v lastne žepe!! Če bi imela KPK kakšen koli dokaz,bi to objavila ne pa njena strokovna ugotovitev,da nabava ni bila po zakonih in je DOPUŠČALA koruptivna tveganja!! To so res pravi luzeri!!
provni
06. 11. 2020 08.54
+7
Torej je zdaj utemeljen sum korupcije s strani temne Vlade. Na bančnih računih bo davčna ugotovila bančne transakcije denarja in kdo je pri tem obogatel. Te koruptivneže je treba zapreti, ne pa da še naprej upravljajo z našim denarjem. Pa srečno Slovenija.
lotmerzanec
06. 11. 2020 08.50
-3
Vprašal bi KPK ali je bilo čas ,da bi se zaščitna srectva lahko naročala na razpisih?? Še se spomnim kako ste mediji poročali,da ni mask ni rokavic ni razpiratorjev!! V Sloveniji pa se ve,da za razpis in po "zakonu" pritožba tako,da lahko robo dobiš šele po nekaj mesecih!! Razpis je zato,da se lahko nekdo pritoži in se zadeva lahko zavleče v nedogled!! Če so ti na KPK tako zelo pametni in sposobni zakaj niso oni dobavili opreme?? KPK je bila ustanovljena samo zato,da škoduje desnim vladam česa pa so sposobni levičarji pa ste delček lahko videli na včerašnjih protestih!!
dejannovak
06. 11. 2020 08.49
+1
Kdaj, za božjo voljo, kdaj se bo naša država lahko odkrižala te vlade, daleč najslabše v zgodovini samostojne Slovenije. Vojska, policija, ali znajo še kaj drugega kot sramotiti našo državo, pošiljati policijo (tudi vojsko) nad lasten narod, krasti, menjati kadre tako, da lahko kradejo, izkoriščati epidemijo korona za krajo ljudem in dajanje tega denarja npr. g. Pečečniku in podobnim "gospodarstvenikom". O gospod, reši nas čim prej.
CIGU MIGU
06. 11. 2020 08.48
+1
in kaj še ni in tudi ne bo povedal gospod presidente o deželi,ki tone brez zavor
big_foot
06. 11. 2020 08.45
+1
V bistvu me ta novica niti ne spravi na obrate... vsi vemo da tile še posebno zavzeto kradejo. IN KAJ LAHKO KOT DRŽAVLJAN NAREDIM.... žal NIČ. Imamo nasposobno opozicijo, imamo 3 izdajalske stranke ki se oklepajo svojih položajev samo zaradi preživetja in pokvarjenega PV kateri ima vse te lopove za talce. Potem pa še cca 15% imbacilov ki so volilci Janeza in gojijo kult osebnosti. Ti bi volili Janeza ne gleda na to koliko in kakšne dokaze jim prineseš da je lopov... mah. Škoda ker je šla cela država v 3 krasne samo zaradi ene psihopatske osebe in cca 100.000 neumnih ljudi.
brillen
06. 11. 2020 08.48
-4
Ne drži, da se ne da nič narediti. Idi na volitve pa voli svoje. In ne žali druge ker drugače volijo kot ti. Imbecil- to je demokracija, če še ne veš. Če ti pa kaj ne paše pa se preseli v severno korejo, kitasko ali pa venezuelo. Tam imajo sistem po tvojih željah.
lotmerzanec
06. 11. 2020 09.19
+1
Misliš ,da se gre na volitve in voli Šarca ali njemu podobne?? Pa mi razloži ZAKAJ Šarec ne zna razložiti kje je 1,5 miljona za šolo,li je preprosto izginil!! Seveda,ko kradejo tisti "na pravi strani" rdeča trobila gledajo VSTRAN!!
TolstojV
06. 11. 2020 08.39
+1
Zanima me samo kdo bo za kaj odgovarjal za korupcijo za kriminal. Na ibladti so ljudje brez mirale in poštenja, baš jih briga! Edini ki je do sedaj odgovarjal je Gale, ta je zgubil službo, ker je opozoril na kriminal Počivalška in company! Upajmo, da v EU vidijo kakšna pravna banda je pri nas tako levi kot desni ali vlada ali opozicija! Ne samo, da nam ne bi smeli dati protikoronske pomoči še izključit bi nas morali iz EU. Pri nas vlada plemenska skupnost lopovskih predatorjev sorodnikov prijateljev, znancev in v glavnem šank politikov brez morale in poštenja. Vse to je potrdila KPK v svojih ugotovitvah!