Slovenija

KPK ugotovila pomanjkljivosti glede dobave hitrih testov, ne pa kršitve zakona

Ljubljana, 22. 10. 2021 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
37

Zgodba o neustreznosti hitrih testov, ki jih je državi dobavilo podjetje Majbert Pharm, je znova prišla na površje, potem ko je z NLZOH odpuščena mikrobiologinja dr. Metka Paragi razkrila vse njihove pomanjkljivosti in vpletanje politike v delovanje stroke. Iz Komisije za preprečevanje korupcije so nam sporočili, da kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije niso ugotovili, postopek pa je bil avgusta ustavljen. So pa v razpisni in izvedbeni fazi javnega naročila zaznali odstopanja.

Zaradi nakupa 500.000 hitrih antigenskih testov za diagnostiko covida-19 od podjetja Majbert Pharm je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) prejela več prijav. Čeprav kršitev ni ugotovila in je postopek avgusta ustavila, je zaznala pomanjkljivosti glede tehnične zahteve za hitre teste, ki niso bili dovolj jasno opredeljeni, problematični so bili tudi roki dobave ter njihova sledljivost in ustreznost, zaradi ugotovljenih korupcijskih tveganj pa je KPK izdala zdravstvenemu ministrstvu priporočila.

Več pomanjkljivosti pri dobavi
"Naročnik je glede občutljivosti in specifičnosti zgolj navedel najnižje še dovoljene vrednosti (občutljivost enako ali več kot 90 odstotkov in specifičnost enako ali več kot 97 odstotkov v primerjavi s PCR testi) in da mora ponudnik k ponudbi priložiti dokumentacijo, iz katere je razvidno, da test izpolnjuje zahteve, ni pa zahteval, da mora biti občutljivost in specifičnost izkazana iz npr. neodvisne raziskave, opravljene na določenem (minimalnem) vzorcu in ustrezni strukturi preiskovancev," ugotavlja komisija. Ker naročnik podrobneje ni opredelil predmeta javnega naročanja, je možno, da so v postopku javnega naročanja ponudniki konkurirali z blagom različne kakovosti. Ker je bilo edino merilo za izbor cena, je bilo nabavljeno najcenejše blago, ki pa ni nujno najkakovostnejše oziroma najustreznejše za namen uporabe, so izpostavili.

Komisija je ugotovila, da dobave hitrih testov niso bile izvedene po dogovorjeni časovni dinamiki, denimo prva posamična dobava 30.000 hitrih testov je bila izvedena tretji dan po roku, druga (prav tako 30.000 hitrih testov) pa dan po roku. V pogodbi stranki nista dogovorili pogodbene kazni za primer zamude pri izvedbi javnega naročila.

KPK je ugotovila več pomanjkljivosti glede dobave hitrih testov.
KPK je ugotovila več pomanjkljivosti glede dobave hitrih testov. FOTO: Bobo

Komisija je tudi ugotovila, da nadzor nad dobavami hitrih testov oziroma nadzor nad izpolnjevanjem pogodbenih obveznosti ni bil ustrezen. "Dobavitelj je hitre teste sprva dobavljal končnim uporabnikom, tj. posameznim javnim zdravstvenim zavodom (centrom, ki so izvajali množično testiranje), in ne naročniku." V dveh primerih, gre za 65 hitrih testov, je Komisija ugotovila sum, da je naročnik preplačal naročeno blago. V enem primeru je tudi ugotovila, da v dokumentaciji ni potrdila o prevzemu hitrih testov. "Ker je dobavitelj hitre teste dobavljal končnim uporabnikom in ne naročniku, naročnik ni imel neposrednega pregleda nad količino, ustreznostjo in kvaliteto dobavljenega blaga. Ker naročnik ni opravljal kvalitativnega prevzema blaga, so se šele sčasoma, in sicer ob uporabi, zaznale napake glede testnih kaset, kot tudi dejstvo, da je v nasprotju z zahtevami naročnika, da se zagotovi suhi bris nazofarinksa (za nosnožrelni predel), dobavitelj v posameznih pakiranjih dobavil brise za žrelo."

Po mnenju komisije naročnik centrov, ki so izvajali množično testiranje, ni obvestil pravočasno glede podaje povratnih informacij o kakršnih koli težavah ali neustreznih dobavah. "Takšno obvestilo ni bilo podano pravočasno (ni bilo podano pred razdelitvijo hitrih testov) in ne more nadomestiti učinkovite kontrole kakovosti in skladnosti dobav z razpisnimi pogoji in pogodbenih obveznosti, za katero odgovarja naročnik." 

KPK je ministrstvu za zdravje izdala več priporočil.
KPK je ministrstvu za zdravje izdala več priporočil. FOTO: 24ur.com

Komisija zaradi korupcijskih tveganj zdravstvenemu ministrstvu izdala priporočila

KPK je ministrstvo pozvala, naj v razpisni dokumentaciji določno opredeli predmet javnega naročanja; ko naroča hitre antigenske teste ali druge primerljive medicinske pripomočke in od ponudnikov zahteva, da k ponudbi predložijo klinično validacijo proizvajalca ali neodvisni test, naj kot naročnik opredeli minimalni vzorec in strukturo preiskovancev. Prav tako ministrstvo pozivajo, naj za primere nujnih nabav z dobaviteljem dogovori pogodbeno kazen za primere zamude, prevzema naročeno blago in ga končnim uporabnikom razdeljuje šele po opravljenem pregledu ter tudi, naj zavračajo neustrezno blago pred prevzemom. "Ministrstvo naj identificirana korupcijska tveganja ustrezno obravnava v postopku izdelave oziroma posodabljanja načrta integritete."

Številna priporočila, vezana na nabave zaščitne opreme, je KPK sicer glavnim deležnikom postopka nabav podala že lani. Glede na zaznana odstopanja pri dobavah hitrih antigenskih testov pa je Komisija o ugotovitvah obvestila Računsko sodišče Republike Slovenije s predlogom izvedbe revizije oddaje javnega naročila nakupa 500.000 hitrih antigenskih testov za diagnostiko covid-19.

Spomnimo, odpuščena mikrobiologinja dr. Metka Paragi je v oddaji 24UR ZVEČER izpostavila številne pomanjkljivosti in neustreznosti hitrih testov. Povedala je tudi, kako je bila kompetentna stroka v času epidemije odrinjena. Njenim izjavam sicer nasprotujejo na NLZOH, kjer pravijo, da so testi ustrezni in da rezultati njihove verifikacije niso bili politično motivirani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Antena
22. 10. 2021 20.45
In zopet nič. Inšpektorji pa ne delajo nič
blazter
22. 10. 2021 20.09
Cca 30xtestiran s hitrim testom in 7x PCR. Zadnji PCR pozitiven, dan prej HAT negativen, kljub počutju, ki je bilo vzrok za plačljivo hitro testiranje.
Uporabnik215111
22. 10. 2021 19.40
+1
Testi so neveljavni. Od 15.9. do danes sem se "testiral" 6x in niti 1x test ni pokazal neveljavnost testiranja. Ni potrebno poudarjati,da palcke nisem potiskal v svoje telesne odprtine. Vse je negativno,zato mi ni jasno od kje vsakodnevno te stevilke.
Jožajoža
22. 10. 2021 19.40
Realni
22. 10. 2021 19.26
+0
Da se spomnimo, ker nekateri nimamo spomina človeške ribice. Fantje , ki baje živijo bahavi življenjski slog, so zaslužili nekaj deset tisoč eur. Drugi najcenejši bi zaslužil milijon več. To so dejstva, kje so večje provizije pa si naj vsak izračuna sam. Takšne teste so prodali brez problema tudi v druge države eu. Ostalo pa je naša politika in medijska diskreditacija, ki jo lahko na vseh nivojih beremo in poslušamo vsak dan.
Riko 33
22. 10. 2021 19.23
+1
Itak ker en drugemu rit vohajo kot psi.
gggg1
22. 10. 2021 19.14
+2
Eni pa zdaj ful nezadovoljni, ker KPK ni odkril nepravilnosti in nezakonitosti.
Jožajoža
22. 10. 2021 18.45
+0
posel,sklenjen zaradi veliiiiiiiike provizije, se ne prekine,dasiravno je kriminalno dejanje.
medus
22. 10. 2021 18.21
+3
Vrana vrani ne izkljuje oči
rob3rt
22. 10. 2021 18.17
+0
W_T_F, slučajna napaka je bila? Imenovanje boljševiške vlade je bila napaka.
FAUSTOS1
22. 10. 2021 18.11
+0
Nauk če si v tej eri te strahovlade pošten boš ob službo,laži kradi ,prodajaj pod ceno madžarom in boš nagrajen z visoko funkcijo.
Delavec_Slo
22. 10. 2021 18.09
+2
A res zato imamo 20 slamuhov zaposlenih na KPK, uredijo pa nič!
janezccc
22. 10. 2021 17.39
+4
Še enih k. určevih testov ne zna tale država nabavit tako, kot je treba....
srebrnibreg
22. 10. 2021 17.45
+4
Ravno tako jih je nabavila kot jih zna. S korupcijo.
srebrnibreg
22. 10. 2021 17.36
+6
V celofan povita svinjarija sds sektaških mladcev.
Jan zan 1234
22. 10. 2021 17.28
+12
Kpk lahko mirne duse ukinemo...!! Koliko denarja gre tja...haska pa nobenega!!! Vse podkupljena banda!!
LevLandau
22. 10. 2021 17.05
+10
S KPK si lahko obrišem rit. Pa upam, da se takrat prav fajn userjem. Ta samo sebi namen skropucalo ne bo nikoli vzelo pod drobnogled vpletanja politike v strokovne metode. Bluzijo tja v tri dni in vlečejo svoje plače... al obstajajo al pa ne. Še en neuporaben aparat v tej državi Sloklovniji. Sedaj ko se vsak dan odkrivajo svinjarije, se vsi smrdljivci zapirajo, pa bojijo za svoje ritice. Al pa hitijo pod mamine kikle. G-o-v-n-o.
number46
22. 10. 2021 16.52
+16
Zaznali odstopanja, kakšna odstopanja. Mislim vsi odstopiti in bejžte kamor hočete.
marston
22. 10. 2021 17.37
+4
ne smejo povedat dejstev. poglejte gospo, ki je ob službo, ko je povedala resnico. vse vodi Janez, ostali samo izvajajo in kimajo. drugo mnenje ne obstaja, ker potem imaš probleme. vsi smo tiho, vladajo z odloki in ropajo za lastne interese.
revolucija_mb
22. 10. 2021 16.52
+8
Hahahahaha..seveda.
Realni
22. 10. 2021 16.37
+0
Kaj pa zdaj? Dejansko je najboljše, da vse naroca Vesel, on nima nobenega problema.
Spužva
22. 10. 2021 16.36
-7
Edina napaka pri nabavi mask je bila , da jih ni nabavil Zemljarič. Ker potem ta portal ne bi delal nobene afere!