Slovenija

Kraja Podobnikovega avtomobila

Ljubljana, 21. 03. 2000 21.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pred mesecem dni se je zgodila kraja avtomobila Audi A6 quattro, ki ga je kot službeno vozilo uporabljal podpredsednik vlade Marjan Podobnik. Prvo vprašanje ob dogodku je seveda bilo, kdo in kako ga je ukradel, saj sta podpredsednik vlade in njegovo vozilo med najbolje varovanimi v državi. In kaj so v enem mesecu odkrili?

Preiskava je zavita v temo, predstavniki policije tudi po mesecu dni javnosti ne razkrijejo ničesar. Neizpodbitno je le, da avtomobila še nimajo. Nič nenavadnega ne bi bilo, če avtomobila ne bi nikdar izsledili. Takšna usoda doleti večino podobnih primerov; lani denimo, so našli le slabih petnajst odstotkov ukradenih avtomobilov, ogromna večina jih je poniknila neznano kam.

Vprašanji, kdo je ukradel avto in kam ga je odpeljal, pa je kmalu stopilo v ozadje - v ospredje je stopila domnevna zarota zoper podpredsednika vlade. Ta je za krajo obtožil posameznike iz uradnih organov države, kmalu je potrdil, da naj bi to bili sodelavci predsednika države Milana Kučana. Dosedanja preiskava tega ni potrdila, Kučan pa je na izjave ostro reagiral. Podobnik mu ni ostal dolžan; zdaj eden od drugega pričakujeta opravičilo. Z osem milijonov vrednim avtomobilom pa se nekje izven meja Slovenije vozi nekdo, ki mu v usodni noči morda še zdaleč ni bilo jasno, kakšno trofejo je ujel.