Slovenija

Krajše čakalne dobe v zdravstvu? Priprava nove strategije

Ljubljana, 08. 07. 2022 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ministrstvu za zdravje so pripravili akcijski načrt s predlogi aktivnosti za izboljšanje izmenjave podatkov v sistemu eNaročanje, ki bo osnova za vodenje čakalnih seznamov in skrajševanje čakalnih dob. Decembra bodo začeli s pripravo strategije za skrajševanje čakalnih dob, v naslednjem tednu pa bodo predvidoma imenovali koordinacijsko skupino.

Koordinacijsko skupino na ministrstvu za zdravje bo vodila v. d. generalnega direktorja direktorata za digitalizacijo v zdravstvu Alenka Kolar. Informatizacija in digitalizacija v zdravstvu bosta med prioritetnimi nalogami direktorata, pod katerega se seli tudi projekt informatizacije slovenskega zdravstva eZdravje. Med prioritetne naloge ministrstva pa spada zagotavljanje dostopnosti do zdravstvenih storitev in skrajševanje čakalnih dob.

Za učinkovito skrajševanje čakalnih vrst bo treba zagotoviti izmenjavo točnih podatkov, ki jih beležijo izvajalci zdravstvenih storitev v lokalnih informacijskih sistemih, v sistemu eNaročanje.

Po akcijskem načrtu bodo najprej skušali uvesti dnevno vodenje čakalnih seznamov pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in vzpostavili sistem obveznega zagotavljanja podatkov v sistem eNaročanje. Na podlagi interventne zakonodaje bodo skrajševanje čakalnih dob aktivno spremljali člani svetov javnih zdravstvenih zavodov. Če ukrepi ne bodo izvedeni, pa bo možna tudi zamenjava članov svetov zavodov.

Pacienti čakajo na sprejem.
Pacienti čakajo na sprejem. FOTO: iStock

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) že julija načrtujejo pregled obstoječega stanja čakalnih seznamov v eNaročanju, na ministrstvu pa bodo julija in avgusta uskladili evidence in pripravili seznam vseh izvajalcev zdravstvene dejavnosti, ki podatkov ne sporočajo v eNaročanje.

S pripravo strategije za skrajševanje čakalnih dob naj bi začeli decembra letos, sprejeli pa jo bodo predvidoma v letu 2023. Na ministrstvu načrtujejo tudi spremembo pravilnika o naročanju in najdaljših dopustnih čakalnih dobah.

Akcijski načrt v letošnjem in prihodnjem letu predvideva tudi spremembo modela financiranja zdravstvenih storitev ter plačilo zdravstvenih storitev na podlagi eNapotnice v okviru strokovno dopustne čakalne dobe od začetka do zaključka zdravljenja.

Na ministrstvu opozarjajo, da bo zato pomembno sodelovanje med ministrstvom za zdravje, zavodom za zdravstveno zavarovanje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, zdravstvenim inšpektoratom in izvajalci zdravstvene dejavnosti. Aktivnosti za skrajševanje čakalnih dob pa bodo aktivno spremljali člani svetov javnih zdravstvenih zavodov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tornadotex
08. 07. 2022 19.44
-1
Dokler ne bo več zdravnikov in osebja, bodo vrste vse dalše...
Cardinal
08. 07. 2022 15.24
+2
Leva vlada, spet samo priprava strategije. 30 dni pa je ze davno mimo 🤪🤪🤪🤪
Cardinal
08. 07. 2022 15.25
+1
No, saj te nesposobne, laznive in izkljucevalne vlade itak niso sposobne nic obljubljenega ali pametnega.
Oliguma
08. 07. 2022 14.32
+4
Za poročanje me ne moti..od vsakega zasebna stvar..za posvajanje je pa čist adijo..in to ni za nikamor.
devlon
08. 07. 2022 14.09
+2
Hvala bogu, da le redko koristim zdravstvene usluge. Mora bit zoprno skoz čakat na Godota.