Slovenija

Kranj poziva državo k rešitvi problematike množičnega priseljevanja in zlorabe pravic

Kranj, 17. 09. 2020 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
866

Kranjski mestni svet je na seji ugotovil, da priseljevanje tujih državljanov iz držav, ki niso članice EU, na območju kranjske občine v zadnjih letih presega njene socialne in integracijske zmogljivosti. Zato poziva državo k spremembi politik, ki bo šla v smeri zmanjšanja priseljevanja in odprave zlorabe socialnega sistema.

Svetniki so se seznanili s predlogi mestnega svetnika SDS Branka Grimsa za preprečevanje zlorab pravice do začasnega in stalnega prebivanja, delovnih dovoljenj ter s tem povezanih zlorab socialnega sistema v Mestni občini Kranj. Strinjali so se s predlaganimi sklepi in podprli namero za spremembo zakonodaje, ki ureja področje tujcev.

Kot je pojasnil Grims, je samo v zadnjih dveh letih kranjska upravna enota izdala 4800 dovoljenj za začasno in stalno prebivanje, kar presega integracijske in socialne zmožnosti tega dela Gorenjske. Zato prihaja do hudih težav, konfliktov in nezadovoljstva v javnosti, je izpostavil Grims in opozoril tudi na množične zlorabe socialnih pravic.

Pojasnil je, da posameznik, nedržavljan članice EU, praviloma za daljše časovno obdobje pride v Slovenijo na osnovi mnenja zavoda za zaposlovanje, da gre pri vlagatelju za deficitarni poklic, pridobi delovno dovoljenje in na tej osnovi pravico do daljšega začasnega prebivanja oziroma do stalnega prebivanja v Sloveniji. Po preteku roka za združitev družin tujec pripelje celotno družino, sam pa odide naprej na začasno delo v Avstrijo ali Nemčijo.

"Družina medtem izkorišča vse socialne pravice v RS, kar vse plačujemo slovenski davkoplačevalci. Velikokrat je ob tem prisotnost tudi nekaterih ali celo vseh članov družine samo navidezna, saj dejansko živijo v drugi državi, kamor z ali brez vednosti slovenskih inštitucij pošiljajo denar, pridobljen na osnovi socialnih pravic, vezanih na začasno oziroma stalno prebivališče," izpostavlja Grims.

Tudi ostali mestni svetniki so se strinjali, da je treba izboljšati nadzor in zaostriti zakonodajo na tem področju, kot so to v zadnjih letih že storile druge članice EU. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal kranjski župan Matjaž Rakovec, se s podobnimi težavami kot Kranj, kjer je že 16 odstotkov prebivalcev tujcev, soočajo denimo tudi v Celju, Velenju in Kopru.

Občine lahko same glede te problematike, ki vpliva na različna področja, od vrtcev in šolstva do zdravstva in komunale, storijo le malo. Zato Kranj poziva državo, naj čim bolj pospeši sprejemanje predpisov, s katerimi bo določena minimalna površina za prijavo začasnega bivališča ter zagotovljen ustrezen nadzor v postopkih podeljevanja in uresničevanja pravic.

Kot je navedel Rakovec, v veliko primerih beležijo, da je v enem stanovanju prijavljenih tudi več kot 100 ljudi. Da se dogajajo zlorabe, so povedali tudi predstavniki centra za socialno delo, a pojasnili, da jih ne morejo dokazati, saj posamezniki ob njihovih pozivih potrjujejo svojo prisotnost oziroma bivanje na zapisanem naslovu.

Pravilnik glede bivališč je pripravljen že osem let, a še vedno ni sprejet, je opozoril Rakovec, ki se mu zaradi anomalij in goljufij zdi ključna tudi stalna kontrola tistih, ki dobivajo otroške dodatke in ostale finančne pomoči.

Opozoril je tudi na samo politiko do tujcev, "ki je morda v Sloveniji najbolj ohlapna v celotni EU". Kot je pojasnil, imata Italija in Avstrija denimo bolj zaostrene pogoje. Tudi v Sloveniji se sicer pripravlja nova zakonodaja. Ob tem je kranjski mestni svet apeliral na tiste svetnike, ki so člani parlamentarnih strank, naj tudi oni pritisnejo na svoje poslanske skupine, da se zakon čim prej sprejme.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (866)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ibasumik
18. 09. 2020 18.22
+7
Tudi v Krškem jih je polno, pa ne vlada SD ampak SLS. Tak da jaz nebi to posploševal na eno stranko. Je pa to mislim da problem na top 5 lestvici problemov v sloveniji.
prerojeni_vzviseni_toncek
18. 09. 2020 14.03
+13
polni avtobusi gashi tours še vedno neovirano dostavljajo volilce in prejemnike socialne podpore direktno iz prištine VSAK TEDEN
mačo123
18. 09. 2020 12.25
+13
Sramota kaj so levaki naredili iz Kranja.Sedaj bodo na vrsti Medvode.Tam je namreč sedež SD-Fajon export&import.Sram vas naj bo levičarske prodane duše.
marker1
18. 09. 2020 09.16
+37
Za množično priseljevanje Albancev v Kranju in Velenju se zahvalite županom, stranki SD in njihovi veliki zagovornici evropski poslanki Fajonovi. Tam kjer so župani iz SD, tam je polno priseljencev s Kosova. Nasledniki ZK imajo raje priseljence kot domače ljudstvo. Priseljenci so njihova volilna baza, plačuje pa jo avtohtono prebivalstvo.
Jon Bacek
18. 09. 2020 11.02
+13
KrTakoNeki
18. 09. 2020 09.12
+43
...končno ena pametna od tega Grimsa... Sistem se je res začel rušit sam vase... prišleki se razvijajo in širijo ne več na tiho ampak že kar javno... vedno več jih je, ko pride eden, za njim pripelje še vsak po pet, pa tudi več... Mi smo mogli otrokom vseskozi plačevat vrtec, potem kosila, malice, vsak izlet pa šola v naravi je nekaj stala... Tile prišleki pa vse zastonj, na sestanku je edino kar so znal povedat "ne razumljem, ne razumljem...) Take, ki ne znajo Slovensko z prvim vlakom nazaj, pa tud otroke zraven...
aristotel
18. 09. 2020 09.00
+20
Popolnoma so naši politiki ZADNJIH 30 LET zafurali državo v vseh pogledih - NERAZUMEM tu bodo živeli njihovi otroci,vnuki pravnuki...enostavna kmečka logika je tu odpovedala ni toliko problem,če se prilagodijo jezikovno in pretežno kulturno ampak nekateri se ne (namerno) ta prva generacija ni toliko problem...ampak druga generacija teh priseljencev,ki so sedaj videno številni bodo razdvojeni med pravljicami nauki staršev in stanjem v katerih se nahajajo kot bi rekel (ni na nebu ne na zemlji) tu predvsem mislim na narod,ki se je v zadnjih letih najbolj tudi številno priseljeval in je tudi kulturno povsem v svojem svetu...in glede na število rojstev v ne tako daljni bodočnosti bo dejavnik,ki bo imel besedo domačega tujca v Sloveniji kaj bo to pomenilo naj si vsak sam predstavlja...ŽE VIDENO ! Glede na preseljevanje je Slovenija zadnjih let procentualno med državami z najvišjo stopnjo priseljevanja a nekatere nevladne organizacije še kar naprej nas posiljujejo z še več priseljevanja in nam nabijajo neko krivdo ki jo samo oni vidiji.
Anti nato politika
18. 09. 2020 08.27
-13
Daj Bog da se nikoli ne vrnete.Amen.
Anti nato politika
17. 09. 2020 21.58
-24
Albanci dobrosli v slovenijo, Kar vsi gor pridite, zelo smo sreci ler ste tukaj....dobrodosli albanci...iammo se veliko vasi ki so nenaseljene, vam bomo dali sole in dokljade...welcome
Jon Bacek
18. 09. 2020 11.04
+5
Povzel si volilni program Tanje Fajon in njene stranke SD ter Violete Tomić z Levico.
janezek123@gmail.com
17. 09. 2020 21.58
+64
Normalna država, ki se briga za svoje državljane bi uvažala izključno delovno silo od katere ima korist. Prišlek lahko povabi svojo družino šele takrat, ko dokaže, da jih bo lahko sam preživljal. Preden prične on ali njegov družinski član prejemat kakršnekoli socilalne ugodnosti mora biti zaposlen in plačevati davke najmanj 1 leto, enako kot veljajo pravila za nadomestilo za brezposelnost. Vsaka zaposlitev mora biti za določen čas največ 1 leto. Če prekrši kak zakon se mu dovoljenje več ne podaljša in se ga izžene. Če pride zaradi svojega obnašanja v spor s sosedi, potem morajo imeti sosedi državljani Slovenije pravico, da vložijo pritožbo na podlagi katere se mu zadrži podaljšanje delovnega dovoljenja. Tako bi morala delovat država, ki skrbi za integracijo tujcev! Oni se morajo prilagajat nam in ne obratno.
muceli
17. 09. 2020 21.44
+61
In potem se dogaja še to, da se iščejo zdravniki z znanjem albanščine ... Namesto, da bi ti prišleki, ki zahtevajo albansko govorečega zdravnika "iskali" znanje slovenščine in kasneje delo namesto socialnih ugodnosti. Napisano sicer na prvi pogled brez repa in glave ampak to se dogaja. Ko sem potreboval zdravniško pomoč v Nemčiji sem uporabljal nemščino. V Italiji sem se trudil z italijanščino. Večina prišlekov pa pričakuje obilo ugodnosti brezplačno in brez truda.
enakatalena
17. 09. 2020 21.53
+53
Vidim, kako se albanske gospe sprehajajo po mestu. Nobena ne dela. Nobena ne razume niti besedice slovensko. Če jih iz šole kličejo, ker jim je zbolel otrok, ne razumejo. Ponavadi imajo tri do štiri otroke. Zaposlen je samo oče. Malica zastonj. Kosilo zastonj. Vrtec zastonj. Otroške doklade v visokih številkah. Sistem bi morali spremeniti vsaj toliko, da bi prejemniki socialnih transferjev morali obvladati osnove slovenskega jezika. In da bi se mlade, zdrave, dela sposobne ženske zaposlile. Ker navsezadnje ne moremo kriviti njih, če izkoriščajo sistem, ampak je potrebno spremeniti sistem
Cesar Millan - Vodja krdela
18. 09. 2020 08.11
+31
No in kaj sedaj se boste uprli temu ali boste kar mirno opazovali kaj se dogaja okoli nas !!! Verjemite mi čez 10 let vam po prekleto !!!!ŽAL .
medena
17. 09. 2020 21.09
+28
to vemo že 10-20 let.
Tomen
17. 09. 2020 20.56
+53
Ajde vlada v akcijo. Zaščitite Slovenski narod in proračun!!
enakatalena
17. 09. 2020 21.26
+2
Tomen, če si že Slovenec, bi lahko vedel, da se slovenski piše z malo začetnico;-)
toukr
17. 09. 2020 20.20
+66
dobro jutro. to ste pogruntali ko je njihova mafija pokupila že precej objektov v centrih mest...
Škrat na kvadrat
17. 09. 2020 20.19
+17
Malo v vednost. V Nemčiji latniki firm, vsaj kar jih jaz poznam, delajo, so enako umazani v delavnih oblekah in skačejo po terenu. Pa imajo veliko €€€ , vzor. So normalni ljudje, zato smo delavci uspešni, nam omogočajo visok stadard.....seveda v okviru, kaj lahko.
Bott
17. 09. 2020 20.17
+96
Kot so delali na Kosovu zdaj delajo pri nas...Srbi se jih niso mogli znebiti in vsi vemo kaj se je zgodilo...in naša nespametna država jih je priznala med prvimi.....in zdaj imajo več pravic kot Slovenci...v Sloveniji bi morali biti Slovenci prvi ne pa tretjerazredni državljani z upognjeno hrbtenico kot smo.
NX11
17. 09. 2020 20.08
+30
Še en članek iz 2019, ko je bila na oblasti leva vlada: ''Zakaj Bistričane vznemirjajo Albanci''
vsnsvt
17. 09. 2020 20.04
+40
Kaj zdaj Rakovec sploh jamra, sam je to prej podpiral, zdaj pa ima!! Na naslednjih županskih volitvah se lahko kar poslovi od stolčka..
glavni Baja
17. 09. 2020 21.00
+3
Nč bat, jih bo tut dobu, ker to ej vse zmeneno😉
Patras
17. 09. 2020 20.00
+51
Ja premišljujem, kdo jim daje dovoljewnja ???
enakatalena
17. 09. 2020 21.28
+15
Patras
17. 09. 2020 19.58
+79
Ne me narobe razumet. Ampak vse pravice imajo , dodatke, otrociu brezplačne malice. Ampak starši pa tudi malo slovensko ne znajo ;( TO NI PRAV
Patras
17. 09. 2020 19.57
+68
v naši ulici je vsaka druga hiša najeta od Kosovcev, albancev,..