Slovenija

Kranj z ekoloških otokov umika rumene zabojnike za plastiko

Kranj, 18. 01. 2021 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
11

V Mestni občini Kranj, občinah Jezersko, Naklo, Preddvor in Šenčur, kjer Komunala Kranj izvaja javno službo ravnanja z odpadki, ukinjajo dodatno zbiranje mešane komunalne embalaže na ekoloških otokih. Zbiranje te je namreč organizirano na skupnih odjemnih mestih in tako ne bo več podvajanja sistema zbiranja, posledično pa bodo nižji tudi stroški.

Komunala Kranj v Mestni občini Kranj, občinah Jezersko, Naklo, Preddvor in Šenčur mešano komunalno embalažo (MKE - plastiko, pločevinke, tetrapake in drugo embalažo) zbira po načelu od vrat do vrat oziroma na skupnih odjemnih mestih. Vsak uporabnik ima torej možnost odlaganja v svoj zabojnik z rumenim pokrovom. Z januarjem zato ukinjajo dodatno zbiranje MKE na ekoloških otokih.

Tako ne bo več podvajanja sistema zbiranja iste frakcije odpadkov, prihranilo in racionaliziralo pa se bo tudi poslovanje, so sporočili z občine. V Komunali namreč iščejo načine, kako bi kljub čedalje višjim stroškom ravnanja z odpadki lahko cene komunalnih storitev obvladovali brez občutnih podražitev. Trenutno veljavne cene so iz leta 2016, stroški ravnanja z odpadki pa so se v zadnjih petih letih povečali za četrtino. V tem času se je namreč spremenilo veliko dejavnikov: od stroškov prevozov, prevzemanja in odlaganja odpadkov do minimalne plače.

Ekološki otok
Ekološki otok FOTO: Komunala Kranj

Ker so se v zvezi z napovedanim ukrepom pojavila številna vprašanja in polemike, so na Komunali odgovorili na najbolj ključne in poudarili, da finančnih posledic za običajne gospodinjske uporabnike zaradi tega ukrepa ne bo. 

1. Delež odložene mešane komunalne embalaže (plastike) na ekoloških otokih v upravljanju Komunale Kranj je samo 7,85 odstotkov (304 ton letno), torej je kar 92,15 odstotkov (3.874 ton letno) zbere od vrat do vrat. 

2. Glede na evidence zabojnikov na Komunali upravičeno domnevajo, da del mešane komunalne embalaže na ekološke otoke oddajajo nosilci gospodarskih dejavnosti, ki se na ta način izogibajo stroškom. To gre v breme vseh ostalih zavezancev. Povzročitelji odpadkov iz dejavnosti morajo sicer stroške ravnanja z odpadki poravnati po komercialnih tarifah na podlagi pogodbenega odvoza, izbirajo pa lahko med različnimi izvajalci. 

3. Stroški zbiranja različnih vrst odpadkov na ekoloških otokih vplivajo na ceno individualnega odvoza, ki jo sicer na položnicah mesečno plačujejo vsi uporabniki. 

4. Stroški zbiranja mešane komunalne embalaže (plastike) na ekoloških otokih v Komunali Kranj letno znašajo 90.000 evrov in jih po ukinitvi praktično ne bo več. Praznjenje večjih volumnov zabojnikov na redni vožnji (trasi) tovornjaka od vrat do vrat ima bistveno manjši vpliv na stroške kot pa še ločena vožnja za praznjenje ekoloških otokov. 

5. Če uporabniki menijo, da jim trenutna prostornina zabojnika ne zadošča, ga bo Komunala brezplačno nadomestila z večjim. 

6. Večja prostornina individualnega zabojnika za mešano komunalno embalažo (plastiko) pri gospodinjstvih ne vpliva na ceno, saj se obračun izvaja glede na število stalno in začasno prijavljenih oseb pri uporabniku. 

7. Zabojniki Komunale Kranj za ločeno zbiranje stekla in papirja ostajajo na ekoloških otokih, saj za te frakcije ni predpisano zbiranje od vrat do vrat; prav tako bo Komunala spodbujala skupinsko (ulično) zbiranje kuhinjskih odpadkov in odpadnega rastlinskega jedilnega olja. 

8. Umik zabojnikov za mešano komunalno embalažo z ekoloških otokov ni in ne sme biti razlog za odlaganje odpadkov v naravo; v primeru večjih količin odpadkov različnih frakcij naj jih uporabniki pripeljejo na zbirni center, nikakor pa ne odložijo v naravo. 

Več informaciji uporabniki prejmejo ali uredijo naročilo zabojnika na brezplačni telefonski številki 080 35 55 ali preko elektronske pošte info@komunala-kranj.si.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MladInPerspektiven
18. 01. 2021 18.28
+0
Seveda umaknejo naj in bodo zopet jarki polni smeti ...žal nas nič ne izuči.
ni_mi_vse_eno
18. 01. 2021 17.42
+1
Plastika na Dunaju lepo gori. Bi morali tudi mi nekaj takega narediti. Problem je samo filtriranje dioksinov, furani in PCB-jev ... etc.
ni_mi_vse_eno
18. 01. 2021 17.37
+2
Ne vedi kam s plastiko. Papir in steklo se še kar splača, plastika pa je strošek. Zato velikokrat zagori (cesta dveh cesarjev)
Delavec_Slo
18. 01. 2021 15.01
+7
Vau nižji stroški-spet laž, bodo pa drugje gor nabili-že vse poznamo- a ste mogoče videli, da je bencin vsak dan dražji!!!
Crni tulipan
18. 01. 2021 14.58
+4
Komunalci lenuhi, sami pospravljajte smeti, drago vas narod placuje lopove!
Crni tulipan
18. 01. 2021 14.59
+0
JApajaDAja
18. 01. 2021 16.16
+1
v kranju pa ločevanje? kaj je to...se bodo vprašali "avtohtonci"?
bandit1
18. 01. 2021 14.52
+4
Lepo sem ločeval odpadke, nosil na eko otoke, sedaj pa pozabite. Kante mi praznite na 14 dni, potem bo najbolje da sam odpeljem na smetišče. Mafija lopovska.
bandit1
18. 01. 2021 14.53
+3
Pa še nekaj ko bom sam vozil smeti mi ne pozabite poslati višje položnice.
krucyfix
18. 01. 2021 14.42
+1
Sem se bal da zato ker pol vse skupi stresejo
farobasso
18. 01. 2021 14.41
+0
Če prav razumem pomeni pobiranje odpadkov od vrat do vrat praznenje smetnjakov različnih namembnosti pred hišami, bloki, firmami? In kdo potrebuje še ekološki otok? Pa ne samo za plastiko ampak za karkoli? A nimaš kante pred bajto, blokom..?