Slovenija

Začetek ocenjevanja škode v gospodarstvu po požaru na goriškem Krasu

Sežana, Ljubljana, 09. 08. 2022 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.L.
Komentarji
2

Skupno okoli 50 lastnikov zasebnih gozdov na goriškem Krasu zaključuje spravilo lesa, ki so ga zaradi julijskega obsežnega požara tam interventno posekali. Medtem imajo delavci družbe Slovenski državni gozdovi za spravilo lesa še čas do 20. avgusta. Gospodarsko ministrstvo pa bo zbiralo oceno škode v julijskem požaru na goriškem Krasu, ki so jo utrpele gospodarske družbe, samostojni podjetniki, posamezniki, zavodi in zadruge na strojih, opremi, zalogah in izpadu prihodka v občinah Komen, Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko. Oškodovanci morajo oceno škode poslati do 29. avgusta.

Doslej so delavci Slovenskih državnih gozdov odstranili okoli 1500 kubičnih metrov od skupno interventno posekanih 4000 do 5000 kubičnih metrov lesa, je za povedal vodja sežanske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) Boštjan Košiček.

Ob požaru na goriškem Krasu je bilo za zaustavitev ognjene stihije treba narediti več interventnih posekov gozda. Posekan les mora biti po uredbi poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana odstranjen do 20. avgusta, saj lahko v primeru novega požara predstavlja nova žarišča. Lastniki gozdov, ki so želeli sami odpeljati les, so imeli uradno čas za to do 8. avgusta.

"Zaključujejo," je povedal Košiček, ki je že pred dnevi dejal, da bodo lastnikom gozdov v primerih, ko bodo videli, da so z delom že začeli in ga niso uspeli opraviti do konca, dali še kakšen dan več. Gre večinoma za svež les ob prometnicah in ob robu naselij.

Po ocenah je ogenj zajel 2800 hektarjev gozda.
Po ocenah je ogenj zajel 2800 hektarjev gozda. FOTO: Bobo

V primeru, da se lastniki za spravilo lesa in čiščenje interventne poseke niso odločili, bodo to namesto njih storili delavci družbe Slovenski državni gozdovi in les odpeljali v predelavo. Večina posekanega lesa bo predelana v sekance.

Država bo poskrbela za spravilo in predelavo lesa, po prodaji predelanega lesa pa bodo lastniki, ki se niso odločili za samostojno spravilo, dobili del kupnine glede na velikost poseke in odpeljanih količin lesa.

Nadaljujejo z ocenjevanjem škode

Medtem na ZGS nadaljujejo z ocenjevanjem škode in pripravo načrta sanacije gozda na Krasu, ki ga morajo pripraviti do 1. oktobra letos. Obnova gozda bo trajala več let, lahko tudi več desetletij. Gozd na območju požara bo dobil drugačno podobo, so pred dnevi navedli na zavodu.

Po ocenah iz prejšnjega tedna je požar zajel 3610 hektarjev površine, od tega 2800 hektarjev gozda. Točne podatke o poškodovanosti gozdov bodo pristojni pridobili v procesu izdelave načrta sanacije.

Oceno škode morajo poslati na ministrstvo na predpisanem obrazcu

Dokumentacijo pošljejo na elektronski naslov pozar2022.mgrt@gov.si ali po navadni pošti na naslov Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Trubarjeva ulica 11, 2000 Maribor, z oznako Požar julij 2022, so danes sporočili z ministrstva.

Načrt  sanacije gozda na Krasu morajo pripraviti do 1. oktobra letos.
Načrt sanacije gozda na Krasu morajo pripraviti do 1. oktobra letos. FOTO: Bobo

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je na osnovi sklepa Uprave RS za zaščito in reševanje zadolženo za pripravo ocene škode po požaru na Krasu med 17. julijem in 1. avgustom. Nadaljnje ukrepe bo izvajalo, če bo vlada sprejela ustrezne pravne podlage in zagotovila finančna sredstva v proračunu, so navedli.

Do pomoči ne bodo mogla biti upravičena podjetja iz dejavnosti primarni sektor kmetijske proizvodnje, sektor ribištva in akvakulture ter predelava in trženje kmetijskih proizvodov, kadar je znesek pomoči določen na podlagi cen ali količine takih proizvodov, ki so kupljeni od primarnih proizvajalcev ali jih je dala na trg zadevna gospodarska družba, ali kadar je pomoč pogojena s tem, da je delno ali v celoti prenesena na primarne proizvajalce.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
09. 08. 2022 18.39
+1
..ob videnih slikah mi je padlo na misel..ce eni se mecejo cike skozi okno avta ven...ker povsod na pogorenem je vmes cesta ..
Korintos11
09. 08. 2022 16.53
+2
Ta škoda se enostavno ne da oceniti, v številkah napisati!