Slovenija

Kriminalisti NPU preverjajo osemmilijonski nakup nove sodne stavbe

Ljubljana, 11. 01. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
320

Ali je ministrstvo za pravosodje preplačalo stavbo na Litijski cesti v Ljubljani, ki jo je tik pred novim letom kupilo od znanega koprskega poslovneža Sebastjana Vežnaverja? Na Policiji so nam uradno potrdili, da Nacionalni preiskovalni urad preverja informacije domnevnih nepravilnosti nakupa, ki so se v zadnjih dneh pojavljale v medijih. Spomnimo, prejšnji petek smo na 24ur.com razkrili, da je Vežnaver pred zgolj štirimi leti za stavbo odštel 6 milijonov evrov manj, kot je zdaj zanjo dobil od države. Večmilijonska razlika je tudi v cenitvah. Zakaj je torej ministrstvo sprejelo kupnino, ki jo je postavil Vežnaver, ne da bi kot dober gospodar tudi samo preverilo vrednost stavbe ali se celo pogajalo za nižjo kupnino? Ministrica v primeru nepravilnosti napoveduje prekinitev pogodbe.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: NPU preverja domnevne nepravilnosti nakupa
    03:29
    Iz 24UR: NPU preverja domnevne nepravilnosti nakupa
  • Iz SVETA: Bi si znižali plače?
    03:51
    Iz SVETA: Bi si znižali plače?

 

"Nacionalni preiskovalni urad trenutno preverja informacije v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi glede nakupa predmetne nepremičnine," so nam včeraj pozno zvečer uradno potrdili na Policiji. Kriminalisti NPU tako zbirajo obvestila in izvajajo ukrepe, ali so vključeni v nakup stavbe, ki sicer že dobro desetletje nezasedena propada, storili kazniva dejanja, "katerih storilci se preganjajo po uradni dolžnosti".

Čeprav je pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan pretekli teden pred našo kamero pojasnjevala, da so ceno – ta je znašala 7,7 milijona evrov, kupnina pa je bila pred dvema tednoma tudi že nakazana – določili "s pomočjo cenilcev po popolnoma natančnem postopku in pravilih," pa je danes jasno, da to ne drži.

Ministrstvo namreč ni naročilo svoje preverbe cene, ampak je brez pomislekov sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Sebastjan Vežnaver. Kot so nas včeraj prepričevali na ministrstvu, cenitve niso opravili, ker da država ne more ocenjevati nepremičnin, ki (še) niso v njeni lasti. Kar, na to so nas opozorili poznavalci, ne drži. Država bi, kot dober gospodar, po Zakonu o stvarnem premoženju naše države celo morala preveriti, kakšna je realna vrednost stavbe, ki jo namerava kupiti. "Pred razpolaganjem z nepremičnim premoženjem, katerega posamična vrednost je izkustveno višja ali enaka 20.000 evrov, se opravi cenitev premoženja," namreč določa zakon.

Različni dokumenti, različna kvadratura stavbe

"Poslovna stavba ima štiri etaže, njena neto tlorisna površina z vštetim atrijem je 4603,50 kvadratnega metra, uporabna površina pa 2761 kvadratnih metrov." Tako je zapisano v dokumentaciji sodno zaprisežene sodne cenilke gradbene stroke in nepremičnin, ki je stavbo, preden jo je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov (kot smo poročali, je bila likvidacijska vrednost sicer nekoliko nižja – 2,4 milijona evrov).

Nova sodna stavba
Nova sodna stavba FOTO: Luka Kotnik

Ker se mu je zdelo, da ima stavba več kvadratnih metrov, je Vežnaver aprila 2021, dobro leto po nakupu torej, dal izdelati "izmero obstoječega stanja". Iz poročila, ki nam ga je posredoval, je razvidno, da so pri izmeri ugotovili, da ima stavba več kvadratnih metrov, kot je bilo zapisano v poročilu prve sodne cenilke in kot je prav tako zapisano na Geodetski upravi – 5126,9 kvadratnega metra.

A cenilno poročilo, ki ga je za Vežnaverja decembra 2023, torej dve leti po novih meritvah, izdelal cenilec Anton Rigler, in ki ga je Vežnaver predložil ministrstvu, kljub temu navaja prvotno kvadraturo stavbe. Torej 4603,5 kvadratnega metra. Kako so mogoče tako velike razlike, ali torej cenilci slabo opravljajo svoje delo? V telefonskem pogovoru nam je Rigler včeraj kratko pojasnil, da mu Vežnaver pač ni posredoval novih izmer, ki jih je naročil.

V imenu Vežnaverja je na sestanku na ministrstvu za pravosodje sodelovala znana odvetnica Nina Zidar Klemenčič, nekdanja žena bivšega ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča.

Velike razlike v kvadraturi stavbe pa očitno niso "motile" strokovnih služb pravosodnega ministrstva, saj so vladi posredovali Vežnaverjeve meritve in ne meritev, ki jih navaja poročilo cenilca. Kljub tem velikim razlikam se na ministrstvu niso odločili, da bodo kvadraturo stavbe preverili tudi sami.

Kdaj je bila cenitev sploh opravljena? Cenitev, ki jo je naročil in plačal Vežnaver, je datirana na 13. 12. 2023, medtem ko je ob podpisu cenilca Antona Riglerja naveden več kot tri leta starejši datum – 21. 8. 2020. Prav tako si Rigler stavbe ni ogledal decembra lani, ampak sredi leta 2020.

Večmilijonska prenova države

Razbita stekla, s plevelom poraščena fasada, uničena in izropana notranjost in uničena električna napeljava. Stavba, kmalu novo sodno poslopje, ki stoji neposredno ob vpadnici v Štepanjskem naselju, je res v zelo slabem stanju. To je razvidno tudi s fotografij, ki smo jih posneli prejšnji teden.

V stavbi so se zadrževali brezdomci in narkomani, vanjo so večkrat vlomili ter močno poškodovali prvo in drugo nadstropje ter atrij. Leta 2017 jo je zajel tudi večji požar. Če takrat ne bi bilo hitrega posredovanja gasilcev in policistov, bi bila stavba povsem uničena.

Jasno je, da bo država, preden bo tja preselila Upravno, Delovno in socialno ter Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani, stavbo morala tudi prenoviti. 

Da bo prenova znašala od dveh milijonov evrov in pol do treh milijonov evrov, so ocenili v Službi za nepremičnine in investicije ter varnost pravosodnih organov, ki jo znotraj ministrstva za pravosodje vodi Simon Starček, nekdanji šef Finančne uprave v času zadnje Janševe vlade. In koliko časa bi lahko trajala prenova? Služba pod vodstvom Starčka odgovarja, da predvidoma dve leti. Ministrstvo sicer za prenovo nima opravljenih podrobnih izračunov, prav tako za prenovo v proračunu še nima zagotovljenih sredstev.

A pozor, po naših informacijah, ki nam jih je potrdilo več virov, je Vežnaver državi ponudil tudi nakup že prenovljene stavbe. Kupnina bi v tem primeru znašala več kot 16 milijonov evrov, kar je več kot šest milijonov evrov več, kot nakup in prenovo ocenjuje pravosodno ministrstvo.

Je ministrstvo res izbralo najcenejšega ponudnika

Kot smo že poročali, je ministrstvo stavbo kupilo po tem, ko je junija lani izvedlo javno zbiranje ponudb za prazne in neopremljene poslovne prostore v Ljubljani. Prispele so tri ponudbe – podjetja Kompas shop za nepremičnino na Ajdovščini v Ljubljani, podjetja Monetic za nepremičnino na Dalmatinovi 2a in ponudba rezidence Rajski vrt za stavbo na Litijski ulici, ki jo je na koncu kupilo ministrstvo.

Najcenejša je bila ponudba podjetja Kompas shop. Za nepremičnino veliko slabih tri tisoč kvadratnih metrov na Ajdovščini v Ljubljani so zahtevali 4,5 milijona evrov kupnine oziroma 1530 evrov na kvadratni meter. Kar je dobrih 140 evrov na kvadratni meter manj, kot je država plačala za 4603 kvadratne metre na Litijski cesti v Ljubljani, če upoštevamo kvadraturo, ki je navedena v obeh cenitvah, ki sta bili opravljeni za omenjeno stavbo.

Ministrstvo za pravosodje je sicer prejelo tri ponudbe za odkup nepremičnin. Poleg ponudbe podjetja rezidenca Rajski vrt, ki jo vodi Sebastijan Vežnaver, še ponudbo podjetja Kompas shop za stavbo na Ajdovščini v Ljubljani in ponudbo podjetja Monetic za stavbo na Dalmatinovi 2a.

Podjetje Monetic je državi ponudilo precej večjo stavbo. Za dobrih 10 tisoč kvadratnih metrov površine so želeli dobrih 19 milijonov evrov. Država je na koncu sicer izbrala stavbo, v katero bo morala pri prenovi vložiti največ denarja.

Še primerjava. Pred kratkim je ena od nepremičninskih družb za Bežigradom prodala več kot 20 tisoč kvadratnih metrov veliko stavbo, ki ima okoli 10 tisoč kvadratnih metrov pisarn in v katero ni treba vložiti nič. Cena pa manj kot 2 tisoč evrov na kvadratni meter.

Za stavbo sicer pred leti stečajni upravitelj dolgo ni mogel najti primernega kupca. Prodana je bila namreč šele v četrtem poskusu, ko so ceno z ocenjenih 2,9 milijona evrov spustili na končno 1,7 milijona. Vežnaver je bil sicer takrat, kot smo izvedeli, edini dražitelj.

Če bodo pri cenitvi ugotovili nepravilnosti, bomo pogodbo razdrli

Dopoldne se je na naše poročanje odzvala tudi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. Kot je zapisala, je Nacionalni preiskovalni urad ministrstvo včeraj popoldne že zaprosilo za dokumentacijo. "V primeru ugotovljenih nepravilnosti pri izdelavi cenitve, ki je bila podlaga za sklenitev kupoprodajne pogodbe, bomo nemudoma sprožili postopke za ugotovitev ničnosti pogodbe in izvedli vse druge ustrezne ukrepe," pravi. In še, da so se za nakup odločili v dobri veri in da so zaupali cenitvi sodno zapriseženega cenilca, ki da mora: "cenitev z zakonom izvesti neodvisno, nepristransko, objektivno in brez naklonjenosti do bodisi naročnika ali kupca, v skladu s pravili stroke, znanosti in zakonodaje."

Cenilno poročilo za stavbo na Litijski cesti
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (320)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jon Bacek
22. 02. 2024 11.09
Dominika, no. Ne se smešit in delati norca iz sebe in državljanov.
tojeto65
14. 02. 2024 19.54
Ta izvedenec bi moral odkloniti ta posel, saj je že opravil neka dela za Ministrstvo za pravosodje, podatki ERAR, sicer gre za majhen znesek, pa vendar, 2.941,32 EUR kot tudi za 130,00 EUR za Ministrstvo za finance in gre tu za ugotovitev nasprotja interesov, on pa bil kar tiho.
tojeto65
14. 02. 2024 19.53
Podatki ERAR, podjetje KATASTRI Branko Kovač s.p., v BIZI podatek, da nobenega zaposlenega, piše nula, je zaslužil z državnimi ustanovami 936.213,65 EUR, od tega na Okrajnem sodišču Ljubljana 769.221,84 EUR, na Okrožnem sodišču Ljubljana pa 148.971,34 EUR. Tista majhna razlika do famoznih 936.213,65 EUR odpade na druga sodišča po Sloveniji in dveh ministrstev.
mare2405
13. 01. 2024 10.04
+3
Sodna palača, sodstvo pa stavka, pa še svoje bajte niso sposobni po zakoniti pravni poti kupiti. Dokler bo levica imela svoje volivce na svoji strani, desnica pa svoje na svoji, bodo delali kakor jim paše. Če pa bomo kdaj volili (neobremenjeno) in jih pred volitvami povprašali, kaj bo kdo naredil in potem na koncu mandata pogledamo izvedeno in če ni rezultatov, glas drugemu, potem pa ne bodo računali na svoje zveste podpornike. Kaj pa v Bruslju porečejo ko vidijo, da še ene bajte vlada kot članica EU ne more po normalni zakoniti poti kupiti. Za crknt.
Darko32
14. 02. 2024 19.12
+1
Prijatu z prvim stavkom si povedal vse. Zato ti dajem 10 plusov a samo enega lahko.
smuuki
12. 01. 2024 12.55
+4
Ta vlada je ena jata kokoši ena glasnejša od druge povedanega nič. Kako bo kaj narejenega če se še dogovoriti ne uspejo. Sem se prijel za nos ali je res ali sanjam
smuuki
12. 01. 2024 12.52
+3
Ko daš otrokom denar. Kaj delako? Kupuje podrtijo za novo. Katastrofa. Tista stavba bo strošek za podret in potem vse znova. Naj gredo raje na Gmajnico zavetišče predelat v sodišče. 😀😀😀😀😀
Slava b
12. 01. 2024 09.02
+6
Ko profesionalna cenilka nima komentarja na vprašanje o njenem delu,pol veš da je nekaj narobe.Tukaj je bilo veliko babic,zato pa kilavo dete.
Ne boste verjeli
14. 01. 2024 19.36
+1
knap11
12. 01. 2024 08.59
+8
Klakočar, Pipan za takšne laži in sprenevedanja vama bi bilo potrebno soditi. Pa še milijonska kraja denarja slovenskim davkoplačevalcem! A je potem kaj čudno, ko imamo takšne nesposobne, lažnive, kot izgleda tudi podkupljive sodnike, tudi nesposobne tožilce, da je sodstvo tako v dreku, da niso sposobni izpeljati mnogih zadev, da je toliko pritožb čez delo sodišč, da se večje lopovske ribe lahko posmehujejo vsem, vvečini poštenim Slovencem, da toliko zadev zastara? Saj, le njihove, sodniške in tožilske plače so jim mar. Zaradi takšnih povarjenih sodnikov bi bilo nujno potrebno ukinit trajni sodniški mandat.
ARNO50
12. 01. 2024 08.56
+7
Ničnost že podpisane pogodbe in že nakazanega denarja? To bo zelo draga sanacija nesposobnosti, oziroma korupcije...... Pa na zdravje
objektivno-subjektivno
12. 01. 2024 08.48
+4
Po začetku ogleda včerajšnje Tarče, se ti hitro žačne želodec obračati, ko gledaš te grimase od dveh ministric in predsednice državnega zbora. Vse ti je hitro jasno zakaj je tako kot je....sprenevedanje in delanje norca iz ljudi, ki plačujemo davek v tej državi. Če bi Š.P. nepremičnino kupovala z lastnimi sredstvi, bi verjetno dobro pregledala, kaj podpisuje, tako pa zapravlja naš denar in se ne sekira dosti. Od U.K.Z. pa samo čakaš, kdaj ti bo kaj lepega zapela, ker oni vse delajo tako transparentno in v skladu z zakoni. A.V. pa novinarka sprašuje o davčni reformi, ona govori o socialni reformi!!!!
Jernej Sekirnik
12. 01. 2024 08.57
+4
če analiziraš odgovore, samo da klopoče in da spelje stran od odgovora, čeprav ga. Erika postavi jasno vprašanje, one odgovarjajo kot da so iz Lune padle včeraj...
El pi5tolero
12. 01. 2024 08.46
+9
Jva so to mafija ejga 6 miljonov cistga na racun naroda! Kradejo vsak dan in se rezijo! Upraviceno! Ljudje so jim dal mandat da pokradejo vse! Nimas kej! Sam da ni janša pa ce vse crkne! Lol
Ne boste verjeli
14. 01. 2024 19.38
+1
džonborno
12. 01. 2024 08.33
+11
Ko država sklepa posle z kriminalci, je vnaprej jasno kdo bo potegnil kratko! Ob vsesplošni digitalizaciji in 13000 nerabljenih računalnikov bi Švarc Pipan lahko preverila zgodovino in povezane osebe z prodajalcem Sebastjanom! Izničiti pogodbo in kazenski pregon!!!
Julijann
12. 01. 2024 08.26
+6
Pipanove je pa ja ena sama transparentnost . Sploh ko objema Zokjja.
knap11
12. 01. 2024 08.23
+11
Kot večni volilec levosredinskih in še posebej levih strank, moram reči, da ste povsem enako pokvarjeni kot politiki na desni strani. Vsakič ko le imate možnost vas zasrbijo prsti nam, slovensim državljanom kaj ukradete zase in za svoje. Lažnivi pogoltneži, sram naj vas bo za takšne kraje! Kar se pa Klakočarjeve tiče, moram tudi povedat, a mi je bila na svoj način simpatična vse do včeraj. Ko pa je v odaji Tarča s vojimi bednimi grimasami in s sprenevedanjem, rekoč kot pustim se presentiti(pri lažnivi kandidatki za novo kmetijsko ministrico) povedala vse o sebi in politiki lažnive, nesposobne Svobode, ki že 2 leti zgolj obljublja in le malo koristnega stori.
Jernej Sekirnik
12. 01. 2024 09.00
+4
Klakočarjeva je že podn od človeka kot osebnost, to povedo tisti, ko jo poznajo že mnogo let...
zlo?o
12. 01. 2024 08.13
-3
to je cena ki jo je določil a zaprisežena članica SDS
Jernej Sekirnik
12. 01. 2024 08.10
+13
Levica pa zmaga, oni nam bi pobrali za 800 milijard davka so izjavili javno na TV včeraj, ne vem a bi zaplenili celo SLO in Balkan dol do Grčije????
knap11
12. 01. 2024 08.29
-1
Jernej.... malo premisli s svojo glavo, če si tega zmožen. Kajti, kako naj država katere letni proraču je tam nekje okrog 20 milijard skozi naslov davkov pobere 800 milijard davka? Mar se ti ne zdi to utopično, oziroma nmogoče nisi razumel, da je bila to pomota v izraženi številki?
Jernej Sekirnik
12. 01. 2024 08.55
+1
vemo to, da v levici niso šolani najbolj, pa niti ne vedo marsikaj kar sami naredijo, niti ne ločijo milijon, miljarda itd. Imajo Mesca, ki niti svojega zakona ne razume, tudi Sukičeva se je strašno osmešila.
Jernej Sekirnik
12. 01. 2024 08.08
+4
Bereš, da je bila prisiljena cenilka navit ceno. Zakaj pa ne pove kdo jo je silil, mogoče pa ji grozijo kaj pa veš....
dule100
12. 01. 2024 08.06
+4
To ni sporno ! Sporna je Trenta! 😅
minkica91
11. 01. 2024 21.38
+19
ko gledaš to tarčo, vidiš vso revščino te naše vlade. Min.za pravosodje ne ve kaj podpisuje, preds.državnega zbora dela neka grimase in govori neke prazne lajne, o delitvi skupne lastnine, pa o demokraciji, ki da je draga itd., da o tej Vrečko ne bi izgubljali besed, itak ne ve, kaj govori, meša jabolke in hruške in vedno nekaj ponavlja o javnem zdravstvu in šolstvu, kaj nas briga javno, če plačam, moram storitev imet in me ne briga, kdo to izvaja, to je glavno.
Jernej Sekirnik
11. 01. 2024 21.36
+12
Očitno je vlada čisto odpovedala, prisotne ženske v oddaji Tarca tudi ne morejo ven se potegnit iz tega dre.ka, pa lahko obračajo besede kolikor hočejo in preusmerjajo temo.. .